Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετάβαση στον πίνακα περιεχομένων

Να Εμπιστεύεστε τον Δραστήριο Ηγέτη Μας—Τον Χριστό

Να Εμπιστεύεστε τον Δραστήριο Ηγέτη Μας—Τον Χριστό

«Ηγέτης σας είναι ένας, ο Χριστός».​—ΜΑΤΘ. 23:10.

ΥΜΝΟΙ: 16, 14

1, 2. Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισε ο Ιησούς του Ναυή μετά τον θάνατο του Μωυσή;

ΤΑ ΛΟΓΙΑ του Ιεχωβά ηχούσαν ακόμα στα αφτιά του Ιησού του Ναυή: «Ο Μωυσής ο υπηρέτης μου έχει πεθάνει. Σήκω λοιπόν, πέρασε τον Ιορδάνη, εσύ και όλος αυτός ο λαός, και μπες στη γη που δίνω σε αυτούς». (Ιησ. Ναυή 1:1, 2) Τι ξαφνική αλλαγή για τον Ιησού του Ναυή, ο οποίος ήταν υπηρέτης του Μωυσή επί σχεδόν 40 χρόνια!

2 Καθώς ο Μωυσής ήταν ηγέτης του Ισραήλ για ένα τόσο μεγάλο διάστημα, ο Ιησούς του Ναυή ίσως αναρωτιόταν πώς θα αντιδρούσε ο λαός του Θεού στη δική του ηγεσία. (Δευτ. 34:8, 10-12) Ένα Βιβλικό σύγγραμμα, αναφερόμενο στα εδάφια Ιησούς του Ναυή 1:1, 2, επισημαίνει: «Τόσο στην αρχαία όσο και στη σύγχρονη εποχή, η μεταβατική περίοδος κατά την αλλαγή ηγεσίας είναι από τους πιο επικίνδυνους καιρούς για την ασφάλεια ενός κράτους».

3, 4. Πώς ξέρουμε ότι η εμπιστοσύνη του Ιησού του Ναυή στον Θεό δεν διαψεύστηκε, και τι μπορεί να αναρωτιόμαστε;

3 Παρά τους όποιους δικαιολογημένους φόβους του, μέσα σε λίγες μέρες ο Ιησούς του Ναυή ανέλαβε αποφασιστική δράση. (Ιησ. Ναυή 1:9-11) Η εμπιστοσύνη του στον Θεό δεν διαψεύστηκε. Όπως δείχνει η Βιβλική αφήγηση, ο Ιεχωβά όντως καθοδήγησε τον Ιησού του Ναυή και τον λαό Του, τον Ισραήλ, μέσω κάποιου αγγελικού εκπροσώπου. Είναι λογικό να σκεφτούμε ότι αυτός ο άγγελος ήταν ο Λόγος, ο πρωτότοκος Γιος του Θεού.​—Έξοδ. 23:20-23· Ιωάν. 1:1.

4 Με τη βοήθεια του Ιεχωβά, η μετάβαση από την ηγεσία του Μωυσή σε εκείνη του Ιησού του Ναυή υπήρξε απόλυτα ομαλή για τον Ισραήλ. Και εμείς σήμερα ζούμε σε καιρούς ιστορικών αλλαγών, και ίσως αναρωτιόμαστε: “Καθώς η οργάνωση του Θεού προχωρεί γοργά, έχουμε βάσιμους λόγους να εμπιστευόμαστε τον Ιησού ως τον διορισμένο Ηγέτη μας;” (Διαβάστε Ματθαίος 23:10) Ας εξετάσουμε λοιπόν πώς παρείχε ο Ιεχωβά αξιόπιστη ηγεσία σε καιρούς αλλαγών στο παρελθόν.

Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΧΑΝΑΑΝ

5. Ποια συνάντηση είχε ο Ιησούς του Ναυή καθώς πλησίαζε στην Ιεριχώ; (Βλέπε εικόνα στην αρχή του άρθρου.)

5 Λίγο καιρό αφότου ο Ισραήλ διέσχισε τον Ιορδάνη, ο Ιησούς του Ναυή είχε μια απρόσμενη συνάντηση. Καθώς πλησίαζε στην Ιεριχώ, συνάντησε κάποιον άντρα με ένα γυμνό σπαθί στο χέρι. Αγνοώντας την ταυτότητά του, ο Ιησούς του Ναυή τον ρώτησε: «Είσαι με εμάς ή με τους αντιπάλους μας;» Προς έκπληξή του, ο πολεμιστής τού αποκάλυψε ποιος ήταν. Επρόκειτο για “τον αρχηγό του στρατεύματος του Ιεχωβά”, ο οποίος ήταν έτοιμος να υπερασπιστεί τον λαό του Θεού. (Διαβάστε Ιησούς του Ναυή 5:13-15 και υποσημείωση) Μολονότι η αφήγηση σε άλλα σημεία παρουσιάζει τον Ιεχωβά να μιλάει απευθείας στον Ιησού του Ναυή, αναμφίβολα του μιλούσε μέσω του αγγελικού εκπροσώπου του, όπως έκανε πολλές φορές στο παρελθόν.​—Έξοδ. 3:2-4· Ιησ. Ναυή 4:1, 15· 5:2, Πράξ. 7:38· Γαλ. 3:19.

6-8. (α) Γιατί μερικές οδηγίες του Ιεχωβά μπορεί να φαίνονταν ασυνήθιστες από ανθρώπινη άποψη; (β) Πώς αποδείχτηκαν οι οδηγίες σοφές και επίκαιρες; (Βλέπε επίσης υποσημείωση.)

6 Ο Ιησούς του Ναυή έλαβε από τον αγγελικό Ηγέτη σαφείς οδηγίες για την κατάληψη της Ιεριχώς. Εκ πρώτης όψεως, κάποιες από τις οδηγίες ίσως δεν φαίνονταν καλή στρατηγική. Για παράδειγμα, ο Ιεχωβά πρόσταξε να περιτμηθούν όλοι οι άντρες, πράγμα που σήμαινε ότι για κάμποσες μέρες δεν θα ήταν σε θέση να πολεμήσουν. Ήταν όντως η σωστή στιγμή να περιτμηθούν εκείνοι οι ακμαίοι άντρες;​—Γέν. 34:24, 25· Ιησ. Ναυή 5:2, 8.

7 Πιθανότατα, εκείνοι οι ανυπεράσπιστοι Ισραηλίτες στρατιώτες αναρωτιούνταν πώς θα προστάτευαν την οικογένειά τους αν οι πολεμιστές του εχθρού έκαναν επιδρομή στο στρατόπεδό τους. Αλλά ξαφνικά, κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Ιεριχώ «ήταν ερμητικά κλειστή εξαιτίας των Ισραηλιτών». (Ιησ. Ναυή 6:1) Αυτή η απρόσμενη εξέλιξη ασφαλώς θα ενίσχυσε την εμπιστοσύνη τους στην κατεύθυνση του Θεού!

8 Επιπρόσθετα, οι Ισραηλίτες διατάχθηκαν να μην επιτεθούν στην Ιεριχώ αλλά να βαδίζουν γύρω από την πόλη μία φορά την ημέρα επί έξι ημέρες και εφτά φορές την έβδομη ημέρα. Μερικοί στρατιώτες μπορεί να σκέφτηκαν: “Τι σπατάλη χρόνου και δυνάμεων!” Αλλά ο αόρατος Ηγέτης του Ισραήλ ήξερε ακριβώς τι έκανε. Η στρατηγική του, όχι μόνο ενίσχυσε την πίστη των Ισραηλιτών, αλλά επίσης τους γλίτωσε από μια άμεση αντιπαράθεση με τους κραταιούς πολεμιστές της Ιεριχώς.​—Ιησ. Ναυή 6:2-5· Εβρ. 11:30. *

9. Γιατί πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες που λαβαίνουμε από την οργάνωση του Θεού; Δώστε παράδειγμα.

9 Τι μαθαίνουμε από αυτή την αφήγηση; Μερικές φορές μπορεί να μην καταλαβαίνουμε πλήρως τους λόγους για κάποιες νέες πρωτοβουλίες της οργάνωσης. Για παράδειγμα, μπορεί στην αρχή να είχαμε αμφιβολίες για τη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών στην προσωπική μελέτη, στη διακονία και στις συναθροίσεις. Τώρα πιθανότατα αντιλαμβανόμαστε γιατί είναι ωφέλιμο να τις χρησιμοποιούμε όταν αυτό είναι δυνατόν. Βλέποντας τα θετικά αποτελέσματα τέτοιων εξελίξεων παρά τις όποιες αμφιβολίες μας, ενισχύεται η πίστη και η ενότητά μας.

Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΙΩΝΑ

10. Ποιος βρισκόταν πίσω από τη σημαντική συνάθροιση του κυβερνώντος σώματος στην Ιερουσαλήμ;

10 Περίπου 13 χρόνια έπειτα από τη μεταστροφή του Κορνήλιου, μερικοί Ιουδαίοι πιστοί προωθούσαν ακόμα την περιτομή. (Πράξ. 15:1, 2) Όταν ξέσπασε μια διένεξη στην Αντιόχεια, διευθετήθηκε να θέσει ο Παύλος το ζήτημα στο κυβερνών σώμα στην Ιερουσαλήμ. Αλλά ποιος βρισκόταν πίσω από αυτή την κατεύθυνση; Ο Παύλος δήλωσε: «Ανέβηκα κατόπιν αποκάλυψης». Είναι φανερό ότι ο Χριστός κατηύθυνε τα πράγματα έτσι ώστε το κυβερνών σώμα να τακτοποιήσει το ζήτημα.​—Γαλ. 2:1-3.

Η δραστήρια ηγεσία του Χριστού ήταν φανερή τον πρώτο αιώνα (Βλέπε παραγράφους 10, 11)

11. (α) Ποια κατάσταση αναφορικά με την περιτομή εξακολουθούσε να υφίσταται μεταξύ των Ιουδαίων πιστών; (β) Πώς δοκιμάστηκε η προθυμία του Παύλου να υποστηρίζει τους πρεσβυτέρους στην Ιερουσαλήμ; (Βλέπε επίσης υποσημείωση.)

11 Υπό την κατεύθυνση του Χριστού, το κυβερνών σώμα διευκρίνισε ότι οι μη Ιουδαίοι Χριστιανοί δεν χρειαζόταν να περιτέμνονται. (Πράξ. 15:19, 20) Αλλά χρόνια έπειτα από αυτή την απόφαση, πολλοί Ιουδαίοι πιστοί εξακολουθούσαν να περιτέμνουν τα παιδιά τους. Όταν οι πρεσβύτεροι στην Ιερουσαλήμ άκουσαν να κυκλοφορεί η φήμη ότι ο Παύλος δεν τηρούσε τον Μωσαϊκό Νόμο, του έδωσαν κάποιες απροσδόκητες οδηγίες. * (Πράξ. 21:20-26) Του είπαν να πάρει τέσσερις άντρες και να τους πάει στον ναό ώστε οι άλλοι να συμπεράνουν ότι “τηρούσε τον Νόμο”. Ο Παύλος θα μπορούσε να αμφισβητήσει το κατά πόσον ήταν σοφή αυτή η οδηγία, αντιτείνοντας ότι το πραγματικό πρόβλημα το είχαν οι Ιουδαίοι Χριστιανοί οι οποίοι δεν κατανοούσαν ξεκάθαρα το ζήτημα της περιτομής. Ωστόσο, δείχνοντας ότι υποστήριζε την επιθυμία των πρεσβυτέρων να προαγάγουν την ενότητα μεταξύ των πιστών, ο Παύλος συμμορφώθηκε ταπεινά με τις εντολές που του δόθηκαν. Ίσως όμως αναρωτιόμαστε: “Γιατί επέτρεψε ο Ιησούς να αιωρείται αυτό το ζήτημα τόσον καιρό παρότι ο θάνατός του είχε καταργήσει τον Μωσαϊκό Νόμο;”​—Κολ. 2:13, 14.

12. Γιατί ίσως επέτρεψε ο Χριστός να περάσει κάποιο διάστημα προτού τακτοποιήσει το ζήτημα της περιτομής;

12 Κάποιοι χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν σε μια διασαφήνιση της κατανόησής μας. Οι Ιουδαίοι Χριστιανοί χρειάστηκαν αρκετό χρόνο για να προσαρμόσουν την άποψή τους. (Ιωάν. 16:12) Μερικοί δυσκολεύονταν να δεχτούν ότι η περιτομή δεν αποτελούσε πλέον σημείο ειδικής σχέσης με τον Θεό. (Γέν. 17:9-12) Άλλοι, φοβούμενοι τον διωγμό, δεν ήθελαν να ξεχωρίζουν μέσα στις ιουδαϊκές κοινότητες. (Γαλ. 6:12) Με τον καιρό όμως, ο Χριστός παρείχε περαιτέρω καθοδηγία μέσω θεόπνευστων επιστολών τις οποίες έγραψε ο Παύλος.​—Ρωμ. 2:28, 29· Γαλ. 3:23-25.

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ

13. Τι μπορεί να μας βοηθήσει να εκτιμούμε την ηγεσία του Χριστού σήμερα;

13 Όταν δεν κατανοούμε απόλυτα τους λόγους για κάποιες οργανωτικές αλλαγές, είναι καλό να συλλογιζόμαστε πώς ασκούσε ο Χριστός την ηγεσία του στο παρελθόν. Τόσο στην εποχή του Ιησού του Ναυή όσο και τον πρώτο αιώνα, ο Χριστός πάντοτε παρείχε σοφή κατεύθυνση για να προστατεύει τον λαό του Θεού ως σύνολο, για να ενισχύει την πίστη τους και να διατηρεί την ενότητα μεταξύ των υπηρετών του Θεού.​—Εβρ. 13:8.

14-16. Πώς φαίνεται καθαρά το ενδιαφέρον του Χριστού για την πνευματική μας ευημερία στην κατεύθυνση που μας παρέχει «ο πιστός και φρόνιμος δούλος»;

14 Το στοργικό ενδιαφέρον του Ιησού για την πνευματική μας ευημερία φαίνεται καθαρά στην επίκαιρη κατεύθυνση που μας παρέχεται μέσω “του πιστού και φρόνιμου δούλου”. (Ματθ. 24:45) Ο Μαρκ, ο οποίος είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών, λέει: «Ο Σατανάς προσπαθεί να αποδυναμώσει τις εκκλησίες κάνοντας επίθεση στις οικογένειες. Τώρα που δίνεται η παρότρυνση να διεξάγουν την οικογενειακή λατρεία κάθε εβδομάδα, το μήνυμα για τις κεφαλές των οικογενειών είναι σαφές: Προφυλάξτε την οικογένειά σας!»

15 Όταν διακρίνουμε την κατεύθυνση που δίνει ο Χριστός, αντιλαμβανόμαστε το βαθύ ενδιαφέρον του για την πνευματική μας πρόοδο. Ο Πάτρικ, που υπηρετεί ως πρεσβύτερος, παρατηρεί: «Στην αρχή, μερικοί το έβρισκαν αποθαρρυντικό να συναθροίζονται σε μικρούς ομίλους για υπηρεσία αγρού τα σαββατοκύριακα. Αλλά μία από τις κύριες ιδιότητες του Ιησού​—το ενδιαφέρον του για τους ταπεινούς και ασήμαντους—​φαίνεται καθαρά σε αυτή τη διευθέτηση. Συνεσταλμένοι ή λιγότερο δραστήριοι αδελφοί και αδελφές νιώθουν τώρα περισσότερο ότι οι άλλοι τους εκτιμούν και τους χρειάζονται και, ως αποτέλεσμα, έχουν προοδεύσει πνευματικά».

16 Εκτός από το να φροντίζει για τις πνευματικές μας ανάγκες, ο Χριστός μάς βοηθάει να μένουμε προσηλωμένοι στο σημαντικότερο έργο που γίνεται σήμερα στη γη. (Διαβάστε Μάρκος 13:10) Ο Αντρέ, ένας νεοδιορισμένος πρεσβύτερος, προσπαθούσε ανέκαθεν να ακολουθεί κάθε νέα κατεύθυνση που δίνεται μέσα στην οργάνωση του Θεού. Ο ίδιος λέει: «Οι μειώσεις στο προσωπικό των γραφείων τμήματος μας υπενθυμίζουν το επείγον των καιρών και την ανάγκη να διοχετεύουμε τις δυνάμεις μας πρωτίστως στο έργο κηρύγματος».

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΟΣΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

17, 18. Γιατί είναι επωφελές να συλλογιζόμαστε τα οφέλη που έχουμε αποκομίσει επειδή προσαρμοστήκαμε στις πρόσφατες αλλαγές;

17 Όπως φαίνεται από την κατεύθυνση που παρέχει τόσο δραστήρια, ο ενθρονισμένος Βασιλιάς μας, ο Ιησούς Χριστός, έχει σαφώς προσηλώσει το βλέμμα στο μέλλον. Γι’ αυτό, ας χαιρόμαστε με τα οφέλη που αποκομίζουμε όταν προσαρμοζόμαστε στις πρόσφατες αλλαγές. Θα το βρείτε ενθαρρυντικό να συζητήσετε στα πλαίσια της οικογενειακής σας λατρείας πώς έχετε ωφεληθεί από τις αλλαγές στις εβδομαδιαίες συναθροίσεις ή στη διακονία.

Βοηθάτε εσείς την οικογένειά σας και τους άλλους να συμβαδίζουν με την οργάνωση του Ιεχωβά; (Βλέπε παραγράφους 17, 18)

18 Αν αντιλαμβανόμαστε το πνεύμα πίσω από τις οδηγίες που λαβαίνουμε από την οργάνωση του Ιεχωβά και το πόσο μας ωφελούν, πιθανότατα θα τις ακολουθούμε με χαρά. Ασφαλώς εκτιμούμε το γεγονός ότι, χάρη στη μείωση των εκδόσεων που τυπώνονται εξοικονομούνται χρήματα. Η χρήση των νέων τεχνολογιών μάς δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνουμε το έργο της Βασιλείας σε όλη τη γη. Αν έχουμε αυτό κατά νου, ίσως θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές εκδόσεις και το οπτικοακουστικό υλικό ακόμα περισσότερο αν είναι δυνατόν. Με αυτόν τον τρόπο, θα μιμούμαστε το ενδιαφέρον του Χριστού για τη σοφή χρήση των πόρων της οργάνωσης.

19. Γιατί πρέπει να υποστηρίζουμε την κατεύθυνση του Χριστού;

19 Όταν υποστηρίζουμε με ζήλο την κατεύθυνση του Χριστού, ενισχύουμε την πίστη των άλλων και συμβάλλουμε στην ενότητα. Σχολιάζοντας τη μείωση της παγκόσμιας οικογένειας Μπέθελ, ο Αντρέ λέει: «Το θαυμάσιο πνεύμα πρώην Μπεθελιτών που προσαρμόστηκαν σε τέτοιες αλλαγές μού εμπνέει εμπιστοσύνη και σεβασμό. Εκείνοι συμβαδίζουν με το άρμα του Ιεχωβά βρίσκοντας χαρά σε οποιονδήποτε διορισμό λαβαίνουν».

ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ, ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΜΑΣ

20, 21. (α) Γιατί μπορούμε να εμπιστευόμαστε τον Χριστό, τον Ηγέτη μας; (β) Ποιο ερώτημα θα εξετάσουμε στο επόμενο άρθρο;

20 Ο διορισμένος Ηγέτης μας, ο Ιησούς Χριστός, σύντομα θα «ολοκληρώσει τη νίκη του» και θα «επιτελέσει πράγματα που εμπνέουν δέος». (Αποκ. 6:2· Ψαλμ. 45:4) Στο μεταξύ, προετοιμάζει τον λαό του Θεού για έναν καιρό έπειτα από αυτό το σύστημα πραγμάτων, όταν ο καθένας μας θα συμμετάσχει στο τεράστιο έργο διδασκαλίας και οικοδόμησης που θα λάβει χώρα κατά την ανάσταση.

21 Ο χρισμένος Βασιλιάς μας θα μας οδηγήσει με επιτυχία στον νέο κόσμο, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουμε να τον εμπιστευόμαστε ανεπιφύλακτα παρά τις μεταβαλλόμενες περιστάσεις. (Διαβάστε Ψαλμός 46:1-3) Ενίοτε, ίσως παλεύουμε για να αντεπεξέλθουμε στις αλλαγές, ιδίως όταν η ζωή μας παίρνει απροσδόκητη τροπή. Πώς μπορούμε λοιπόν να διατηρούμε εσωτερική ειρήνη και πλήρη πίστη στον Ιεχωβά; Αυτό το ερώτημα είναι το θέμα του επόμενου άρθρου.

^ παρ. 8 Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μεγάλα αποθέματα σιτηρών στα ερείπια της Ιεριχώς, πράγμα που υποδηλώνει ότι η πόλη δεν είχε υποστεί μακρά πολιορκία και ότι τα τρόφιμα δεν είχαν εξαντληθεί. Εφόσον δεν επιτράπηκε στους Ισραηλίτες να λεηλατήσουν την Ιεριχώ, εκείνος ήταν ο κατάλληλος καιρός να εισβάλουν στη γη, διότι ήταν η εποχή του θερισμού και υπήρχε άφθονη τροφή στους αγρούς.​—Ιησ. Ναυή 5:10-12.

^ παρ. 11 Βλέπε το πλαίσιο «Ο Παύλος Αντιμετωπίζει Ταπεινά μια Δοκιμασία» στη Σκοπιά 15 Μαρτίου 2003, σελ. 24.