Pengkhotbah 2:1-26

  • Salomo mikirké hasil kerja kerasé (1-11)

  • Gunané kawicaksanan ana batesé (12-16)

  • Kerja keras kuwi ora ana gunané (17-23)

  • Mangan, ngombé, lan ngrasakké hasil kerja keras (24-26)

2  Aku mbatin, ”Aku arep nyoba seneng-seneng lan ndelok piyé hasilé.” Tapi, sakjané kuwi ora ana gunané.   Aku kandha, ”Ngguyu kuwi ora waras!” Aku takon, ”Apa gunané seneng-seneng?”  Aku nyoba ndelok piyé hasilé nèk aku ngombé anggur sak puasé,+ ning karo tetep njaga kawicaksananku. Aku ya nindakké perkara-perkara sing ora ana gunané bèn isa ngerti sing paling apik kanggo dilakoni manungsa saksuwéné uripé sing singkat ing ngisoré langit.  Aku nindakké gawéan-gawéan sing luar biasa.+ Aku mbangun omah-omah kanggo awakku dhéwé.+ Aku nggawé kebon-kebon anggur kanggo awakku dhéwé.+  Aku nggawé kebon-kebon lan taman-taman, lan aku nandur akèh wit buah-buahan ing kana.  Aku nggawé kolam-kolam kanggo awakku dhéwé, dienggo ngalirké banyu kanggo wit-witan sing isih enom ing hutan.  Aku éntuk akèh pembantu lanang lan wédok,+ lan aku nduwé pembantu-pembantu sing lair ing omahku.* Aku ya éntuk akèh ternak, yaiku sapi, kambing, lan domba,+ ngluwihi wong-wong ing Yérusalèm sing urip sakdurungé aku.  Aku ngumpulké pérak lan emas kanggo awakku dhéwé,+ harta* saka para raja lan provinsi-provinsi.+ Aku ngumpulké para penyanyi lanang lan wédok kanggo awakku dhéwé, lan ya ngumpulké sing dadi kesenengané anak-anaké lanang manungsa, yaiku wong-wong wédok.*  Aku dadi saya hébat ngluwihi wong-wong ing Yérusalèm+ sing urip sakdurungé aku. Aku tetep nduwé kawicaksanan. 10  Aku nuruti kabèh sing tak péngini.*+ Aku ora nahan kabèh kesenengan saka atiku. Atiku seneng merga kabèh kerja kerasku, lan kuwi upah* kanggo kabèh kerja kerasku.+ 11  Ning, wektu aku mikirké kabèh sing wis dilakoni tanganku dhéwé lan kabèh kerja keras sing wis tak upayakké,+ aku ngerti nèk kabèh kuwi ora ana gunané kaya ngoyak* angin.+ Ora ana sing bener-bener ana manfaaté ing ngisoré matahari.+ 12  Aku nggatèkké kawicaksanan, tumindak-tumindak sing ora masuk akal,* lan perkara-perkara sing ora ana gunané.+ (Apa sing isa dilakoni wong sing bakal ana sakwisé raja? Mung perkara-perkara sing wis tau dilakoni.) 13  Aku ngerti nèk kawicaksanan kuwi luwih akèh manfaaté timbang perkara-perkara sing ora ana gunané,+ kaya padhang luwih akèh manfaaté timbang peteng. 14  Wong sing wicaksana isa ndelok jelas,+ tapi wong sing bodho mlaku ing petengan.+ Aku ya sadhar nèk kabèh wong kuwi ngalami akhir sing padha.+ 15  Aku mbatin, ”Sing dialami wong bodho ya bakal tak alami.”+ Terus kanggo apa aku dadi wicaksana banget? Mula aku mbatin, ”Iki ya ora ana gunané.” 16  Wong sing wicaksana lan wong sing bodho ora bakal diéling-éling terus.+ Akhiré, kabèh wong bakal dilalèkké. Piyé wong wicaksana bakal mati? Padha kaya wong bodho.+ 17  Aku sengit karo urip iki,+ merga kabèh sing dilakoni ing ngisoré matahari nyusahké aku. Kabèh kuwi ora ana gunané+ kaya ngoyak* angin.+ 18  Aku dadi sengit karo kabèh kerja kerasku ing ngisoré matahari,+ merga kuwi kudu tak tinggalké kanggo wong sing bakal ana sakwisé aku.+ 19  Sapa sing ngerti wong kuwi bakal wicaksana utawa bodho?+ Embuh wicaksana utawa bodho, wong kuwi bakal tetep nguwasani kabèh sing tak hasilké saka kerja keras lan kawicaksananku ing ngisoré matahari. Iki ya ora ana gunané. 20  Atiku mulai putus asa karo kerja keras sing wis tak upayakké ing ngisoré matahari. 21  Senajan wong wis kerja keras, nggunakké kawicaksanan, pengetahuan, lan ketrampilané, ning dhèwèké kudu nyerahké kabèh hasilé* marang wong sing ora ngupayakké kuwi.+ Iki ya ora ana gunané lan nyusahké banget. 22  Apa sing sakjané dihasilké manungsa saka kabèh kerja keras lan semangaté* sing nggawé dhèwèké kerja keras ing ngisoré matahari?+ 23  Saksuwéné uripé, gawéan sing dilakoni nggawé dhèwèké susah lan sengsara.+ Malah pas bengi, atiné ora tenang.+ Iki ya ora ana gunané. 24  Sing paling apik kanggo manungsa yaiku mangan, ngombé, lan ngrasakké hasil kerja kerasé.+ Aku ngerti nèk iki ya saka tangané Gusti Allah sing bener.+ 25  Apa ana wong sing panganan lan ombènané luwih apik timbang aku?+ 26  Wong sing nyenengké Gusti Allah diwènèhi kawicaksanan, pengetahuan, lan rasa seneng.+ Ning, wong sing dosa diwènèhi gawéan kanggo ngumpulké lan nimbun harta bèn isa diwènèhké marang wong sing nyenengké Gusti Allah sing bener.+ Iki ya ora ana gunané kaya ngoyak* angin.

Katrangan Tambahan

Lit.: ”anak-anak lanang ing omahku”.
Utawa ”harta sing istiméwa”.
Utawa ”wong-wong wédok bangsawan”.
Lit.: ”kabèh sing dijaluk mripatku”.
Utawa ”bagéan”.
Utawa ”nguber”.
Utawa ”sing édan”.
Utawa ”nguber”.
Utawa ”bagéané”.
Utawa ”ambisiné”. Lit.: ”perjuangan atiné”.
Utawa ”nguber”.