Wulang Bebasan 23:1-35

  • Aja nggragas nèk disuguhi (2)

  • Aja mburu kekayaan (4)

  • Harta kaya manuk sing mabur (5)

  • Aja kakèhan ngombé anggur (20)

  • Minuman keras kaya ula sing nyokot (32)

23  Wektu mangan karo raja,Kowé kudu njaga sikapmu.   Senajan péngin,Aja nganti kowé mangan akèh banget.*   Aja péngin mangan panganané sing énak,Bèn kowé ora kena cilaka.   Kerjamu aja kebangeten mung merga péngin sugih.+ Aja ngono manèh, lan kowé kudu nduduhké pemahaman.*   Harta kuwi kaya manuk elang sing nduwé sayap, terus mabur ing langit.+ Lagi waé mbok delok, kuwi wis ilang.+   Aja mangan panganané wong pelit.* Aja péngin mangan panganané sing énak,   Merga dhèwèké kuwi wong sing étungan. Dhèwèké kandha, ”Ayo mangan lan ngombé,” tapi sakjané dhèwèké ora ikhlas.*   Kabèh sing wis mbok pangan bakal mbok muntahké,Lan ora ana gunané kowé muji dhèwèké.   Aja ngomong karo wong bodho,+Merga dhèwèké bakal ngrèmèhké omonganmu sing wicaksana.*+ 10  Aja mindhah batas tanah sing wis ana kèt jaman mbiyèn+ Utawa ngrebut tanahé bocah yatim, 11  Merga Sing Mbéla* wong-wong kuwi kuwat. Dhèwèké bakal mbéla wong-wong kuwi lan nglawan kowé.+ 12  Kowé kudu nampa dhidhikan saktulusé atimuLan ngrungokké omongan sing wicaksana. 13  Aja nganti kowé ora ndhidhik anakmu.*+ Dhèwèké ora bakal mati nèk mbok gebug nganggo tongkat. 14  Dhèwèké kudu mbok gebug nganggo tongkatBèn dhèwèké ora mati.* 15  Anakku, nèk kowé dadi wong sing wicaksana,*Aku bakal seneng banget.+ 16  Atiku* bakal seneng bangesNèk kowé ngomongké sing bener. 17  Aja iri karo wong sing nindakké dosa,+Ning kowé kudu terus wedi marang* Yéhuwah,+ 18  Bèn sukmbèn uripmu pénak+ Lan kowé terus nduwé harapan. 19  Anakku, rungokna. Kowé kudu wicaksanaLan nindakké* sing bener. 20  Aja kakèhan ngombé anggur,+Lan aja nggragas wektu mangan daging,+ 21  Merga wong sing seneng mabuk lan nggragas bakal dadi mlarat,+Lan wong sing seneng turu bakal nganggo klambi sing suwèk-suwèk. 22  Rungokna bapakmu sing nyebabké kowé lair,Lan aja ngécé ibumu mung merga dhèwèké wis tuwa.+ 23  Kowé kudu nggolèk* apa sing bener, kawicaksanan, dhidhikan, lan pemahaman,+Lan kuwi kabèh aja mbok eculké.*+ 24  Bapak bakal seneng nèk anaké bener. Dhèwèké mesthi bakal seneng nèk anaké wicaksana. 25  Bapak lan ibumu bakal seneng. Wong wédok sing nglairké kowé bakal seneng banget. 26  Anakku, gatèkna aku tenanan. Muga-muga kowé seneng niru tumindakku.+ 27  Pelacur kuwi kaya lubang sing jero,Lan wong wédok sing ora nggenah* kuwi kaya sumur sing sempit.+ 28  Dhèwèké ngincer kaya perampok.+ Dhèwèké nyebabké akèh wong lanang dadi ora setya. 29  Sapa sing susah? Sapa sing kuwatir? Sapa sing padu? Sapa sing sambat? Sapa sing luka, ning ora ana sebabé? Sapa sing mripaté abang?* 30  Kuwi wong-wong sing ngentèkké wektuné kanggo ngombé anggur.+ Kuwi wong-wong sing ngumpul bèn isa ngrasakké* anggur oplosan. 31  Aja ndelok anggur sing wernané abangSing berkilau ing cangkir, lan rasané sing énak nggawé kowé seneng, 32  Merga akhiré kuwi bakal nyokot kaya ula,Lan nyemburké racun kaya ula beracun. 33  Mripatmu bakal ndelok sing anèh-anèh,Lan omonganmu bakal nglantur.+ 34  Kowé bakal kaya wong sing turu* ing tengah laut,Kaya wong sing turu ing pucuké cagak kapal. 35  Kowé bakal ngomong, ”Aku diantemi,* ning ora krasa.* Wong-wong kuwi ngantemi aku, ning aku ora kèlingan. Kapan aku isa tangi,+Bèn aku isa ngombé manèh?”*

Katrangan Tambahan

Lit.: ”Dèlèhen pisau ing gulumu”.
Utawa mungkin ”Aja nggunakké pengertianmu manèh”.
Utawa ”wong sing mripaté jahat”.
Lit.: ”tapi atiné ora karo kowé”.
Lit.: ”Sing Nebus”.
Lit.: ”cah lanang”.
Lit.: ”dhèwèké slamet saka Kuburan”, utawa ”Syéol”. Deloken Daftar Istilah.
Lit.: ”nèk atimu dadi wicaksana”.
Lit.: ”Ginjalku”.
Lit.: ”nuntun atimu menyang”.
Lit.: ”tuku”.
Lit.: ”aja mbok edol”.
Lit.: ”asing”. Deloken WB 2:16.
Utawa ”mripaté ora isa ndelok jelas”.
Utawa ”sing nggolèki”.
Mungkin maksudé kleleb.
Utawa ”dikamplengi”.
Utawa ”aku ora lara”.
Utawa ”aku isa nggolèk anggur manèh”.