Kaimaman 6:1-30

  • Katrangan liyané soal persembahan kesalahan (1-7)

  • Petunjuk soal persembahan (8-30)

    • Persembahan bakaran (8-13)

    • Persembahan biji-bijian (14-23)

    • Persembahan dosa (24-30)

6  Yéhuwah kandha manèh marang Musa,  ”Nèk wong tumindak dosa lan ora setya marang Yéhuwah+ merga ngapusi tanggané, padahal tanggané wis percaya lan ngongkon wong kuwi nyimpenké barangé,+ utawa wong kuwi nyolong utawa ngrampas duwèké tanggané,  utawa wong kuwi nemokké barang sing ilang lan ngapusi soal kuwi, utawa wong kuwi nggawé sumpah palsu+ lan kandha nèk ora nindakké dosa apa-apa, iki sing kudu ditindakké:  Nèk wong kuwi pancèn nindakké kuwi lan kebukti salah, wong kuwi kudu mbalèkké sing wis dicolong, sing wis dirampas, sing wis dipercayakké marang wong kuwi, barang ilang sing ditemokké,  utawa keuntungan sing dihasilké merga wong kuwi wis nggawé sumpah palsu. Wong kuwi ya kudu mènèhi ganti rugi sing persis padha,+ ditambah 20 persèn saka ganti rugi mau. Kuwi kabèh kudu diwènèhké marang sing nduwé barang mau pas wong kuwi kebukti salah.  Sakliyané kuwi, wong kuwi kudu nggawa persembahan kesalahan marang Yéhuwah yaiku domba lanang siji sing séhat saka ternaké.+ Regané domba kuwi kudu padha karo rega sing wis ditentokké imam. Persembahan kuwi kudu diwènèhké marang imam.  Ing ngarepé Yéhuwah, imam bakal njaluk marang Gusti Allah bèn dosané wong kuwi diapura, lan kesalahan apa waé sing wis ditindakké wong kuwi bakal diapura.”+  Yéhuwah kandha manèh marang Musa,  ”Kowé kudu mènèhi préntah iki marang Harun lan anak-anaké lanang, ’Iki hukum soal persembahan bakaran:+ Persembahan bakaran kudu diobong ing ndhuwur geni ing mézbah sewengi muput nganti ésuk. Geni ing mézbah kuwi kudu murub terus. 10  Imam kudu nganggo jubah resmi saka linèn+ lan nganggo celana cendhèk+ saka linèn. Bar kuwi, dhèwèké kudu njupuk awu*+ saka persembahan bakaran kuwi, terus ndèlèhké awu kuwi ing sisihé mézbah. 11  Bar kuwi, dhèwèké kudu salin+ lan nggawa awuné menyang panggonan khusus* sing ana ing njaba perkémahan.+ 12  Geni ing mézbah kuwi kudu murub terus, ora éntuk mati. Saben ésuk, imam kudu ndèlèhké kayu ing ndhuwur geni kuwi lan ndèlèhké persembahan bakaran+ ing ndhuwuré. Gajih korban kerukunan* kudu dibakar ing ndhuwuré persembahan bakaran.+ 13  Geni ing mézbah kudu dijaga bèn murub terus, aja nganti mati. 14  ”’Iki hukum soal persembahan biji-bijian:+ Anak-anaké lanang Harun kudu nggawa kuwi ing mézbah lan mènèhké kuwi ing ngarepé Yéhuwah. 15  Saka persembahan biji-bijian kuwi, salah siji imam kudu njupuk tepung alus sak gegem sing wis dicampur minyak karo kabèh menyané, terus ngobong kabèh kuwi ing mézbah dadi persembahan sing ambuné nggawé Yéhuwah seneng. Kuwi kanggo ngélingké Gusti Allah nèk kabèh persembahan biji-bijian kuwi wis diwènèhké.+ 16  Sisa saka persembahan kuwi kudu dipangan Harun lan anak-anaké lanang.+ Kuwi kudu diolah dadi roti tanpa ragi lan kudu dipangan ing panggonan sing suci, yaiku ing halaman kémah pertemuan.+ 17  Rotiné kudu digawé tanpa ragi.+ Kuwi wis Tak wènèhké dadi bagéané wong-wong kuwi saka persembahan sing diobong nganggo geni kanggo Aku.+ Kuwi bagéan sing suci banget+ padha kaya persembahan dosa lan persembahan kesalahan. 18  Kabèh wong lanang keturunané Harun kudu mangan kuwi.+ Kuwi jatahé keturunané Harun nganti sakterusé saka persembahan sing diobong nganggo geni+ kanggo Yéhuwah. Kabèh sing digunakké kanggo nggawé persembahan kuwi bakal dadi suci.’” 19  Terus, Yéhuwah kandha manèh marang Musa, 20  ”Iki persembahan sing kudu diwènèhké Harun lan anak-anaké lanang marang Yéhuwah pas Harun dilantik+ dadi imam agung: Sepersepuluh éfa*+ tepung alus dadi persembahan biji-bijian+ sing diwènèhké saben dina, separo diwènèhké pas ésuk lan separoné manèh pas soré. 21  Kuwi kudu diolah nganggo minyak ing wajan datar.+ Sakwisé bener-bener kecampur karo minyaké, wènèhna kuwi dadi persembahan biji-bijian sing wis dipotong-potong lan dipanggang, sing ambuné nggawé Yéhuwah seneng. 22  Saben anaké lanang Harun+ sing dipilih* dadi imam agung nggantèni Harun ya kudu mènèhké persembahan kuwi. Iki peraturan kanggo sakterusé: Persembahan kuwi kudu diobong kabèh kanggo Yéhuwah. 23  Saben persembahan biji-bijian saka imam kudu diobong kabèh. Ora ana sing éntuk dipangan.” 24  Yéhuwah kandha manèh marang Musa, 25  ”Kowé kudu mènèhi préntah iki marang Harun lan anak-anaké lanang, ’Iki hukum soal persembahan dosa:+ Kéwan persembahan dosa kudu dibelèh ing ngarepé Yéhuwah ing panggonan mbelèh kéwan persembahan bakaran.+ Kuwi suci banget. 26  Imam sing mènèhké persembahan dosa kuwi kudu mangan bagéan sing dadi jatahé saka persembahan kuwi.+ Kuwi kudu dipangan ing panggonan sing suci, yaiku ing halaman kémah pertemuan.+ 27  ”’Kabèh sing digunakké kanggo persembahan kuwi bakal dadi suci, lan nèk ana wong sing kecipratan getih persembahan kuwi, klambiné kudu dikumbah ing panggonan sing suci.* 28  Panci saka tanah liat sing dienggo nggodhog persembahan kuwi kudu dihancurké. Ning, nèk nggodhogé nganggo panci saka tembaga, panci kuwi kudu digosok lan dikumbah nganggo banyu. 29  ”’Kabèh wong lanang sing dadi imam kudu mangan bagéan sing dadi jatahé saka persembahan dosa kuwi.+ Kuwi bagéan sing suci banget.+ 30  Ning, persembahan dosa kuwi ora éntuk dipangan nèk sebagéan getihé digawa ing njero kémah pertemuan, yaiku ing panggonan suci,+ lan digunakké kanggo njaluk marang Gusti Allah bèn dosa diapura. Kuwi kudu diobong.

Katrangan Tambahan

Utawa ”awu sing ana gajihé”, yaiku awu sing wis kecampur gajihé kéwan korban.
Lit.: ”panggonan sing resik”.
1/10 éfa = 2,2 L. Deloken Lamp. B14.
Lit.: ”sing dilantik nganggo minyak”.
Mungkin maksudé halaman kémah pertemuan.