29. TANULMÁNYOZÁSI CIKK

Tegyünk tanítvánnyá másokat!

Tegyünk tanítvánnyá másokat!

„Menjetek hát, és tegyetek tanítvánnyá minden nemzetből való embereket” (MÁTÉ 28:19)

144. ÉNEK Az életükről van szó

ÁTTEKINTÉS *

1–2. a) Jézusnak a Máté 28:18–20-ban feljegyzett parancsa szerint mi a keresztény gyülekezet elsődleges feladata? b) Milyen kérdéseket fogunk megvizsgálni ebben a cikkben?

AZ APOSTOLOK biztosan kíváncsian várták, hogy mi fog történni. Jézus megkérte őket a feltámadása után, hogy találkozzanak vele egy hegyen (Máté 28:16). Ez lehetett az az alkalom, amikor „megjelent több mint 500 testvérnek egyszerre” (1Kor 15:6). Miért hívta össze Jézus a tanítványait? Azért, hogy megbízza őket egy izgalmas feladattal: „Menjetek hát, és tegyetek tanítvánnyá minden nemzetből való embereket” (Máté 28:18–20).

2 Azok a tanítványok, akik hallották Jézus szavait, később az első századi keresztény gyülekezet részévé váltak. Ennek a gyülekezetnek az volt az elsődleges feladata, hogy másokat is Krisztus tanítványaivá * tegyen. Ma több tízezer keresztény gyülekezet van szerte a földön, és ugyanez a küldetésük. Ebben a cikkben négy kérdésre kapunk választ: Miért olyan fontos a tanítványképzés? Mit foglal magában? Vajon minden keresztény részt vesz benne? És miért van szükségünk türelemre ehhez a munkához?

MIÉRT OLYAN FONTOS A TANÍTVÁNYKÉPZÉS?

3. A János 14:6 és 17:3 szerint miért olyan fontos a tanítványképző munka?

3 Miért olyan fontos a tanítványképző munka? Azért, mert csak Krisztus tanítványai lehetnek Isten barátai. Ezenkívül Krisztus követőinek már most jobb az életük, és abban reménykednek, hogy a jövőben örökké élhetnek majd. (Olvassátok fel: János 14:6; 17:3.) Jézus kétségkívül fontos felelősséget bízott ránk, de nem kell egyedül végeznünk ezt a munkát. Pál apostol így írt magáról és néhány testvéréről: „Isten munkatársai vagyunk” (1Kor 3:9). Micsoda megtiszteltetésben részesíti Jehova és Krisztus a tökéletlen embereket!

4. Mit tanulhatunk Ivan és Matilde történetéből?

4 A tanítványképző munkában sok örömünk lehet. Nézzünk egy példát. Ivan és a felesége, Matilde, akik Kolumbiában élnek, tanúskodtak egy fiatal férfinak, Daviernek. Ő ezt mondta nekik: „Szeretnék megváltozni, de képtelen vagyok rá.” Davier hivatásos bokszoló volt, drogozott, ivott, és együtt élt a barátnőjével, Erikával. Ivan elmeséli, mi történt: „Járni kezdtünk hozzá, és mivel egy elszigetelt faluban lakott, órákig bicikliztünk a sáros utakon. Ahogy Erika észrevette, mennyit változik Davier gondolkodása és viselkedése, ő is elkezdett tanulmányozni.” Davier végül felhagyott a kábítószerezéssel, az ivással, és a boksszal is. Erikát pedig feleségül vette. Matilde ezt mondja: „Amikor 2016-ban megkeresztelkedtek, eszünkbe jutott, hogy annak idején hányszor mondta Davier, hogy nem tud megváltozni. Nem bírtuk visszatartani a könnyeinket.” Igen, amikor tudunk valakinek segíteni, hogy Krisztus tanítványa legyen, az óriási öröm.

MIT FOGLAL MAGÁBAN A TANÍTVÁNYKÉPZÉS?

5. Mi az első lépés a tanítványképzéshez?

5 A tanítványképzéshez az az első lépés, hogy felkutatjuk azokat, akik szívesen tanulnak Jehováról (Máté 10:11). Azáltal bizonyíthatjuk, hogy valóban Jehova Tanúi vagyunk, hogy mindenkinek tanúskodunk, akivel találkozunk. Az igaz keresztények eleget tesznek Krisztus parancsának, és prédikálnak.

6. Mit tehetünk, hogy sikeresek legyünk a szolgálatban?

6 Vannak, akik kíváncsiak a Bibliára, de sok ember eleinte közömbösen fogad minket. Próbáljuk meg felkelteni az érdeklődésüket! Csak úgy lehetünk sikeresek a szolgálatban, ha alaposan felkészülünk. Gondoljuk át, hogy milyen témák érdekelhetik az embereket, és azt is tervezzük el, hogy hogyan fogjuk felvetni az adott témát.

7. a) Hogyan kezdhetsz beszélgetést? b) Szerinted miért fontos, hogy meghallgasd a házigazdát, és tisztelettel bánj vele?

7 Például így kezdhetnéd a beszélgetést: „Szeretném megkérdezni a véleményét valamiről. Manapság sok olyan nehézséget tapasztalunk, amely világszerte érinti az embereket. Mit gondol, segíthetne a problémák megoldásában, ha lenne egy olyan kormány, amelynek az egész világra kiterjed a hatalma?” Aztán megbeszélhetnéd a házigazdával a Dániel 2:44-et. Egy másik témát így vethetnél fel: „Ön szerint mi a titka annak, hogy illedelmesek legyenek a gyermekeink? Kíváncsi lennék a véleményére.” Majd mutasd meg neki az 5Mózes 6:6, 7-et. Bármilyen témáról is beszélgetsz, gondolj arra, hogy hogyan válhat a javára a Biblia tanítása annak, akit megszólítasz. Beszélgetés közben fontos, hogy meghallgasd a házigazdát, és tiszteletben tartsd az álláspontját. Így jobban megérted majd, hogyan gondolkodik, és talán ő is szívesebben meghallgat téged.

8. Miért kell kitartóan végeznünk az újralátogatásokat?

8 Mielőtt valaki beleegyezne a bibliatanulmányozásba, alighanem sok időt és energiát kell az újralátogatásokra fordítanod. Miért? Mert az emberek talán nincsenek otthon, amikor újra felkeressük őket. És valószínűleg többször is kell valakivel beszélgetned, mire olyan kapcsolatba kerültök, hogy szívesen elkezdi veled a bibliatanulmányozást. Egy növény fejlődéséhez rendszeres öntözésre van szükség. Ugyanígy ahhoz, hogy egy érdeklődő megszeresse Jehovát és Krisztust, rendszeresen beszélnünk kell vele Isten Szaváról.

MINDEN KERESZTÉNY RÉSZT VESZ A TANÍTVÁNYKÉPZÉSBEN?

Jehova Tanúi világszerte részt vesznek a tiszta szívű emberek felkutatásában (Lásd a 9. és 10. bekezdést.) *

9–10. Miért mondhatjuk, hogy mindegyikünknek része van abban, hogy megtaláljuk az őszinte szívű embereket?

9 Mindegyikünknek része van abban, hogy megtaláljuk az őszinte szívű embereket. A munkánkat ahhoz hasonlíthatnánk, mint amikor egy eltűnt gyereket keresnek. Egyszer például, amikor egy hároméves kisfiú elkóborolt otthonról, közel 500-an indultak a keresésére. Úgy 20 órával később az egyik önkéntes rábukkant egy kukoricaföldön. Ez a férfi nem magának tulajdonította az érdemet. Így fogalmazott: „Több százan kellettünk hozzá, hogy megtaláljuk.”

10 Bizonyos értelemben sok ember olyan, mint ez a kisfiú: elveszettnek érzik magukat. Nincs semmi reményük, de szívesen vennék a segítséget (Ef 2:12). Mi pedig több mint nyolcmillióan igyekszünk megtalálni ezeket az embereket. Lehet, hogy te épp nem találkozol olyannal, aki tanulmányozná veled a Bibliát. De talán más hírnökök, akik ugyanazon a területen prédikálnak, találnak valakit, aki szívesen megismerné Isten Szavát. Ha a gyülekezetből egy hírnök talál egy olyan személyt, aki végül Krisztus tanítványa lesz, mindenkinek van oka az örömre, aki részt vett a felkutatásában.

11. Hogyan támogathatod a tanítványképzést akkor is, ha nem vezetsz bibliatanulmányozást?

11 Még ha most nincs is bibliatanulmányozásod, más módokon támogathatod a tanítványképzést. Például szeretettel üdvözölheted az újakat a királyságteremben, és felajánlhatod a segítségedet. Így könnyebb lesz igaz keresztényekként azonosítaniuk minket (Ján 13:34, 35). A hozzászólásaidból – még ha rövidek is – az érdeklődők megtanulhatják, hogyan fejezzék ki a hitüket őszintén és tiszteletteljesen. Továbbá elkísérheted az új hírnököket a szolgálatba, és megmutathatod nekik, hogyan érveljenek a Szentírásból. Ezzel tulajdonképpen arra tanítod őket, hogy kövessék Krisztus példáját (Luk 10:25–28).

12. Különleges képességek kellenek a tanítványképzéshez? Fejtsd ki!

12 Ne gondoljuk, hogy különleges képességek kellenek ahhoz, hogy segítsünk másoknak Jézus tanítványaivá válni. Jól bizonyítja ezt Faustina példája, aki Bolíviában él. Amikor kapcsolatba került Jehova Tanúival, nem tudott olvasni. Később megtanult valamennyire, és megkeresztelkedett. Nagyon szeret másokat tanítani. Hetente általában öt bibliatanulmányozást vezet. Bár nem tud olyan jól olvasni, mint a legtöbb tanulmányozója, már hat embernek segített eljutni a keresztelkedésig (Luk 10:21).

13. Milyen jutalomra számíthatunk, ha a sok elfoglaltságunk ellenére részt veszünk a tanítványképző munkában?

13 Sok kereszténynek rengeteg fontos elfoglaltsága van, mégis szakít időt bibliatanulmányozások vezetésére, és ez nagy örömet szerez nekik. Vegyük például Melanie-t, aki Alaszkában él. Egyedül nevelte a nyolcéves kislányát, teljes munkaidőben dolgozott, és segített a rákos apukája ápolásában. Az elszigetelt városkában, ahol lakott, ő volt az egyetlen Tanú. Rendszeresen azért imádkozott, hogy legyen ereje elmenni prédikálni a hidegben, mert nagyon szeretett volna találni valakit, akivel tanulmányozhatja a Bibliát. Aztán egyszer találkozott Sarával, aki teljesen fellelkesedett, amikor megtudta, hogy Istennek van neve. Egy idő után Sara elfogadta a bibliatanulmányozást. Melanie ezt meséli: „Bár péntek esténként nagyon fáradt voltam, amikor a lányommal elindultunk a tanulmányozásra, mindkettőnknek jót tett. Szívesen kutattunk válaszok után, amikor Sara kérdezett valamit, és annyira jó volt látni, ahogy Jehova barátja lett!” Sara az ellenségeskedés dacára otthagyta az egyházát, és megkeresztelkedett.

MIÉRT VAN SZÜKSÉGÜNK TÜRELEMRE A TANÍTVÁNYKÉPZÉSHEZ?

14. a) Miért hasonlít a tanítványképzés a halászathoz? b) Milyen hatással vannak rád Pálnak a 2Timóteusz 4:1, 2-ben feljegyzett szavai?

14 Ne add fel a reményt, ha úgy tűnik, hogy senkit sem találsz, akinek segíthetnél tanítvánnyá válni. Gondolj arra, hogy Jézus a halászathoz hasonlította a tanítványképzést. Talán hosszú órák telnek el, mire a halászok fognak valamit. Gyakran késő éjszaka vagy kora reggel dolgoznak, és előfordul, hogy nagy távolságokat kell megtenniük (Luk 5:5). Ehhez hasonlóan némelyik hírnök sok-sok órát tölt azzal, hogy türelmesen „halászik” különböző időpontokban és helyszíneken. Miért teszik ezt? Mert azt remélik, hogy így több emberrel találkoznak. Az erőfeszítéseiknek gyakran az a jutalma, hogy találnak olyanokat, akiket érdekel az üzenetünk. Te tudnál olyan napszakban tanúskodni, amikor nagyobb valószínűséggel találkozol emberekkel, vagy olyan helyen prédikálni, ahol többekkel kerülhetsz kapcsolatba? (Olvassátok fel: 2Timóteusz 4:1, 2.)

Türelmesen segíts a bibliatanulmányozódnak fejlődni (Lásd a 15. és 16. bekezdést.) *

15. Miért van szükség türelemre a bibliatanulmányozások vezetéséhez?

15 Miért van szükség türelemre a bibliatanulmányozások vezetéséhez? Az egyik ok az, hogy nem elég abban segítenünk a tanulmányozónak, hogy megismerje és megszeresse a Biblia tanításait. A Biblia szerzőjét, Jehovát is meg kell ismernie és szeretnie. És amellett, hogy megtanítjuk neki, hogy mit vár el Jézus a tanítványaitól, azt is segítenünk kell neki megérteni, hogy hogyan élhet igaz keresztényként. Türelmesen támogassuk, miközben igyekszik átültetni a gyakorlatba a bibliai alapelveket. Vannak, akik mindössze néhány hónap alatt változtatnak a gondolkodásukon és a szokásaikon, míg másoknak ez több időbe telik.

16. Mit tanultál Raúl történetéből?

16 Egy perui misszionárius beszámolója is jól mutatja, hogy miért érdemes türelmesnek lenni. Ezt mesélte: „Raúllal már két könyvet is áttanulmányoztam. De még mindig voltak komoly gondok az életében. A feleségével eléggé viharos volt a kapcsolata, csúnyán beszélt, és a gyerekei nemigen tudták tisztelni. Viszont járt az összejövetelekre, ezért továbbra is látogattam, hogy segítsek neki és a családjának. Több mint három évvel a megismerkedésünk után alkalmassá vált a keresztelkedésre.”

17. Miről lesz szó a következő cikkben?

17 Jézus azt mondta, hogy tegyünk tanítvánnyá minden nemzetből való embereket. Miközben ezen igyekszünk, gyakran olyanokkal beszélgetünk, akik nagyon eltérően gondolkodnak, mint mi, például nem tartoznak semmilyen vallásszervezethez, vagy nem hisznek Istenben. A következő cikkből megtudjuk, hogyan tálalhatjuk a jó hírt különböző hátterű embereknek.

44. ÉNEK Vegyünk részt vígan az aratásban

^ bek. 5 A keresztény gyülekezetnek az a legfontosabb feladata, hogy segítsen az embereknek Krisztus tanítványaivá válni. Ez a cikk hasznos javaslatokkal segít nekünk ellátni a megbízatásunkat.

^ bek. 2 KIFEJEZÉS MAGYARÁZATA: Krisztus tanítványai nem csupán megismerik Jézus tanításait, hanem alkalmazzák is a tanultakat az életükben. Igyekeznek minél szorosabban követni Jézus nyomdokait, vagyis a példáját (1Pét 2:21).

^ bek. 52 KÉPLEÍRÁS: Egy férfi szabadságra utazik, és a repülőtéren kap egy kiadványt a Tanúktól. Később városnézés közben is lát Tanúkat, akik közterületen tanúskodnak. Miután hazatér, két hírnök becsönget hozzá.

^ bek. 54 KÉPLEÍRÁS: A férfi tanulmányozza a Bibliát a Tanúkkal. Végül megkeresztelkedik.