Purwaning Dumadi 13:1-18

  • Abram bali menyang Kanaan (1-4)

  • Abram lan Lot pisah (5-13)

  • Gusti Allah ngomongké manèh janjiné marang Abram (14-18)

13  Terus, Abram karo Lot lunga saka Mesir menyang Nègèb.+ Abram nggawa bojoné lan kabèh duwèké.  Abram sugih banget. Dhèwèké nduwé akèh ternak, pérak, lan emas.+  Abram ngedegké kémah saka panggonan siji menyang panggonan liyané saksuwéné perjalanan saka Nègèb menyang Bètel. Akhiré, Abram ngedegké kémah ing antarané Bètel lan Ai.+ Dhèwèké wis tau ngedegké kémah ing kono  lan wis tau nggawé mézbah ing panggonan kuwi. Ing kono, Abram nyebut jenengé Yéhuwah.  Lot, sing lunga karo Abram, ya nduwé domba, sapi, lan kémah.  Merga sing diduwèni wong loro kuwi saya akèh, tanahé ora cukup kanggo wong-wong kuwi. Dadi, wong-wong kuwi ora isa manggon bareng manèh.  Akibaté, sing njaga ternaké Abram padu karo sing njaga ternaké Lot. (Wektu kuwi, wong Kanaan lan wong Pèriz manggon ing tanah kuwi.)+  Mula Abram kandha karo Lot,+ ”Awaké dhéwé kan seduluran. Aja nganti awaké dhéwé padu, lan aja nganti sing njaga ternakku padu karo sing njaga ternakmu.  Awaké dhéwé ora isa manggon bareng manèh. Kowé isa milih arep manggon ing endi ing tanah iki. Nèk kowé ngiwa, aku tak nengen. Nèk kowé nengen, aku tak ngiwa.” 10  Terus, Lot ndelok sekitaré lan weruh nèk kabèh wilayah Yordan+ tekan Zoar+ kuwi akèh banyuné (sakdurungé Yéhuwah ngremuk Sodom lan Gomora), kaya taman sing digawé Yéhuwah+ lan kaya Mesir. 11  Lot milih kabèh wilayah Yordan, lan dhèwèké mindhahké kémahé menyang wétan. Akhiré, Abram lan Lot ora manggon bareng manèh. 12  Abram manggon ing tanah Kanaan, tapi Lot manggon ing cedhak kutha-kutha ing wilayah Yordan.+ Akhiré, Lot ngedegké kémahé ing cedhak Sodom. 13  Wong Sodom jahat banget lan dosané gedhé banget marang Yéhuwah.+ 14  Sakwisé Lot misah saka Abram, Yéhuwah kandha marang Abram, ”Tulung deloken sekitarmu saka panggonanmu ngadeg. Deloken ing arah lor, kidul, wétan, lan kulon, 15  merga kabèh tanah sing mbok delok kuwi bakal Tak wènèhké marang kowé lan keturunanmu* kanggo saklawasé.+ 16  Aku bakal nggawé keturunanmu* dadi akèh banget kaya pasir ing lemah. Nèk ana wong sing isa ngétung jumlahé pasir ing lemah, berarti keturunanmu* ya isa diétung.+ 17  Saiki, kowé kudu lunga menyang kabèh wilayah ing tanah iki, merga kuwi bakal Tak wènèhké marang kowé.” 18  Mula, Abram terus mindhahké kémahé saka panggonan siji menyang panggonan liyané.* Sakwisé kuwi, dhèwèké tekan ing cedhak wit-wit gedhé ing Mamré+ lan manggon ing kono, yaiku ing Hébron.+ Terus, ing kono dhèwèké nggawé mézbah kanggo Yéhuwah.+

Katrangan Tambahan

Lit.: ”benihmu”.
Lit.: ”benihmu”.
Lit.: ”benihmu”.
Lit.: ”terus manggon ing kémah-kémah”.