19. RÉSZ

Kikből áll „a hű és értelmes rabszolga”?

Kikből áll „a hű és értelmes rabszolga”?

A szellemi táplálék mindannyiunknak a javára válik

Jézus nem sokkal a halála előtt arról beszélgetett négy tanítványával, Péterrel, Jakabbal, Jánossal és Andrással, hogy mi lesz jelenlétének a jele az utolsó napokban. Beszélgetés közben a következő fontos kérdést tette fel: „Ki valójában a hű és értelmes rabszolga, akit az ura kinevezett a háziszolgái fölé, hogy megadja nekik az eledelüket a kellő időben?” (Máté 24:3, 45; Márk 13:3, 4). Jézus biztosította a tanítványait, hogy mivel ő az uruk, ki fogja jelölni azokat, akik majd folyamatosan szellemi eledelről gondoskodnak a követőinek a vég idején. Kikből fog állni a rabszolga?

Jézus felkent követőinek kicsiny csoportjából. A „rabszolga”, vagyis Jehova Tanúi vezetőtestülete időszerű szellemi eledellel látja el Jehova imádóit. Szükségünk van a hű rabszolgára, hogy folyamatosan megkapjuk a részünket az eledelből a kellő időben (Lukács 12:42).

Gondoskodik Isten háznépéről (1Timóteusz 3:15). Jézus azt a felelősségteljes feladatot bízta a rabszolgára, hogy igazgassa Jehova szervezetének földi részét. Gazdálkodik az anyagi javakkal, irányítja a prédikálómunkát, és oktatásról gondoskodik a gyülekezeteken keresztül. „A hű és értelmes rabszolga” kiadványokat készít a prédikálómunkához, valamint összejöveteleket és kongresszusokat szervez, hogy megadja a szükséges szellemi táplálékunkat a kellő időben.

A rabszolga a bibliai igazságokhoz, és hűen végzi a jó hír prédikálását. Azért értelmes, mert bölcsen sáfárkodik Krisztus földi javaival (Cselekedetek 10:42). Jehova megáldja a munkáját, ami abból is látszik, hogy továbbra is bőséges szellemi eledelről tud gondoskodni Isten egyre növekvő népe számára (Ézsaiás 60:22; 65:13).

  • Kit jelölt ki Jézus, hogy szellemi eledelt adjon a követőinek?

  • Mit jelent az, hogy a rabszolga hű és értelmes?