1 Timotius 3:1-16

  • Syarat kanggo pengawas (1-7)

  • Syarat kanggo abdiné jemaat (8-13)

  • Rahasia suci bab ngabdi marang Gusti Allah (14-16)

3  Omongan iki isa dipercaya: Nèk wong lanang ngupaya dadi pengawas, wong kuwi péngin nindakké gawéan sing apik.  Pengawas kudu tanpa cacad,* bojoné mung siji, isa ngendhalèni dhiri ing kabèh perkara, nduwé pertimbangan sing apik,* tertib, loma,* isa mulang kanthi trampil,  dudu wong sing seneng mabuk, dudu wong sing kasar,* nanging masuk akal,* ora seneng padu, ora ngutamakké mburu bandha,  wong lanang sing mimpin* keluargané kanthi apik, nduwé anak-anak sing manut lan tumindaké apik.*  (merga nèk wong lanang ora isa mimpin* keluargané dhéwé, piyé dhèwèké bakal isa ngurus jemaaté Gusti Allah?),  dudu wong sing lagi waé dadi wong percaya, supaya dhèwèké ora dadi sombong lan nampa hukuman kaya hukuman sing ditampa Iblis.  Sakliyané kuwi, dhèwèké uga kudu nduwé réputasi sing apik* ing antarané wong-wong sing dudu anggotané jemaat, supaya dhèwèké ora dirèmèhké* lan ora kena jireté Iblis.  Semono uga, abdiné jemaat kudu serius, ora méncla-ménclé,* isa ngendhalèni dhiri ing bab ngombé anggur, lan dudu wong sing mata dhuwiten lan mung nggolèk untungé dhéwé,  terus setya marang* rahasia suci iman* kanthi hati nurani sing resik. 10  Sakliyané kuwi, wong-wong kuwi ya kudu diuji dhisik kanggo ngerti apa wong-wong kuwi pantes nampa tugas kuwi,* lan nèk wong-wong kuwi bébas saka tudhuhan, wong-wong kuwi lagi isa dadi abdiné jemaat. 11  Wong-wong wadon uga kudu serius, ora seneng mitenah, isa ngendhalèni dhiri ing kabèh perkara, lan setya ing kabèh perkara. 12  Abdiné jemaat kudu wong sing bojoné siji, lan wong sing mimpin anak-anak lan keluargané kanthi apik. 13  Merga wong lanang sing nglayani kanthi apik bakal nduwé réputasi apik lan nduwé kebébasan kanggo ngomong bab imané marang Kristus Yésus. 14  Surat iki tak tulis kanggo kowé, senajan aku péngin ndang ketemu kowé. 15  Tujuané supaya nèk aku telat, kowé wis ngerti piyé kuduné kowé tumindak ing keluargané Gusti Allah, yaiku jemaaté Gusti Allah sing urip, pendhukung lan pondhasiné apa sing bener. 16  Rahasia suci bab ngabdi marang Gusti Allah kuwi bener-bener penting: ’Dhèwèké kétok wektu dadi manungsa, dianggep bener wektu dadi makhluk roh, nemoni para malaékat, diwartakké ing antarané bangsa-bangsa, dipercaya ing donya, lan ditampa ing swarga lan dimulyakké.’

Katrangan Tambahan

Maksudé, tumindaké apik, mula wong liya ora nduwé alesan kanggo nyacad dhèwèké.
Utawa ”nduwé pikiran sing séhat”.
Utawa ”seneng nampa tamu”.
Utawa ”seneng ngantemi”.
Lit.: ”seneng ngalah”.
Utawa ”ngatur”.
Utawa ”serius”.
Utawa ”ngatur”.
Utawa ”kudu dilaporké apik”.
Utawa ”ora diisin-isinké”.
Utawa ”ora seneng ngapusi”.
Utawa ”nggondhèli kenceng”.
Maksudé, kabèh wulangan Kristen.
Utawa ”netepi syarat”.