Pengkhotbah 10:1-20

  • Tumindak bodho sithik isa ngrusak kawicaksanan (1)

  • Bahayané nèk ora nduwé kawicaksanan (2-11)

  • Wong bodho kuwi sengsara (12-15)

  • Para pejabat sing bodho (16-20)

    • Manuk isa mbalèni omonganmu (20)

10  Padha kaya laler mati nyebabké minyak wangi dadi mambu lan rusak,* tumindak bodho sithik isa ngrusak kawicaksanan lan kemuliaan.+  Atiné wong wicaksana nuntun dhèwèké menyang dalan sing bener, tapi atiné wong bodho nuntun dhèwèké menyang dalan sing salah.+  Ing endi waé wong bodho mlaku, dhèwèké kurang pemahaman+ lan nggawé wong liya ngerti nèk dhèwèké kuwi wong bodho.+  Nèk ana pemimpin sing nesu marang kowé, aja lunga saka panggonanmu.+ Nèk kowé tetep tenang, kuwi isa nyegah dosa gedhé.+  Aku ndelok ana perkara sing nggawé susah ing ngisoré matahari, yaiku kesalahan sing ditindakké karo wong-wong sing nduwé kuwasa:+  Wong sing bodho diwènèhi kedudukan sing dhuwur, ning wong sing trampil* tetep ana ing kedudukan sing rendah.  Aku ndelok para pelayan numpak jaran, ning para pejabat mlaku kaya pelayan.+  Wong sing nggali lubang isa tiba ing njeroné.+ Wong sing mbobol témbok watu isa dicokot ula.  Wong sing nambang watu isa luka merga kena watu, lan wong sing mbelah watu isa kena bahaya.* 10  Wong isa dadi rekasa banget nèk kapaké kethul lan ora diasah. Tapi, kawicaksanan isa nggawé suksès. 11  Nèk ula nyokot sakdurungé dijinakké, ora ana gunané nduwé pawang ula.* 12  Omongané wong wicaksana kuwi nyenengké,+ ning lambéné wong bodho ngrusak wong kuwi dhéwé.+ 13  Wektu ngomong, kata pertama sing metu saka lambéné kuwi omongan sing bodho+ lan kata terakhir sing diucapké kuwi ora masuk akal lan nyebabké bencana. 14  Wong bodho ngomong terus.+ Manungsa ora ngerti apa sing bakal kelakon. Sapa sing isa ngandhani dhèwèké apa sing bakal kelakon sakwisé dhèwèké ora ana?+ 15  Kerja kerasé wong bodho nggawé dhèwèké kekeselen. Malah, dhèwèké ora ngerti dalan menyang kutha. 16  Negara mesthi bakal susah banget nèk rajané kuwi cah cilik+ lan nèk para pejabaté ésuk-ésuk wis pésta. 17  Negara mesthi seneng banget nèk rajané kuwi keturunané bangsawan lan para pejabaté mangan pas wektuné bèn nduwé tenaga, dudu kanggo mabuk.+ 18  Nèk wong males banget, kayu ing atap omahé bakal tiba, lan nèk tangané ora nindakké apa-apa, omahé bakal bocor.+ 19  Panganan* disedhiakké kanggo nggawé ngguyu, lan anggur nggawé urip dadi seneng.+ Ning, dhuwit nyukupi kabèh kebutuhan.+ 20  Senajan mung dibatin,* aja nganti kowé nyumpahi raja,+ lan aja nyumpahi wong sugih ing kamarmu, merga manuk* isa nyampèkké swaramu,* lan kéwan sing ana sayapé isa mbalèni omonganmu.

Katrangan Tambahan

Utawa ”metu busané”.
Lit.: ”wong sugih”.
Utawa mungkin ”kudu ngati-ati”.
Maksudé, pawang sing nganggo ilmu gaib.
Utawa ”Roti”.
Utawa mungkin ”Senajan ing kasurmu”.
Lit.: ”makhluk sing mabur ing langit”.
Utawa ”pesenmu”.