Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετάβαση στον πίνακα περιεχομένων

Να Λέτε την Αλήθεια

Να Λέτε την Αλήθεια

«Να λέτε την αλήθεια ο ένας στον άλλον».​—ΖΑΧ. 8:16.

ΥΜΝΟΙ: 56, 124

1, 2. Ποια επινόηση έχει κάνει το μεγαλύτερο κακό στην ανθρωπότητα, και ποιος ευθύνεται για αυτήν;

ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ο ηλεκτρικός λαμπτήρας, το αυτοκίνητο και το ψυγείο είναι μερικές μόνο από τις εφευρέσεις που έχουν βελτιώσει την καθημερινότητά μας. Άλλες καινοτομίες όμως έχουν κάνει τη ζωή πιο επικίνδυνη​—όπως η πυρίτιδα, η νάρκη ξηράς, το τσιγάρο και η ατομική βόμβα. Ωστόσο, υπάρχει μια επινόηση παλιότερη από όλα αυτά, η οποία έχει κάνει και το μεγαλύτερο κακό στην ανθρωπότητα. Ποια είναι; Το ψέμα! Ψέμα είναι το να λέει κάποιος κάτι που ξέρει ότι δεν αληθεύει για να εξαπατήσει κάποιον άλλον. Και ποιος επινόησε το πρώτο ψέμα; Ο Ιησούς Χριστός προσδιόρισε «τον Διάβολο» ως “τον πατέρα του ψέματος”. (Διαβάστε Ιωάννης 8:44) Πότε ξεστόμισε ο Διάβολος το πρώτο ψέμα;

2 Αυτό συνέβη πριν από χιλιάδες χρόνια στον κήπο της Εδέμ. Το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, ο Αδάμ και η Εύα, απολάμβαναν τη ζωή στον Παράδεισο που είχε ετοιμάσει για αυτούς ο Δημιουργός τους. Τότε εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Διάβολος. Εκείνος ήξερε ότι ο Θεός είχε προστάξει το ζευγάρι να μη φάνε «από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού» επί ποινή θανάτου. Παρ’ όλα αυτά, χρησιμοποιώντας ένα φίδι, ο Σατανάς είπε στην Εύα: «Οπωσδήποτε δεν θα πεθάνετε [το πρώτο ψέμα που ειπώθηκε ποτέ]. Διότι ο Θεός γνωρίζει πως, την ίδια ημέρα που θα φάτε από [τον καρπό του δέντρου], τα μάτια σας θα ανοιχτούν και θα γίνετε σαν τον Θεό, γνωρίζοντας το καλό και το κακό».​—Γέν. 2:15-17· 3:1-5.

3. Γιατί μπορούμε να πούμε ότι το ψέμα του Σατανά ήταν κακόβουλο, και πού οδήγησε αυτό;

3 Το ψέμα του Σατανά ήταν κακόβουλο επειδή αυτός ήξερε πολύ καλά πως, αν η Εύα τον πίστευε και έτρωγε από τον καρπό, θα πέθαινε. Τόσο ο Αδάμ όσο και η Εύα παρήκουσαν την εντολή του Ιεχωβά και τελικά πέθαναν. (Γέν. 3:6· 5:5) Επιπρόσθετα, μέσω αυτής της αμαρτίας, «ο θάνατος απλώθηκε σε όλους τους ανθρώπους». Μάλιστα, «ο θάνατος βασίλεψε . . . ακόμη και σε εκείνους που δεν είχαν αμαρτήσει με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο διέπραξε παράβαση ο Αδάμ». (Ρωμ. 5:12, 14) Τώρα, αντί να απολαμβάνουν τέλεια, ατελείωτη ζωή σύμφωνα με τον αρχικό σκοπό του Θεού, οι άνθρωποι ζουν το πολύ «70 χρόνια, ή 80 αν κάποιος έχει γερή κράση». Αλλά ακόμη και τότε, η ζωή είναι συχνά γεμάτη «βάσανα και λύπες». (Ψαλμ. 90:10) Τι τραγικό​—και όλα αυτά ξεκίνησαν από το ψέμα του Σατανά!

4. (α) Σε ποιες ερωτήσεις χρειάζεται να ξέρουμε την απάντηση; (β) Σύμφωνα με τα εδάφια Ψαλμός 15:1, 2, ποιος μόνο μπορεί να είναι φίλος του Ιεχωβά;

4 Εξηγώντας τις πράξεις του Διαβόλου, ο Ιησούς δήλωσε: «Δεν έμεινε σταθερός στην αλήθεια, επειδή δεν υπάρχει αλήθεια σε αυτόν». Η αλήθεια εξακολουθεί να μην υπάρχει στον Σατανά, εφόσον αυτός συνεχίζει να «παροδηγεί ολόκληρη την κατοικημένη γη» με τα ψέματά του. (Αποκ. 12:9) Εμείς δεν θέλουμε να παροδηγηθούμε από τον Διάβολο. Γι’ αυτό, ας εξετάσουμε τρεις ερωτήσεις: Πώς παροδηγεί ο Σατανάς τους ανθρώπους; Γιατί είναι το ψέμα τόσο διαδεδομένο; Και πώς μπορούμε να “λέμε την αλήθεια” πάντοτε ώστε να μη χάσουμε ποτέ τη φιλία μας με τον Ιεχωβά όπως ο Αδάμ και η Εύα;​—Διαβάστε Ψαλμός 15:1, 2.

ΠΩΣ ΠΑΡΟΔΗΓΕΙ Ο ΣΑΤΑΝΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

5. Πώς παροδηγεί ο Σατανάς την ανθρωπότητα σήμερα;

5 Ο απόστολος Παύλος ήξερε ότι μπορούμε να αποφύγουμε να «μας ξεγελάσει ο Σατανάς, γιατί δεν έχουμε άγνοια για τις προθέσεις του». (2 Κορ. 2:11· υποσ.) Γνωρίζουμε ότι ολόκληρος ο κόσμος​—στον οποίο περιλαμβάνεται η ψεύτικη θρησκεία, η διεφθαρμένη πολιτική και το άπληστο εμπόριο—​βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Διαβόλου. (1 Ιωάν. 5:19) Δεν μας εκπλήσσει λοιπόν που ο Σατανάς και οι δαίμονές του επηρεάζουν ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε θέσεις ισχύος ώστε να «λένε ψέματα». (1 Τιμ. 4:1, 2) Αυτό ασφαλώς αληθεύει για κάποιους ανθρώπους στον χώρο των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίοι προωθούν βλαβερά προϊόντα και σχέδια εξαπάτησης μέσω παραπλανητικών διαφημίσεων.

6, 7. (α) Γιατί είναι ιδιαίτερα ένοχοι οι θρησκευτικοί ηγέτες που ψεύδονται; (β) Ποια ψέματα έχετε ακούσει από θρησκευτικούς ηγέτες;

6 Οι θρησκευτικοί ηγέτες που ψεύδονται είναι ιδιαίτερα ένοχοι επειδή θέτουν σε κίνδυνο τις προοπτικές για μελλοντική ζωή όσων πιστεύουν τα ψέματά τους. Αν κάποιος αποδέχεται μια ψευδή διδασκαλία και πράττει κάτι που καταδικάζει ο Θεός, αυτό μπορεί να του στοιχίσει την αιώνια ζωή. (Ωσηέ 4:9) Ο Ιησούς γνώριζε ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες της εποχής του ήταν ένοχοι τέτοιας εξαπάτησης. Τους είπε καταπρόσωπο: «Αλίμονο σε εσάς, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριτές, επειδή ταξιδεύετε σε θάλασσα και στεριά για να κάνετε κάποιον προσήλυτο, και όταν αυτός γίνει, τον κάνετε υποψήφιο για τη Γέεννα [αιώνια καταστροφή] δύο φορές περισσότερο από εσάς». (Ματθ. 23:15) Ο Ιησούς καταδίκασε με τη σκληρότερη γλώσσα εκείνους τους ηγέτες της ψεύτικης θρησκείας. Αυτοί όντως ήταν “από τον πατέρα τους τον Διάβολο, έναν δολοφόνο”.​—Ιωάν. 8:44.

7 Όποιος και αν είναι ο τίτλος τους​—πάστορας, ιερέας, ραβίνος, σουάμι ή κάτι άλλο—​οι θρησκευτικοί ηγέτες αφθονούν στον σημερινό κόσμο. Όπως οι αντίστοιχοι ηγέτες του πρώτου αιώνα, έτσι και αυτοί «καταπνίγουν την αλήθεια» του Λόγου του Θεού και “έχουν ανταλλάξει την αλήθεια του Θεού με το ψέμα”. (Ρωμ. 1:18, 25) Προωθούν ψεύτικες διδασκαλίες όπως το «άπαξ εσώθης, διά παντός εσώθης», η αθανασία της ψυχής, η μετενσάρκωση και η ανόητη ιδέα ότι ο Θεός ανέχεται τον ομοφυλοφιλικό τρόπο ζωής και τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

8. Ποιο ψέμα αναμένουμε να ακούσουμε σύντομα από τους πολιτικούς, αλλά πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε;

8 Οι πολιτικοί έχουν και αυτοί χρησιμοποιήσει ψέματα για να παροδηγήσουν την ανθρωπότητα. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα δεν έχει ακουστεί ακόμη. Θα ακουστεί όταν οι άνθρωποι διακηρύξουν ότι πέτυχαν «ειρήνη και ασφάλεια»! Αλλά «τότε ξαφνική καταστροφή θα έρθει αμέσως πάνω τους». Είθε να μην ξεγελαστούμε από την απόπειρά τους να μικροποιήσουν τον κίνδυνο που διατρέχει αυτό το σύστημα πραγμάτων! Η αλήθεια είναι πως εμείς γνωρίζουμε «πολύ καλά ότι η ημέρα του Ιεχωβά έρχεται ακριβώς όπως ένας κλέφτης τη νύχτα».​—1 Θεσ. 5:1-4.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΨΕΜΑ ΤΟΣΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΟ

9, 10. (α) Γιατί λένε ψέματα οι άνθρωποι, και πού οδηγεί αυτό; (β) Τι πρέπει να θυμόμαστε για τον Ιεχωβά;

9 Όταν μια νέα εφεύρεση ή καινοτομία φαίνεται πως αρέσει στον κόσμο, αρχίζει η μαζική παραγωγή της. Το ίδιο έχει συμβεί και με το ψέμα. Η διασπορά ψεμάτων έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητας στη σημερινή κοινωνία, και οι σημαίνοντες άνθρωποι δεν είναι οι μόνοι που εξαπατούν τους άλλους. Στο άρθρο «Γιατί Λέμε Ψέματα» του Γιουντίτζιτ Μπατατσάρτζι, αναφέρεται ότι «το ψέμα έχει φτάσει στο σημείο να αναγνωρίζεται ως βαθιά ριζωμένο ανθρώπινο χαρακτηριστικό». Οι άνθρωποι συνήθως καταφεύγουν στο ψέμα είτε για να προστατέψουν τον εαυτό τους είτε για να τον προωθήσουν. Ψεύδονται για να συγκαλύψουν τα λάθη και τις παραβάσεις τους ή για να αποκομίσουν οικονομικά και προσωπικά οφέλη. Όπως ανέφερε το άρθρο, υπάρχουν άνθρωποι που «λένε ψέματα με ευκολία, για σοβαρά και για απλά ζητήματα, σε αγνώστους, συνεργάτες, φίλους και αγαπημένα πρόσωπα».

10 Πού οδηγούν όλα αυτά τα ψέματα; Η εμπιστοσύνη χάνεται και οι σχέσεις γκρεμίζονται. Φανταστείτε πώς καταρρακώνεται ένας πιστός σύζυγος αν η γυναίκα του τον απατάει και λέει ψέματα για να καλύψει την ανήθικη σχέση της. Ή πόσο απαίσιο είναι όταν ένας άντρας κακομεταχειρίζεται τη σύζυγο και τα παιδιά του στο σπίτι αλλά δημοσίως παριστάνει τον υποδειγματικό οικογενειάρχη. Πρέπει να θυμόμαστε όμως ότι τέτοιοι δόλιοι άνθρωποι δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα από τον Ιεχωβά, επειδή «τα πάντα είναι γυμνά και τελείως εκτεθειμένα ενώπιόν» του.​—Εβρ. 4:13.

11. Τι μας διδάσκει το κακό παράδειγμα του Ανανία και της Σαπφείρας; (Βλέπε εικόνα στην αρχή του άρθρου.)

11 Ας δούμε ένα παράδειγμα. Η Γραφή αναφέρει πώς ένα ζευγάρι Χριστιανών τον πρώτο αιώνα “επέτρεψαν στον Σατανά να τους αποθρασύνει” ώστε να πουν ψέματα στον Θεό. Ο Ανανίας και η Σαπφείρα σχεδίασαν μέσα στην καρδιά τους να εξαπατήσουν τους αποστόλους. Πούλησαν ένα κτήμα αλλά έφεραν στους αποστόλους μόνο ένα μέρος από τα χρήματα που εισέπραξαν. Ήθελαν να εντυπωσιάσουν τους άλλους στην εκκλησία, να φανούν με τη δωρεά τους πιο γενναιόδωροι από ό,τι πραγματικά ήταν. Ο Ιεχωβά όμως είχε δει τι έκαναν και τους τιμώρησε αναλόγως.​—Πράξ. 5:1-10.

12. Πού οδεύουν οι αμετανόητοι, κακόβουλοι ψεύτες, και γιατί;

12 Πώς νιώθει ο Ιεχωβά για το ψέμα; Ο Σατανάς καθώς και όλοι οι αμετανόητοι, κακόβουλοι ψεύτες που τον μιμούνται οδεύουν προς τη «λίμνη της φωτιάς». (Αποκ. 20:10· 21:8· Ψαλμ. 5:6) Γιατί το λέμε αυτό; Επειδή ο Ιεχωβά κατατάσσει τέτοιους ψεύτες στην ίδια κατηγορία με όλους εκείνους «των οποίων οι πράξεις είναι αηδιαστικές στα μάτια του Θεού».​—Αποκ. 22:15, υποσ.

13. Τι ξέρουμε για τον Ιεχωβά, και τι μας υποκινεί αυτή η γνώση να κάνουμε;

13 Ξέρουμε ότι ο Ιεχωβά «δεν είναι άνθρωπος, που λέει ψέματα». Μάλιστα, «είναι αδύνατον να πει ψέματα ο Θεός». (Αριθ. 23:19· Εβρ. 6:18) Ο Ιεχωβά μισεί τη «γλώσσα που λέει ψέματα». (Παρ. 6:16, 17) Για να έχουμε την επιδοκιμασία του, πρέπει να ζούμε σύμφωνα με το δικό του πρότυπο φιλαλήθειας. Να γιατί “δεν λέμε ψέματα ο ένας στον άλλον”.​—Κολ. 3:9.

“ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ”

14. (α) Πώς διαφέρουμε από τα μέλη των ψεύτικων θρησκειών; (β) Εξηγήστε την αρχή που βρίσκεται στο εδάφιο Λουκάς 6:45.

14 Ποιος είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι αληθινοί Χριστιανοί διαφέρουν από τα μέλη των ψεύτικων θρησκειών; “Λέμε την αλήθεια”. (Διαβάστε Ζαχαρίας 8:16, 17) Ο Παύλος εξήγησε: «Συνιστούμε τον εαυτό μας ως διάκονο του Θεού . . . με αληθινά λόγια». (2 Κορ. 6:4, 7) Ο Ιησούς είπε για τον άνθρωπο: «Από την αφθονία της καρδιάς μιλάει το στόμα του». (Λουκ. 6:45) Όταν λοιπόν ένας αγαθός άνθρωπος λέει την αλήθεια μέσα στην καρδιά του, θα βγαίνουν αληθινά λόγια και από το στόμα του. Θα λέει την αλήθεια για σοβαρά και για απλά ζητήματα​—σε αγνώστους, συνεργάτες, φίλους και αγαπημένα πρόσωπα. Εξετάστε μερικά παραδείγματα για το πώς μπορούμε να δείχνουμε ότι προσπαθούμε να είμαστε έντιμοι σε όλα.

Διακρίνετε κάποιο πρόβλημα στη ζωή αυτής της νεαρής αδελφής; (Βλέπε παραγράφους 15, 16)

15. (α) Γιατί δεν είναι ποτέ σοφό να προσπαθεί κάποιος να ζει διπλή ζωή; (β) Τι μπορεί να βοηθήσει τους νεαρούς να αντισταθούν στην επιβλαβή πίεση των συνομηλίκων; (Βλέπε υποσημείωση.)

15 Τι γίνεται αν είστε νεαρό άτομο και θέλετε να ταιριάζετε με τους συνομηλίκους σας; Προσέξτε να μη ζείτε ποτέ διπλή ζωή όπως έχουν κάνει μερικοί. Όταν είναι με την οικογένειά τους και την εκκλησία, φορούν ένα προσωπείο αγνότητας, αλλά είναι εντελώς διαφορετικοί όταν κάνουν παρέα με κοσμικούς νεαρούς ή στις επαφές τους στα κοινωνικά δίκτυα. Ίσως χρησιμοποιούν άσχημη γλώσσα, ντύνονται άσεμνα, ακούν εξαχρειωτική μουσική, πίνουν πολύ, παίρνουν ναρκωτικά, βγαίνουν κρυφά ραντεβού ή και χειρότερα. Ζουν ένα ψέμα, καθώς ψεύδονται στους γονείς τους, στους συλλάτρεις τους και στον Θεό. (Ψαλμ. 26:4, 5) Ο Ιεχωβά ξέρει πότε “τον τιμάμε [μόνο] με τα χείλη, αλλά η καρδιά μας είναι πολύ μακριά από εκείνον”. (Μάρκ. 7:6) Πόσο καλύτερα είναι να κάνουμε αυτό που λέει η παροιμία: «Ας μη φθονεί η καρδιά σου τους αμαρτωλούς, αλλά να νιώθεις φόβο για τον Ιεχωβά όλη την ημέρα».​—Παρ. 23:17. *

16. Ποιον ρόλο παίζει η φιλαλήθεια όταν ένα άτομο κάνει αίτηση για κάποιο ειδικό προνόμιο υπηρεσίας;

16 Ίσως επιθυμείτε να υπηρετήσετε ως τακτικός σκαπανέας ή σε κάποια μορφή ειδικής ολοχρόνιας υπηρεσίας, όπως το Μπέθελ. Καθώς συμπληρώνετε την αίτηση, είναι σημαντικό να απαντήσετε με εντιμότητα και απόλυτη ειλικρίνεια σε όλες τις ερωτήσεις που αφορούν την υγεία σας, την ψυχαγωγία που επιλέγετε και την ηθική σας υπόσταση. (Εβρ. 13:18) Τι πρέπει να γίνει αν έχετε αναμειχθεί σε ακάθαρτη ή αμφισβητήσιμη διαγωγή και το ζήτημα δεν έχει τύχει χειρισμού από τους πρεσβυτέρους; Ζητήστε τη βοήθειά τους για να μπορείτε να υπηρετείτε με καθαρή συνείδηση.​—Ρωμ. 9:1· Γαλ. 6:1.

17. Τι πρέπει να κάνουμε όταν μιλάμε σε διώκτες για τους αδελφούς μας;

17 Τι πρέπει να κάνετε αν, για παράδειγμα, οι αρχές θέσουν υπό περιορισμό το έργο της Βασιλείας στη χώρα σας και σας καλέσουν για ανάκριση ζητώντας πληροφορίες για τους αδελφούς σας; Είστε υποχρεωμένοι να τους πείτε όλα όσα γνωρίζετε; Τι έκανε ο Ιησούς όταν τον ανέκρινε ο Ρωμαίος κυβερνήτης; Σε αρμονία με τη Γραφική αρχή ότι υπάρχει «καιρός να σωπαίνει [κανείς] και καιρός να μιλάει», ο Ιησούς σε κάποιες περιπτώσεις δεν είπε τίποτα απολύτως! (Εκκλ. 3:1, Ματθ. 27:11-14) Αν βρεθούμε σε μια τέτοια κατάσταση, η καλύτερη πορεία είναι να ενεργήσουμε με σύνεση και διάκριση, ώστε να μη βάλουμε τους αδελφούς μας σε κίνδυνο.​—Παρ. 10:19· 11:12.

Πώς θα αποφασίσετε πότε να σωπάσετε και πότε να πείτε όλη την αλήθεια; (Βλέπε παραγράφους 17, 18)

18. Ποια ευθύνη έχουμε όταν μιλάμε στους πρεσβυτέρους για τους αδελφούς μας;

18 Τι πρέπει να γίνει αν κάποιος στην εκκλησία έχει διαπράξει μια σοβαρή αμαρτία και εσείς γνωρίζετε τι συνέβη; Οι πρεσβύτεροι, οι οποίοι έχουν την ευθύνη να διατηρούν την εκκλησία ηθικά καθαρή, ίσως χρειαστεί να σας ρωτήσουν τι ξέρετε για το ζήτημα. Τι θα κάνετε, ιδίως μάλιστα αν στην υπόθεση εμπλέκεται κάποιος στενός σας φίλος ή συγγενής; «Εκείνος που καταθέτει με πιστότητα λέει την αλήθεια». (Παρ. 12:17· 21:28) Έχετε λοιπόν την ευθύνη να πείτε στους πρεσβυτέρους όλη την αλήθεια, όχι μόνο τη μισή, και να μην την παραποιήσετε. Εκείνοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τα γεγονότα ώστε να εξακριβώσουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουν τον παραβάτη να αποκαταστήσει τη σχέση του με τον Ιεχωβά.​—Ιακ. 5:14, 15.

19. Τι θα μάθουμε στο επόμενο άρθρο;

19 Ο ψαλμωδός Δαβίδ προσευχήθηκε στον Ιεχωβά: «Εσύ ευαρεστείσαι με την αλήθεια που έχει κάποιος στην καρδιά του». (Ψαλμ. 51:6) Ο Δαβίδ ήξερε ότι η φιλαλήθεια πηγάζει από μέσα μας, από την καρδιά μας. Σε κάθε πτυχή της ζωής, οι αληθινοί Χριστιανοί “λένε την αλήθεια ο ένας στον άλλον”. Ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο μπορούμε να δείχνουμε ότι διαφέρουμε ως διάκονοι του Θεού είναι να διδάσκουμε τις αλήθειες του σε άλλους στη διακονία. Με αυτό θα ασχοληθεί το επόμενο άρθρο.

^ παρ. 15 Βλέπε κεφάλαιο 15, «Πώς Μπορώ να Αντισταθώ στην Πίεση των Συνομηλίκων;», και κεφάλαιο 16, «Διπλή Ζωή​—Ποιος Χρειάζεται να το Ξέρει;», στο βιβλίο Οι Νεαροί Ρωτούν​—Αποτελεσματικές Απαντήσεις, Τόμος 2.