Pengkhotbah 4:1-16

  • Luwih apik mati timbang ditindhes (1-3)

  • Kudu seimbang wektu kerja (4-6)

  • Gunané kanca (7-12)

    • Wong loro luwih apik timbang dhèwèkan (9)

  • Uripé raja isa dadi ora ana gunané (13-16)

4  Aku mikirké manèh soal kabèh sing dilakoni wong kanggo nindhes liyané ing ngisoré matahari. Aku ndelok tangisané wong-wong sing ditindhes, ning ora ana sing nulungi wong-wong kuwi.+ Wong-wong sing nindhes nduwé kuwasa, mula ora ana sing nulungi wong-wong sing ditindhes kuwi.  Aku mikir nèk mati kuwi luwih apik timbang urip.+  Sing luwih apik timbang kabèh mau yaiku wong sing durung lair,+ sing durung ndelok tumindak jahat sing ana ing ngisoré matahari.+  Aku wis ndelok upaya* sing gedhé lan ketrampilan sing digunakké wong-wong kanggo saingan.+ Iki ya ora ana gunané kaya ngoyak* angin.  Wong sing bodho sedhakep lan ngrusak dhèwèké dhéwé.*+  Luwih apik istirahat sedhéla* timbang kerja keras akèh,* merga kuwi kaya ngupaya ngoyak* angin.+  Aku mikirké conto liyané soal kegiatan sing ora ana gunané ing ngisoré matahari:  Ana wong sing dhèwèkan, sing ora nduwé kanca. Dhèwèké ora nduwé anak utawa sedulur, ning dhèwèké ora tau mandheg kerja keras. Mripaté ora tau puas ndelok harta sing akèh.+ Tapi apa dhèwèké tau mikir, ‘Aku kerja keras kanggo sapa? Ngapa aku ora gelem seneng-seneng?’+ Iki ya ora ana gunané lan gawéan sing marahi sengsara.+  Wong loro bareng-bareng luwih apik timbang dhèwèkan,+ merga padha nampa upah sing apik kanggo* kerja kerasé. 10  Nèk sing siji tiba, sing sijiné isa nulungi. Ning, nèk ana wong sing dhèwèkan terus dhèwèké tiba, sapa sing bakal nulungi? 11  Sakliyané kuwi, nèk wong loro turonan bareng, wong-wong kuwi ora bakal kadhemen. Tapi, piyé nèk wong kuwi dhèwèkan? 12  Wong siji gampang dikalahké, ning wong loro isa kuwat nglawan mungsuhé. Tali rangkep telu ora gampang dipedhot. 13  Luwih apik cah enom sing mlarat ning wicaksana timbang raja sing wis tuwa ning bodho,+ sing ora gelem dinaséhati manèh.+ 14  Dhèwèké* metu saka penjara terus dadi raja,+ senajan ing kerajaan kuwi dhèwèké mlarat kèt lair.+ 15  Aku mikirké kabèh wong sing ana ing ngisoré matahari lan cah enom sing nggantèni raja mau. 16  Senajan sing ndhukung dhèwèké akèh banget, ning wong sing bakal ana ora bakal seneng karo dhèwèké.+ Iki ya ora ana gunané kaya ngoyak* angin.

Katrangan Tambahan

Utawa ”kerja keras”.
Utawa ”nguber”.
Lit.: ”lan mangan dagingé dhéwé”.
Lit.: ”sak gegem istirahat”.
Lit.: ”rong gegem kerja keras”.
Utawa ”nguber”.
Utawa ”nampa luwih akèh manfaat saka”.
Mungkin maksudé cah enom sing wicaksana.
Utawa ”nguber”.