Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετάβαση στον πίνακα περιεχομένων

«Ο Λόγος του Θεού . . . Ασκεί Δύναμη»

«Ο Λόγος του Θεού . . . Ασκεί Δύναμη»

«Ο λόγος του Θεού είναι ζωντανός και ασκεί δύναμη».​—ΕΒΡ. 4:12.

ΥΜΝΟΙ: 96, 94

1. Γιατί δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο Λόγος του Θεού ασκεί δύναμη; (Βλέπε εικόνα στην αρχή του άρθρου.)

ΩΣ ΛΑΟΣ του Ιεχωβά, δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι ο Λόγος του Θεού, το άγγελμά του προς τους ανθρώπους, «είναι ζωντανός και ασκεί δύναμη». (Εβρ. 4:12) Πολλοί από εμάς αποτελούμε ζωντανή απόδειξη της δύναμης που έχει η Αγία Γραφή να αλλάζει ζωές. Μερικοί αδελφοί και αδελφές μας στο παρελθόν ήταν κλέφτες, ναρκομανείς ή σεξουαλικά ανήθικοι. Άλλοι ήταν ως έναν βαθμό επιτυχημένοι σε αυτό το σύστημα πραγμάτων αλλά ένιωθαν ότι κάτι έλειπε από τη ζωή τους. (Εκκλ. 2:3-11) Επανειλημμένα, άτομα που φαινομενικά είχαν χαθεί εντελώς οδηγήθηκαν στον δρόμο της ζωής χάρη στη δύναμη που έχει η Γραφή να μεταμορφώνει ανθρώπους. Πιθανότατα έχετε διαβάσει με μεγάλη χαρά αρκετές τέτοιες εμπειρίες στη Σκοπιά, στη σειρά άρθρων «Η Αγία Γραφή Αλλάζει Ζωές». Και έχετε δει ότι, ακόμα και αφού γνωρίσουν την αλήθεια, οι Χριστιανοί συνεχίζουν να προοδεύουν πνευματικά με τη βοήθεια των Γραφών.

2. Πώς ασκούσε δύναμη ο Λόγος του Θεού τον πρώτο αιώνα;

2 Μας εκπλήσσει άραγε το γεγονός ότι πολλοί στη σύγχρονη εποχή έκαναν αξιοσημείωτες αλλαγές αφού μελέτησαν τον Λόγο του Θεού; Καθόλου! Τέτοιες εμπειρίες μάς φέρνουν στον νου τους αδελφούς και τις αδελφές μας του πρώτου αιώνα, οι οποίοι είχαν την ουράνια ελπίδα. (Διαβάστε 1 Κορινθίους 6:9-11) Ο απόστολος Παύλος απαρίθμησε κάποια είδη ανθρώπων που δεν θα κληρονομήσουν τη Βασιλεία του Θεού και κατόπιν πρόσθεσε: «Τέτοιοι ήσασταν μερικοί». Είχαν όμως αλλάξει με τη βοήθεια των Γραφών και του αγίου πνεύματος του Θεού. Ακόμα και αφού γνώρισαν την αλήθεια, μερικοί χρειάστηκε να ξεπεράσουν σοβαρά πνευματικά προβλήματα. Η Γραφή αναφέρει κάποιον χρισμένο Χριστιανό του πρώτου αιώνα που χρειάστηκε να αποκοπεί, αλλά αργότερα επανεντάχθηκε. (1 Κορ. 5:1-5· 2 Κορ. 2:5-8) Δεν ενθαρρυνόμαστε όταν σκεφτόμαστε την ποικιλία των προβλημάτων που έχουν αντιμετωπίσει οι ομόπιστοί μας και τα οποία έχουν ξεπεράσει μέσω του Λόγου του Θεού;

3. Τι θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο;

3 Εφόσον έχουμε στη διάθεσή μας τον Λόγο του Θεού, ο οποίος είναι ένα τόσο ισχυρό εργαλείο, θέλουμε ασφαλώς να τον αξιοποιούμε όσο γίνεται καλύτερα. (2 Τιμ. 2:15) Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιούμε πιο αποτελεσματικά τη δύναμη του Λόγου του Θεού (1) στην προσωπική μας ζωή, (2) όταν συμμετέχουμε στη διακονία και (3) όταν διδάσκουμε από το βήμα. Αυτές οι υπενθυμίσεις θα μας βοηθήσουν να εκδηλώνουμε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας στον στοργικό ουράνιο Πατέρα μας, ο οποίος μας διδάσκει για την ωφέλειά μας.​—Ησ. 48:17.

ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ

4. (α) Τι χρειάζεται για να ασκεί επίδραση πάνω μας ο Λόγος του Θεού; (β) Πώς βρίσκετε εσείς χρόνο για να διαβάζετε τη Γραφή;

4 Αν θέλουμε να ασκεί ο Λόγος του Θεού επίδραση πάνω μας, χρειάζεται να τον διαβάζουμε τακτικά, κάθε μέρα αν είναι δυνατόν. (Ιησ. Ναυή 1:8) Φυσικά, οι περισσότεροι είμαστε εξαιρετικά πολυάσχολοι. Δεν έχουμε όμως το περιθώριο να επιτρέψουμε σε τίποτα​—ακόμα και σε θεμιτές ευθύνες—​να διαταράξει το πρόγραμμά μας για την ανάγνωση της Γραφής. (Διαβάστε Εφεσίους 5:15, 16) Πολλοί υπηρέτες του Ιεχωβά βρίσκουν με επινοητικότητα χρόνο για την καθημερινή ανάγνωση της Γραφής, είτε στην αρχή είτε στο τέλος είτε στη διάρκεια της ημέρας. Νιώθουν όπως ο ψαλμωδός, ο οποίος έγραψε: «Πόσο αγαπώ το νόμο σου! Όλη την ημέρα είναι μέλημά μου».​—Ψαλμ. 119:97.

5, 6. (α) Γιατί είναι σημαντικός ο στοχασμός; (β) Ποιος είναι ένας αποδοτικός τρόπος για να κάνουμε στοχασμούς; (γ) Πώς έχετε ωφεληθεί προσωπικά διαβάζοντας τον Λόγο του Θεού και κάνοντας στοχασμούς γύρω από αυτόν;

5 Εκτός από το να διαβάζουμε τη Γραφή, είναι σημαντικό να κάνουμε και στοχασμούς γύρω από τα όσα διαβάζουμε. (Ψαλμ. 1:1-3) Μόνο τότε θα μπορούμε να εφαρμόσουμε τη διαχρονική σοφία της στον εαυτό μας όσο γίνεται καλύτερα. Είτε διαβάζουμε τον Λόγο του Θεού σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή, ο στόχος μας πρέπει να είναι να τον βγάλουμε από τη σελίδα και να τον βάλουμε στην καρδιά μας.

6 Ποιος είναι ένας αποδοτικός τρόπος για να κάνουμε στοχασμούς; Πολλοί το έχουν βρει χρήσιμο να σταματούν λίγο αφού διαβάσουν μια Γραφική περικοπή και να συλλογίζονται ερωτήματα όπως: “Τι μου λέει αυτό για τον Ιεχωβά; Με ποιους τρόπους εφαρμόζω ήδη στη ζωή μου την αρχή που εμπεριέχεται εδώ; Σε ποιους τομείς θα μπορούσα να βελτιωθώ;” Καθώς κάνουμε στοχασμούς με προσευχή γύρω από τον Λόγο του Θεού, θα υποκινούμαστε να εφαρμόζουμε ακόμα πληρέστερα τις συμβουλές του. Πράγματι, θα χρησιμοποιούμε πολύ πιο αποτελεσματικά τη δύναμή του στη δική μας ζωή.​—2 Κορ. 10:4, 5.

ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ

7. Πώς πρέπει να αξιοποιούμε τον Λόγο του Θεού στη διακονία μας;

7 Τι θα μας βοηθήσει να αξιοποιούμε τον Λόγο του Θεού στη διακονία μας; Ένα πρώτο βήμα είναι να τον χρησιμοποιούμε εκτενώς στο κήρυγμα και στη διδασκαλία. Ένας αδελφός έφερε το εξής παράδειγμα: «Αν κηρύττατε από σπίτι σε σπίτι μαζί με τον ίδιο τον Ιεχωβά, θα μιλούσατε συνέχεια εσείς ή θα αφήνατε εκείνον να μιλήσει;» Τι εννοούσε; Όταν διαβάζουμε απευθείας από τον Λόγο του Θεού στη διακονία, αφήνουμε τον Ιεχωβά να μιλάει στον οικοδεσπότη. Ένα καλοδιαλεγμένο εδάφιο έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη από οτιδήποτε ίσως πούμε εμείς. (1 Θεσ. 2:13) Αναρωτηθείτε: “Αναζητώ εγώ ευκαιρίες για να διαβάζω κάτι από τον Λόγο του Θεού σε εκείνους στους οποίους μεταδίδω τα καλά νέα;”

8. Γιατί δεν αρκεί απλώς να διαβάζουμε εδάφια όταν κηρύττουμε;

8 Βέβαια, δεν αρκεί απλώς να διαβάζουμε εδάφια στα άτομα με τα οποία συζητάμε. Γιατί; Επειδή πολλοί κατανοούν τη Γραφή ελάχιστα ή καθόλου. Αυτό ίσχυε τον πρώτο αιώνα, όπως ισχύει και σήμερα. (Ρωμ. 10:2) Ας μη θεωρούμε λοιπόν ότι ο ακροατής μας θα συλλάβει το νόημα του εδαφίου απλώς και μόνο επειδή το διαβάσαμε. Χρειάζεται να αφιερώσουμε χρόνο για να ξεχωρίσουμε τμήματα του εδαφίου​—ίσως ξαναδιαβάζοντας βασικές λέξεις—​και να τα εξηγήσουμε. Αυτό μπορεί να συμβάλει πολύ στο να αγγίξει ο Λόγος του Θεού τη διάνοια και την καρδιά των ακροατών μας.​—Διαβάστε Λουκάς 24:32.

9. Πώς μπορούμε να εισάγουμε τα εδάφια με τρόπο που εμπνέει σεβασμό για τη Γραφή; Δώστε παράδειγμα.

9 Επίσης, είναι καλό να εισάγουμε τα εδάφια με τρόπο που εμπνέει σεβασμό για τη Γραφή. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να πούμε: «Ας δούμε τι λέει ο Δημιουργός μας για αυτό το ζήτημα». Όταν μιλάμε με κάποιο άτομο μη Χριστιανικού θρησκεύματος, μπορούμε να πούμε: «Δείτε τι μας λένε τα Άγια Συγγράμματα». Ή αν κηρύττουμε σε κάποιον που δεν ενδιαφέρεται για τη θρησκεία, θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε: «Έχετε ακούσει ποτέ αυτό το αρχαίο ρητό;» Αντιμετωπίζουμε το κάθε άτομο ως ξεχωριστή προσωπικότητα και προσαρμόζουμε την παρουσίασή μας αναλόγως.​—1 Κορ. 9:22, 23.

10. (α) Αφηγηθείτε την εμπειρία ενός αδελφού. (β) Πώς έχετε δει προσωπικά τη δύναμη του Λόγου του Θεού στη διακονία σας;

10 Πολλοί έχουν διαπιστώσει ότι η χρήση του Λόγου του Θεού στη διακονία μπορεί να ασκήσει βαθιά επίδραση στα άτομα στα οποία κηρύττουν. Σκεφτείτε ένα παράδειγμα. Κάποιος αδελφός έκανε επανεπίσκεψη σε έναν ηλικιωμένο κύριο ο οποίος διάβαζε τα περιοδικά μας επί σειρά ετών. Μόνο που αυτή τη φορά, αντί απλώς να παρουσιάσει το τελευταίο τεύχος της Σκοπιάς, αποφάσισε να διαβάσει μια Γραφική περικοπή που αναφερόταν μέσα στο περιοδικό. Διάβασε τα εδάφια 2 Κορινθίους 1:3, 4, τα οποία λένε: «Ο Πατέρας του τρυφερού ελέους και ο Θεός κάθε παρηγοριάς . . . μας παρηγορεί σε κάθε μας θλίψη». Ο οικοδεσπότης συγκινήθηκε τόσο πολύ από αυτά τα λόγια ώστε παρακάλεσε τον αδελφό να του τα ξαναδιαβάσει. Είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η γυναίκα του είχαν μεγάλη ανάγκη από παρηγοριά, και έδειξε ενδιαφέρον για το άγγελμα της Γραφής. Δεν συμφωνείτε ότι ο Λόγος του Θεού ασκεί δύναμη στη διακονία μας;​—Πράξ. 19:20.

ΟΤΑΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ

11. Ποια ευθύνη έχουν οι αδελφοί που διδάσκουν από το βήμα;

11 Όλοι μας απολαμβάνουμε τις Χριστιανικές μας συναθροίσεις και συνελεύσεις. Πηγαίνουμε εκεί πρωτίστως για να αποδώσουμε λατρεία στον Ιεχωβά. Επίσης, ωφελούμαστε πολύ από την πνευματική διδασκαλία που λαβαίνουμε. Οι αδελφοί που εκφωνούν ομιλίες σε αυτές τις περιστάσεις απολαμβάνουν ένα μεγάλο προνόμιο. Ταυτόχρονα όμως, οφείλουν να αναγνωρίζουν ότι έχουν βαριά ευθύνη. (Ιακ. 3:1) Πρέπει πάντα να διασφαλίζουν ότι η διδασκαλία τους βασίζεται πλήρως στον Λόγο του Θεού. Αν έχετε διοριστεί να διδάσκετε από το βήμα, πώς μπορείτε να χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά τη δύναμη της Γραφής στις ομιλίες σας;

12. Τι μπορεί να κάνει ένας ομιλητής ώστε οι Γραφές να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ομιλίας του;

12 Φροντίστε να αποτελούν οι Γραφές τη ραχοκοκαλιά της ομιλίας σας. (Ιωάν. 7:16) Τι περιλαμβάνει αυτό; Κατ’ αρχάς, να προσέχετε ώστε τίποτα​—εμπειρίες, παραδείγματα ή ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο εκφωνείτε την ομιλία—​να μην επισκιάζει τα εδάφια που χρησιμοποιείτε ούτε να αποσπά την προσοχή από αυτά. Επιπλέον, να θυμάστε ότι άλλο είναι να διαβάζετε απλώς πολλά εδάφια και άλλο να διδάσκετε από τη Γραφή. Στην πραγματικότητα, αν χρησιμοποιείτε υπερβολικά πολλά εδάφια, οι ακροατές σας μπορεί τελικά να μη θυμούνται κανένα. Γι’ αυτό, να επιλέγετε προσεκτικά τα βασικά εδάφια και να αφιερώνετε χρόνο για να τα διαβάζετε, να τα εξηγείτε, να δίνετε συναφή παραδείγματα και να κάνετε καλή εφαρμογή. (Νεεμ. 8:8) Όταν μια ομιλία βασίζεται σε σχέδιο που παρέχει η οργάνωση, να μελετάτε το σχέδιο καθώς και τα εδάφια που χρησιμοποιεί. Να προσπαθείτε να κατανοήσετε τη σύνδεση ανάμεσα σε όσα λέει το σχέδιο και στα αναφερόμενα εδάφια. Κατόπιν, να χρησιμοποιείτε επιλεγμένα εδάφια για να διδάξετε τα νοήματα του σχεδίου. (Θα βρείτε πρακτικές εισηγήσεις στις μελέτες 21 έως 23 του βιβλίου Ωφεληθείτε από την Εκπαίδευση της Σχολής Θεοκρατικής Διακονίας.) Πάνω από όλα, να προσεύχεστε να σας βοηθάει ο Ιεχωβά να μεταδώσετε τις πολύτιμες σκέψεις που περιέχονται στον Λόγο του.​—Διαβάστε Έσδρας 7:10· Παροιμίες 3:13, 14.

13. (α) Πώς επηρεάστηκε μια αδελφή από κάποια εδάφια που χρησιμοποιήθηκαν στη συνάθροιση; (β) Πώς έχετε ωφεληθεί εσείς από τη Γραφική διδασκαλία στις συναθροίσεις μας;

13 Μια αδελφή από την Αυστραλία επηρεάστηκε βαθιά από κάποια εδάφια που χρησιμοποιήθηκαν στη συνάθροιση. Παρά τα τραγικά παιδικά της χρόνια, είχε ανταποκριθεί στο άγγελμα της Γραφής και είχε αφιερώσει τη ζωή της στον Ιεχωβά. Ωστόσο, δυσκολευόταν να πιστέψει ότι ο Ιεχωβά την αγαπάει. Αργότερα όμως πείστηκε για την αγάπη του Θεού. Τι τη βοήθησε; Όλα άλλαξαν όταν έκανε στοχασμούς γύρω από κάποια εδάφια που χρησιμοποιήθηκαν στη συνάθροιση και τα συνέδεσε με άλλα εδάφια. * Έχετε επηρεαστεί παρόμοια και εσείς από τη χρήση του Λόγου του Θεού στις συναθροίσεις και στις συνελεύσεις;​—Νεεμ. 8:12.

14. Πώς μπορούμε να δείχνουμε την εκτίμησή μας για τον Λόγο του Ιεχωβά;

14 Δεν είμαστε ευγνώμονες στον Ιεχωβά για την Αγία Γραφή, τον γραπτό του Λόγο; Τον προμήθευσε στοργικά στην ανθρώπινη οικογένεια, αλλά επίσης εκπλήρωσε και την υπόσχεσή του ότι αυτός θα παραμείνει. (1 Πέτρ. 1:24, 25) Ασφαλώς, πρέπει να διαβάζουμε τον Λόγο του Θεού τακτικά, να τον εφαρμόζουμε στη δική μας ζωή και να τον χρησιμοποιούμε όταν βοηθάμε άλλους. Ενεργώντας έτσι, δείχνουμε την αγάπη και την εκτίμησή μας, όχι μόνο για αυτόν τον θεϊκό θησαυρό, αλλά πάνω από όλα για Εκείνον που ενέπνευσε τη συγγραφή του, τον Ιεχωβά Θεό.

^ παρ. 13 Βλέπε το πλαίσιο « Όλα Άλλαξαν».