Wulang Bebasan 17:1-28

  • Aja mbales tumindak apik nganggo kejahatan (13)

  • Lunga sakdurungé padu (14)

  • Kanca sejati terus nresnani (17)

  • ”Ati sing seneng kuwi obat sing manjur” (22)

  • Wong sing nduwé pengetahuan mikir sakdurungé ngomong (27)

17  Luwih apik mangan roti garing sak iris, ning padha rukun,*+Timbang ana akèh panganan* ing omah, ning padha padu.+   Pembantu sing nduwé pemahaman bakal mréntah anaké majikané sing kelakuané ngisin-isini. Dhèwèké bakal nampa warisan kaya anaké majikané.   Pérak lan emas diobong nganti melèlèh bèn dadi murni,+Ning Yéhuwah sing mriksa atiné manungsa.+   Wong sing jahat seneng ngrungokké omongan sing nglarani ati,Lan wong sing seneng ngapusi ngrungokké fitnah.+   Wong sing ngécé wong mlarat ora ngajèni Sing Nyiptakké* wong kuwi,+Lan wong sing seneng nèk wong liya cilaka mesthi bakal dihukum.+   Putu kuwi kaya mahkotané wong sing wis tuwa,Lan anak-anak isa nduwé réputasi* sing apik merga bapaké.*   Wong bodho ora cocog nèk ngomongké sing bener,*+Lan pamréntah* ora pantes nèk ngomongké sing ora bener.+   Hadiah kuwi kaya watu berharga kanggoné sing nduwé.+ Hadiah kuwi nggawé kabèh sing ditindakké dhèwèké berhasil.+   Wong sing ngapura* pelanggaran kuwi nduduhké tresna,+Ning wong sing terus ngomongké soal pelanggaran kuwi nggawé kanca akrab dadi ora rukun manèh.+ 10  Wong sing nduwé pemahaman dikandhani sepisan waé wis ngerti,+Ning wong sing bodho digebugi ping satus ya tetep ora ngerti.+ 11  Wong sing jahat seneng mbrontak,Ning wong sing kejem bakal dikongkon ngukum wong jahat kuwi.+ 12  Luwih apik ketemu karo beruang sing kélangan anakéTimbang ketemu karo wong bodho sing tumindaké ora ana gunané.+ 13  Nèk wong mbales tumindak apik nganggo kejahatan,Keluargané bakal terus ngalami kesusahan.+ 14  Wong sing ngejak padu kuwi kaya mbukak bendungan. Kowé kudu lunga saka kono sakdurungé padu kuwi saya ndadi.+ 15  Yéhuwah sengit karo wong sing mbébaské wong jahat+ Lan karo wong sing nyalahké wong sing bener. 16  Kabèh sing diduwèni wong bodho bèn éntuk kawicaksanan* dadi ora ana gunanéNèk dhèwèké dhéwé ora péngin dadi wicaksana.*+ 17  Kanca sejati kuwi terus nresnani+ Lan dadi sedulur sing isa diendelké wektu ana kesusahan.+ 18  Wong sing kurang pertimbangan nggawé perjanjianKanggo mènèhi jaminan ing ngarepé kancané.+ 19  Wong sing seneng padu bakal nggawé pelanggaran,+Lan wong sing terus-terusan nyombongké dhiri* bakal kena bencana.+ 20  Wong sing licik ora bakal berhasil,+Lan wong sing ngapusi bakal hancur. 21  Bapaké wong sing bodho bakal sedhih,Lan bapaké wong sing ora gelem mikir bakal ngrasa susah.+ 22  Ati sing seneng kuwi obat sing manjur,*+Ning wong sing ora semangat bakal kentèkan tenaga.*+ 23  Wong sing jahat meneng-meneng nampa suap* Bèn isa tumindak ora adil.+ 24  Wong sing nduwé pemahaman ngupaya bèn dadi wicaksana,Ning pikirané wong sing bodho tekan ngendi-endi.+ 25  Wong sing bodho nggawé bapaké sedhihLan nggawé ibuné lara ati.+ 26  Ora apik nèk ngukum* wong sing bener,Lan ora pantes nèk nggebug wong sing diajèni. 27  Wong sing nduwé pengetahuan mikir dhisik sakdurungé ngomong,+Lan wong sing nduwé pemahaman bakal tetep tenang.+ 28  Wong bodho sing tetep meneng waé bakal dianggep wicaksana,Lan wong sing ora ngomong apa-apa dianggep nduwé pengertian.

Katrangan Tambahan

Utawa ”tenang”.
Lit.: ”korban”.
Lit.: ”Sing Nggawé”.
Utawa ”jeneng”.
Utawa ”wong tuwané”.
Utawa ”apik”.
Utawa ”bangsawan”.
Lit.: ”nutupi”.
Utawa ”Nèk dhèwèké dhéwé kurang pertimbangan”.
Utawa ”wong sing mbangun gerbang sing dhuwur”.
Utawa ”kuwi apik kanggo nambani”.
Utawa ”balungé bakal garing”.
Lit.: ”Wong sing jahat nampa suap ing dhadhané”.
Utawa ”njaluk dhendha marang”.