Fiatalok, „folyton munkáljátok megmentéseteket”!

Fiatalok, „folyton munkáljátok megmentéseteket”!

„Ahogyan mindenkor engedelmeskedtetek. . ., folyton munkáljátok megmentéseteket, félelemmel és remegéssel” (FIL 2:12)

ÉNEKEK: 41., 11.

1. Miért fontos lépés a keresztelkedés? (Lásd a képet a cikk elején.)

ÉVENTE több ezer bibliatanulmányozó keresztelkedik meg, és köztük sokan tizenévesek, vagy még fiatalabbak, akik talán az igazságban nőttek fel. Te is közéjük tartozol? Ha igen, szeretnénk megdicsérni! A keresztelkedés alapvető elvárás, ha valaki szeretne keresztény lenni, és ahhoz is elengedhetetlen, hogy megmentést nyerjünk, és örökké élhessünk (Máté 28:19, 20; 1Pét 3:21).

2. Miért nem szabad félni a keresztelkedéstől?

2 A keresztelkedés sok áldás előtt nyitja meg az utat, de felelősséggel is jár. Mire kell gondolni? A keresztelkedésed napján igennel válaszoltál a következő kérdésre: „Jézus Krisztus áldozata alapján megbántad-e bűneidet, és átadtad-e magad Jehovának, hogy az ő akaratát cselekedd?” A keresztelkedésed azt jelképezte, hogy átadtad magad Jehovának, vagyis ünnepélyesen megígérted, hogy szeretni fogod, és az ő akarata lesz a legfontosabb számodra. Vajon jó döntés volt ilyen komolyan elkötelezni magad? Ez a legjobb, amit tehettél, hiszen Jehovára bíztad az életedet. Képzeld csak el, mi lenne veled, ha nem teszed meg ezt a lépést! Aki nem Jehova uralmát választja, az Sátán uralma alá kerül. Az Ördög mit sem törődik a megmentéseddel. Igazából attól lenne boldog, ha lemaradnál az örök életről azért, mert az ő oldalán foglalsz állást.

3. Milyen áldásokkal jár az, hogy átadtad magad Jehovának?

3 Gondold át, milyen jó dolgokat eredményezett, hogy megkeresztelkedtél, és nem Sátánt támogatod. Mivel az életedet Jehovának adtad, teljes bizalommal mondhatod a következőket: „Jehova mellettem áll, nem félek. Földi ember mit árthat nekem?” (Zsolt 118:6). Soha nem lehet részed annál nagyobb megtiszteltetésben, mint hogy Isten mellett foglalhatsz állást, és hogy érezheted az elismerését.

A TE FELELŐSSÉGED

4–5. a) Miért mondhatjuk, hogy a keresztelkedés személyes felelősség? b) Milyen gondokra számíthat mindenki kortól függetlenül?

4 Megkeresztelt Tanúként a Jehovával ápolt kapcsolatod nem olyan, mint egy családi előfizetés a mobiltelefonodhoz, amelyet a szüleid fizetnek. Most már te felelsz a megmentésedért, még akkor is, ha együtt laksz a szüleiddel. Miért fontos ezt észben tartanod? Azért, mert nem tudod előre kiszámítani, hogy milyen próbák várnak rád a jövőben. Például, ha még a kamaszkorod előtt megkeresztelkedtél, valószínűleg új érzésekkel és hatásokkal fogsz találkozni a felnőtté válás során. Egy tízes évei végén járó lány ezt így fogalmazta meg: „Gyerekként valószínűleg nem bánod, hogy Jehova Tanúja vagy, csak mert nem ehetsz valakinek a szülinapi tortájából a suliban. De ahogy telnek az évek, és a szexuális vágyak felerősödnek, alaposan meg kell győződnöd arról, hogy mindig az a legjobb, ha engedelmeskedsz Jehova törvényeinek.”

5 Természetesen nem csak a fiatalok számíthatnak újszerű problémákra az idő múlásával. Azok is sok váratlan hitpróbával találkoznak, akik felnőttként keresztelkednek meg. Gondok adódhatnak a házasságukban, az egészségükkel vagy a munkahelyükön. Az az igazság, hogy kortól függetlenül mindenki kerülhet olyan helyzetbe, amely próbára teszi a Jehova iránti hűségét (Jak 1:12–14).

6. a) Mit jelent az, hogy feltétel nélkül adtad át magad Jehovának? b) Mit tanulhatsz a Filippi 4:11–13-ból?

6 Segíthet megőrizni a Jehova iránti hűségedet, ha arra gondolsz, hogy feltétel nélkül adtad át az életedet neki. Vagyis azt ígérted a világegyetem urának, hogy örökké őt fogod szolgálni, még ha a barátaid vagy a szüleid el is hagyják őt (Zsolt 27:10). Jehova segítségével mindig lesz erőd az önátadásodhoz méltón viselkedni. (Olvassátok fel: Filippi 4:11–13.)

7. Mire utal az, hogy „félelemmel és remegéssel” kell munkálnod a megmentésedet?

7 Jehova szeretné, hogy a barátja legyél. De neked is tenned kell azért, hogy a barátja maradhass, és megmenekülhess. A Filippi 2:12 ezt mondja: „folyton munkáljátok megmentéseteket, félelemmel és remegéssel”. Ez a vers arra ösztönöz, hogy gondold át, hogyan óvhatod meg a barátságodat Jehovával, és hogyan maradhatsz hűséges hozzá még komoly próbákban is. Nem szabad elbíznod magad. Isten szolgái közül sajnos olyanok is letértek a jó útról, akik már régóta szolgálták őt. Nézzük hát, mit tehetsz a megmentésedért.

FONTOS A BIBLIATANULMÁNYOZÁS

8. Mit foglal magában a személyes tanulmányozás, és miért fontos?

8 A Jehovával való barátsághoz kétirányú kommunikációra van szükség: meg kell őt hallgatnunk, és beszélnünk kell hozzá. A személyes tanulmányozás a legfőbb módja annak, ahogyan meg tudjuk hallgatni Jehovát. Ehhez hozzátartozik Isten Szavának és a kiadványainknak az olvasása, és az olvasottakon való elmélkedés. Ne feledd, hogy a bibliatanulmányozásnak nem pusztán az a célja, hogy gyarapítsd a lexikális tudásodat, mintha csak egy iskolai vizsgára készülnél. A hatékony tanulmányozás sokkal inkább hasonlít egy utazáshoz, melynek során Jehova személyiségének újabb oldalait fedezheted fel. Így közelebb kerülhetsz Istenhez, és ő is közeledni fog hozzád (Jak 4:8).

Milyen a kommunikáció közted és Jehova között? (Lásd a 8–11. bekezdést.)

9. Mely kiadványokat tartod hasznosnak a személyes tanulmányozásban?

9 Jehova szervezete számos eszközt ad, hogy össze tudj állítani magadnak egy tartalmas tanulmányozási programot. Például a jw.org honlapon a „Tizenévesek” részben található „Bibliai feladatok” kidolgozásával értékes tanulságokat vonhatsz le a bibliai történetekből. A Mit tanít valójában a Biblia? című könyv alapján készült feladatlapokkal pedig megerősítheted a bibliai tanításokba vetett hitedet, illetve megtanulhatsz ügyesen érvelni másoknak. Az Ébredjetek! 2009. áprilisi számában, a „Fiatalok kérdezik: Hogyan tehetem élvezetessé a Biblia olvasását?” című cikkben további ötleteket találhatsz. A tanulmányozás és az elmélkedés fontos a megmentésedhez. (Olvassátok fel: Zsoltárok 119:105.)

LÉTFONTOSSÁGÚ AZ IMA

10. Miért létfontosságú az ima?

10 Amikor tanulmányozunk, Jehova szól hozzánk, ima által pedig mi beszélhetünk őhozzá. Nem szabad, hogy az ima üres szokássá váljon, vagy hogy varázsigeként használjuk a céljaink eléréséhez. Nem, az ima valódi kommunikáció a Teremtőnkkel. Ő nagyon kíváncsi rá, hogy mit szeretnél mondani neki. (Olvassátok fel: Filippi 4:6.) A Biblia azt tanácsolja, hogy amikor aggodalmak gyötörnek, „vesd a terhed Jehovára” (Zsolt 55:22). Hiszel benne, hogy ez működik? Több millió testvér és testvérnő tapasztalta már Jehova támogatását, ezért te is bízhatsz benne!

11. Miért fontos mindig hálát adni Jehovának?

11 Az ima nem csak arra való, hogy segítséget kérj Jehovától. A Biblia erre szólít fel: „bizonyuljatok hálásnak” (Kol 3:15). Néha talán annyi gonddal küzdünk, hogy megfeledkezünk a jó dolgokról. Miért ne szoknál rá arra, hogy mindennap keresel legalább három okot, amiért hálás lehetsz? Aztán köszönd meg ezeket Jehovának imában. Egy fiatal, Abigail, aki 12 évesen keresztelkedett meg, ezt mondja: „Szerintem Jehova mindenki másnál jobban megérdemli, hogy hálásak legyünk neki. Minden alkalmat meg kell ragadnunk, hogy megköszönjük az ajándékait. Egyszer hallottam egy jó kis kérdést: »Mid lenne, ha holnap arra ébrednél, hogy csak az a tiéd, amit ma megköszöntél Jehovának?«” *

A SAJÁT TAPASZTALAT ÉRTÉKE

12–13. Miért fontos átgondolnod, hogy hogyan ízlelted már meg Jehova jóságát?

12 Dávid király sok nehézségen ment keresztül, és érezte Jehova támogatását. Ezért ezt írta: „Ízleljétek meg és lássátok, hogy Jehova jó! Boldog az az életerős férfi, aki nála keres menedéket” (Zsolt 34:8). Ez a vers kiemeli, hogy mennyire fontos személyesen tapasztalni Jehova jóságát. Amikor olvasod a Bibliát vagy a kiadványainkat, és részt veszel az összejöveteleken, jó érzéssel tölt el, hogy látod, hogyan segített Isten másoknak, hogy hűségesek maradjanak hozzá. De ahogyan haladsz a keresztényi úton, szükséged van rá, hogy a saját életedben is lásd Jehova kezét. Emlékszel ilyen helyzetekre?

13 Egy módon biztosan mindannyian megízleltük már Jehova jóságát. Ő ugyanis meghívott minket, hogy kerüljünk közeli kapcsolatba vele és a Fiával. Jézus ezt mondta: „Senki sem jöhet hozzám, csak ha az Atya, aki küldött engem, vonzza őt” (Ján 6:44). Átérzed, hogy ezek a szavak rád is vonatkoznak? Talán van olyan fiatal, aki ezt gondolja: „Jehova a szüleimet vonzotta, én csak követtem őket.” De ne feledd, hogy az önátadásoddal és a keresztelkedéseddel azt fejezted ki, hogy te is különleges kapcsolatba kerültél Jehovával. Attól fogva igazán ismer téged, ahogyan a Biblia is mondja: „ha valaki szereti az Istent, azt ismeri ő” (1Kor 8:3). Ezért hát mindig igyekezz értékelni a helyedet Jehova szervezetében.

14–15. Hogyan segíthet a szolgálat megerősíteni a hitedet?

14 Úgy is megízlelheted Jehova jóságát, hogy érzed a támogatását, amikor beszélsz a hitedről másoknak – akár a szolgálatban, akár az iskolában. Néhányan nehezen tanúskodnak az osztálytársaiknak. Lehet, hogy ezzel te is így vagy. Fogalmad sincs, hogyan fognak reagálni a többiek, ráadásul egy nagyobb csoport előtt beszélni még ijesztőbb, mint csak egy osztálytársaddal. Mi segíthet legyőzni a félelmeidet?

15 Először is, gondold végig, hogy miért hiszel a bibliai tanításokban. A te nyelveden is vannak feladatlapok a Bibliához a jw.org honlapon? Ha nem vagy benne biztos, nézz utána. Ezek a feladatlapok azért készültek, hogy segítsenek elmélyíteni a meggyőződésedet, és megtanítsanak érvelni másoknak. Ha szilárd hited van, és alaposan felkészülsz, azt fogod érezni, hogy mindenképp tanúskodnod kell Jehováról (Jer 20:8, 9).

16. Mi segíthet, ha vonakodsz tanúskodni?

16 De talán még akkor is vonakodsz a tanúskodástól, ha felkészültél rá. Egy 18 éves testvérnő, aki 13 évesen keresztelkedett meg, elismeri: „Tudom, miben hiszek, de néha nagyon nehéz szavakba önteni a gondolataimat.” Hogyan küzdi le ezt az akadályt? Ezt mondja: „Megpróbálok laza lenni. Az osztálytársaim szívesen mesélnek arról, hogy miket szoktak csinálni. Én miért ne tenném ugyanezt? Ezért csak úgy mellékesen elejtek valami ilyesmit: »Egyik nap a Bibliából tanítottam valakit, amikor. . .« Aztán folytatom a történet érdekes részével. Nem a Biblia miatt kezdem el mesélni, de a többiek gyakran megkérdezik, hogy hogyan szoktam tanítani másokat. Minél többször próbálgatom ezt a módszert, annál jobban megy. És utána mindig annyira jó kedvem lesz!”

17. Hogyan adhat bátorságot az, ahogyan a hitedről gondolkodsz?

17 Ha tisztelettel bánsz másokkal, és érdeklődsz irántuk, sokkal valószínűbb, hogy ők is kedvesek lesznek veled. Olivia, aki 17 éves, és egészen fiatalon keresztelkedett, ezt mondja: „Mindig attól féltem, hogy ha beszélgetés közben megemlítem a Bibliát, megszállottnak fognak tartani.” De aztán változott a szemléletmódja. Ahelyett, hogy túl sokat rágódott volna a félelmein, így érvelt: „A legtöbb fiatal semmit sem tud Jehova Tanúiról, és mi vagyunk az egyedüli Tanúk, akiket ismernek. Ezért a viselkedésünk nagyban befolyásolhatja a véleményüket. Mit fognak gondolni, ha félénkek vagyunk, vonakodunk beszélni a hitünkről, vagy zavarban vagyunk, amikor mégis megszólalunk? Azt a benyomást kelthetjük bennük, hogy nem vagyunk büszkék a vallásunkra. Még az is lehet, hogy rosszindulatúan fognak reagálni, mivel látják rajtunk a bizonytalanságot. De ha szívesen és magabiztosan beszélünk a hitünkről, és természetesen kezeljük ezt a témát, számíthatunk rá, hogy tisztelni fognak minket.”

FOLYTON MUNKÁLD A MEGMENTÉSEDET

18. Mit tehetsz a megmentésedért?

18 Ahogyan láttuk, a te felelősséged, hogy dolgozz a megmentésedért. Ezt egyebek közt úgy teheted meg, ha olvasod Isten Szavát, és elmélkedsz rajta, imádkozol, és átgondolod, mi mindennel áld meg téged Jehova. Ha ezeket a tevékenységeket a mindennapjaid részévé teszed, egyre büszkébb leszel rá, hogy Jehova barátja lehetsz. Ez pedig arra fog ösztönözni, hogy beszélj másoknak a hitedről. (Olvassátok fel: Zsoltárok 73:28.)

19. Miért éri meg munkálnod a megmentésedet?

19 Jézus ezt mondta: „Ha valaki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a kínoszlopát, és állandóan kövessen engem” (Máté 16:24). Egyértelmű, hogy ha valaki Krisztus tanítványa szeretne lenni, át kell adnia magát Jehovának, és meg kell keresztelkednie. Ám így számtalan áldásra számíthat már most, és örökké élhet Isten új világában. Nem kérdés hát, hogy minden okod megvan rá, hogy dolgozz a megmentésedért!

^ bek. 11 További javaslatokat találhatsz a „Fiatalok kérdezik: Miért fontos imádkoznom?” című cikkben és a hozzá tartozó feladatlapon a jw.org honlapon.