Purwaning Dumadi 23:1-20

  • Sara mati lan dikubur (1-20)

23  Umuré Sara 127 taun.+  Sara mati ing Kiriat-arba,+ yaiku Hébron,+ sing ana ing tanah Kanaan.+ Abraham sedhih banget lan nangisi Sara.  Sakwisé nangisi bojoné sing wis mati, Abraham nemoni wong Hèt+ lan kandha,  ”Aku iki wong asing sing manggon bareng kowé kabèh.+ Aku péngin tuku tanah bèn isa tak dadèkké kuburan kanggo bojoku.”  Wong Hèt njawab Abraham,  ”Pak, njenengan kuwi pemimpin+ sing dipilih Gusti Allah.* Njenengan éntuk ngubur bojoné njenengan ing tanah kuburan sing paling apik ing dhaérah iki. Kabèh mesthi gelem mènèhké tanah kuburané marang njenengan.”  Terus, Abraham ngadeg lan mbungkuk ing ngarepé wong Hèt,+ penduduké tanah kuwi.  Abraham kandha, ”Nèk kowé kabèh setuju aku ngubur bojoku ing kéné, tulung kongkonen Éfron anaké Zohar  bèn ngedol Guwa Makhpéla sing dadi duwèké kuwi marang aku. Kuwi ana ing pojok ladhangé. Pira waé regané,+ bakal tak tuku ing ngarepmu bèn aku isa nduwé panggonan kanggo ngubur bojoku.”+ 10  Éfron lagi lungguh ing antarané wong Hèt kuwi. Mula, Éfron wong Hèt kuwi njawab Abraham ing ngarepé wong Hèt lan ing ngarepé kabèh wong sing mlebu liwat gerbang kutha.+ Éfron kandha, 11  ”Ora usah, Pak. Aku bakal mènèhi njenengan ladhangku lan guwa sing ana ing kono. Kuwi tak wènèhké njenengan ing ngarepé bangsaku. Njenengan isa ngubur bojoné njenengan ing kono.” 12  Terus, Abraham mbungkuk ing ngarepé wong-wong ing tanah kuwi 13  lan kandha marang Éfron ing ngarepé wong akèh, ”Ladhangmu bakal tak tuku pira waé regané. Tampanen dhuwit pérakku bèn aku isa ngubur bojoku ing kono.” 14  Éfron njawab Abraham, 15  ”Pak, tanah kuwi regané 400 syèkel* pérak, ning kuwi ora pati penting. Kuburen waé bojoné njenengan ing kono.” 16  Abraham setuju karo Éfron, lan Abraham nimbang pérak sing aboté kaya sing disebutké Éfron ing ngarepé wong Hèt, yaiku 400 syèkel* pérak manut timbangan sing digunakké para pedagang.+ 17  Mula, Éfron ngedol ladhangé sing ana ing Makhpéla, cedhak Mamré. Ladhang, guwa, lan kabèh wit sing ana ing tanah kuwi 18  dadi duwèké Abraham. Ladhang kuwi dituku ing ngarepé wong Hèt lan kabèh wong sing mlebu liwat gerbang kutha. 19  Sakwisé kuwi, Abraham ngubur Sara bojoné ing njero guwa ing ladhang Makhpéla, ing cedhak Mamré, yaiku Hébron, ing tanah Kanaan. 20  Dadi, wong Hèt nyerahké ladhang lan guwa kuwi marang Abraham bèn dadi kuburan+ duwèké Abraham.

Katrangan Tambahan

Utawa mungkin ”pemimpin sing hébat”.
1 syèkel = 11,4 g. Deloken Lamp. B14.
1 syèkel = 11,4 g. Deloken Lamp. B14.