42. TANULMÁNYOZÁSI CIKK

Hogyan segíthetünk a tanulmányozóknak eljutni a keresztelkedésig? – 2. rész

Hogyan segíthetünk a tanulmányozóknak eljutni a keresztelkedésig? – 2. rész

„Állandóan ügyelj magadra, és arra, hogy mit tanítasz” (1TIM 4:16)

143. ÉNEK Világosság egy sötét világban

ÁTTEKINTÉS *

1. Miért mondhatjuk, hogy a tanítványképzés egy életmentő munka?

A TANÍTVÁNYKÉPZÉS egy életmentő munka. Honnan tudjuk ezt? Jézus a Máté 28:19, 20 szerint ezt parancsolta: „Menjetek. . . tegyetek tanítvánnyá. . . embereket, [és] kereszteljétek meg őket”. Miért fontos a keresztelkedés? Azért, mert nélkülözhetetlen a megmentéshez. A keresztelkedésre jelentkezőknek hinniük kell abban, hogy csakis azért menekülhetünk meg, mert Jézus feláldozta értünk az életét, és feltámadt. Ezért mondta Péter apostol a keresztény társainak: „A keresztség. . . most titeket is megment. . . Jézus Krisztus feltámadása által” (1Pét 3:21). Tehát amikor egy új tanítvány megkeresztelkedik, kilátása nyílik az örök életre.

2. Milyen tanítóknak kell lennünk a 2Timóteusz 4:1, 2 szerint?

2 A tanítványképzéshez szükség van a tanítás művészetére (2Tim 4:2). Miért? Mert Jézus azt parancsolta, hogy menjünk, tegyünk tanítvánnyá embereket, és tanítsuk őket. Pál apostol arra buzdított, hogy tartsunk ki ebben a munkában, mert ha így teszünk, magunkat is megmentjük, és azokat is, akik figyelnek ránk. Jó okkal adta a következő tanácsot: „Állandóan ügyelj. . . arra, hogy mit tanítasz” (1Tim 4:16). Mivel a tanítás és a tanítványképzés szorosan összefügg, szeretnénk a lehető legjobb tanítók lenni.

3. Mivel foglalkozik ez a cikk?

3 Az egész világon több millió emberrel tanulmányozzuk a Bibliát. De ahogyan arról az előző cikkben szó volt, szeretnénk, ha közülük még többen válnának Jézus Krisztus megkeresztelt tanítványaivá. Ebben a cikkben öt további lépésről lesz szó, amelyet egy tanítónak meg kell tennie ahhoz, hogy segítsen a tanulmányozójának eljutni a keresztelkedésig.

HAGYD, HOGY A BIBLIA TANÍTSA A TANULMÁNYOZÓT!

Kérj tanácsot egy tapasztalt hírnöktől, hogy hogyan fejlődhetnél abban, hogy a Bibliát helyezd előtérbe a tanulmányozásokon (Lásd a 4–6. bekezdést.) *

4. Miért van szüksége önuralomra annak, aki bibliatanulmányozást vezet? (Lásd a lábjegyzetet is.)

4 Szeretjük az Isten Szavában található igazságot, ezért hajlamosak lehetünk sokat beszélni róla. De ha valaki Őrtorony-tanulmányozást, gyülekezeti bibliatanulmányozást vagy házi bibliatanulmányozást vezet, annak oda kell figyelnie rá, hogy ne beszéljen túl sokat. Ahhoz, hogy a Bibliáé legyen a főszerep, a tanítónak önuralmat kell gyakorolnia. Szóval ne akarj mindent elmondani, amit tudsz egy adott bibliaversről vagy témáról (Ján 16:12). * Gondolj bele, mennyit tudtál a Bibliáról, amikor megkeresztelkedtél: akkoriban valószínűleg csak a főbb tanításokat ismerted (Héb 6:1). Évekbe telt, mire megszerezted a mostani ismeretedet, ezért ne zúdíts rá mindent egyszerre a tanulmányozóra.

5. a) Az 1Tesszalonika 2:13-mal összhangban mit szeretnénk elérni a tanulmányozónál? b) Hogyan hozhatjuk felszínre a tanulmányozó gondolatait és érzéseit?

5 Szeretnénk, ha a tanulmányozónk megértené, hogy az, amit tanul, Isten ihletett Szaván alapul. (Olvassátok fel: 1Tesszalonika 2:13.) Hogyan érhetjük ezt el? Az a jó, ha minél több gondolatot a tanulmányozó fogalmaz meg a tanultakkal kapcsolatban. Ahelyett, hogy mindig te magyaráznád meg a bibliaverseket, időnként kérd meg, hogy ő elemezze azokat. Segíts neki meglátni, hogyan vonatkozik rá az adott bibliai rész. Tegyél fel kérdéseket, hogy rávezesd a tanulságra, és hogy megtudd, milyen gondolatokat és érzéseket ébresztett benne a bibliavers (Luk 10:25–28). Például kérdezd meg tőle: „Jehovának melyik tulajdonságát ismerted meg jobban ebből a versből? Hogyan segíthet neked ez a bibliai tanítás? Milyen érzést kelt benned az, amit most tanultunk?” (Péld 20:5). Nem az a lényeg, hogy mennyit tud a tanulmányozó, hanem az, hogy mennyire szereti és alkalmazza azt, amit már tud.

6. Miért jó, ha elhívsz egy tapasztalt hírnököt a tanulmányozódhoz?

6 Szoktál meghívni tapasztalt hírnököket a bibliatanulmányozásodra? Ez azért jó, mert akkor megkérdezheted tőlük, hogy szerintük hogyan vezeted a tanulmányozást, és hogy mennyire hagyod, hogy a Biblia tanítsa a tanulmányozót. Alázatosnak kell lenned, ha szeretnél fejlődni. (Vesd össze: Cselekedetek 18:24–26.) A tanulmányozás után kérdezd meg a társadat, hogy mit gondol, vajon a tanulmányozó megértette-e a lényeget. És ha egy vagy több hétig távol vagy, megkérhetnéd, hogy vezesse le helyetted a tanulmányozást. Így megmarad a rendszeresség, és megerősödik a tanulmányozóban, hogy milyen fontos a tanulmányozás. Ne gondold, hogy ez a te tanulmányozásod, és hogy csak te vezetheted. Elvégre a legjobbat akarod a tanulmányozónak, vagyis azt, hogy folyamatosan előrehaladjon.

TANÍTS LELKESEN ÉS MEGGYŐZŐDÉSSEL!

Ossz meg a tanulmányozóval olyan személyes történeteket, amelyekből megértheti, hogyan alkalmazza a bibliai alapelveket (Lásd a 7–9. bekezdést.) *

7. Mit tehetsz azért, hogy a tanulmányozó lelkesedjen az igazságért?

7 A tanulmányozónak éreznie kell, hogy lelkesen és meggyőződéssel beszélsz a bibliai igazságról (1Tessz 1:5). Ez őt is arra ösztönözheti, hogy nagyra értékelje a tanultakat. Időnként mondhatnál rá példákat, hogy hogyan tették jobbá az életedet a bibliai alapelvek. Ebből látni fogja, hogy a Biblia gyakorlatias tanácsai neki is a javára válhatnak.

8. Hogyan színesítheted a bibliatanulmányozást, és miért hasznos ez?

8 Mesélj a bibliatanulmányozódnak olyanokról, akik sikeresen megküzdöttek az övéihez hasonló nehézségekkel. El is hívhatsz valakit a gyülekezetből a tanulmányozásra, akinek a példájából sokat tanulhat. Vagy kereshetsz buzdító történeteket „A Biblia képes megváltoztatni az életünket * sorozatban a jw.org-on. Az ott található cikkekből és videókból megértheti, hogy az ő életére is jó hatással lehet, ha alkalmazza a bibliai alapelveket.

9. Hogyan ösztönözheted a tanulmányozót, hogy beszéljen a családjának és a barátainak arról, amit már tud?

9 Ha a tanulmányozódnak van házastársa, ő is tanulmányozza a Bibliát? Ha még nem, felvethetnéd, hogy csatlakozzon a tanulmányozáshoz. Ösztönözd a tanulmányozót, hogy ossza meg a családjával és a barátaival, amit már tud (Ján 1:40–45). Egyszerűen megkérdezhetnéd tőle: „Hogyan magyaráznád el ezt a tanítást a családodnak?” Vagy: „Melyik bibliaverssel bizonyítanád ezt egy barátodnak?” Így felkészítheted őt, hogy ügyes tanító legyen. És ha már alkalmas lesz rá, elkezdheti a szolgálatot mint kereszteletlen hírnök. Azt is megkérdezhetnéd tőle, hogy ismer-e valakit, aki szívesen tanulmányozná a Bibliát. Ha igen, talán meg tudja szervezni, hogy megmutasd neki a Hogyan zajlik egy bibliatanulmányozás? * című videót.

ÖSZTÖNÖZD A TANULMÁNYOZÓT, HOGY SZEREZZEN BARÁTOKAT A GYÜLEKEZETBEN!

Buzdítsd a tanulmányozót, hogy alakítson ki barátságokat a gyülekezetben! (Lásd a 10. és 11. bekezdést.) *

10. Tanítóként hogyan követheted Pál példáját, amelyről az 1Tesszalonika 2:7, 8-ban olvashatunk?

10 Őszintén törődj a bibliatanulmányozóddal! Gondolj rá úgy, mint aki a testvéred vagy a testvérnőd lesz. (Olvassátok fel: 1Tesszalonika 2:7, 8.) Biztosan nem könnyű neki megszakítani a kapcsolatot a világi barátaival, és változtatni az életén, hogy Jehovát szolgálhassa. Segítségre van szüksége ahhoz, hogy igaz barátokat találjon a gyülekezetben. Legyél a barátja, és a tanulmányozásokon kívül is tölts vele időt. Egy telefonhívásból, üzenetből vagy rövid látogatásból érezheti, hogy igazán törődsz vele.

11. Miben szeretnénk segíteni a tanulmányozóinknak, és miért?

11 Egy afrikai közmondás szerint „egy gyerek felneveléséhez az egész falu kell”. Mi is elmondhatjuk, hogy az egész gyülekezetre szükség van ahhoz, hogy valakiből tanítvány legyen. Ezért az ügyes tanítók bemutatják a tanulmányozójukat a gyülekezet tagjainak, akik jó hatással lehetnek rá. Így élvezheti a társaságukat, valamint szellemi és érzelmi támogatást kaphat tőlük. Szeretnénk, ha minden tanulmányozó azt érezné, hogy a gyülekezet olyan, mintha a családja lenne. Örülnénk neki, ha vonzaná őket a keresztény testvériségünk szeretetteljes légköre. Ez segíteni fog nekik abban, hogy többé ne ápoljanak szoros kapcsolatot olyanokkal, akik nem erősítik bennük a Jehova iránti szeretetet (Péld 13:20). És ha a korábbi barátaik eltávolodnak tőlük, tudni fogják, hogy Jehova népe körében igaz barátokra lelhetnek (Márk 10:29, 30; 1Pét 4:4).

MINDIG EMLÉKEZTESD A TANULMÁNYOZÓT A CÉLRA!

Az őszinte tanulmányozók végül eljuthatnak a keresztelkedésig (Lásd a 12. és 13. bekezdést.)

12. Miért beszéljünk a tanulmányozónknak az önátadásról és a keresztelkedésről?

12 Nyíltan beszélj a tanulmányozódnak az önátadás és a keresztelkedés jelentőségéről. Végül is, azért tanulmányozzuk a Bibliát valakivel, hogy megkeresztelt tanítvánnyá váljon. Ha már néhány hónapja rendszeresen tanulmányozza a Bibliát, és különösen, ha már eljár az összejövetelekre, meg kell értenie, hogy a bibliatanulmányozás célja az, hogy elkezdje szolgálni Jehovát.

13. Milyen lépések vezetnek el a keresztelkedésig?

13 Ha egy őszinte bibliatanulmányozó megteszi a szükséges lépéseket, képes lesz eljutni a keresztelkedésig. Ezek a lépések a következők: Először is, megismeri és megszereti Jehovát, és hitet fejleszt ki benne (Ján 3:16; 17:3). Aztán személyes kapcsolatot alakít ki vele, és a gyülekezet tagjaival is (Héb 10:24, 25; Jak 4:8). Majd megbánja a bűneit, és felhagy a rossz szokásaival (Csel 3:19). Időközben a hite arra indítja, hogy beszéljen az igazságról másoknak (2Kor 4:13). Végül átadja magát Jehovának, és ennek jelképeként megkeresztelkedik (1Pét 3:21; 4:2). A keresztelkedése napja igazán örömteli mindenki számára! Miközben a tanulmányozó lépésről lépésre halad a célja felé, gyakran dicsérd meg, és bátorítsd, hogy tartson ki a jó úton.

IDŐNKÉNT MÉRD FEL A TANULMÁNYOZÓ FEJLŐDÉSÉT!

14. Hogyan lehet felmérni egy tanulmányozó fejlődését?

14 Türelmesnek kell lennünk a tanulmányozóval, miközben segítünk neki eljutni az önátadásig és a keresztelkedésig. De egy idő után ki kell derítenünk, hogy szeretné-e szolgálni Jehova Istent. Látod rajta, hogy igyekszik megtartani Jézus parancsait? Vagy csak élvezi, hogy érdekes dolgokat tanul a Bibliából?

15. Mi jelzi egy tanulmányozó fejlődését?

15 Időről időre elemezd, hogy halad a tanulmányozó. Például, beszél a Jehova iránti érzéseiről? Imádkozik hozzá? (Zsolt 116:1, 2). Szereti olvasni a Bibliát? (Zsolt 119:97). Rendszeresen részt vesz az összejöveteleken? (Zsolt 22:22). Változtatott az életén a tanultak hatására? (Zsolt 119:112). Beszélt már az igazságról a családjának vagy a barátainak? (Zsolt 9:1). És ami a legfontosabb, szeretne Jehova Tanúja lenni? (Zsolt 40:8). Ha egy tanulmányozó egyik területen sem fejlődik, tapintatosan próbáld megtudni az okát, és beszélgess vele erről kedvesen, de őszintén. *

16. Mikor nem érdemes folytatni a tanulmányozást valakivel?

16 Időnként mérlegeld, hogy érdemes-e folytatnod valakivel a tanulmányozást. Gondold végig: Nem szokott felkészülni a tanulmányozásra? Nincs kedve eljönni az összejövetelekre? Még mindig vannak rossz szokásai? Továbbra is egy hamis valláshoz tartozik? Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszolsz, és mégis folytatod vele a tanulmányozást, az olyan, mintha úszni tanítanál valakit, aki nem akar vizes lenni. Ha egy tanulmányozó nem igazán értékeli, amit tanul, és nem akar változtatni az életén, miért folytatnád vele a tanulmányozást?

17. Az 1Timóteusz 4:16-tal összhangban mit kell tennünk, ha bibliatanulmányozást vezetünk?

17 Komolyan vesszük a tanítványképzés feladatát, és szeretnénk segíteni a bibliatanulmányozóinknak eljutni a keresztelkedésig. Ezért figyelünk rá, hogy a Bibliáé legyen a főszerep, és lelkesen és meggyőződéssel tanítunk. Arra ösztönözzük a tanulmányozót, hogy keressen barátokat a gyülekezetben. Rendszeresen emlékeztetjük rá, hogy a cél az önátadás és a keresztelkedés, és időről időre felmérjük a fejlődését. (Lásd a „ Mit tegyél, hogy a tanulmányozód eljusson a keresztelkedésig?” című részt.) Igazán nagy öröm részt venni ebben az életmentő munkában. Ezért tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy segítsünk a bibliatanulmányozóknak eljutni a keresztelkedésig!

139. ÉNEK Tanítsuk őket, hogy szilárdan álljanak!

^ bek. 5 Nagy kiváltság bibliatanulmányozásokat vezetni. Segíthetünk az embereknek megtanulni úgy gondolkodni, érezni és viselkedni, ahogy azt Jehova elvárja tőlük. Ez a cikk további javaslatokat ad arra, hogy hogyan lehetünk még ügyesebb tanítók.

^ bek. 4 Lásd a „Mire vigyázz a bibliatanulmányozásokon?” című cikket az Életünk és Szolgálatunk – Munkafüzet 2016. szeptemberi számában.

^ bek. 8 Lásd: RÓLUNK > SZEMÉLYES TÖRTÉNETEK.

^ bek. 9 JW Library®: MULTIMÉDIA > ÖSSZEJÖVETELEINK ÉS SZOLGÁLATUNK > SEGÍTSÉG A SZOLGÁLATHOZ.

^ bek. 77 KÉPLEÍRÁS: Egy tapasztalt testvérnő a tanulmányozás után segít felismerni a tanítónak, hogy miért nem előnyös, ha túl sokat beszél a tanulmányozás alatt.

^ bek. 79 KÉPLEÍRÁS: A tanulmányozó arról tanul, hogy hogyan lehet jobb feleség. Később elmondja a férjének, amit tanult.

^ bek. 81 KÉPLEÍRÁS: A tanulmányozó a férjével együtt vendégségben van egy testvérnőnél, akivel a királyságteremben ismerkedett meg.