ΜΑΘΗΜΑ 12ο

Τι Συμβαίνει Όταν Πεθαίνουμε;

Τι Συμβαίνει Όταν Πεθαίνουμε;

Ο θάνατος είναι το αντίθετο της ζωής. Ο θάνατος μοιάζει με βαθύ ύπνο. (Ιωάννης 11:11-14) Οι νεκροί δεν μπορούν να ακούσουν, να δουν, να μιλήσουν ή να σκεφτούν τίποτε. (Εκκλησιαστής 9:5, 10) Η ψεύτικη θρησκεία διδάσκει ότι οι νεκροί πηγαίνουν σε έναν πνευματικό κόσμο για να ζήσουν με τους προγόνους τους. Αυτό δεν το διδάσκει η Γραφή.

Αυτοί που έχουν πεθάνει δεν μπορούν να μας βοηθήσουν ούτε να μας βλάψουν. Είναι σύνηθες να κάνουν οι άνθρωποι τελετές και θυσίες πιστεύοντας ότι αυτές θα ευαρεστήσουν εκείνους που έχουν πεθάνει. Αυτό δυσαρεστεί τον Θεό επειδή βασίζεται σε ένα από τα ψέματα του Σατανά. Δεν μπορεί να ευαρεστήσει ούτε τους νεκρούς, διότι αυτοί δεν έχουν ζωή. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τους νεκρούς ούτε να τους λατρεύουμε. Πρέπει να λατρεύουμε μόνο τον Θεό.​—Ματθαίος 4:10.

Οι νεκροί θα ξαναζήσουν. Ο Ιεχωβά θα εγείρει τους νεκρούς σε ζωή σε μια παραδεισιακή γη. Αυτός ο καιρός είναι ακόμη μελλοντικός. (Ιωάννης 5:28, 29· Πράξεις 24:15) Είναι τόσο βέβαιο ότι ο Θεός μπορεί να ξυπνήσει εκείνους που έχουν πεθάνει όσο και το ότι εσείς μπορείτε να ξυπνήσετε ένα άτομο που κοιμάται.​—Μάρκος 5:22, 23, 41, 42.

Η ιδέα ότι δεν πεθαίνουμε είναι ένα ψέμα που έχει διαδώσει ο Σατανάς ο Διάβολος. Ο Σατανάς και οι δαίμονές του κάνουν τους ανθρώπους να νομίζουν ότι τα πνεύματα των νεκρών είναι ζωντανά και ότι προκαλούν αρρώστιες και άλλα προβλήματα. Ο Σατανάς εξαπατά τους ανθρώπους, μερικές φορές με όνειρα και οράματα. Ο Ιεχωβά καταδικάζει όσους προσπαθούν να μιλήσουν με τους νεκρούς.​—Δευτερονόμιο 18:10-12.