ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 29

«Πηγαίνετε . . . και Κάντε Μαθητές»

«Πηγαίνετε . . . και Κάντε Μαθητές»

«Πηγαίνετε, λοιπόν, και κάντε μαθητές από όλα τα έθνη».​ΜΑΤΘ. 28:19.

ΥΜΝΟΣ 60 Το Κήρυγμα Σώζει Ζωές

ΠΕΡΙΛΗΨΗ *

1, 2. (α) Σύμφωνα με την εντολή του Ιησού στα εδάφια Ματθαίος 28:18-20, ποια είναι η κύρια αποστολή της Χριστιανικής εκκλησίας; (β) Ποιες ερωτήσεις θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο;

ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ πρέπει να ήταν γεμάτοι προσμονή όταν συγκεντρώθηκαν σε μια βουνοπλαγιά. Μετά την ανάστασή του, ο Ιησούς είχε κανονίσει να τον συναντήσουν σε εκείνη την τοποθεσία. (Ματθ. 28:16) Ίσως τότε ήταν που «εμφανίστηκε σε περισσότερους από 500 αδελφούς σε μία περίπτωση». (1 Κορ. 15:6) Γιατί κάλεσε ο Ιησούς τους μαθητές του σε εκείνη τη συνάθροιση; Για να τους αναθέσει μια συναρπαστική αποστολή: «Πηγαίνετε, λοιπόν, και κάντε μαθητές από όλα τα έθνη».​—Διαβάστε Ματθαίος 28:18-20.

2 Οι μαθητές που άκουσαν τα λόγια του Ιησού έγιναν μέρος της Χριστιανικής εκκλησίας του πρώτου αιώνα. Κύρια αποστολή εκείνης της εκκλησίας ήταν να κάνει και άλλους μαθητές του Χριστού. * Σήμερα, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εκκλησίες αληθινών Χριστιανών σε όλη τη γη, και η κύρια αποστολή αυτών των εκκλησιών παραμένει ίδια. Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα εξετάσουμε τέσσερις ερωτήσεις: Γιατί είναι τόσο σημαντικό το έργο μαθήτευσης; Τι περιλαμβάνει; Έχουν όλοι οι Χριστιανοί συμμετοχή στο έργο μαθήτευσης; Και γιατί χρειαζόμαστε υπομονή για αυτό το έργο;

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΘΗΤΕΥΣΗΣ;

3. Σύμφωνα με τα εδάφια Ιωάννης 14:6 και 17:3, γιατί είναι τόσο σημαντικό το έργο μαθήτευσης;

3 Γιατί είναι τόσο σημαντικό το έργο μαθήτευσης; Επειδή μόνο οι μαθητές του Χριστού μπορούν να είναι φίλοι του Θεού. Επιπρόσθετα, όσοι ακολουθούν τον Χριστό βελτιώνουν τη ζωή τους τώρα και έχουν την ελπίδα να απολαύσουν ατέλειωτη ζωή στο μέλλον. (Διαβάστε Ιωάννης 14:6· 17:3) Ασφαλώς, ο Ιησούς μάς έχει εμπιστευτεί μια σημαντική ευθύνη, αλλά δεν επιτελούμε αυτό το έργο μόνοι μας. Ο απόστολος Παύλος έγραψε αναφορικά με τον εαυτό του και ορισμένους στενούς του συντρόφους: «Είμαστε συνεργάτες του Θεού». (1 Κορ. 3:9) Τι υπέροχο προνόμιο έχουν δώσει ο Ιεχωβά και ο Χριστός σε ατελείς ανθρώπους!

4. Τι μαθαίνουμε από μια εμπειρία που είχαν ο Ιβάν και η Ματίλντε;

4 Το έργο μαθήτευσης μπορεί να μας φέρει μεγάλη χαρά. Εξετάστε το παράδειγμα του Ιβάν και της συζύγου του, της Ματίλντε, οι οποίοι ζουν στην Κολομβία. Αυτοί έδωσαν μαρτυρία σε έναν νεαρό ονόματι Νταβιέρ, ο οποίος τους είπε: «Θέλω να κάνω αλλαγές στη ζωή μου, αλλά δεν μπορώ». Ο Νταβιέρ ήταν επαγγελματίας πυγμάχος. Είχε μπλέξει με τα ναρκωτικά και το ποτό, και συζούσε με την κοπέλα του, την Έρικα. Ο Ιβάν λέει: «Αρχίσαμε να τον επισκεπτόμαστε στο απομονωμένο χωριό του, ποδηλατώντας ώρες ολόκληρες σε λασπωμένους δρόμους. Όταν η Έρικα παρατήρησε βελτιώσεις στη συμπεριφορά και στη στάση του Νταβιέρ, άρχισε να συμμετέχει και εκείνη στη μελέτη». Με τον καιρό, ο Νταβιέρ σταμάτησε τα ναρκωτικά, το ποτό και την πυγμαχία. Επίσης, εκείνος και η Έρικα παντρεύτηκαν. Η Ματίλντε αναφέρει: «Όταν οι δυο τους βαφτίστηκαν το 2016, θυμηθήκαμε πως ο Νταβιέρ κάποτε έλεγε: “Θέλω να αλλάξω, αλλά δεν μπορώ”. Μας ήταν αδύνατον να συγκρατήσουμε τα δάκρυά μας». Αναμφίβολα, νιώθουμε απερίγραπτη χαρά όταν βοηθάμε ανθρώπους να γίνουν μαθητές του Χριστού.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΘΗΤΕΥΣΗΣ;

5. Ποιο είναι το πρώτο βήμα για να κάνουμε μαθητές;

5 Το πρώτο βήμα για να κάνουμε μαθητές είναι να “ψάξουμε” να βρούμε αυτούς που έχουν τη σωστή κατάσταση καρδιάς. (Ματθ. 10:11) Αποδεικνύουμε ότι είμαστε πραγματικά Μάρτυρες του Ιεχωβά δίνοντας μαρτυρία σε όλους όσους συναντούμε. Αποδεικνύουμε ότι είμαστε γνήσιοι Χριστιανοί ακολουθώντας την εντολή του Χριστού να κηρύττουμε.

6. Τι θα μας βοηθήσει να έχουμε επιτυχία στη διακονία;

6 Μερικοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι να μάθουν τις Βιβλικές αλήθειες, αλλά πολλοί που συναντούμε φαίνονται αδιάφοροι στην αρχή. Ίσως χρειάζεται να τους κεντρίσουμε το ενδιαφέρον. Για να έχουμε επιτυχία στη διακονία, χρειαζόμαστε μια καλομελετημένη στρατηγική. Διαλέξτε συγκεκριμένα θέματα που ενδεχομένως θα ενδιαφέρουν τα άτομα που συναντάτε. Κατόπιν, ετοιμάστε έναν πρόλογο για κάθε θέμα.

7. Πώς θα μπορούσατε να αρχίσετε συζήτηση με κάποιον, και γιατί πιστεύετε ότι είναι σημαντικό να ακούτε προσεκτικά και να δείχνετε σεβασμό;

7 Για παράδειγμα, ρωτήστε τον οικοδεσπότη: «Θα μπορούσα να ρωτήσω τη γνώμη σας για κάτι; Σήμερα υπάρχουν πολλά προβλήματα που επηρεάζουν τους ανθρώπους παντού. Θα λέγατε ότι χρειάζεται μια παγκόσμια κυβέρνηση για να τα λύσει;» Έπειτα συζητήστε το εδάφιο Δανιήλ 2:44. Ή θα μπορούσατε να πείτε σε έναν γείτονά σας: «Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μυστικό της σωστής ανατροφής των παιδιών; Θα με ενδιέφερε να ακούσω την άποψή σας». Έπειτα συζητήστε τα εδάφια Δευτερονόμιο 6:6, 7. Όποιο θέμα και αν επιλέξετε, να σκέφτεστε τους ανθρώπους που θα σας ακούσουν. Προσπαθήστε να φανταστείτε πώς θα ωφεληθούν αν μάθουν τι διδάσκει πράγματι η Αγία Γραφή. Όταν μιλάτε μαζί τους, είναι σημαντικό να τους ακούτε προσεκτικά και να σέβεστε την άποψή τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα τους καταλαβαίνετε καλύτερα και εκείνοι θα είναι πιο πιθανό να σας ακούσουν.

8. Γιατί απαιτείται επιμονή για να κάνουμε επανεπισκέψεις;

8 Προτού αποφασίσει ένα άτομο να μελετήσει τη Γραφή, ίσως χρειαστεί να επενδύσετε χρόνο και προσπάθεια για επανεπισκέψεις. Γιατί; Επειδή τα άτομα μπορεί να μην είναι εκεί ή να μην είναι σε θέση να μας δεχτούν όταν τα επισκεφτούμε ξανά. Επίσης, ίσως χρειαστούν αρκετές επανεπισκέψεις μέχρι να νιώσει ο οικοδεσπότης άνετα μαζί σας και να δεχτεί να κάνει Γραφική μελέτη. Να θυμάστε ότι ένα φυτό έχει περισσότερες πιθανότητες να μεγαλώσει όταν ποτίζεται τακτικά. Παρόμοια, η αγάπη ενός ενδιαφερόμενου ατόμου για τον Ιεχωβά και τον Χριστό έχει περισσότερες πιθανότητες να μεγαλώσει όταν συζητάμε τακτικά μαζί του τον Λόγο του Θεού.

ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΘΗΤΕΥΣΗΣ;

Οι Μάρτυρες σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν στην αναζήτηση των αξίων (Βλέπε παραγράφους 9, 10) *

9, 10. Γιατί μπορούμε να πούμε ότι κάθε Χριστιανός διάκονος συμμετέχει στην προσπάθεια που γίνεται για να βρεθούν τα ειλικρινή άτομα;

9 Κάθε Χριστιανός διάκονος συμμετέχει στην προσπάθεια που γίνεται για να βρεθούν τα ειλικρινή άτομα. Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε αυτό το έργο με τις προσπάθειες για τον εντοπισμό ενός αγνοούμενου παιδιού. Με ποια έννοια; Σκεφτείτε για παράδειγμα το εξής πραγματικό περιστατικό: Ένα τρίχρονο αγοράκι απομακρύνθηκε από το σπίτι του και χάθηκε. Γύρω στα 500 άτομα συμμετείχαν στις προσπάθειες για να βρεθεί. Τελικά, περίπου 20 ώρες μετά την εξαφάνιση του παιδιού, κάποιος εθελοντής το ανακάλυψε μέσα σε ένα χωράφι με καλαμπόκια. Ο εθελοντής αρνήθηκε να πάρει ο ίδιος τα εύσημα για τον εντοπισμό του παιδιού. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Χρειάστηκαν οι προσπάθειες εκατοντάδων ανθρώπων για να βρεθεί».

10 Πολλοί άνθρωποι είναι σαν εκείνο το παιδί​—νιώθουν χαμένοι. Δεν έχουν ελπίδα, αλλά θέλουν βοήθεια. (Εφεσ. 2:12) Όλοι εμείς​—πάνω από οχτώ εκατομμύρια άτομα—​συμμετέχουμε στην αναζήτηση αυτών των αξίων. Εσείς προσωπικά ίσως να μη βρίσκετε κάποιον που θέλει να μελετήσει τη Γραφή μαζί σας. Άλλοι ευαγγελιζόμενοι όμως που εργάζονται στον ίδιο τομέα ίσως βρουν κάποιον που θέλει να μάθει την αλήθεια από τον Λόγο του Θεού. Όταν ένας αδελφός ή μια αδελφή βρίσκει κάποιον που τελικά γίνεται μαθητής του Χριστού, όλοι όσοι συμμετείχαν στην αναζήτηση έχουν βάσιμους λόγους να χαίρονται.

11. Ακόμα και αν δεν διεξάγετε κάποια Γραφική μελέτη, με ποιους άλλους τρόπους μπορείτε να βοηθάτε στο έργο μαθήτευσης;

11 Ακόμα και αν προς το παρόν δεν διεξάγετε κάποια Γραφική μελέτη, μπορείτε να βοηθάτε στο έργο μαθήτευσης με άλλους τρόπους. Λόγου χάρη, μπορείτε να υποδέχεστε φιλικά τα καινούρια άτομα όταν έρχονται στην Αίθουσα Βασιλείας. Με αυτόν τον τρόπο, τα βοηθάτε να πειστούν ότι η αγάπη μάς προσδιορίζει ως αληθινούς Χριστιανούς. (Ιωάν. 13:34, 35) Οι απαντήσεις που δίνετε στις συναθροίσεις, αν και σύντομες, μπορούν να μάθουν στα νεοσυνταυτισμένα άτομα να εκφράζουν τις πεποιθήσεις τους με ειλικρίνεια και σεβασμό. Επίσης, μπορείτε να συνοδεύσετε έναν καινούριο ευαγγελιζόμενο στη διακονία και να τον βοηθήσετε να χρησιμοποιεί τις Γραφές για να συζητάει λογικά με τους ανθρώπους. Κάνοντάς το αυτό, τον διδάσκετε να μιμείται τον Χριστό.​—Λουκ. 10:25-28.

12. Μήπως χρειαζόμαστε εντυπωσιακές ικανότητες για να κάνουμε μαθητές; Εξηγήστε.

12 Κανείς μας δεν πρέπει να νομίζει ότι χρειαζόμαστε εντυπωσιακές ικανότητες για να διδάξουμε άλλους να γίνουν μαθητές του Ιησού. Γιατί το λέμε αυτό; Εξετάστε το παράδειγμα της Φαουστίνα, η οποία ζει στη Βολιβία. Όταν άρχισε να συναναστρέφεται με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, δεν ήξερε να διαβάζει. Έκτοτε, έχει μάθει να διαβάζει έστω και με δυσκολία. Τώρα είναι βαφτισμένη, και της αρέσει πολύ να διδάσκει άλλους. Συνήθως, διεξάγει πέντε Γραφικές μελέτες την εβδομάδα. Αν και δεν έχει μάθει ακόμα να διαβάζει τόσο καλά όσο οι περισσότεροι σπουδαστές της, η Φαουστίνα έχει βοηθήσει έξι άτομα να φτάσουν μέχρι το βάφτισμα.​—Λουκ. 10:21.

13. Ακόμα και αν είμαστε πολυάσχολοι, ποιες είναι μερικές ευλογίες που μπορούμε να απολαύσουμε στο έργο μαθήτευσης;

13 Πολλοί Χριστιανοί είναι πολυάσχολοι καθώς φροντίζουν για σημαντικές ευθύνες. Ωστόσο, βρίσκουν χρόνο για να διεξάγουν Γραφικές μελέτες, και αυτό τους δίνει μεγάλη χαρά. Προσέξτε την περίπτωση της Μέλανι από την Αλάσκα. Ήταν μεμονωμένη μητέρα με μια οχτάχρονη κόρη. Επίσης, εργαζόταν με πλήρες ωράριο και βοηθούσε στη φροντίδα του καρκινοπαθούς πατέρα της. Ήταν η μοναδική Μάρτυρας του Ιεχωβά στην απομακρυσμένη πόλη όπου ζούσε. Προσευχόταν για δύναμη ώστε να βγαίνει στο έργο παρά το κρύο επειδή ήθελε πολύ να βρει ένα άτομο με το οποίο θα μελετούσε τη Γραφή. Κάποια στιγμή συνάντησε τη Σάρα, η οποία ενθουσιάστηκε όταν έμαθε ότι ο Θεός έχει όνομα. Έπειτα από κάποιο διάστημα, η Σάρα δέχτηκε να κάνει μελέτη. Η Μέλανι θυμάται: «Όταν έφτανε το βράδυ της Παρασκευής, ήμουν εξουθενωμένη, αλλά μαζί με την κόρη μου πηγαίναμε να κάνουμε τη μελέτη, πράγμα που μας ωφελούσε πολύ. Μας άρεσε να κάνουμε έρευνα για να απαντάμε στις ερωτήσεις της Σάρας, και πλημμυρίζαμε από χαρά καθώς τη βλέπαμε να γίνεται φίλη του Ιεχωβά». Η Σάρα υπέμεινε με θάρρος την εναντίωση, έφυγε από την εκκλησία στην οποία ανήκε και βαφτίστηκε.

ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΘΗΤΕΥΣΗΣ

14. (α) Πώς μοιάζει το έργο μαθήτευσης με το ψάρεμα; (β) Πώς σας επηρεάζουν τα λόγια του Παύλου στα εδάφια 2 Τιμόθεο 4:1, 2;

14 Ακόμα και αν η διακονία σας δεν φαίνεται να είναι παραγωγική, μη χάνετε την ελπίδα ότι θα βρείτε πιθανούς μαθητές. Θυμηθείτε ότι ο Ιησούς παρομοίασε το έργο μαθήτευσης με ψάρεμα. Οι ψαράδες ίσως χρειαστεί να δαπανήσουν πολλές ώρες για να καταφέρουν να πιάσουν ψάρια. Συχνά δουλεύουν αργά τη νύχτα ή νωρίς το πρωί, και μερικές φορές χρειάζεται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις με το σκάφος τους. (Λουκ. 5:5) Παρόμοια, κάποιοι που συμμετέχουν στο έργο μαθήτευσης δαπανούν πολλές ώρες «ψαρεύοντας» υπομονετικά σε διάφορες ώρες και τοποθεσίες. Γιατί; Για να έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν ανθρώπους. Όσοι καταβάλλουν τέτοια επιπρόσθετη προσπάθεια ανταμείβονται συχνά βρίσκοντας ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το άγγελμά μας. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να κηρύττετε σε ώρες και μέρη που είναι πιθανότερο να βρείτε ανθρώπους;​—Διαβάστε 2 Τιμόθεο 4:1, 2.

Να βοηθάτε υπομονετικά τους σπουδαστές σας να κάνουν πνευματική πρόοδο (Βλέπε παραγράφους 15, 16) *

15. Γιατί απαιτεί υπομονή η διεξαγωγή Γραφικών μελετών;

15 Γιατί απαιτεί υπομονή η διεξαγωγή Γραφικών μελετών; Ένας λόγος είναι ότι δεν αρκεί να βοηθήσουμε τον σπουδαστή να γνωρίσει και να αγαπήσει τις διδασκαλίες της Γραφής. Χρειάζεται να τον βοηθήσουμε να γνωρίσει και να αγαπήσει Εκείνον που ενέπνευσε τη συγγραφή της, τον Ιεχωβά. Και εκτός από το να διδάξουμε στον σπουδαστή τι απαιτεί ο Ιησούς από τους μαθητές του, χρειάζεται να τον βοηθήσουμε να μάθει πώς να ζει ως αληθινός Χριστιανός. Πρέπει να τον βοηθάμε υπομονετικά καθώς αγωνίζεται να θέσει σε εφαρμογή τις Βιβλικές αρχές. Μερικοί καταφέρνουν να αλλάξουν τρόπο σκέψης και συνήθειες μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Κάποιοι άλλοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

16. Τι μάθατε από την εμπειρία με τον Ραούλ;

16 Ένας ιεραπόστολος στο Περού είχε μια εμπειρία που δείχνει παραστατικά τα οφέλη της υπομονής. «Είχα τελειώσει δύο βιβλία με έναν σπουδαστή, τον Ραούλ», αφηγείται ο ιεραπόστολος. «Αλλά εκείνος εξακολουθούσε να έχει σοβαρά προβλήματα στη ζωή του. Είχε έναν θυελλώδη γάμο, χρησιμοποιούσε βρόμικη γλώσσα και τα παιδιά του δυσκολεύονταν να τον σεβαστούν. Ερχόταν τακτικά στις συναθροίσεις, οπότε συνέχισα να τον επισκέπτομαι για να βοηθήσω τόσο τον ίδιο όσο και την οικογένειά του. Πάνω από τρία χρόνια αφότου τον γνώρισα, απέκτησε τα προσόντα για βάφτισμα».

17. Τι θα εξετάσουμε στο επόμενο άρθρο;

17 Ο Ιησούς μάς είπε να “πάμε και να κάνουμε μαθητές από όλα τα έθνη”. Για να εκπληρώσουμε αυτή την αποστολή, πολλές φορές συζητάμε με ανθρώπους οι οποίοι σκέφτονται πολύ διαφορετικά από εμάς. Μεταξύ αυτών είναι και άνθρωποι που δεν ανήκουν σε καμιά θρησκευτική οργάνωση ή δεν πιστεύουν ότι υπάρχει Θεός. Το επόμενο άρθρο εξηγεί πώς μπορούμε να παρουσιάζουμε τα καλά νέα σε ανθρώπους με ποικίλο υπόβαθρο.

ΥΜΝΟΣ 68 Ας Σπέρνουμε τον Σπόρο της Βασιλείας

^ παρ. 5 Κύρια αποστολή της Χριστιανικής εκκλησίας είναι να βοηθάει ανθρώπους να γίνουν μαθητές του Χριστού. Αυτό το άρθρο δίνει πρακτικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να εκτελέσουμε την αποστολή μας.

^ παρ. 2 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ: Οι μαθητές του Χριστού δεν περιορίζονται στο να μαθαίνουν τι δίδαξε ο Ιησούς. Κάνουν πράξη όσα μαθαίνουν. Προσπαθούν να ακολουθούν τα ίχνη του Ιησού, δηλαδή το παράδειγμά του, όσο το δυνατόν πιο πιστά.​—1 Πέτρ. 2:21.

^ παρ. 52 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Φεύγοντας για διακοπές, ένας άντρας παίρνει κάποιο έντυπο από τους Μάρτυρες στο αεροδρόμιο. Αργότερα, ενώ κάνει τουρισμό, βλέπει άλλους Μάρτυρες να συμμετέχουν στη δημόσια μαρτυρία. Μετά την επιστροφή του, ευαγγελιζόμενοι έρχονται στην πόρτα του.

^ παρ. 54 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Ο ίδιος άντρας δέχεται να κάνει Γραφική μελέτη. Τελικά, αποκτά τα προσόντα για βάφτισμα.