Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετάβαση στον πίνακα περιεχομένων

 ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 2

Να Αινείτε τον Ιεχωβά στην Εκκλησία

Να Αινείτε τον Ιεχωβά στην Εκκλησία

«Στο μέσο της εκκλησίας θα σε αινώ».​—ΨΑΛΜ. 22:22.

ΥΜΝΟΣ 59 Αινείτε τον Γιαχ Μαζί Μου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ *

1. Πώς ένιωθε ο Δαβίδ για τον Ιεχωβά, και τι τον ωθούσε αυτό να κάνει;

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΔΑΒΙΔ έγραψε: «Ο Ιεχωβά είναι μεγάλος και υπέρτατα αξιύμνητος». (Ψαλμ. 145:3) Ο Δαβίδ αγαπούσε τον Ιεχωβά, και αυτή η αγάπη τον ωθούσε να αινεί τον Θεό «στο μέσο της εκκλησίας». (Ψαλμ. 22:22· 40:5) Αναμφίβολα, και εσείς αγαπάτε τον Ιεχωβά και συμφωνείτε με τα λόγια του Δαβίδ: «Ας είσαι δοξασμένος, Ιεχωβά, Θεέ του Ισραήλ, πατέρα μας, σε όλη την αιωνιότητα».​—1 Χρον. 29:10-13.

2. (α) Πώς μπορούμε να αινούμε τον Ιεχωβά; (β) Ποια δυσκολία αντιμετωπίζουν μερικοί, και τι θα εξετάσουμε;

2 Σήμερα, ένας τρόπος με τον οποίο αινούμε τον Ιεχωβά είναι το να κάνουμε σχόλια στις συναθροίσεις. Εντούτοις, αρκετοί αδελφοί και αδελφές μας δυσκολεύονται πολύ σε αυτόν τον τομέα. Θέλουν να συμμετέχουν στις συναθροίσεις, αλλά ο φόβος τούς εμποδίζει. Πώς μπορούν να ξεπεράσουν αυτόν τον φόβο; Και ποιες πρακτικές συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν όλους μας να κάνουμε ενθαρρυντικά σχόλια; Προτού απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις, ας εξετάσουμε τέσσερις βασικούς λόγους για τους οποίους κάνουμε σχόλια στις συναθροίσεις.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ

3-5. (α) Όπως εξηγεί το εδάφιο Εβραίους 13:15, γιατί κάνουμε σχόλια στις συναθροίσεις; (β) Απαιτείται να κάνουμε όλοι το ίδιο είδος σχολίων; Εξηγήστε.

3 Ο Ιεχωβά έχει δώσει σε όλους μας το προνόμιο να τον αινούμε. (Ψαλμ. 119:108) Τα σχόλιά μας στις συναθροίσεις είναι μέρος της “θυσίας αίνου” που προσφέρουμε, και κανείς δεν μπορεί να την προσφέρει για λογαριασμό μας. (Διαβάστε Εβραίους 13:15) Απαιτεί ο Ιεχωβά το ίδιο είδος θυσίας, δηλαδή το ίδιο είδος σχολίων, από τον καθέναν μας; Όχι!

4 Ο Ιεχωβά γνωρίζει ότι έχουμε διαφορετικές ικανότητες και περιστάσεις, και εκτιμάει βαθιά τις θυσίες που είμαστε σε θέση να του προσφέρουμε. Σκεφτείτε το είδος θυσιών που δεχόταν από τους Ισραηλίτες. Μερικοί Ισραηλίτες ήταν σε θέση να προσφέρουν ένα αρνί ή ένα κατσίκι. Αλλά κάποιος φτωχός Ισραηλίτης μπορούσε να προσφέρει «δύο τρυγόνια ή δύο νεαρά περιστέρια». Και αν κάποιος Ισραηλίτης δεν είχε χρήματα ούτε για δύο πουλιά, ο Ιεχωβά δεχόταν «ένα δέκατο του εφά λεπτό αλεύρι». (Λευιτ. 5:7, 11) Αν και το αλεύρι ήταν πιο φτηνό, ο Ιεχωβά και πάλι εκτιμούσε εκείνη τη θυσία, αρκεί να ήταν «λεπτό αλεύρι», που θεωρούνταν το καλύτερο.

5 Ο γεμάτος καλοσύνη Θεός μας έχει την ίδια άποψη σήμερα. Όταν κάνουμε σχόλια, δεν απαιτεί να είμαστε όλοι εύγλωττοι σαν τον Απολλώ ή πειστικοί σαν τον Παύλο. (Πράξ. 18:24· 26:28) Το μόνο που θέλει ο Ιεχωβά είναι να κάνουμε όσο καλύτερα σχόλια μπορούμε, μέσα στα όρια των δυνατοτήτων μας. Θυμηθείτε τη χήρα που πρόσφερε τα δύο μικρά νομίσματα. Ο Ιεχωβά τη θεωρούσε πολύτιμη επειδή έδωσε ό,τι καλύτερο μπορούσε.​—Λουκ. 21:1-4.

Όταν κάνουμε σχόλια, ωφελούμαστε και εμείς και όσοι μας ακούν (Βλέπε παραγράφους 6, 7) *

6. (α) Σύμφωνα με τα εδάφια Εβραίους 10:24, 25, πώς μπορούν να μας επηρεάσουν τα σχόλια που ακούμε; (β) Πώς μπορείτε να δείχνετε εκτίμηση για τις απαντήσεις που σας ενθαρρύνουν;

6 Ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον με τα σχόλιά μας. (Διαβάστε Εβραίους 10:24, 25) Σε όλους μας αρέσει να ακούμε ποικίλα σχόλια στις συναθροίσεις μας. Απολαμβάνουμε τα απλά, ειλικρινή λόγια ενός μικρού παιδιού. Μας εμπνέει ο ενθουσιασμός στη φωνή κάποιου που μιλάει για μια αλήθεια που μόλις ανακάλυψε. Και καμαρώνουμε όσους “βρήκαν το θάρρος” να δώσουν μια απάντηση παρότι είναι ντροπαλοί ή μόλις τώρα άρχισαν να μαθαίνουν τη γλώσσα μας. (1 Θεσ. 2:2· υποσ.) Πώς δείχνουμε εκτίμηση για τις προσπάθειές τους; Μπορούμε να τους ευχαριστούμε για τα ενθαρρυντικά τους σχόλια μετά τη συνάθροιση. Ένας άλλος τρόπος είναι να κάνουμε και εμείς οι ίδιοι σχόλια. Τότε όχι μόνο παίρνουμε ενθάρρυνση στις συναθροίσεις αλλά δίνουμε κιόλας.​—Ρωμ. 1:11, 12.

7. Πώς ωφελούμαστε όταν κάνουμε σχόλια;

7 Όταν κάνουμε σχόλια, ωφελούμαστε εμείς οι ίδιοι. (Ησ. 48:17) Πώς συμβαίνει αυτό; Πρώτον, αν σκοπεύουμε να δώσουμε απάντηση, αυτό μας υποκινεί ιδιαίτερα να προετοιμαστούμε καλά για τη συνάθροιση. Όταν προετοιμαζόμαστε καλά, αποκτούμε βαθύτερη κατανόηση του Λόγου του Θεού. Και όσο βαθύτερη είναι η κατανόησή μας, τόσο καλύτερα μπορούμε να εφαρμόζουμε αυτά που μαθαίνουμε. Δεύτερον, πιθανότατα θα απολαμβάνουμε περισσότερο τη συνάθροιση επειδή θα συμμετέχουμε. Τρίτον, επειδή τα σχόλια απαιτούν προσπάθεια, συνήθως θυμόμαστε αρκετό καιρό μετά τη συνάθροιση το σημείο που σχολιάσαμε.

8, 9. (α) Όπως αποκαλύπτει το εδάφιο Μαλαχίας 3:16, πώς πιστεύετε ότι νιώθει ο Ιεχωβά για τα σχόλιά μας; (β) Ποια δυσκολία μπορεί και πάλι να αντιμετωπίζουν μερικοί;

8 Ευαρεστούμε τον Ιεχωβά όταν εκφράζουμε την πίστη μας. Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά μάς ακούει και εκτιμάει βαθιά την προσπάθεια που καταβάλλουμε για να κάνουμε σχόλια στις συναθροίσεις. (Διαβάστε Μαλαχίας 3:16) Δείχνει την εκτίμησή του ευλογώντας μας όταν αγωνιζόμαστε να τον ευαρεστούμε.​—Μαλ. 3:10.

9 Είναι σαφές ότι έχουμε βάσιμους λόγους να κάνουμε σχόλια στις συναθροίσεις. Και πάλι όμως, μερικοί ίσως φοβούνται να σηκώσουν το χέρι τους. Αν νιώθετε και εσείς έτσι, μην αποθαρρύνεστε. Ας εξετάσουμε κάποιες Γραφικές αρχές, μερικά παραδείγματα και ορισμένες πρακτικές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν όλους ώστε να προσπαθούμε να κάνουμε περισσότερα σχόλια στις συναθροίσεις.

ΞΕΠΕΡΑΣΤΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ

10. (α) Ποιον φόβο έχουν πολλοί από εμάς; (β) Αν φοβάστε να δώσετε απάντηση, γιατί μπορεί αυτό να είναι καλό σημάδι;

10 Μήπως σφίγγεται το στομάχι σας κάθε φορά που σκέφτεστε να σηκώσετε το χέρι για να απαντήσετε; Αν ναι, δεν αποτελείτε εξαίρεση. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι νιώθουμε κάποιον φόβο όταν κάνουμε σχόλια. Για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αυτό το ψυχοφθόρο συναίσθημα, χρειάζεται να προσδιορίσετε την αιτία του φόβου σας. Φοβάστε ότι θα ξεχάσετε τι θέλετε να πείτε ή ότι θα πείτε κάτι λάθος; Μήπως ανησυχείτε ότι το σχόλιό σας δεν θα είναι εξίσου καλό με τα σχόλια των άλλων; Στην πραγματικότητα, αυτοί οι φόβοι μπορεί να είναι καλό σημάδι. Δείχνουν ότι είστε ταπεινό άτομο και θεωρείτε τους άλλους ανώτερους από εσάς. Ο Ιεχωβά αγαπάει αυτή την ιδιότητα. (Ψαλμ. 138:6· Φιλιπ. 2:3) Αλλά θέλει επίσης να τον αινείτε και να ενθαρρύνετε τους αδελφούς και τις αδελφές σας στις συναθροίσεις. (1 Θεσ. 5:11) Σας αγαπάει και θα σας δώσει το θάρρος που χρειάζεστε.

11. Ποιες Γραφικές υπενθυμίσεις μπορούν να μας βοηθήσουν;

11 Προσέξτε κάποιες Γραφικές υπενθυμίσεις. Η Γραφή λέει ότι όλοι κάνουμε λάθη σε σχέση με το τι λέμε και το πώς το λέμε. (Ιακ. 3:2) Ο Ιεχωβά δεν αναμένει να είμαστε τέλειοι, και ούτε οι αδελφοί και οι αδελφές μας αναμένουν κάτι τέτοιο. (Ψαλμ. 103:12-14) Αυτοί αποτελούν την πνευματική μας οικογένεια και μας αγαπούν. (Μάρκ. 10:29, 30· Ιωάν. 13:35) Καταλαβαίνουν ότι κάποιες φορές στα σχόλιά μας δεν εκφραζόμαστε ακριβώς όπως θα θέλαμε.

12, 13. Τι μαθαίνουμε από το παράδειγμα του Νεεμία και του Ιωνά;

12 Σκεφτείτε κάποια Γραφικά παραδείγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τους φόβους σας. Θυμηθείτε τον Νεεμία, ο οποίος ήταν αυλικός ενός ισχυρού βασιλιά. Ο Νεεμίας ήταν σκυθρωπός επειδή είχε μάθει ότι τα τείχη και οι πύλες της Ιερουσαλήμ είχαν ερειπωθεί. (Νεεμ. 1:1-4) Φανταστείτε πώς θα σφίχτηκε το στομάχι του όταν ο βασιλιάς τον ρώτησε γιατί είχε τόσο στενοχωρημένη όψη! Ο Νεεμίας προσευχήθηκε γρήγορα και κατόπιν έδωσε την απάντησή του. Σε ανταπόκριση, ο βασιλιάς βοήθησε πολύ τον λαό του Θεού. (Νεεμ. 2:1-8) Σκεφτείτε επίσης τον Ιωνά. Όταν ο Ιεχωβά τού ζήτησε να μιλήσει στους κατοίκους της Νινευή, ο Ιωνάς φοβήθηκε τόσο πολύ ώστε έσπευσε να φύγει προς την αντίθετη κατεύθυνση. (Ιωνάς 1:1-3) Αλλά με τη βοήθεια του Ιεχωβά, ο Ιωνάς έφερε σε πέρας τον διορισμό του. Μάλιστα τα λόγια του ωφέλησαν πολύ τους κατοίκους της Νινευή. (Ιωνάς 3:5-10) Από τον Νεεμία μαθαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να προσευχόμαστε προτού απαντήσουμε. Και από τον Ιωνά μαθαίνουμε ότι ο Ιεχωβά μπορεί να μας βοηθήσει να τον υπηρετούμε όσο μεγάλοι και αν είναι οι φόβοι μας. Στ’ αλήθεια τώρα, είναι καμιά από τις εκκλησίες μας τόσο τρομακτική όσο οι Νινευίτες;

13 Ποιες πρακτικές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε ενθαρρυντικά σχόλια στις συναθροίσεις; Ας εξετάσουμε μερικές ιδέες.

14. Γιατί πρέπει να προετοιμαζόμαστε καλά για τις συναθροίσεις μας, και πότε μπορούμε να το κάνουμε αυτό;

14 Να προετοιμάζεστε για κάθε συνάθροιση. Αν είστε προνοητικοί και προετοιμάζεστε καλά, θα έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν κάνετε σχόλια. (Παρ. 21:5) Εννοείται ότι δεν έχουμε όλοι το ίδιο πρόγραμμα. Η Ελοΐζ, μια χήρα άνω των 80, ξεκινάει την προετοιμασία της για τη Μελέτη Σκοπιάς στην αρχή της εβδομάδας. Η ίδια λέει: «Απολαμβάνω περισσότερο τις συναθροίσεις αν έχω μελετήσει εκ των προτέρων». Η Τζόι, η οποία εργάζεται με πλήρες ωράριο, αφιερώνει χρόνο το Σάββατο για να μελετήσει τη Σκοπιά. «Μου αρέσει να έχω φρέσκια την ύλη στο μυαλό μου», εξηγεί. Ο Άικ, ένας πολυάσχολος πρεσβύτερος και σκαπανέας, λέει: «Έχω διαπιστώσει ότι είναι καλύτερο να διαβάζω από λίγη ώρα πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα παρά μία φορά για πολλή ώρα».

15. Πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε καλά για μια συνάθροιση;

15 Τι περιλαμβάνει η καλή προετοιμασία για τη συνάθροιση; Να ξεκινάτε τη μελέτη σας ζητώντας από τον Ιεχωβά να σας δώσει άγιο πνεύμα. (Λουκ. 11:13· 1 Ιωάν. 5:14) Έπειτα να αφιερώνετε λίγα λεπτά για να ρίξετε μια γενική ματιά στο μάθημα. Να αναλύετε τον τίτλο, τους υποτίτλους, τις εικόνες και τα διδακτικά πλαίσια. Στη συνέχεια, καθώς μελετάτε κάθε παράγραφο, να διαβάζετε όσο γίνεται περισσότερα από τα εδάφια που αναφέρονται. Να στοχάζεστε τις πληροφορίες, προσέχοντας ιδιαίτερα τα σημεία στα οποία θέλετε να κάνετε σχόλια. Όσο καλύτερα προετοιμάζεστε, τόσο περισσότερο θα ωφελείστε και τόσο ευκολότερο θα σας είναι να κάνετε σχόλια.​—2 Κορ. 9:6.

16. Ποια εργαλεία έχετε στη διάθεσή σας, και πώς τα χρησιμοποιείτε;

16 Αν μπορείτε, να χρησιμοποιείτε τα ψηφιακά εργαλεία που είναι διαθέσιμα σε μια γλώσσα που γνωρίζετε. Ο Ιεχωβά, μέσω της οργάνωσής του, μας έχει δώσει ηλεκτρονικά εργαλεία που μας βοηθούν να προετοιμαζόμαστε για τις συναθροίσεις. Χάρη στην εφαρμογή JW Library®, μπορούμε να κατεβάζουμε τις εκδόσεις μελέτης σε φορητή συσκευή. Έπειτα μπορούμε να μελετήσουμε​—ή τουλάχιστον να διαβάσουμε την ύλη ή να την ακούσουμε ηχογραφημένη—​οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Μερικοί χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο για να μελετούν την ώρα του διαλείμματος στη δουλειά ή στο σχολείο ή σε κάποια διαδρομή τους. Η Βιβλιοθήκη της Σκοπιάς και η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗτης Σκοπιάς μάς επιτρέπουν να ερευνήσουμε με μεγάλη ευκολία σημεία του μαθήματος που θέλουμε να εξετάσουμε πιο διεξοδικά.

Πότε προγραμματίζετε εσείς χρόνο για να προετοιμάζεστε για τις συναθροίσεις; (Βλέπε παραγράφους 14-16) *

17. (α) Γιατί είναι καλό να ετοιμάζουμε αρκετά σχόλια; (β) Τι μάθατε από το βίντεο Γίνετε Φίλοι του Ιεχωβά​—Να Προετοιμάζεις το Σχόλιό Σου;

17 Αν μπορείτε, να ετοιμάζετε αρκετά σχόλια για κάθε μάθημα. Γιατί; Επειδή δεν είναι πάντα βέβαιο ότι θα σας δοθεί ο λόγος όταν σηκώσετε το χέρι σας. Πιθανότατα θα σηκώσουν και άλλοι το χέρι τους ταυτόχρονα, και ο οδηγός μπορεί να επιλέξει έναν από εκείνους. Προκειμένου να τελειώσει η συνάθροιση στην ώρα της, ο οδηγός ίσως χρειαστεί να περιορίσει τον αριθμό των σχολίων σε κάποια σημεία της μελέτης. Γι’ αυτό, μην προσβληθείτε ούτε να αποθαρρυνθείτε αν δεν σας δώσει τον λόγο από τις πρώτες παραγράφους. Αν ετοιμάσετε αρκετά σχόλια, θα έχετε περισσότερες ευκαιρίες να συμμετάσχετε. Μεταξύ άλλων θα μπορούσατε να προετοιμαστείτε για να διαβάσετε κάποιο εδάφιο. Αν όμως μπορείτε, προετοιμαστείτε και για να κάνετε ένα σχόλιο με δικά σας λόγια. *

18. Γιατί πρέπει να κάνουμε σύντομα σχόλια;

18 Να κάνετε σύντομα σχόλια. Πολλές φορές, τα πιο ενθαρρυντικά σχόλια είναι σύντομα και απλά. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να κρατάτε τις απαντήσεις σας σύντομες. Επιδιώξτε να τις περιορίζετε σε 30 δευτερόλεπτα περίπου. (Παρ. 10:19· 15:23) Αν δίνετε απαντήσεις στις συναθροίσεις εδώ και πολλά χρόνια, τότε έχετε έναν σημαντικό ρόλο​—να θέτετε το καλό παράδειγμα κρατώντας τα σχόλιά σας σύντομα. Αν κάνετε περίπλοκα σχόλια που διαρκούν αρκετά λεπτά, οι άλλοι ίσως νιώσουν μειονεκτικά, θεωρώντας ότι δεν θα καταφέρουν να δώσουν απαντήσεις σαν τις δικές σας. Επίσης, τα σύντομα σχόλια αφήνουν χρόνο για να συμμετάσχουν περισσότερα άτομα στη συνάθροιση. Ιδιαίτερα αν κληθείτε για το πρώτο σχόλιο, δώστε μια απλή, άμεση απάντηση στην ερώτηση. Μην προσπαθείτε να καλύψετε όλα τα σημεία της παραγράφου. Αφού συζητηθεί η κεντρική ιδέα της παραγράφου, μπορείτε να σχολιάσετε τα δευτερεύοντα σημεία.​—Βλέπε το πλαίσιο « Τι να Πω στο Σχόλιό Μου;»

19. Πώς μπορεί να σας βοηθήσει ο οδηγός, αλλά τι θα χρειαστεί να κάνετε;

19 Πείτε στον οδηγό ότι θέλετε να απαντήσετε σε μια συγκεκριμένη παράγραφο. Αν επιλέξετε να το κάνετε αυτό, πρέπει να πλησιάσετε τον οδηγό αρκετή ώρα προτού αρχίσει η συνάθροιση. Όταν έρθει η στιγμή να απαντήσετε σε εκείνη την παράγραφο, σηκώστε το χέρι σας γρήγορα και αρκετά ψηλά ώστε ο οδηγός να το δει.

20. Πώς μοιάζει η συνάθροιση με γεύμα που μοιραζόμαστε με φίλους;

20 Να βλέπετε τις συναθροίσεις σαν ένα γεύμα που μοιράζεστε με καλούς φίλους. Φανταστείτε ότι κάποιοι αδελφοί από την εκκλησία σας κανονίζουν μια παρέα και σας ζητούν να ετοιμάσετε και εσείς κάτι. Πώς θα αντιδρούσατε; Ίσως να αγχωνόσασταν λίγο, αλλά πιθανότατα θα κάνατε ό,τι καλύτερο μπορούσατε για να φέρετε κάτι που θα άρεσε σε όλους. Ο Οικοδεσπότης μας, ο Ιεχωβά, μας παρέχει ένα τραπέζι γεμάτο καλά πράγματα στις συναθροίσεις μας. (Ψαλμ. 23:5· Ματθ. 24:45) Και ευαρεστείται όταν φέρνουμε ένα απλό δώρο, το καλύτερο που μπορούμε να προσφέρουμε. Γι’ αυτό, να προετοιμάζεστε καλά και να συμμετέχετε όσο περισσότερο μπορείτε. Τότε, όχι μόνο θα τρέφεστε στο τραπέζι του Ιεχωβά, αλλά θα φέρνετε και ένα δώρο για να το μοιραστείτε με την εκκλησία.

ΥΜΝΟΣ 2 Ιεχωβά Είναι το Όνομά Σου

^ παρ. 5 Όπως ο ψαλμωδός Δαβίδ, έτσι και όλοι εμείς αγαπούμε τον Ιεχωβά και χαιρόμαστε να τον αινούμε. Έχουμε μια ιδιαίτερη ευκαιρία να εκφράζουμε την αγάπη μας για τον Θεό όταν συναθροιζόμαστε για λατρεία με την εκκλησία μας. Ωστόσο, μερικοί από εμάς δυσκολεύονται να κάνουν σχόλια στις συναθροίσεις μας. Αν αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο πρόβλημα, αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τους φόβους σας και να εργαστείτε για να τους ξεπεράσετε.

^ παρ. 17 Στον ιστότοπο www.jw.org/el, παρακολουθήστε το βίντεο Γίνετε Φίλοι του Ιεχωβά​—Να Προετοιμάζεις το Σχόλιό Σου. Επιλέξτε ΒΙΒΛΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ > ΠΑΙΔΙΑ.

^ παρ. 63 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Τα μέλη μιας εκκλησίας συμμετέχουν χαρούμενα στη Μελέτη Σκοπιάς.

^ παρ. 65 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Μερικά μέλη της εκκλησίας που είδαμε προηγουμένως να συμμετέχουν στη Μελέτη Σκοπιάς. Παρότι ο καθένας τους έχει διαφορετικές περιστάσεις, όλοι αφιερώνουν χρόνο ώστε να μελετήσουν το μάθημα για τη συνάθροιση.