Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετάβαση στον πίνακα περιεχομένων

Γιατί να Δίνουμε σε Αυτόν που Έχει τα Πάντα;

Γιατί να Δίνουμε σε Αυτόν που Έχει τα Πάντα;

«Θεέ μας, σε ευχαριστούμε και δοξάζουμε το υπέροχο όνομά σου».​—1 ΧΡΟΝ. 29:13.

ΥΜΝΟΙ: 80, 50

1, 2. Πώς χρησιμοποιεί γενναιόδωρα ο Ιεχωβά τους υλικούς του πόρους;

Ο ΙΕΧΩΒΑ είναι γενναιόδωρος Θεός. Καθετί που έχουμε προέρχεται από εκείνον. Στον Ιεχωβά ανήκει όλο το χρυσάφι και το ασήμι, καθώς και όλοι οι άλλοι φυσικοί πόροι της γης, με τους οποίους προμηθεύει ό,τι χρειάζεται για τη συντήρηση της ζωής. (Ψαλμ. 104:13-15· Αγγ. 2:8) Η Αγία Γραφή αναφέρει πολλές περιπτώσεις στις οποίες ο Ιεχωβά χρησιμοποίησε θαυματουργικά τους πόρους του ώστε να προμηθεύσει τα αναγκαία στον λαό του.

2 Επί 40 χρόνια, ενόσω οι Ισραηλίτες βρίσκονταν στην έρημο, ο Ιεχωβά τούς παρείχε μάννα και νερό. (Έξοδ. 16:35) Ως αποτέλεσμα, «δεν τους έλειψε τίποτα». (Νεεμ. 9:20, 21) Μέσω του προφήτη Ελισαιέ, ο Ιεχωβά πολλαπλασίασε θαυματουργικά το λιγοστό λάδι μιας πιστής χήρας. Χάρη στο δώρο του Θεού, εκείνη εξόφλησε τα χρέη της ενώ της έμειναν και χρήματα για να ζήσει η ίδια και οι γιοι της. (2 Βασ. 4:1-7) Με την υποστήριξη του Ιεχωβά, ο Ιησούς προμήθευσε θαυματουργικά τροφή ακόμα δε και χρήματα όταν υπήρξε ανάγκη για κάτι τέτοιο.​—Ματθ. 15:35-38· 17:27.

3. Τι θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο;

3 Ο Ιεχωβά έχει στη διάθεσή του απεριόριστους πόρους που μπορούν να συντηρήσουν την επίγεια δημιουργία του. Ωστόσο, καλεί τους υπηρέτες του να χρησιμοποιούν τα υλικά τους πράγματα για να υποστηρίζουν το έργο της οργάνωσής του. (Έξοδ. 36:3-7· διαβάστε Παροιμίες 3:9) Γιατί αναμένει ο Ιεχωβά να του ανταποδίδουμε από τα πολύτιμα πράγματά μας; Πώς υποστήριζαν οικονομικά τις δραστηριότητες των εκπροσώπων του Ιεχωβά οι πιστοί στο παρελθόν; Πώς χρησιμοποιεί η οργάνωση τις χρηματικές συνεισφορές σήμερα; Θα εξετάσουμε τις απαντήσεις σε αυτό το άρθρο.

ΓΙΑΤΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΙΕΧΩΒΑ;

4. Τι δείχνουμε στον Ιεχωβά όταν υποστηρίζουμε το έργο του;

4 Δίνουμε στον Ιεχωβά επειδή τον αγαπούμε και τον εκτιμούμε. Συγκλονιζόμαστε όταν σκεφτόμαστε όλα όσα έχει κάνει για χάρη μας. Όταν ο βασιλιάς Δαβίδ εξήγησε ποιες θα ήταν οι ανάγκες για την οικοδόμηση του ναού, αναγνώρισε πως όλα όσα λαβαίνουμε είναι από τον Ιεχωβά και πως οτιδήποτε δίνουμε στον Ιεχωβά προέρχεται από ό,τι μας έχει ήδη δώσει εκείνος.​—Διαβάστε 1 Χρονικών 29:11-14.

5. Πώς δείχνουν οι Γραφές ότι το να δίνουμε ανιδιοτελώς αποτελεί θεμελιώδη πτυχή της αληθινής λατρείας;

5 Επιπρόσθετα, το να δίνουμε αποτελεί εκδήλωση της λατρείας μας προς τον Ιεχωβά. Σε ένα όραμα, ο απόστολος Ιωάννης άκουσε τους υπηρέτες του Ιεχωβά στον ουρανό να λένε: «Άξιος είσαι, Ιεχωβά Θεέ μας, να λάβεις τη δόξα, την τιμή και τη δύναμη, επειδή εσύ δημιούργησες τα πάντα, και λόγω του θελήματός σου ήρθαν σε ύπαρξη και δημιουργήθηκαν». (Αποκ. 4:11) Δεν συμφωνείτε ότι ο Ιεχωβά αξίζει όλη τη δόξα και την τιμή που μπορούμε να του δώσουμε προσφέροντας ό,τι καλύτερο έχουμε; Μέσω του Μωυσή, ο Ιεχωβά πρόσταξε τους Ισραηλίτες να εμφανίζονται ενώπιόν Του σε τρεις ετήσιες γιορτές. Στα πλαίσια της λατρείας του σε εκείνες τις γιορτές, ο λαός δεν έπρεπε να «εμφανίζεται ενώπιον του Ιεχωβά με άδεια χέρια». (Δευτ. 16:16) Παρόμοια και σήμερα, υποκινούμενοι από εκτίμηση, δίνουμε ανιδιοτελώς για να υποστηρίζουμε το έργο του επίγειου τμήματος της οργάνωσης του Ιεχωβά. Αυτό αποτελεί θεμελιώδη πτυχή της λατρείας μας.

6. Γιατί ωφελούμαστε όταν δίνουμε; (Βλέπε εικόνα στην αρχή του άρθρου.)

6 Όταν δίνουμε, ωφελούμαστε και εμείς. Είναι καλό για εμάς τους ίδιους να δίνουμε γενναιόδωρα αντί μόνο να λαβαίνουμε. (Διαβάστε Παροιμίες 29:21) Σκεφτείτε ένα παιδί που κάνει στους γονείς του κάποιο δώρο με το χαρτζιλίκι που του έχουν δώσει εκείνοι. Πόσο εκτιμούν οι γονείς αυτό το δώρο! Ένα μεγάλο παιδί που ίσως κάνει σκαπανικό και ζει με τους γονείς του μπορεί κάλλιστα να τους δίνει μερικά χρήματα για να συμβάλλει στα έξοδα του σπιτιού. Αν και οι γονείς ίσως δεν αναμένουν κάτι τέτοιο, το δέχονται επειδή με αυτόν τον τρόπο το παιδί δείχνει εκτίμηση για όλα όσα κάνουν για εκείνο. Παρόμοια, ο Ιεχωβά γνωρίζει ότι είναι καλό για εμάς να δίνουμε από τα πολύτιμα πράγματά μας.

ΠΩΣ ΕΔΙΝΑΝ ΣΤΟΥΣ ΒΙΒΛΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ

7, 8. Πώς αποτέλεσε παράδειγμα ο λαός του Ιεχωβά στους Βιβλικούς χρόνους συνεισφέροντας (α) για συγκεκριμένα έργα; (β) για την υποστήριξη του έργου γενικά;

7 Το να δίνουμε από τους προσωπικούς μας πόρους βρίσκει ισχυρό έρεισμα στη Γραφή. Σε μερικές περιπτώσεις, ο λαός του Ιεχωβά συνεισέφερε για συγκεκριμένα έργα. Για παράδειγμα, ο Μωυσής ζήτησε δωρεές για την κατασκευή της σκηνής της μαρτυρίας, όπως έκανε και ο βασιλιάς Δαβίδ για την οικοδόμηση του ναού. (Έξοδ. 35:5· 1 Χρον. 29:5-9) Την εποχή του βασιλιά Ιωάς, οι ιερείς χρησιμοποίησαν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για να επισκευάσουν τον οίκο του Ιεχωβά. (2 Βασ. 12:4, 5) Στην πρώτη Χριστιανική εκκλησία, όταν οι αδελφοί έμαθαν για την ανάγκη που προέκυψε εξαιτίας μιας πείνας, «αποφάσισαν, ο καθένας σύμφωνα με τις δυνατότητές του, να στείλουν βοήθεια στους αδελφούς της Ιουδαίας».​—Πράξ. 11:27-30.

8 Σε άλλες περιπτώσεις, ο λαός του Ιεχωβά έδινε οικονομική υποστήριξη σε εκείνους που ηγούνταν στο έργο. Υπό τον Μωσαϊκό Νόμο, οι Λευίτες δεν έλαβαν κληρονομιά όπως οι υπόλοιπες φυλές. Αντ’ αυτού, οι Ισραηλίτες τούς έδιναν το δέκατο, πράγμα που επέτρεπε στους Λευίτες να μένουν προσηλωμένοι στο έργο τους στη σκηνή της μαρτυρίας. (Αριθ. 18:21) Αργότερα, ο Ιησούς και οι απόστολοί του ωφελήθηκαν παρόμοια από τη γενναιοδωρία των γυναικών «οι οποίες τους υπηρετούσαν από τα υπάρχοντά τους».​—Λουκ. 8:1-3.

9. Από πού προέρχονταν οι συνεισφορές στο παρελθόν;

9 Φυσικά, τέτοιες δωρεές προέρχονταν από διάφορες πηγές. Όταν οι Ισραηλίτες συνεισέφεραν για την κατασκευή της σκηνής της μαρτυρίας στην έρημο, πιθανότατα έδωσαν πράγματα που είχαν φέρει από την Αίγυπτο. (Έξοδ. 3:21, 22· 35:22-24) Τον πρώτο αιώνα, κάποιοι Χριστιανοί πουλούσαν περιουσιακά τους στοιχεία, όπως αγρούς ή σπίτια, και έφερναν τα χρήματα στους αποστόλους. Οι απόστολοι με τη σειρά τους τα μοίραζαν σε όσους είχαν ανάγκη. (Πράξ. 4:34, 35) Άλλοι έβαζαν στην άκρη χρήματα και έδιναν τακτικά συνεισφορές για την υποστήριξη του έργου. (1 Κορ. 16:2) Έτσι λοιπόν, οι συνεισφορές προέρχονταν από ανθρώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων​—από τους πολύ πλούσιους μέχρι τους πολύ φτωχούς.​—Λουκ. 21:1-4.

ΠΩΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ

10, 11. (α) Πώς μπορούμε να μιμούμαστε τους γενναιόδωρους υπηρέτες του Ιεχωβά στους Βιβλικούς χρόνους; (β) Πώς νιώθετε εσείς για το προνόμιο που έχετε να υποστηρίζετε το έργο της Βασιλείας;

10 Σήμερα, μπορεί να χρειαστεί να συνεισφέρουμε και εμείς για κάποιον συγκεκριμένο σκοπό. Για παράδειγμα, μήπως πρόκειται να χτιστεί μια καινούρια Αίθουσα Βασιλείας την οποία θα χρησιμοποιεί η εκκλησία σας; Ή μήπως η τωρινή σας Αίθουσα Βασιλείας βρίσκεται σε φάση ανακαίνισης; Ίσως ενημερωθούμε για ορισμένες οικονομικές ανάγκες σε σχέση με την ανακαίνιση του τοπικού γραφείου τμήματος, τη συνέλευσή μας ή κάποιους αδελφούς που πλήγηκαν από φυσική καταστροφή. Κάνουμε επίσης συνεισφορές για τη συντήρηση εκείνων που φροντίζουν για το έργο στα παγκόσμια κεντρικά γραφεία και στα γραφεία τμήματος σε όλη τη γη. Με τις συνεισφορές μας υποστηρίζουμε ιεραποστόλους, ειδικούς σκαπανείς και αυτούς που υπηρετούν στο έργο περιοχής. Επίσης, η εκκλησία σας έχει αναμφίβολα πάρει μια απόφαση για να παρέχει οικονομική υποστήριξη στο παγκόσμιο πρόγραμμα οικοδόμησης Αιθουσών Συνελεύσεων και Αιθουσών Βασιλείας, το οποίο ωφελεί αδελφούς μας σε ολόκληρη τη γη.

11 Όλοι μας μπορούμε να υποστηρίζουμε το έργο που επιτελεί ο Ιεχωβά αυτές τις τελευταίες ημέρες. Οι περισσότερες συνεισφορές προσφέρονται ανώνυμα. Διακριτικά βάζουμε χρήματα στα κουτιά συνεισφορών στην Αίθουσα Βασιλείας ή μπορούμε να κάνουμε ηλεκτρονικές συνεισφορές με τη βοήθεια του ιστότοπου jw.org. Μπορεί να νομίζουμε ότι οι μικρές μας συνεισφορές δεν έχουν ιδιαίτερη αξία. Εντούτοις, ο κύριος όγκος των συνεισφορών σήμερα αποτελείται από πολλές μικρές δωρεές και όχι από λίγες μεγάλες. Οι αδελφοί μας, ακόμα και αυτοί που βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση, είναι σαν τους Μακεδόνες οι οποίοι, παρά τη «βαθιά τους φτώχεια», ικέτευαν για το προνόμιο να προσφέρουν και το έκαναν αυτό γενναιόδωρα.​—2 Κορ. 8:1-4.

12. Πώς προσπαθεί η οργάνωση να χρησιμοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις συνεισφορές;

12 Εξετάζοντας τα ζητήματα με προσευχή, το Κυβερνών Σώμα προσπαθεί να είναι πιστό και φρόνιμο όσον αφορά τη χρήση των πόρων της οργάνωσης. (Ματθ. 24:45) Καταρτίζεται προϋπολογισμός για τα χρήματα που συγκεντρώνονται και κατόπιν αυτά δαπανώνται αναλόγως. (Λουκ. 14:28) Στους Βιβλικούς χρόνους, οι διαχειριστές των αφιερωμένων πόρων ακολουθούσαν διαδικασίες που διασφάλιζαν ότι οι συνεισφορές χρησιμοποιούνταν μόνο για τους σκοπούς για τους οποίους προορίζονταν. Λόγου χάρη, ο Έσδρας επέστρεψε στην Ιερουσαλήμ με δωρεές από τον Πέρση βασιλιά​—χρυσάφι, ασήμι και άλλα πράγματα που η αξία τους ξεπερνούσε κατά πολύ τα 85 εκατομμύρια ευρώ με σημερινές τιμές. Ο Έσδρας έβλεπε αυτούς τους πόρους ως εθελοντική προσφορά στον Ιεχωβά και όρισε λεπτομερείς διαδικασίες ώστε να προστατευτούν αυτοί οι θησαυροί σε εκείνο το επικίνδυνο ταξίδι μέσα από εχθρικές περιοχές. (Έσδρ. 8:24-34) Ο απόστολος Παύλος συγκέντρωσε χρήματα ως διακονία βοήθειας για τους αδελφούς στην Ιουδαία. Έκανε ενέργειες για να διασφαλίσει ότι εκείνοι που θα μετέφεραν τα χρήματα θα φρόντιζαν «για τα πάντα με εντιμότητα, όχι μόνο ενώπιον του Ιεχωβά, αλλά και ενώπιον των ανθρώπων». (Διαβάστε 2 Κορινθίους 8:18-21) Μιμούμενη το παράδειγμα του Έσδρα και του Παύλου, η οργάνωσή μας σήμερα ακολουθεί αυστηρές διαδικασίες όσον αφορά τη διαχείριση και τη δαπάνη των συνεισφορών.

13. Πώς πρέπει να βλέπουμε τις πρόσφατες απλοποιήσεις στην οργάνωση;

13 Τα μέλη μιας οικογένειας μπορεί να κάνουν προσαρμογές για να εξισορροπήσουν το εισόδημα με τις δαπάνες τους ή να απλοποιήσουν τη ζωή τους και να μειώσουν τα έξοδά τους προκειμένου να κάνουν περισσότερα για τον Ιεχωβά. Το ίδιο ισχύει και για την οργάνωση του Ιεχωβά. Τα πρόσφατα χρόνια, υπήρξαν πολλές συναρπαστικές νέες διευθετήσεις. Μερικές φορές, αυτό είχε ως αποτέλεσμα για κάποιο διάστημα τα έξοδα να υπερβαίνουν τα έσοδα. Γι’ αυτό, η οργάνωση αναζητάει τρόπους για να μειώσει τις δαπάνες και να απλοποιήσει τις εργασίες ώστε να μπορεί να επιτελεί όσο το δυνατόν περισσότερα με τις γενναιόδωρες συνεισφορές σας.

ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΑΣ

Οι συνεισφορές σας υποστηρίζουν το παγκόσμιο έργο μας (Βλέπε παραγράφους 14-16)

14-16. (α) Ποια είναι μερικά πράγματα που επιτελούνται χάρη στις συνεισφορές σας; (β) Με ποιους τρόπους έχετε ωφεληθεί εσείς από αυτές τις προμήθειες;

14 Πολλές φορές ακούμε παλαίμαχους υπηρέτες του Ιεχωβά να λένε ότι δεν έχουν ξαναδεί τόσες πνευματικές προμήθειες ταυτόχρονα. Για σκεφτείτε! Τα πρόσφατα χρόνια, ξεκίνησε ο ιστότοπος jw.org και το JW Broadcasting. Η Μετάφραση Νέου Κόσμου εκδίδεται σε πολύ περισσότερες γλώσσες. Το 2014 και το 2015, μερικά από τα μεγαλύτερα στάδια σε 14 πόλεις ανά τον κόσμο φιλοξένησαν τις Διεθνείς Συνελεύσεις «Να Επιζητείτε Πρώτα τη Βασιλεία του Θεού!» Όσοι παρευρέθηκαν σε αυτές κατενθουσιάστηκαν.

15 Πολλοί έχουν εκφράσει την εκτίμησή τους για τα εξαιρετικά οφέλη που λαβαίνουν από την οργάνωση του Ιεχωβά. Για παράδειγμα, σχετικά με το JW Broadcasting, ένα ζευγάρι που υπηρετεί σε κάποια ασιατική χώρα έγραψε: «Έχουμε διοριστεί σε μια μικρή πόλη. Ως αποτέλεσμα, μερικές φορές νιώθουμε απομονωμένοι και είναι εύκολο να ξεχάσουμε το εύρος του έργου του Ιεχωβά. Αλλά όταν παρακολουθούμε τα διάφορα προγράμματα του JW Broadcasting, θυμόμαστε ότι ανήκουμε σε μια διεθνή αδελφότητα. Οι αγαπητοί μας αδελφοί και αδελφές εδώ είναι πολύ ενθουσιασμένοι με το JW Broadcasting. Συχνά τους ακούμε να λένε ότι, όταν παρακολουθούν τα μηνιαία προγράμματα, νιώθουν κοντά στα μέλη του Κυβερνώντος Σώματος. Τώρα καμαρώνουν όσο ποτέ άλλοτε για το ότι ανήκουν στην οργάνωση του Θεού».

16 Παγκόσμια, σχεδόν 2.500 Αίθουσες Βασιλείας βρίσκονται επί του παρόντος σε φάση οικοδόμησης ή εκτεταμένης ανακαίνισης. Όταν μια εκκλησία στην Ονδούρα άρχισε να χρησιμοποιεί τη νέα της Αίθουσα Βασιλείας, οι αδελφοί έγραψαν: «Είμαστε πανευτυχείς που ανήκουμε στην παγκόσμια οικογένεια του Ιεχωβά και που έχουμε μια θαυμάσια διεθνή αδελφότητα, και έτσι το όνειρό μας έγινε πραγματικότητα​—έχουμε μια Αίθουσα Βασιλείας στην περιοχή μας». Πολλοί εκφράζουν παρόμοια εκτίμηση όταν παίρνουν την Αγία Γραφή και άλλα έντυπα μεταφρασμένα στη γλώσσα τους, όταν ωφελούνται από το έργο παροχής βοήθειας ή όταν βλέπουν τα αποτελέσματα της δημόσιας μαρτυρίας στην περιοχή τους.

17. Πώς αποδεικνύει η λειτουργία της οργάνωσης σήμερα ότι έχουμε την υποστήριξη του Ιεχωβά;

17 Οι έξω δεν μπορούν να καταλάβουν πώς γίνεται να κάνουμε όλο αυτό το έργο μόνο με προαιρετικές συνεισφορές. Όταν ένα στέλεχος μεγάλης εταιρίας ξεναγήθηκε σε κάποιες εκτυπωτικές εγκαταστάσεις μας, εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι όλη η εργασία επιτελούνταν από εθελοντές, με προαιρετικές συνεισφορές και χωρίς να γίνονται πωλήσεις ή να διοργανώνονται εκδηλώσεις για συγκέντρωση χρημάτων. Είπε ότι κανονικά αυτό που κάνουμε είναι αδύνατον. Συμφωνούμε! Ξέρουμε ότι είναι δυνατόν μόνο επειδή ο Ιεχωβά υποστηρίζει το έργο.​—Ιώβ 42:2.

ΕΥΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ ΟΤΑΝ ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΙΕΧΩΒΑ

18. (α) Ποιες ευλογίες λαβαίνουμε όταν δίνουμε για να υποστηρίζουμε τη Βασιλεία; (β) Πώς μπορούμε να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας και τα καινούρια άτομα ώστε να συνεισφέρουν;

18 Ο Ιεχωβά μάς τιμάει δίνοντάς μας την ευκαιρία να υποστηρίζουμε το μεγαλειώδες έργο που γίνεται σήμερα. Εκείνος εγγυάται ότι θα λαβαίνουμε ευλογίες όταν δίνουμε για να υποστηρίζουμε τη Βασιλεία. (Μαλ. 3:10) Ο Ιεχωβά υπόσχεται ότι αυτός που δίνει γενναιόδωρα θα ευημερεί. (Διαβάστε Παροιμίες 11:24, 25) Επίσης, όταν δίνουμε είμαστε ευτυχισμένοι, γιατί «μεγαλύτερη ευτυχία νιώθει κάποιος όταν δίνει παρά όταν λαβαίνει». (Πράξ. 20:35) Με τα λόγια και το παράδειγμά μας, έχουμε το προνόμιο να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας και τα καινούρια άτομα ώστε να κατανοούν πώς μπορούν να συνεισφέρουν για αυτό το έργο και ως αποτέλεσμα να απολαμβάνουν πολλές ευλογίες.

19. Πώς σας ενθάρρυνε αυτό το άρθρο;

19 Όλα όσα έχουμε προέρχονται από τον Ιεχωβά. Όταν του ανταποδίδουμε, δείχνουμε ότι τον αγαπούμε και ότι εκτιμούμε όλα όσα έχει κάνει για χάρη μας. (1 Χρον. 29:17) Όταν ο λαός του Ισραήλ συνεισέφερε για την κατασκευή του ναού, «χάρηκε πολύ που έκανε αυτές τις εθελοντικές προσφορές, επειδή τις έφερε στον Ιεχωβά με πλήρη καρδιά». (1 Χρον. 29:9) Είθε και εμείς παρόμοια να συνεχίσουμε να βρίσκουμε χαρά και ικανοποίηση ανταποδίδοντας στον Ιεχωβά από αυτά που το δικό του χέρι μάς έχει δώσει.