Pengkhotbah 5:1-20

  • Wedi marang Gusti Allah merga alesan sing bener (1-7)

  • Wong cilik diawasi karo wong sing luwih dhuwur jabatané (8, 9)

  • Harta sing akèh kuwi ora ana gunané (10-20)

    • Wong sing mata dhuwiten ora tau puas (10)

    • Wong sing kerja isa turu angler (12)

5  Gatèkna jangkahmu wektu kowé lunga menyang omahé Gusti Allah sing bener.+ Luwih apik kowé nyedhak kanggo ngrungokké+ timbang mènèhké korban kaya sing ditindakké wong bodho.+ Dhèwèké ora sadhar nèk sing ditindakké kuwi ora bener.  Aja kesusu ngomong, utawa aja ngomong ing njero ati tanpa dipikir dhisik ing ngarepé Gusti Allah sing bener,+ merga Gusti Allah sing bener ana ing swarga ning kowé ana ing bumi. Mula aja kakèhan ngomong.+  Mimpi disebabké merga kakèhan gawéan,+ lan omongané wong bodho disebabké merga kakèhan ngomong.+  Nèk kowé janji marang Gusti Allah, kudu cepet ditepati,+ merga Dhèwèké ora seneng karo wong bodho sing ora nepati janji.+ Mula nèk kowé janji, kudu ditepati.+  Mendhing ora usah janji, timbang janji tapi ora ditepati.+  Aja nganti cangkemmu nggawé kowé* dosa,+ lan aja ngomong ing ngarepé malaékat* nèk kuwi salah.+ Ngapa kowé nggawé Gusti Allah dadi nesu merga omonganmu lan nggawé Dhèwèké nyirnakké hasil karyamu?+  Padha kaya kakèhan urusan nyebabké ngimpi,+ kakèhan ngomong ya ora ana gunané. Wedia marang Gusti Allah sing bener.+  Aja kagèt nèk kowé ndelok ana pejabat sing nindhes wong mlarat lan tumindak ora adil utawa ora bener ing dhaérahmu.+ Pejabat kuwi diawasi karo sing luwih dhuwur jabatané timbang dhèwèké. Isih ana sing luwih dhuwur timbang para pejabat.  Sakliyané kuwi, hasil tanah dibagèkké marang kabèh wong mau, lan raja dhéwé ya mangan saka hasil ladhang kuwi.+ 10  Wong sing mata dhuwiten* ora bakal puas karo dhuwit,* lan wong sing ngutamakké* harta ora bakal puas karo penghasilané.+ Iki ya ora ana gunané.+ 11  Saya akèh hartané, saya akèh sing ngentèkké.+ Apa gunané kanggo sing nduwé harta kuwi nèk dhèwèké mung isa ndelok thok?+ 12  Wong sing dadi pelayan isa turu angler, embuh mangané sithik utawa akèh. Ning, wong sing sugih ora isa turu merga hartané akèh. 13  Aku ndelok bencana iki ing ngisoré matahari: Harta sing dikumpulké wong malah nyilakani wong kuwi dhéwé. 14  Harta kuwi ilang merga bisnis* sing gagal, lan wektu dhèwèké nduwé anak, ora ana sing isa diwariské kanggo anaké.+ 15  Kaya wong lair wuda saka wetengé ibuné, ya ngono kuwi wektu dhèwèké mati.+ Dhèwèké ora isa nggawa apa-apa saka kabèh hasil kerja kerasé.+ 16  Iki ya bencana: Kaya wektu dhèwèké teka, ya ngono kuwi wektu dhèwèké lunga. Apa gunané wong terus kerja keras ngoyak* angin?+ 17  Sakliyané kuwi, saben dina dhèwèké ora bahagia,* ngrasa susah banget, lara, lan nesu.+ 18  Aku ndelok nèk iki apik lan cocog kanggo dilakoni: Wong kuduné mangan, ngombé, lan ngrasakké kabèh hasil kerja kerasé+ sing wis diupayakké ing ngisoré matahari saksuwéné uripé sing singkat, sing diwènèhké Gusti Allah sing bener marang dhèwèké. Kuwi upahé.*+ 19  Sakliyané kuwi, wektu Gusti Allah sing bener mènèhi wong harta+ lan kesempatan kanggo nggunakké harta kuwi, dhèwèké kuduné nampa upahé* lan ngrasa seneng merga hasil kerja kerasé. Iki hadiah saka Gusti Allah.+ 20  Wong kuwi ora bakal ngrasa* nèk dina-dinané cepet banget liwaté, merga Gusti Allah sing bener nggawé dhèwèké sibuk ngrasakké senengé atiné.+

Katrangan Tambahan

Lit.: ”dagingmu”.
Utawa ”utusan”.
Utawa ”Wong sing nresnani pérak”.
Utawa ”pérak”.
Utawa ”nresnani”.
Utawa ”usaha”.
Utawa ”nguber”.
Lit.: ”saben dina dhèwèké mangan ing petengan”.
Utawa ”bagéané”.
Utawa ”bagéané”.
Utawa ”ora bakal éling”.