Érzelmi állapot

Érzelmi állapot

A Biblia óva int attól, hogy olyan érzéseink legyenek, melyek rossz hatással vannak ránk, és helyette arra ösztönöz, hogy olyan érzéseket tápláljunk, amelyek a javunkra válnak.

HARAG

BIBLIAI ALAPELV: „Jobb a türelmes ember annál, aki erős, és aki uralkodik magán, annál, aki várost foglal el” (Példabeszédek 16:32).

MIT JELENT? A javunkra válik, ha megtanulunk uralkodni az érzéseinken. Bár időnként jogosan haragudhatunk, sok kárt okozhat, ha szabadjára engedjük a haragunkat. Napjainkban a kutatók rámutatnak, hogy a dühös emberek a pillanat hevében gyakran olyasmit mondanak vagy tesznek, amit később megbánnak.

MIT TEHETSZ? Tanuld meg féken tartani a haragodat, mielőtt az veszi át az irányítást feletted. Noha egyesek szerint az erő jele, ha valaki szabadjára engedi a haragját, valójában a gyengeségé. „Mint a város, melynek lerombolták a falait, olyan az az ember, aki nem tud uralkodni magán” – jelenti ki a Biblia (Példabeszédek 25:28). Például úgy tudunk uralkodni a haragunkon, ha utánajárunk a tényeknek, mielőtt bármit is reagálnánk. „Az ember éleslátása fékezi haragját” (Példabeszédek 19:11). Jó, ha gondosan megvizsgáljuk az érme mindkét oldalát. Így jobban átlátjuk az adott helyzetet, és kiegyensúlyozottabban tudunk majd reagálni.

HÁLA

BIBLIAI ALAPELV: „mutassátok ki, hogy hálásak vagytok” (Kolosszé 3:15).

MIT JELENT? Azt mondják, hogy csak a hálás emberek lehetnek boldogok. Még azok is tanúsíthatják ezt, akik súlyos veszteséget éltek át. Elmondásuk szerint azért tudják érzelmileg elviselni a helyzetüket, mert nem arra összpontosítanak, hogy mit vesztettek el, hanem arra, hogy mi mindenért lehetnek hálásak.

MIT TEHETSZ? Mindennap készíts egy listát arról, amiért hálás lehetsz. Ezeknek nem feltétlen kell nagy dolgoknak lenniük. Olyan apró dolgokra is gondolhatsz, mint például egy gyönyörű napfelkelte, egy kellemes beszélgetés egy családtagoddal vagy barátoddal, vagy egyszerűen csak az, hogy ma is élhetsz. Ezek a pozitív dolgok nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy jobban érezd magad – de persze csak akkor, ha időt szakítasz arra, hogy észrevedd és értékeld őket.

Az különösen sokat segíthet, ha átgondolod, mi mindent köszönhetsz a családodnak és a barátaidnak. Ha megfogalmazódik benned, hogy mi az, amit értékelsz bennük, mondd el nekik, akár személyesen, akár levélben, e-mailben vagy szöveges üzenetben. Ez valószínűleg megerősíti majd a velük ápolt kapcsolatodat, és egyúttal átélheted az adakozásból származó örömet (Cselekedetek 20:35).

TOVÁBBI BIBLIAI ALAPELVEK

Letöltheted a Biblia hangfelvételeit. A jw.org honlapon mintegy 40 nyelven elérhetőek

NE MENJ BELE VITÁKBA!

„A viszály kezdete olyan, mint amikor megnyitják a gátat, ezért távozz, még mielőtt kitör a veszekedés!” (PÉLDABESZÉDEK 17:14).

NE AGGÓDJ SZÜKSÉGTELENÜL A JÖVŐ MIATT!

„Soha ne aggódjatok hát a következő nap miatt, mert a következő napnak meglesznek a maga aggodalmai. Minden napnak elég a maga baja” (MÁTÉ 6:34).

GONDOLKODJ, MIELŐTT CSELEKSZEL, NE CSAK AZ ÉRZELMEID VEZÉRELJENEK!

„A gondolkodóképesség őrködik feletted, és a tisztánlátás védelmez téged” (PÉLDABESZÉDEK 2:11).