20. TANULMÁNYOZÁSI CIKK

Vigasztaljuk azokat, akiket szexuálisan bántalmaztak

Vigasztaljuk azokat, akiket szexuálisan bántalmaztak

„Az az Isten, aki minden helyzetben vigaszt nyújt . . .megvigasztal minket, bármilyen próbát éljünk is át” (2KOR 1:3, 4)

41. ÉNEK Már fiatalon imádd Jehovát!

ÁTTEKINTÉS *

1–2. a) Milyen példával szemléltethetjük, hogy az embereknek alapvető igényük van a vigaszra, és maguk is képesek vigaszt nyújtani? b) Milyen sérüléseket szenved néhány gyermek?

MINDANNYIUNKBAN természetes igény van a vigaszra, és az a bámulatos képesség is megvan bennünk, hogy meg tudunk vigasztalni másokat. Például ha egy kisgyerek elesik játék közben, és lehorzsolja a térdét, nagy sírás közepette azonnal az apukájához vagy anyukájához fordul. Bár nem tudják begyógyítani a sebet, megvigasztalják a kicsit. Talán megkérdezik, hogy mi történt, letörlik a könnyeit, kedvesen megnyugtatják őt, és valószínűleg bekötik a sebét. A gyermekük rövidesen abbahagyja a sírást, és talán még vissza is megy játszani. A seb pedig idővel begyógyul.

2 Ám sajnos néhány gyermek ennél sokkal súlyosabb sérüléseket szenved. Vannak, akiket szexuálisan bántalmaznak. Akár egyszeri alkalomról van szó, akár éveken át tartó bántalmazásról, a molesztálás mély érzelmi sebeket ejthet a gyermeken. Időnként az elkövető lelepleződik, és megbüntetik. Más esetekben látszólag büntetlen marad. De még ha gyorsan igazságot is szolgáltatnak, könnyen lehet, hogy az áldozat még felnőttként is szenved a történtek miatt.

3. Ahogy azt a 2Korintusz 1:3, 4 kifejti, mit szeretne Jehova, és miről lesz szó a cikkben?

3 Milyen segítséget kaphat egy keresztény, akit gyermekként megbecstelenítettek, és még felnőttként is szenved érzelmileg? (Olvassátok fel: 2Korintusz 1:3, 4.) Jehova egyértelműen azt szeretné, ha a juhai megkapnák a szükséges szeretetet és vigasztalást. Ezért vizsgáljuk meg a következő három kérdést: 1. Miért lehet szükségük vigaszra azoknak, akiket gyermekkorukban bántalmaztak? 2. Ki nyújthat nekik vigaszt? 3. Hogyan vigasztalhatjuk meg az ilyen személyeket?

MIÉRT VAN SZÜKSÉG VIGASZRA?

4–5. a) Miért kell tisztában lennünk vele, hogy a gyermekek különböznek a felnőttektől? b) Milyen hatással lehet a bántalmazás egy gyermek mások iránti bizalmára?

4 Néhányan, akiket gyermekként bántalmaztak, még hosszú évek múlva, felnőttként is vigaszra szorulnak. Hogy ez miért van így, azt könnyebben megértjük, ha belegondolunk, hogy a gyermekek mennyire különböznek a felnőttektől. A bántalmazás gyakran egészen máshogy érint egy gyermeket, mint egy felnőttet. Nézzünk néhány területet.

5 A gyermekeknek szükségük van rá, hogy szoros, meghitt kapcsolatban legyenek azokkal, akik nevelik őket, és gondoskodnak róluk. Így érezhetik magukat biztonságban, és így tanulhatnak meg bízni azokban, akik szeretik őket (Zsolt 22:9). Szomorú, de sok gyermeket pont otthon bántalmaznak, az elkövetők pedig gyakran közeli családtagok vagy barátok. Egy gyermek, akinek lerombolták a bizalmát, talán még jóval később is nehezen bízik meg másokban.

6. Miért kegyetlen és ártalmas tett a gyermekmegbecstelenítés?

6 A gyermekek sebezhetőek, a szexuális bántalmazás pedig kegyetlenség, és kárt okoz bennük. Rendkívül ártalmas, ha egy gyermeket szexuális aktusra kényszerítenek évekkel azelőtt, hogy testileg, érzelmileg és értelmileg érett lenne arra, hogy házasként szexuális életet éljen. A megbecstelenítés eltorzíthatja a szexről alkotott nézetét, az önértékelését, és azt, ahogyan azokról gondolkodik, akik szeretnének közeledni hozzá.

7. a) Miért képes a bántalmazó könnyen rászedni a gyermeket, és hogyan teszi ezt? b) Milyen hatással lehetnek a gyermekre a hazugságok?

7 A gyermekeknek még nem elég érett a gondolkodásuk ahhoz, hogy mérlegeljenek, helyesen döntsenek, vagy felismerjék és elkerüljék a veszélyt (1Kor 13:11). Ezért hát a ravasz bántalmazók könnyedén rászedhetik őket. Ráadásul veszélyes hazugságokat tanítanak nekik. Ilyen például az, hogy a molesztálás a gyermek hibája, hogy titokban kell tartani, hogy senki sem hinne és segítene a gyermeknek, ha elmondaná, vagy hogy egy gyermek és egy felnőtt közti szexuális kapcsolat a szeretet természetes kifejezése. Hosszú időbe telhet, mire a gyermek felfogja, hogy mindez hazugság. Úgy nőhet fel, hogy beszennyezettnek tekinti magát, mint aki érdemtelen a szeretetre és vigaszra.

8. Miért lehetünk biztosak benne, hogy Jehova meg tudja vigasztalni azokat, akiket bántalmaztak?

8 Tehát egyáltalán nem meglepő, hogy a gyermekek molesztálása hosszú távú károkat okozhat. Mennyire aljas gonosztett! És az, hogy ez egy elterjedt probléma, világosan bizonyítja, hogy az utolsó napokban élünk, amikor sokakban nincs szeretet, és amikor „a gonosz emberek és a szélhámosok. . . egyre messzebbre mennek. . . a gonoszságban” (2Tim 3:1–5, 13). Sátán eszközei igazán gonoszak, és szívfájdító, hogy egyesek olyasmit tesznek, amivel örömet szereznek az Ördögnek. Jehovának azonban sokkal nagyobb a hatalma, mint Sátánnak és a szolgáinak. Isten figyelmét nem kerülheti el Sátán mesterkedése. Biztosak lehetünk benne, hogy Jehova pontosan tudja, hogy milyen fájdalmakat élünk át, és meg tud vigasztalni minket. Valódi áldás, hogy azt az Istent szolgálhatjuk, „aki minden helyzetben vigaszt nyújt! Ő megvigasztal minket, bármilyen próbát éljünk is át, hogy azzal a vigasztalással, amellyel Isten vigasztal minket, mi is meg tudjuk vigasztalni azokat, akik valamilyen próbát élnek át” (2Kor 1:3, 4). De vajon kik által nyújt Jehova vigaszt?

KI NYÚJTHAT VIGASZT?

9. Dávid királynak a Zsoltárok 27:10-ben feljegyzett szavai szerint mit tesz Jehova azokkal, akik nem számíthatnak a családjukra?

9 Ha valakit nem védtek meg a szülei a bántalmazástól, vagy molesztálta őt egy hozzá közel álló személy, akkor ki lehet éhezve a vigaszra. Dávid, a zsoltáríró tudta, hogy Jehovához bármikor fordulhat vigaszért. (Olvassátok fel: Zsoltárok 27:10.) Hitt abban, hogy Jehova magához fogadja azokat, akik csalódtak a szeretteikben. Hogyan teszi ezt? Felhasználja a hűséges földi szolgáit. A gyülekezetben a testvéreink és testvérnőink olyanok nekünk, mintha a családtagjaink lennének. Jézus is azt mondta, hogy aki vele együtt imádja Jehovát, az az ő testvére és anyja (Máté 12:48–50).

10. Mit írt Pál a vénként végzett munkájáról?

10 Nézzünk egy példát arra, hogy a gyülekezet jelképesen a családunk lehet. Pál apostol hűséges vénként buzgón fáradozott másokért. Kitűnő példát mutatott, és ihletés alatt azt írta a testvéreinek, hogy kövessék a példáját, mint ahogy ő is követi Krisztusét (1Kor 11:1). Egyszer így beszélt a vénként végzett szolgálatáról: „gyengéden bántunk veletek, mint ahogy a szoptató anya is gyengéden törődik a gyermekeivel” (1Tessz 2:7). Ma a hűséges vének Pálhoz hasonlóan gyengéd, kedves szavakkal bátoríthatják a rászorulókat, amikor a Szentírást használva vigasztalják őket.

Az érett testvérnők sokszor nagyszerűen vigasztalnak másokat (Lásd a 11. bekezdést.) *

11. Honnan tudjuk, hogy nem csak a vének nyújthatnak vigaszt?

11 Vajon egyedül a vének vigasztalhatják az áldozatokat? Nem, hiszen mindannyiunk feladata, hogy állandóan vigasztaljuk egymást (1Tessz 4:18). Az érett testvérnők különösen sokat tehetnek azokért a testvérnőikért, akik bátorításra szorulnak. Jehova Isten találóan egy anyához hasonlította magát, aki megvigasztalja a fiát (Ézs 66:13). A Biblia említést tesz olyan nőkről, akik vigaszt nyújtottak másoknak (Bír 11:37–40). Jehova szívből örül, amikor azt látja, hogy egy testvérnő támogatja a hittársát, aki érzelmi sebektől szenved. Bizonyos helyzetekben a vének tapintatosan megkérhetnek egy érett testvérnőt, hogy nyújtson vigaszt egy másik testvérnőnek. *

HOGYAN NYÚJTHATUNK VIGASZT?

12. Mire fontos figyelnünk?

12 Természetesen tiszteletben tartjuk, ha a másik nem szeretne velünk megosztani valamit (1Tessz 4:11). De hogyan segíthetünk egy olyan hittársunknak, aki vigaszra szorul, és szívesen veszi a törődésünket? Most a Biblia alapján nézzünk meg öt módot, ahogyan vigaszt nyújthatunk másoknak.

13. Az 1Királyok 19:5–8 beszámolója szerint hogyan segített Jehova angyala Illésnek, és mi hogyan tehetünk hasonlóan?

13 Nyújts gyakorlati segítséget. Amikor Illés próféta menekülőben volt, mert veszélyben forgott az élete, annyira elkeseredett, hogy meg akart halni. Jehova egy hatalmas angyalt küldött, hogy megerősítse a szolgáját. Az angyal nagyon gyakorlatiasan segített Illésnek. Meleg étellel kínálta, és bátorította, hogy egyen. (Olvassátok fel: 1Királyok 19:5–8.) Ebből fontos dolgot tanulhatunk: időnként egy apró, de gyakorlatias kedvesség is hatalmas segítséget jelenthet. Ez lehet egy finom étel, egy szerény ajándék, vagy egy üdvözlőlap, amellyel a szeretetünkről és törődésünkről biztosítjuk a megtört szívű testvérünket. Ilyen módon még akkor is segíthetünk, ha nehezünkre esik, hogy nagyon személyes vagy érzékeny témákról beszélgessünk vele.

14. Mit tanulhatunk még Illés esetéből?

14 Segíts az áldozatnak, hogy biztonságban és kellemesen érezze magát. Illés történetéből egy másik fontos tanulságot is levonhatunk. Jehova csodát téve erőt adott a prófétának ahhoz, hogy elgyalogoljon egészen a Hóreb-hegyig. Ezen a távoli helyen, ahol évszázadokkal korábban Jehova szövetséget kötött a népével, Illés biztonságban érezhette magát. Talán megnyugtatta, hogy végre elég messze van azoktól, akik az életére törnek. Mit tanulhatunk ebből? Ha szeretnénk megvigasztalni valakit, akit molesztáltak, először talán arról kell gondoskodnunk, hogy biztonságban érezze magát. Például a véneknek jó tisztában lenniük azzal, hogy egy zaklatott testvérnő esetleg szívesebben veszi, ha az otthonában, teázás közben beszélgetnek vele, nem pedig a királyságterem tárgyalójában. De ennek a fordítottja is igaz lehet.

Enyhíthetjük a másik fájdalmát, ha türelmesen meghallgatjuk, szívből imádkozunk, és vigasztalóan beszélünk vele (Lásd a 15–20. bekezdést.) *

15–16. Mit jelent figyelmesen hallgatni?

15 Hallgasd meg figyelmesen. A Biblia ezt az egyértelmű tanácsot adja: „Legyen mindenki gyors a hallásra, lassú a szólásra” (Jak 1:19). Mennyire vagyunk jó hallgatók? Hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy a hallgatás passzív tevékenység, és csak annyit jelent, hogy csendben ülünk a helyünkön, és fenntartjuk a szemkontaktust. De ennél többet kell tennünk, ha figyelmesen akarjuk meghallgatni. Például amikor Illés végül kiöntötte a szívét, Jehova őszintén meghallgatta. Megértette, hogy Illés rémült, magányos, és úgy érzi, hogy értelmetlen volt az addigi fáradozása. Jehova a prófétája minden aggodalmára reagált, és ezzel kifejezte, hogy valóban odafigyelt rá (1Kir 19:9–11, 15–18).

16 Hogyan lehetünk együttérzők és könyörületesek, miközben hallgatjuk a másikat? Időnként néhány tapintatos, szívből jövő szóval kifejezhetjük az érzéseinket. Talán ilyesmit mondhatnál: „Úgy sajnálom, hogy ez történt veled! Egyetlen gyermekkel sem lenne szabad így bánni!” Esetleg feltehetnél egy-két kérdést, hogy biztos legyél benne, hogy jól érted őt. Például: „Elmagyaráznád bővebben, hogy mire gondolsz?” Vagy: „Amit mondtál, abból úgy értem, hogy. . . Jól gondolom?” Ezek a kedves visszajelzések arról biztosíthatják a másikat, hogy valóban figyelsz rá, és igyekszel megérteni őt (1Kor 13:4, 7).

17. Miért legyünk türelmesek, és lassúak a szólásra?

17 Persze fontos, hogy legyél „lassú a szólásra”. Ne vágj közbe, hogy tanácsot adj, vagy kiigazítsd a másik gondolkodását. És légy türelmes! Amikor Illés kiöntötte az érzéseit Jehovának, nagyon erőteljes szavakat használt, amelyek mély fájdalmat tükröztek. Miután Jehova megerősítette a prófétája hitét, ő újra hangot adott az érzéseinek, méghozzá ugyanazokkal a szavakkal (1Kir 19:9, 10, 13, 14). Mi a tanulság? Lehetséges, hogy egy elcsüggedt hittársunknak jólesik többször is szavakba önteni a fájdalmát. Mi pedig Jehovához hasonlóan türelmesen meghallgatjuk. Nem megoldást akarunk neki javasolni, hanem egyszerűen együttérzők és gyengéden könyörületesek vagyunk vele (1Pét 3:8).

18. Miért lehet vigasztaló egy közös ima?

18 Mondj szívből jövő imát az áldozattal. Ha valaki nagyon maga alatt van, talán képtelen imádkozni. Lehet, hogy méltatlannak érzi magát arra, hogy közeledjen Jehovához. Úgy bátoríthatunk egy ilyen személyt, ha együtt imádkozunk vele, név szerint is megemlítve őt az imánkban. Elmondhatjuk Jehovának, hogy az elcsüggedt szolgája mennyire értékes nekünk és a gyülekezetnek. Kérhetjük tőle, hogy nyugtassa és vigasztalja meg a drága báránykáját. Egy ilyen ima rendkívül buzdító lehet (Jak 5:16).

19. Hogyan készülhetünk fel rá, hogy vigasztalóan tudjunk beszélni?

19 Keress vigasztaló szavakat. Gondold át, mit fogsz mondani. A meggondolatlan szavak fájdalmat okozhatnak, ha viszont kedvesen beszélsz, az gyógyír lehet (Péld 12:18). Ezért kérd Jehovát, hogy segítsen kedvesen és vigasztalóan fogalmazni. Ne feledd, hogy a lehető legnagyobb hatást Jehova szavaival érheted el, amelyeket a Bibliában találsz (Héb 4:12).

20. Mit hitethet el néhányakkal az, ha a múltban kihasználták, és mire emlékeztessük őket?

20 Akit molesztáltak a múltban, az talán szennyesnek és értéktelennek érzi magát, olyannak, akit senki sem szeret, sőt, akit nem is lehet szeretni. Milyen borzalmas hazugságok! A Szentírás segítségével emlékeztethetünk egy ilyen személyt arra, hogy valójában mennyire értékes Jehova szemében. (Lásd a „ Vigasz a Szentírásból” című részt.) Gondoljunk arra, hogyan bátorította kedvesen egy angyal Dániel prófétát, amikor az gyenge és csüggedt volt. Jehova biztosítani akarta őt arról, hogy nagyon értékes (Dán 10:2, 11, 19). A gyötrődő testvéreink és testvérnőink ugyanilyen értékesek Jehovának!

21. Mi lesz a sorsuk a megátalkodott bűnösöknek, és mire törekedjünk, amíg várunk Jehovára?

21 Amikor megvigasztalunk másokat, Jehova szeretetére emlékeztetjük őket. És azt is mindig tartsuk észben, hogy Jehova az igazságosság Istene. Előtte egyetlen olyan eset sem marad rejtve, amikor bántalmaztak egy gyermeket. Ő mindent lát, és nem hagyja büntetlenül a megbánást nem tanúsító elkövetőket (4Móz 14:18). De addig is tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy kifejezzük a szeretetünket az áldozatok felé. Milyen vigasztaló arra gondolni, hogy Jehova teljesen be fogja gyógyítani azokat az érzelmi sebeket, amelyeket Sátán és a világa okozott. Nemsokára ezek a fájdalmas „dolgok észbe sem jutnak, és fel sem ötlenek senkinek a szívében” (Ézs 65:17).

25. ÉNEK A tanítványok ismertetőjele

^ bek. 5 Azok, akiket gyermekkorukban szexuálisan bántalmaztak, talán még sok-sok évvel később is számos problémával küzdenek emiatt. Ez a cikk segít megérteni ennek az okát. Azt is megtudhatjuk, hogy kitől kaphatnak vigaszt, és hogy milyen módokon támogathatjuk az ilyen személyeket.

^ bek. 11 Minden bántalmazott maga döntheti el, hogy igénybe vegyen-e orvosi segítséget.

^ bek. 76 KÉPLEÍRÁS: Egy érett testvérnő vigasztal egy megtört testvérnőt.

^ bek. 78 KÉPLEÍRÁS: Két vén meglátogatja a csüggedt testvérnőt, aki meghívta a beszélgetésre az érett testvérnőt is.