Éfésus 4:1-32

  • Kabèh anggota badané Kristus bersatu (1-16)

    • Wong-wong sing dadi hadiah (8)

  • Kepribadian sing lawas lan kepribadian sing anyar (17-32)

4  Aku, sing dipenjara+ merga dadi muridé Gusti, njaluk supaya kowé njaga tumindakmu bèn kowé pantes+ dadi wong-wong sing dipilih karo Gusti Allah.  Kowé kudu terus rendah hati,+ nduwé watak sing alus, lan sabar+ karo liyané merga tresna.+  Roh suci wis nggawé kowé bersatu. Kowé kudu terus ngupaya tenanan bèn tetep bersatu lan rukun.+  Mung ana harapan siji+ sing nggawé awaké dhéwé dipilih. Padha kaya kuwi, mung ana badan siji+ lan roh suci siji.+  Mung ana Gusti siji,+ iman siji, baptisan siji.  Mung ana Gusti Allah siji sing dadi Bapaké kabèh wong. Dhèwèké kuwi luwih unggul timbang sapa waé. Dhèwèké tumindak liwat awaké dhéwé lan nggunakké kuwasané nganggo cara apa waé.  Saben wong ing antarané awaké dhéwé wis ngrasakké sipaté Gusti Allah sing apikan banget, lan awaké dhéwé isa nampa berkah kuwi merga Kristus.+  Kitab Suci kandha, ”Wektu dhèwèké munggah ing panggonan sing dhuwur, dhèwèké nggawa wong-wong sing ditawan. Dhèwèké nggawé wong-wong kuwi dadi hadiah.”+  Terus, apa maksudé ”dhèwèké munggah”? Kuwi berarti dhèwèké mudhun ing bumi sakdurungé kuwi. 10  Sing mudhun kuwi ya sing munggah+ menyang panggonan sing luwih dhuwur timbang langit,+ dadi dhèwèké isa nggawé kabèh kelakon. 11  Ing jemaat, ana sing diwènèhi tugas dadi rasul,+ dadi nabi,+ dadi penginjil,+ lan ya ana sing dadi gembala lan guru.+ 12  Tujuané yaiku kanggo mbantu* wong-wong suci nindakké apa sing bener, kanggo nglayani, lan kanggo mbangun badané Kristus.+ 13  Wong-wong kuwi bakal mbantu awaké dhéwé bèn nduwé iman sing padha lan nduwé pengetahuan sing bener soal Anaké Gusti Allah, nganti awaké dhéwé dadi wong+ sing imané kuwat* kaya Kristus. 14  Dadi, awaké dhéwé ora kaya bocah cilik manèh, merga wong sing manut karo ajaran sing ora bener+ sing asalé saka wong-wong sing licik kuwi kaya kapal sing diobat-abitké ombak ing laut. 15  Ning, awaké dhéwé kudu ngomongké apa sing bener lan nduduhké katresnan. Dadi, ing keadaan apa waé, awaké dhéwé isa saya kuwat imané* kaya Kristus, kepalané awaké dhéwé.+ 16  Liwat dhèwèké, kabèh anggota badan+ isa bersatu lan saben anggotané isa mbantu liyané kanggo nyukupi kebutuhané badan. Nèk saben anggota nindakké bagéané dhéwé-dhéwé, badan kuwi isa saya gedhé lan kuwat merga katresnan.+ 17  Dadi, nganggo jenengé Gusti, iki sing tak omongké lan tak jelaské marang kowé: Kowé aja urip kaya wong-wong ing donya iki,+ merga wong-wong kuwi mung nuruti pikirané sing ora ana gunané.+ 18  Pikirané wong-wong kuwi peteng. Wong-wong kuwi ora nampa urip sing diwènèhké Gusti Allah marang awaké dhéwé merga wong-wong kuwi ora péngin kenal karo Gusti Allah lan atiné ora tanggap. 19  Wong-wong kuwi wis ora nduwé isin mula tumindaké kurang ajar.*+ Wong-wong kuwi péngin terus nindakké apa sing najis. 20  Ning, kowé wis sinau nèk Kristus ora kaya ngono. 21  Yésus mulangké apa sing bener. Nèk kowé krungu saka dhèwèké lan diwulang sesuai karo ajarané Yésus, kowé mesthi bener-bener ngerti soal kuwi. 22  Kowé wis diwulang bèn nyingkirké kepribadian sing lawas+ lan apa waé sing wis tau mbok tindakké mbiyèn, merga uripmu mbiyèn rusak lan kowé diapusi karo kepénginanmu dhéwé.+ 23  Kowé kudu terus berubah bèn pikiranmu dadi anyar.+ 24  Kowé ya kudu nganggo kepribadian sing anyar+ sing digawé sesuai karo karepé Gusti Allah. Kepribadian iki bener lan setya. 25  Saiki, sakwisé kowé nyingkirké kabèh sing ora bener, saben wong ing antaramu kudu ngomong jujur karo liyané+ merga awaké dhéwé iki anggotané badan siji.+ 26  Wektu kowé nesu, aja nggawé dosa.+ Aja terus-terusan nesu nganti matahari terbenam.+ 27  Aja mènèhi Iblis kesempatan.*+ 28  Wong sing seneng nyolong aja nyolong manèh. Dhèwèké kudu nyambut gawé sing tenanan lan nindakké apa sing apik+ bèn dhèwèké isa mbantu wong sing kekurangan.+ 29  Aja nganti kowé ngomong sing ora apik.+ Ning, kowé kudu terus ngomongké apa sing apik kanggo nguwatké bèn wong sing ngrungokké isa éntuk manfaat.+ 30  Aja nggawé roh suciné Gusti Allah dadi sedhih,+ merga kowé wis diwènèhi meterai+ nganggo roh suci bèn isa dislametké liwat tebusan ing dina pembébasan.+ 31  Aja nganti kowé dendam,+ nesu, ngamuk, nggetak-nggetak, ngrèmèhké,+ utawa nindakké kabèh sing jahat.+ 32  Kowé kudu apikan karo wong liya, nduwé rasa mesakké,+ lan tulus ngapura wong liya kaya Gusti Allah wis tulus ngapura kowé liwat Kristus.+

Katrangan Tambahan

Utawa ”nglatih”.
Utawa ”sing déwasa”.
Utawa ”saya déwasa”.
Utawa ”tumindak ora nduwé isin”. Yunani: aselgeia. Deloken Daftar Istilah.
Utawa ”panggonan”.