SZÜLŐKNEK

5. Kommunikáció

5. Kommunikáció

MIT JELENT?

Azt, hogy a gyermekeddel megosztjátok egymással az érzéseiteket és a gondolataitokat.

MIÉRT FONTOS?

A tizenévesekkel különösen nehéz lehet a kommunikáció. Talán nemrég még „a gyermeked életének minden részletét ismerted, olyan volt, mintha benézhettél volna a színfalak mögé – írja egy könyv. – Most legfeljebb csak a nézőtérre ülhetsz be, de valószínűleg nem a legjobb helyre” (Breaking the Code). Bárhogy van is, az biztos, hogy a gyermekednek ebben az időszakban van a leginkább szüksége arra, hogy beszélgess vele.

MIT TEHETSZ?

Alkalmazkodj hozzá! Légy kész bármikor meghallgatni, még akkor is, ha éjszaka akar beszélgetni.

„Talán ezt gondolod: »Épp most akarsz beszélgetni? Ott volt rá az egész nap!« De hogy is reklamálhatnánk, ha a gyerekünk szeretne megnyílni nekünk? Nem pont ez az, amire minden szülő vágyik?” (Lisa).

„A tizenéves gyerekeimmel többször is éjfél után voltak a legjobb beszélgetéseim, pedig nem szeretek sokáig fent maradni” (Herbert).

MIT MOND A BIBLIA? „Senki se keresse a maga hasznát, hanem a másikét” (1Korintusz 10:24).

Figyelj arra, amit mond! Egy apa ezt mondja: „Néha azon kapom magam, hogy máson jár az eszem, miközben a gyerekeim beszélnek hozzám. Ők persze látják rajtam, hogy nem figyelek.”

Ha már te is jártál így, kapcsold ki a tévét és minden más elektronikus eszközt. Figyelj a gyermekedre. Még ha jelentéktelennek tűnik is, amit mond, éreztesd vele, hogy megérdemli a teljes figyelmedet.

„Biztosítanunk kell a gyerekeinket arról, hogy fontosak nekünk az érzéseik. Ha ezt nem tesszük meg, akkor magukba zárkóznak, vagy máshová fordulnak segítségért” (Maranda).

„Még akkor se reagáld túl a dolgot, ha a gyereked gondolkodása abszolút nem helyes” (Anthony).

MIT MOND A BIBLIA? „Ügyeljetek. . . arra, hogy miként figyeltek” (Lukács 8:18).

Használd ki, amikor oldott légkörben beszélgethettek! Az „üljünk le és beszélgessünk” helyzetben a gyermekek általában nehezebben nyílnak meg.

„Kihasználjuk, amikor autóban utazunk. Könnyebben megy a beszélgetés, ha egymás mellett ülünk, és nem egymással szemben” (Nicole).

Az étkezések is jó lehetőséget biztosítanak az oldott hangulatú beszélgetésekhez.

„Vacsora közben elmeséljük egymásnak, hogy aznap mi volt a legrosszabb, és a legjobb, ami történt. Ez közelebb visz minket egymáshoz, és azt az érzést kelti bennünk, hogy nem egyedül kell szembenéznünk a problémákkal” (Robin).

MIT MOND A BIBLIA? „Legyen mindenki gyors a hallásra, lassú a szólásra” (Jakab 1:19).