Pangentasan 36:1-38

  • Sumbangané luwih-luwih (1-7)

  • Tabernakel dibangun (8-38)

36  ”Bézalèl bakal kerja sama karo Oholiab lan karo wong-wong trampil sing wis diwènèhi kawicaksanan lan pemahaman karo Yéhuwah bèn isa nggawé perlengkapan tabernakel, persis kaya sing dipréntahké Yéhuwah.”+  Musa ngundang* Bézalèl, Oholiab, lan wong-wong trampil sing wis diwènèhi kawicaksanan+ karo Yéhuwah, sing ikhlas lan sukaréla nggarap gawéan kuwi.*+  Musa mènèhké kabèh sumbangan+ saka wong Israèl sing arep dienggo nggawé tabernakel marang wong-wong kuwi. Saben ésuk, wong Israèl terus mènèhké persembahan sukaréla marang Musa.  Kabèh wong sing trampil, sing nggarap gawéan sing ana hubungané karo tabernakel, padha teka.  Wong-wong kuwi kandha karo Musa, ”Sumbangan sing digawa wong Israèl luwih akèh timbang sing dibutuhké kanggo gawéan sing dipréntahké Yéhuwah.”  Dadi, Musa mènèhi pengumuman ing perkémahan, ”Aja nggawa sumbangan manèh kanggo nggawé tabernakel.” Mula, wong-wong kuwi ora nggawa sumbangan manèh.  Sumbangan kuwi wis cukup kanggo ngrampungké gawéan mau, malah luwih saka cukup.  Kabèh wong sing trampil+ kuwi nggawé tabernakel+ saka kain kémah sepuluh sing digawé saka benang linèn sing alus, benang biru, wol ungu, lan benang abang. Dhèwèké* nyulam gambar kerub ing kain-kain kuwi.+  Kabèh kain kuwi ukurané padha, yaiku dawané 28 hasta* lan ambané 4 hasta. 10  Kain sing lima disambung dadi siji, lan sing lima liyané ya disambung dadi siji. 11  Terus, dhèwèké nggawé gelang saka benang biru ing pinggirané kain sing siji. Dhèwèké ya nggawé gelang ing pinggirané kain sing sijiné manèh bèn kain loro kuwi isa disambungké. 12  Dhèwèké nggawé 50 gelang ing kain sing siji lan nggawé 50 gelang manèh ing kain sijiné, bèn gelang ing saben kain ana pasangané wektu disambungké. 13  Terus, dhèwèké nggawé 50 canthèlan saka emas lan nyambungké kain-kain kuwi nganggo canthèlan mau, bèn kain loro kuwi dadi kain siji sing dienggo ing tabernakel. 14  Terus, dhèwèké nggawé 11 kain+ saka wulu kambing kanggo nutupi tabernakel. 15  Sewelas kain kuwi ukurané padha, yaiku dawané 30 hasta* lan ambané 4 hasta. 16  Dhèwèké nyambung kain sing lima dadi kain siji. Enem kain liyané ya disambung dadi kain siji. 17  Terus, dhèwèké nggawé 50 gelang ing pinggirané kain sing siji lan nggawé 50 gelang manèh ing pinggirané kain sing sijiné, bèn kain-kain kuwi isa disambungké. 18  Dhèwèké nggawé 50 canthèlan saka tembaga bèn kain-kain kuwi isa disambung dadi siji. 19  Dhèwèké nggawé tutup tabernakel saka kulit domba lanang sing diwerna abang. Dhèwèké ya nggawé tutup tabernakel saka kulit anjing laut, terus didèlèhké ing ndhuwuré kain saka kulit domba lanang mau.+ 20  Terus, dhèwèké nggawé rangka kayu saka kayu akasia.+ Rangka kuwi dipasang ngadeg jejeg.+ 21  Saben rangka kayu kuwi dhuwuré sepuluh hasta* lan ambané siji setengah hasta. 22  Ing ngisoré rangka kayu ana bagéan kanggo nancepké, sing jumlahé loro lan posisiné jèjèran. Kabèh rangka kayu kuwi digawé kaya ngono. 23  Dhèwèké nggawé 20 rangka kayu kanggo bagéan tabernakel sing madhep kidul. 24  Dhèwèké nggawé 40 alas cagak saka pérak kanggo nancepké 20 rangka kayu mau. Ing ngisoré saben rangka kayu diwènèhi alas loro. Bagéan ngisoré rangka kayu mau ditancepké ing alas loro kuwi.+ Kabèh rangka kayu mau digawé kaya ngono. 25  Kanggo bagéan tabernakel sing madhep lor, dhèwèké nggawé 20 rangka kayu 26  lan nggawé 40 alas cagak saka pérak. Ing ngisoré saben rangka kayu diwènèhi alas loro. Kabèh rangka kayu mau digawé kaya ngono. 27  Dhèwèké nggawé enem rangka kayu+ kanggo bagéan mburiné tabernakel, yaiku sing madhep kulon. 28  Dhèwèké nggawé rangka kayu cacahé loro kanggo nyangga bagéan mburi tabernakel, ing rong pojokané. 29  Rangka kayu loro kuwi kudu didadèkké siji saka ngisor tekan ndhuwur, yaiku ing gelang sing pertama. Rangka kayu sing nyangga pojokan-pojokané tabernakel bagéan mburi digawé kaya ngono. 30  Dadi, kabèhé ana 8 rangka kayu lan 16 alas cagak saka pérak. Ana alas loro ing ngisoré saben rangka kayu. 31  Dhèwèké ya nggawé palang lima saka kayu akasia kanggo nyambungké rangka kayu ing bagéan tabernakel sisih kidul,+ 32  terus palang lima manèh kanggo nyambungké rangka kayu ing bagéan tabernakel sisih lor, lan palang lima kanggo nyambungké rangka kayu ing bagéan tabernakel sisih kulon, yaiku bagéan mburi. 33  Dhèwèké nggawé palang kanggo bagéan tengahé rangka kayu kuwi, sing dipasang saka pojok tekan pojok. 34  Dhèwèké nglapisi rangka kayu lan palang-palang kuwi nganggo emas. Dhèwèké ya nggawé gelang-gelang saka emas. Terus, palang-palang kuwi dilebokké ing gelang-gelang emas mau.+ 35  Dhèwèké nenun kordhèn+ saka benang biru, wol ungu, benang abang, lan benang linèn sing alus. Dhèwèké nyulam gambar kerub+ ing kordhèn kuwi.+ 36  Dhèwèké nggawé cagak papat saka kayu akasia sing dilapisi emas lan nggawé gantungan kordhèn saka emas. Dhèwèké ya nggawé alas cagak saka pérak cacahé papat kanggo nancepké cagak-cagak kuwi. 37  Terus, dhèwèké nggawé kordhèn kanggo lawangé tabernakel. Kordhèn kuwi ditenun saka benang biru, wol ungu, benang abang, lan benang linèn sing alus.+ 38  Dhèwèké ya nggawé cagak lima lan gantungan kordhèn. Dhèwèké nglapisi bagéan ndhuwuré saben cagak lan sambungané* nganggo emas, tapi alas cagak cacahé lima sing dienggo nancepké cagak-cagak kuwi digawé saka tembaga.

Katrangan Tambahan

Utawa ”nyeluk”.
Utawa ”sing atiné nggerakké dhèwèké bèn sukaréla nggarap gawéan kuwi”.
Maksudé, Bézalèl.
1 hasta = 44,5 cm. Deloken Lamp. B14.
1 hasta = 44,5 cm. Deloken Lamp. B14.
1 hasta = 44,5 cm. Deloken Lamp. B14.
Utawa ”gelangé”.