Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετάβαση στον πίνακα περιεχομένων

«Ας Λάμψει το Φως σας» για να Δοξάζετε τον Ιεχωβά

«Ας Λάμψει το Φως σας» για να Δοξάζετε τον Ιεχωβά

«Ας λάμψει το φως σας μπροστά στους ανθρώπους, για να . . . δοξάσουν τον Πατέρα σας».​—ΜΑΤΘ. 5:16.

ΥΜΝΟΙ: 77, 59

1. Ποια ιδιαίτερη αιτία για χαρά έχουμε;

ΠΟΣΟ συναρπαστικό είναι να μαθαίνουμε για τις αυξήσεις που σημειώνονται στον λαό του Ιεχωβά! Πέρσι διεξήγαμε τακτικά πάνω από 10.000.000 Γραφικές μελέτες. Αυτό σαφώς δείχνει ότι οι υπηρέτες του Θεού αφήνουν το φως τους να λάμπει! Σκεφτείτε επίσης τους εκατομμύρια ενδιαφερομένους που υποδεχτήκαμε στην Ανάμνηση. Τους δόθηκε η ευκαιρία να μάθουν για την αγάπη που εκδήλωσε ο Θεός όταν προμήθευσε το λύτρο.​—1 Ιωάν. 4:9.

2, 3. (α) Ποιος φραγμός δεν μας εμποδίζει να “λάμπουμε ως φωτοδότες”; (β) Με βάση τα λόγια του Ιησού στα εδάφια Ματθαίος 5:14-16, τι θα εξετάσουμε;

2 Παγκόσμια, ο λαός του Ιεχωβά μιλάει πολλές γλώσσες. Εντούτοις, αυτό δεν μας εμποδίζει να αινούμε ενωμένα τον Πατέρα μας, τον Ιεχωβά. (Αποκ. 7:9) Όποια και αν είναι η μητρική μας γλώσσα και οπουδήποτε και αν ζούμε, μπορούμε να λάμπουμε «ως φωτοδότες στον κόσμο».​—Φιλιπ. 2:15.

3 Η αύξηση που παρατηρούμε, η ενότητα που απολαμβάνουμε και η εγρήγορση που προσπαθούμε να διατηρούμε συντελούν στο να φέρνουμε δόξα στον Ιεχωβά. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε πώς επιτελείται αυτό.​—Διαβάστε Ματθαίος 5:14-16.

ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

4, 5. (α) Εκτός από το κήρυγμα, πώς αλλιώς λάμπει το φως μας; (β) Ποια οφέλη μπορεί να αποφέρει η ευγενική μας συμπεριφορά; (Βλέπε εικόνα στην αρχή του άρθρου.)

4 “Κανείς δεν μπορεί να είναι πιστός και αληθινός στον Κύριο σε αυτές τις ημέρες που απομένουν . . . αν δεν επωφελείται από την ευκαιρία να αφήνει το φως του να λάμπει”. Αυτό ήταν ένα σχόλιο στο άρθρο «Φως εν τη Σκοτία», που δημοσιεύτηκε στη Σκοπιά 1 Ιουνίου 1925 (15 Ιουνίου 1925 στην ελληνική). Το άρθρο εξηγούσε στη συνέχεια: “Οφείλει να το κάνει αυτό γνωστοποιώντας τα καλά νέα στους λαούς της γης και εναρμονιζόμενος με τις οδούς του φωτός”. Ασφαλώς, ένας τρόπος με τον οποίο αφήνουμε το φως μας να λάμπει είναι το κήρυγμα των καλών νέων και η μαθήτευση. (Ματθ. 28:19, 20) Επιπρόσθετα, δοξάζουμε τον Ιεχωβά με τη Χριστιανική μας διαγωγή. Οικοδεσπότες και περαστικοί παρατηρούν τη συμπεριφορά μας. Το φιλικό μας χαμόγελο και ένας θερμός χαιρετισμός λένε πολλά για το τι άνθρωποι είμαστε και τι είδους Θεό λατρεύουμε.

5 Ο Ιησούς είπε στους μαθητές του: «Όταν μπείτε στο σπίτι, χαιρετήστε όσους βρίσκονται εκεί». (Ματθ. 10:12) Στην περιοχή όπου κήρυτταν κατά βάση ο Ιησούς και οι απόστολοι, δεν ήταν ασυνήθιστο να βάζουν οι άνθρωποι μέσα στο σπίτι τους έναν άγνωστο επισκέπτη. Σήμερα, σε πολλά μέρη δεν συνηθίζεται κάτι τέτοιο. Ωστόσο, αν εξηγείτε με θετικό και φιλικό τρόπο τον λόγο της επίσκεψής σας, αυτό συχνά μετριάζει την ανησυχία του οικοδεσπότη και κατευνάζει τον εκνευρισμό του. Ένα ζεστό χαμόγελο είναι ο καλύτερος πρόλογος. Αυτό ισχύει και για τη δημόσια μαρτυρία με σταντ. Καθώς συμμετέχετε σε αυτή τη μορφή υπηρεσίας, ίσως διαπιστώνετε ότι οι άνθρωποι αντιδρούν ευνοϊκά όταν τους χαμογελάτε και τους χαιρετάτε φιλικά. Μπορεί μάλιστα να μας πλησιάσουν και να πάρουν κάποιο έντυπο. Η ευγενική σας συμπεριφορά ίσως δώσει το έναυσμα για συζήτηση.

6. Πώς διεύρυνε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι τη διακονία του;

6 Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι στην Αγγλία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας που περιορίζουν σημαντικά τη συμμετοχή του στη διακονία από σπίτι σε σπίτι. Γι’ αυτό, αποφάσισαν να αφήσουν το φως τους να λάμπει ακριβώς έξω από το σπίτι τους. Στήνουν ένα τραπέζι με Γραφικά έντυπα την ώρα που οι γονείς πηγαίνουν να πάρουν τα παιδιά τους από κάποιο σχολείο εκεί κοντά. Η περιέργεια έχει παρακινήσει πολλούς να πάρουν τους Τόμους 1 και 2 του βιβλίου Οι Νεαροί Ρωτούν​—Αποτελεσματικές Απαντήσεις, καθώς και διάφορα ειδικά βιβλιάρια. Μια σκαπάνισσα από την εκκλησία τους άρχισε να συνεργάζεται μαζί τους σε αυτή την προσπάθεια. Ο φιλικός της τρόπος και οι ειλικρινείς και φιλότιμες προσπάθειες του ζευγαριού ώθησαν έναν γονέα να αρχίσει Γραφική μελέτη.

7. Ποια βοήθεια μπορείτε να προσφέρετε σε άτομα που είναι καινούρια στην περιοχή σας;

7 Τα πρόσφατα χρόνια, σε πολλές χώρες παρατηρείται εισροή προσφύγων. Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τέτοια άτομα να μάθουν για τον Ιεχωβά και τον σκοπό του; Κατ’ αρχάς, θα μπορούσατε να μάθετε έναν χαιρετισμό στις γλώσσες που μιλούν ως επί το πλείστον αυτά τα άτομα. Η εφαρμογή JW Language μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό. Επίσης, θα μπορούσατε να μάθετε μερικές φράσεις που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον τους. Με αυτόν τον τρόπο, ίσως μπορέσετε να τους κατευθύνετε στον ιστότοπο jw.org και να τους δείξετε την ποικιλία των βίντεο και των εντύπων που είναι διαθέσιμα στη γλώσσα τους.​—Δευτ. 10:19.

8, 9. (α) Ποια πρακτική βοήθεια λαβαίνουμε στις μεσοβδόμαδες συναθροίσεις μας; (β) Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθούν τα παιδιά τους να συμμετέχουν στις συναθροίσεις;

8 Ο Ιεχωβά μάς έχει προμηθεύσει με αγάπη τη Συνάθροιση Ζωή και Διακονία ώστε να γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί στη διακονία αγρού. Οι πρακτικές οδηγίες που λαβαίνουμε σε αυτή τη συνάθροιση βοηθούν πολλούς από εμάς να κάνουμε επανεπισκέψεις και να διεξάγουμε Γραφικές μελέτες με μεγαλύτερη πεποίθηση.

9 Πολλοί που έρχονται πρώτη φορά στις συναθροίσεις εντυπωσιάζονται όταν βλέπουν τα παιδιά μας να συμμετέχουν. Γονείς, βοηθήστε τα παιδιά σας να αφήνουν το φως τους να λάμπει διδάσκοντάς τα να απαντούν με δικά τους λόγια. Τα απλά, εγκάρδια σχόλια των παιδιών έχουν υποκινήσει νεοενδιαφερόμενα άτομα να αναγνωρίσουν ότι αυτή είναι η αλήθεια.​—1 Κορ. 14:25.

ΝΑ ΠΡΟΑΓΕΤΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ

10. Ποιον ρόλο παίζει η οικογενειακή λατρεία στο να προάγετε την ενότητα;

10 Ένας άλλος τρόπος για να αφήνετε το φως σας να λάμπει είναι το να προάγετε την ενότητα στην οικογένειά σας και στην εκκλησία σας. Κάτι που θα βοηθήσει τους γονείς να το πετύχουν αυτό είναι ένα τακτικό πρόγραμμα Οικογενειακής Λατρείας. Πολλοί, στα πλαίσια αυτής της διευθέτησης, παρακολουθούν το JW Broadcasting κάποια στιγμή μέσα στον μήνα. Ίσως μπορείτε να το κάνετε αυτό και μετά να συζητάτε πώς θα εφαρμόσετε τα όσα είδατε. Όταν ο γονέας προΐσταται στην οικογενειακή λατρεία, πρέπει να θυμάται ότι η καθοδήγηση που χρειάζεται ένα μικρό παιδί διαφέρει από αυτήν που χρειάζεται ένας έφηβος. Να εφαρμόζετε λοιπόν ανάλογα την ύλη μελέτης ώστε να ωφελείται κάθε μέλος της οικογένειας.​—Ψαλμ. 148:12, 13.

Είναι πολύ εποικοδομητικό να δείχνετε ενδιαφέρον στους ηλικιωμένους (Βλέπε παράγραφο 11)

11-13. Πώς μπορούν όλοι να προάγουν την ενότητα στην εκκλησία και να βοηθούν και άλλους να αφήνουν το φως τους να λάμπει;

11 Πώς μπορούν οι νεαροί να προάγουν την ενότητα στην εκκλησία και έτσι να παρακινούν και άλλους να αφήνουν το φως τους να λάμπει; Αν είστε Χριστιανός νεαρός, θα μπορούσατε να βάλετε στόχο σας να δείχνετε ενδιαφέρον για τους ηλικιωμένους. Ζητήστε τους με σεβασμό να σας διηγηθούν κάποια εμπειρία από τα χρόνια που υπηρετούν τον Ιεχωβά. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικό, και θα υποκινήσει ακόμα περισσότερο τόσο εσάς όσο και εκείνους να αφήνετε το φως της αλήθειας να λάμπει. Επιπλέον, όλοι μας μπορούμε να βάλουμε στόχο μας να υποδεχόμαστε όσους παρευρίσκονται στις συναθροίσεις στην Αίθουσα Βασιλείας. Ενεργώντας έτσι θα προάγετε την ενότητα, και ίσως μάλιστα οι επισκέπτες υποκινηθούν να κάνουν και εκείνοι το μέρος τους ώστε να αφήνουν το φως τους να λάμπει. Μεταξύ άλλων, μπορείτε να χαιρετάτε τους επισκέπτες με ένα φιλικό χαμόγελο, ακόμα και να τους βοηθάτε να βρουν θέση. Επίσης, μπορείτε να τους συστήνετε στους άλλους έτσι ώστε να νιώθουν πιο άνετα.

12 Αν σας ανατεθεί να διεξαγάγετε μια συνάθροιση για υπηρεσία αγρού, μπορείτε να κάνετε πολλά για να βοηθήσετε τους ηλικιωμένους να συμμετέχουν στη διακονία. Φροντίστε να έχουν κατάλληλο τομέα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως διευθετήσετε να συνεργαστούν με κάποιο νεότερο άτομο που θα είναι σε θέση να τους παρέχει και πρακτική βοήθεια. Επίσης, να δείχνετε κατανόηση σε αυτούς που η υγεία τους και οι περιστάσεις τους περιορίζουν τη δράση τους. Ναι, η περίσκεψη και η διάκριση που δείχνετε μπορεί να βοηθάει νέους και ηλικιωμένους, έμπειρους και λιγότερο έμπειρους, να κηρύττουν τα καλά νέα με ζήλο.​—Λευιτ. 19:32.

13 Ο ψαλμωδός υποκινήθηκε να αναφωνήσει: «Πόσο καλό και ευχάριστο είναι να ζουν μαζί οι αδελφοί με ενότητα!» (Διαβάστε Ψαλμός 133:1, 2) Όταν οι Ισραηλίτες λάτρευαν τον Ιεχωβά μαζί, ασκούσαν πολύ ωφέλιμη επιρροή ο ένας στον άλλον. Έμοιαζαν με το λάδι του χρίσματος, το οποίο ήταν ευωδιαστό και αναζωογονητικό. Βάλτε και εσείς στόχο σας να είστε θετική επιρροή, προάγοντας την ενότητα ανάμεσα στους αδελφούς και στις αδελφές σας. Αν το κάνετε ήδη αυτό, είστε αξιέπαινοι. Αλλά μήπως θα μπορούσατε να «πλατυνθείτε», δηλαδή να το κάνετε σε πιο εκτεταμένο βαθμό και με μεγαλύτερη συνέπεια;​—2 Κορ. 6:11-13, υποσ.

14. Πώς μπορείτε να αφήνετε το φως σας να λάμπει στη γειτονιά;

14 Επίσης, μήπως θα μπορούσατε να κάνετε περισσότερες προσπάθειες ώστε να αφήνετε να λάμπει το φως της Γραφικής αλήθειας στη γειτονιά σας; Η καλοσύνη που δείχνετε με λόγια και πράξεις μπορεί να ελκύσει κάποιον γείτονα στην αλήθεια. Αναρωτηθείτε: “Πώς με βλέπουν οι γείτονές μου; Διατηρώ το σπίτι μου και την αυλή μου νοικοκυρεμένα, δίνοντας έτσι καλή εντύπωση στη γειτονιά; Παίρνω την πρωτοβουλία να βοηθάω τους άλλους;” Όταν συζητάτε με άλλους Μάρτυρες, θα μπορούσατε να τους ρωτάτε πώς έχει επηρεάσει η καλοσύνη τους και η καλή τους διαγωγή συγγενείς, γείτονες, συνεργάτες ή συμμαθητές τους. Πιθανότατα, θα έχουν να σας αφηγηθούν θετικές εμπειρίες.​—Εφεσ. 5:9.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ

15. Γιατί είναι ζωτικό να είμαστε σε εγρήγορση;

15 Καθώς καταβάλλουμε προσπάθειες για να λάμπει το φως μας ακόμα περισσότερο, μεγάλο ρόλο παίζει η στάση μας. Ο Ιησούς επανειλημμένα πρότρεψε τους μαθητές του: «Να είστε σε εγρήγορση». (Ματθ. 24:42· 25:13· 26:41) Προφανώς, αν πιστεύουμε ότι η «μεγάλη θλίψη» αργεί ακόμα, ότι θα έρθει μεν κάποια στιγμή αλλά όχι όσο ζούμε εμείς, δεν θα έχουμε το αίσθημα του επείγοντος όσον αφορά το έργο κηρύγματος. (Ματθ. 24:21) Αντί να λάμπει το φως μας αστραφτερά στη γειτονιά μας, θα τρεμοπαίζει και μπορεί μάλιστα να σβήσει.

16, 17. Τι μπορείτε να κάνετε για να παραμένετε σε εγρήγορση;

16 Καθώς αυτοί οι επικίνδυνοι καιροί χειροτερεύουν, όλοι μας χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση. Όταν ο Ιεχωβά αναλάβει δράση, θα είναι ακριβώς στον κατάλληλο καιρό. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. (Ματθ. 24:42-44) Στο μεταξύ, να κάνετε υπομονή και να είστε διαρκώς σε εγρήγορση. Να διαβάζετε τον Λόγο του Θεού κάθε μέρα και να αγρυπνείτε σε σχέση με τις προσευχές. (1 Πέτρ. 4:7) Να παρατηρείτε τα εξαίρετα παραδείγματα αδελφών που είναι σε εγρήγορση και αφήνουν το φως τους να λάμπει, ενώ η χαρά που τους φέρνει αυτό είναι έκδηλη στη ζωή τους. Ένα θαυμάσιο παράδειγμα μπορείτε να δείτε στη βιογραφία με τίτλο «Εβδομήντα Χρόνια Τώρα, Πιάνω τη Φορεσιά ενός Ιουδαίου», που δημοσιεύτηκε στη Σκοπιά 15 Απριλίου 2012, σελίδες 18-21.

17 Να γεμίζετε τη ζωή σας με εποικοδομητικές δραστηριότητες και συναναστροφές. Αυτό θα σας φέρνει μεγάλη χαρά, και θα σας φαίνεται ότι ο καιρός κυλάει γρήγορα. (Εφεσ. 5:16) Πριν από έναν αιώνα, οι αδελφοί μας ήταν δραστήριοι και επιτέλεσαν πολλά. Εμείς όμως σήμερα επιτελούμε ακόμα περισσότερα υπό την καθοδηγία του Ιεχωβά. Αφήνουμε το φως μας να λάμπει σε βαθμό που στο παρελθόν φάνταζε ασύλληπτος.

Οι ποιμαντικές επισκέψεις μάς δίνουν την ευκαιρία να επιζητούμε τη σοφία του Λόγου του Θεού (Βλέπε παραγράφους 18, 19)

18, 19. Πώς μπορούν να μας βοηθούν οι πρεσβύτεροι να είμαστε άγρυπνοι και δραστήριοι; Δώστε παράδειγμα.

18 Είναι ενισχυτικό για την πίστη να γνωρίζουμε ότι η ατέλειά μας δεν μας εμποδίζει να υπηρετούμε τον Ιεχωβά με αποδεκτό τρόπο. Γι’ αυτό, να δείχνετε εκτίμηση για τους πρεσβυτέρους, τα «δώρα σε μορφή ανθρώπων» που προμηθεύει ο Ιεχωβά. (Διαβάστε Εφεσίους 4:8, 11, 12) Την επόμενη φορά που θα σας επισκεφτεί κάποιος πρεσβύτερος, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να επωφεληθείτε από τη σοφία και τις συμβουλές του.

19 Δύο πρεσβύτεροι στην Αγγλία επισκέφτηκαν ένα αντρόγυνο που τους κάλεσε επειδή αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα. Η σύζυγος ένιωθε ότι, από πνευματική άποψη, βρισκόταν κάτω από άνισο ζυγό. Ο άντρας της παραδέχτηκε ότι δεν ήταν ο καλύτερος δάσκαλος και ότι δεν φρόντιζε να έχουν τακτικά οικογενειακή λατρεία. Οι πρεσβύτεροι έστρεψαν την προσοχή του ζευγαριού στο παράδειγμα του Ιησού. Εκείνος ενδιαφερόταν για τους μαθητές του και λάβαινε υπόψη τις ανάγκες τους. Παρότρυναν τον σύζυγο να μιμηθεί τον Ιησού. Πρότρεψαν δε τη σύζυγο να είναι υπομονετική. Τους έδωσαν επίσης μερικές πρακτικές συμβουλές για το πώς να συνεργάζονται ώστε να διεξάγουν οικογενειακή λατρεία με τα δύο παιδιά τους. (Εφεσ. 5:21-29) Αργότερα οι πρεσβύτεροι επαίνεσαν τον σύζυγο για τις προσπάθειές του. Τον παρότρυναν να συνεχίσει τον αγώνα του και να στηρίζεται στο άγιο πνεύμα για βοήθεια ώστε να γίνει καλή πνευματική κεφαλή. Το στοργικό ενδιαφέρον τους και η υποστήριξή τους βοήθησαν αυτή την οικογένεια να αφήνει το φως της να λάμπει.

20. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν αφήνετε το φως σας να λάμπει;

20 «Ευτυχισμένος είναι όποιος φοβάται τον Ιεχωβά και περπατάει στις οδούς Του», έψαλε ο ψαλμωδός. (Ψαλμ. 128:1) Όταν αφήνετε το φως σας να λάμπει​—προσκαλώντας και άλλους να υπηρετούν τον Θεό, συμπεριφερόμενοι με τρόπο που προάγει την ενότητα και παραμένοντας σε εγρήγορση—​θα διαπιστώσετε ότι θα είστε πιο ευτυχισμένοι. Οι άλλοι θα βλέπουν τα καλά σας έργα, και πολλοί θα υποκινηθούν να δοξάσουν τον Πατέρα μας.​—Ματθ. 5:16.