Far beinleiðis til innihaldið

Far til innihaldsyvirlit

LESTRARGREIN 41

Tú kanst vera lukkuligur

Tú kanst vera lukkuligur

„Sælur er hvør tann, ið óttast HARRAN og gongur leiðir Hansara.“ – SLM. 128:1.

SANGUR NR. 110 Gleðin í Jehova

FORMÅL a

1. Hvat merkir tað, at vit hava ein andaligan tørv, og hvat hevur tað við lukku at gera?

 LYKKE er ikke bare en overfladisk glæde der kommer og går. Nej, det er en dyb indre glæde der kan vare hele livet. Hvordan opnår man den? Jesus sagde i Bjergprædikenen: “Lykkelige er de som erkender deres åndelige behov, for himlenes rige er deres.” (Matt. 5:3) Jesus vidste at mennesker er skabt med et grundlæggende behov for at kende og tilbede deres Skaber, Jehova. Og fordi Jehova er “den lykkelige Gud”, kan de der tilbeder ham, også blive lykkelige. – 1. Tim. 1:11.

“Lykkelige er de som er blevet forfulgt fordi de gør det der er rigtigt.” – Matt. 5:10 (Se paragraf 2-3) d

2-3. (a) Hvørji kunnu eisini vera lukkulig sambært Jesusi? (b) Hvat fara vit at kanna í hesi greinini, og hví er tað viðkomandi?

2 Skal man have perfekte omstændigheder for at kunne være lykkelig? Nej. I Bjergprædikenen sagde Jesus noget overraskende. “De som sørger,” enten fordi de er knust over nogle fejl de har begået, eller fordi de oplever nogle svære ting i deres liv, kan være lykkelige. Jesus sagde det samme om dem der bliver “forfulgt fordi de gør det der er rigtigt”, og dem der bliver skældt ud fordi de er hans disciple. (Matt. 5:4, 10, 11) Men hvordan kan det lade sig gøre at være lykkelig i den slags situationer?

3 Jesus ville gerne lære os at lykke ikke kommer af at have perfekte omstændigheder, men af at få dækket sit åndelige behov og være ven med Gud. (Jak. 4:8) Hvordan kan vi det? I den her artikel vil vi se nærmere på tre skridt der fører til lykke.

FÁ TÆR AV ANDALIGA MATINUM

4. Hvat er fyrsta stigið, sum vit mugu taka fyri at blíva lukkulig? (Sálmur 1:1-3)

4 Både dyr og mennesker har brug for bogstavelig mad for at kunne overleve. Men mennesker har også brug for at indtage åndelig mad, og det er det første skridt vi må tage for at blive lykkelige. Jesus sagde: “Et menneske skal ikke kun leve af brød, men af hvert ord der kommer fra Jehovas mund.” (Matt. 4:4) Derfor må vi ikke lade en eneste dag gå uden at vi har læst i Guds ord, Bibelen. En af salmisterne skrev meget rigtigt: ‘Lykkelig er den der glæder sig over Jehovas lov og læser i hans lov dag og nat.’ – Læs Salme 1:1-3.

5-6. (a) Hvørjar upplýsingar finna vit í Bíbliuni? (b) Hvussu hjálpir tað okkum at lesa í Bíbliuni?

5 Fordi Jehova elsker os, har han i Bibelen fortalt os hvordan vi kan få et godt og lykkeligt liv. I den kan vi læse om hvad der er meningen med livet, hvordan vi kan komme nær til ham, og hvordan vi kan få tilgivelse for vores synder. Derudover fortæller den os om det fantastiske håb for fremtiden Gud giver os. (Jer. 29:11) Når vi dykker ned i de emner, fylder det vores hjerte med glæde!

6 Bibelen er også fuld af gode råd som vi kan bruge i hverdagen, og når vi følger dem, bliver vi mere lykkelige. Når du føler dig nedtrykt på grund af livets problemer, så prøv at bruge endnu mere tid på at læse i Jehovas ord og meditere over det. Jesus sagde: “Lykkelige er de som hører Guds ord og holder det!” – Luk. 11:28.

7. Hvussu kanst tú fáa mest burtur úr tíðini, sum tú brúkar upp á at lesa í Bíbliuni?

7 Når du læser i Bibelen, så tag dig tid til at “smage” på det du læser. Har du nogensinde prøvet at du får serveret din livret, men kommer til bare at sluge maden i en fart uden at smage på den fordi du enten har travlt eller dine tanker er et helt andet sted? Først efter måltidet går det op for dig hvor hurtigt du har spist, og så ville du ønske at du havde sat tempoet ned og nydt hver mundfuld. Mange af os er nok en gang imellem kommet til at gøre lidt det samme med vores bibellæsning. Så husk at nyde det når du læser i Guds ord. Brug din fantasi, se beretningerne for dig, og tænk over det du læser. Det vil uden tvivl give dig stor glæde.

8. Hvat vísir, at „trúgvi og skilagóði tænarin“ livir upp til sína ábyrgd? (Sí eisini undirgreinina.)

8 Jesus udnævnte “den trofaste og kloge træl” til at give sine disciple åndelig mad til tiden, og man må sige at vi slet ikke mangler noget rent åndeligt. b (Matt. 24:45) Bibelen er hovedingrediensen i alt det den trofaste træl udgiver. Derfor hjælper den åndelige mad vi får, os til at lære Jehova at kende og forstå hvordan han tænker. (1. Thess. 2:13) Det er en stærk motivation til at læse bladene Vagttårnet og Vågn op! og artiklerne på jw.org. Vi vil også gerne være godt forberedt til midtugemøderne og weekendmøderne. Og hver gang der kommer et nyt månedsprogram på JW Broadcasting®, glæder vi os til at se det. Når vi gør hvad vi kan, for at tage til os af den åndelige mad, bliver det lettere for os at tage det næste skridt der vil gøre os lykkelige.

LIV EFTIR NORMUNUM HJÁ JEHOVA

9. Hvat er næsta stigið, sum vit mugu taka fyri at blíva lukkulig?

9 I Salme 128:1 står der: “Lykkelig er den der har ærefrygt for Jehova, den der vandrer på hans veje.” At have frygt eller ærefrygt for Jehova betyder at vi respekterer ham så meget at vi går langt uden om alt hvad der gør ham ked af det eller skuffet. (Ordsp. 16:6) Ærefrygt for Jehova vil gøre os meget interesseret i at finde ud af hvad han ifølge Bibelen synes er rigtigt og forkert, og leve efter det. (2. Kor. 7:1) Det andet skridt der vil give os et lykkeligere liv, er altså at følge Jehovas normer og elske det han elsker, og hade det han hader. – Sl. 37:27; 97:10; Rom. 12:9.

10. Hvat mugu vit gera sambært Rómbrævinum 12:2?

10 Læs Romerne 12:2. En person ved måske at Jehova har ret til at afgøre hvad der er rigtigt og forkert, men han må også rette sin tankegang ind efter det og beslutte sig for at følge hans normer. Det kan illustreres på den her måde: En bilist er klar over at myndighederne har ret til at fastsætte nogle fartbegrænsninger på vejene. Men det er ikke sikkert at han har lyst til at følge dem, og så ender han med at køre stærkere end han burde. Han har ikke forstået at der er en god grund til at færdselsreglerne er som de er. Vi må vise i vores adfærd at vi er helt overbevist om at man får det bedste liv ved at følge Jehovas normer. (Ordsp. 12:28) Sådan havde David det. Han sagde til Jehova: “Du gør livets sti kendt for mig. Når jeg er nær hos dig, fyldes jeg med glæde; ved din højre hånd er der lykke for evigt.” – Sl. 16:11.

11-12. (a) Hvat mugu vit ansa eftir ikki at gera, tá ið vit eru trist ella stúrin? (b) Hvussu kann Filippibrævið 4:8 hjálpa okkum, tá ið vit skulu velja undirhald?

11 Når vi er triste eller bekymrede, føler vi måske at vi har brug for at fokusere på noget andet og gøre noget der afleder vores tanker. Det er kun naturligt. Men vi må passe meget på at vi ikke kommer til at beskæftige os med noget Jehova hader. – Ef. 5:10-12, 15-17.

12 I sit brev til filipperne opfordrede Paulus de kristne til at fylde deres sind med gode ting – ting der var ‘retfærdige, rene, værd at elske og moralsk sunde’. (Læs Filipperne 4:8). Det er vigtigt at vi anvender princippet i det vers når vi skal vælge underholdning. Prøv for eksempel at tænke på en bestemt film du har lyst til at se. Lever den op til beskrivelsen i verset? Det spørgsmål kan du stille dig selv i forbindelse med alle former for underholdning, om det så er film, musik, bøger eller spil. Det kan hjælpe dig til at finde ud af hvad Jehova kan godkende, og hvad der gør ham ked af det. Vi ønsker at gøre alt hvad vi kan, for at leve op til Jehovas høje normer. (Sl. 119:1-3) Med god samvittighed kan vi så tage det næste skridt der vil gøre os mere lykkelige. – Ap.G. 23:1.

SET TILBIÐINGINA AV JEHOVA Á FREMSTA PLÁSSIÐ

13. Hvat er triðja stigið, sum ger okkum lukkulig? (Jóhannes 4:23, 24)

13 Det tredje skridt vi må tage for at blive lykkelige, er at sætte tilbedelsen af Jehova først i vores liv. Som vores Skaber fortjener Jehova at vi tilbeder ham. (Åb. 4:11; 14:6, 7) Og vi må sikre os at vi gør det på den måde han godkender, nemlig “i ånd og sandhed”. (Læs Johannes 4:23, 24). Vi har brug for Guds ånds ledelse hvis vores tilbedelse skal kunne være i harmoni med sandheden i Bibelen. Vi må sætte tilbedelsen af Jehova først i vores liv, også hvis vi bor i et land hvor vores arbejde er under begrænsninger eller forbud. Lige nu er over 100 af vores brødre og søstre fængslet alene af den grund at de er Jehovas Vidner. c På trods af deres situation gør de alt hvad de kan, for at bede, studere og fortælle andre om Jehova og hans rige, og det giver dem stor glæde. Når andre gør nar af os eller forfølger os på grund af vores tro, kan vi alligevel være glade, for vi ved at Jehova er med os, og at han vil belønne os. – Jak. 1:12; 1. Pet. 4:14.

EITT DØMI FRÁ VERULIGA LÍVINUM

14. Hvørjum var ein ungur bróðir í Tadsjikistan fyri?

14 Mange brødre og søstre kan bekræfte at de tre skridt vi har været inde på, virkelig hjælper en til at være lykkelig uanset ens omstændigheder. Tag for eksempel 19-årige Jovidon Bobojonov fra Tadsjikistan, der nægtede at gå ind i militæret. Den 4. oktober 2019 blev han af nogle militærfolk tvunget med til et indrulleringskontor, sat i forvaring i flere måneder og behandlet som en forbryder. Hans historie fik opmærksomhed fra flere internationale medier, og det blev rapporteret at han blev banket i et forsøg på at presse ham til at sværge troskab mod militæret og tage uniform på. Efterfølgende blev han dømt og sendt i arbejdslejr, hvor han var indtil han blev benådet af præsidenten og løsladt. Det var en meget svær periode for Jovidon, men han forblev trofast og bevarede glæden. Hvordan? Han var hele tiden opmærksom på sit åndelige behov.

Jovidon tog til sig af den åndelige mad, fulgte Jehovas normer og satte tilbedelsen af ham over alt andet (Se paragraf 15-17)

15. Hvussu tók Jovidon andaliga matin til sín, meðan hann sat í fongsli?

15 I fængslet havde Jovidon ikke adgang til Bibelen eller vores publikationer, men alligevel blev han ved med at tage til sig af den åndelige mad. Hvordan kunne det lade sig gøre? Lokale brødre og søstre kom med madvarer til ham og havde skrevet dagens tekst på indkøbsposerne. På den måde havde han mulighed for at læse noget fra Bibelen og meditere over det hver eneste dag. Efter at han blev løsladt, kom han med følgende råd til alle der endnu ikke har været udsat for svære prøver: “Det er afgørende at man udnytter sin frihed fuldt ud til at styrke sit forhold til Jehova ved at læse i hans ord og i vores publikationer.”

16. Hvat hugsavnaði Jovidon seg um?

16 Jovidon fulgte Jehovas normer. Han var opmærksom på ikke at lade sine tanker køre af sporet så de begyndte at kredse om forkerte ønsker. Det hjalp ham til ikke at gøre noget forkert. I stedet brugte han tid på at tænke på Jehova, hans personlighed og hans normer. Han glædede sig også over skønheden i Jehovas skaberværk. Hver morgen vågnede han op til lyden af fugle der kvidrede og sang, og om natten kiggede han op på månen og stjernerne. Han siger: “Det var gaver fra Jehova der gjorde mig glad og opmuntrede mig.” Når vi tænker over de åndelige og fysiske gaver Jehova giver os, bliver vi fyldt med taknemmelighed og glæde, og det styrker vores udholdenhed.

17. Hvussu kunnu orðini í 1. Pætursbrævi 1:6, 7 hjálpa okkum, um vit koma í eina líknandi støðu sum Jovidon?

17 Jovidon satte tilbedelsen af Jehova over alt andet. Han forstod hvor vigtigt det var at forblive trofast. Jesus sagde: “Det er Jehova din Gud du skal tilbede, og det er kun ham du må udføre hellig tjeneste for.” (Luk. 4:8) Militærfolk lagde et stort pres på Jovidon for at få ham til at opgive sin tro, men han bad inderligt til Jehova dag og nat om styrke til ikke at give op eller gå på kompromis. På trods af den hårde og uretfærdige behandling Jovidon blev udsat for, forblev han loyal mod Jehova. Derfor kan han nu glæde sig over at have noget han ikke havde før han blev taget til fange, banket og sat i fængsel – en prøvet tro. – Læs 1. Peter 1:6, 7.

18. Hvat ger okkum lukkulig?

18 Jehova ved hvad vi har brug for for at være lykkelige. Hvis du følger de tre skridt vi har været inde på i den her artikel, kan du bevare glæden selv i svære situationer. Og så vil du kunne tilslutte dig ordene: “Lykkeligt er det folk hvis Gud er Jehova!” – Sl. 144:15.

SANGUR NR. 89 Hoyr, akta og fá signing

a Mange har svært ved at finde ægte lykke i livet fordi de leder efter den de forkerte steder. De prøver at finde lykken gennem fornøjelser, penge, berømmelse eller magt, men bliver slemt skuffede. Jesus forklarede hvad der i stedet skal til. I den her artikel vil vi se på tre ting der vil hjælpe os til at blive lykkelige.

b Se artiklen “Får du ‘mad i rette tid’?” i Vagttårnet for 15. august 2014.

c For at få flere oplysninger kan du søge på “Fængslet på grund af deres tro” på jw.org.

d BILLEDBESKRIVELSE: En fiktiv situation hvor en anholdt bror bliver eskorteret ind i retten. Hans trosfæller er mødt op for at støtte ham.