Far beinleiðis til innihaldið

Far til innihaldsyvirlit

LESTRARGREIN 43

Sannur vísdómur rópar

Sannur vísdómur rópar

„Vísdómurin rópar á gøtuni, hann letur rødd sína ljóða á torgunum.“ – ORÐT. 1:20.

SANGUR NR. 88 Lær meg tín veg

FORMÅL a

1. Hvussu reagera nógv, tá ið tann sanni vísdómurin rópar á tey? (Orðtøkini 1:20, 21)

 I MANGE lande har det været normalt at se glade brødre og søstre stå på travle gader og tilbyde folk litteratur. Har du nogensinde været med i den spændende form for forkyndelse? Minder det dig om noget? Det kan være at du kommer til at tænke på den illustration der er i Ordsprogenes Bog, nemlig at visdommen taler højt på offentlige steder for at mennesker kan høre den. (Læs Ordsprogene 1:20, 21). Bibelen og vores publikationer indeholder sand visdom – den visdom der kommer fra Jehova. Det er præcis det folk har brug for hvis de skal begynde at gå på vejen til evigt liv, og derfor bliver vi glade når en tager imod en af vores publikationer. Men det er ikke alle der vil det. Nogle mennesker ønsker slet ikke at vide hvad Bibelen lærer. Andre griner måske ad os. De mener at Bibelen er gammeldags og ikke kan bruges til noget i dag. Andre igen kritiserer Bibelens moralnormer og siger at de der følger dem, er selvretfærdige og fordømmende. Men alligevel gør Jehova det muligt for alle mennesker at opnå sand visdom. Hvordan?

2. Hvar kunnu vit finna sannan vísdóm, men hvat velja tey flestu menniskjuni at gera?

2 En af de måder Jehova gør den sande visdom tilgængelig på, er gennem sit ord, Bibelen. Næsten alle mennesker kan få fat i en bibel. Og tænk engang på vores publikationer der forklarer de bibelske sandheder. Fordi Jehova velsigner arbejdet, findes de på over 1.000 sprog. De der læser dem og bruger det de lærer, vil få et godt liv. Men desværre vil de fleste mennesker ikke lytte når den sande visdom taler. Når de skal træffe beslutninger, foretrækker de at stole på sig selv eller at lytte til andre mennesker. De ser måske ligefrem ned på os fordi vi vælger at leve efter Bibelen. I den her artikel vil vi komme ind på hvorfor mennesker reagerer på den måde. Men først vil vi se på hvordan vi kan lade os lede af visdommen fra Jehova.

AT KENNA JEHOVA FØRIR TIL VÍSDÓM

3. Hvat ber sannur vísdómur í sær?

3 En der er vis, er i stand til at bruge det han ved, til at træffe gode beslutninger. Men sand visdom er meget mere end det. I Bibelen står der: “Respekt for Jehova er begyndelsen til visdom, at skaffe sig viden om Den Allerhelligste er klogt.” (Ordsp. 9:10) Så når vi skal træffe en vigtig beslutning, må vi finde ud af hvordan Jehova ser på det – vi må ‘skaffe os viden om Den Allerhelligste’. Det kan vi gøre ved at søge råd i Bibelen og vores publikationer. Dét er et udtryk for sand visdom. – Ordsp. 2:5-7.

4. Hví kunnu vit bara finna sannan vísdóm hjá Jehova?

4 Det eneste sted man kan finde sand visdom, er hos Jehova. (Rom. 16:27) Hvorfor er det sådan? For det første er Jehova Skaberen, og derfor ved han alt om det han har skabt. (Sl. 104:24) For det andet er alt hvad Jehova gør, præget af visdom. (Rom. 11:33) For det tredje vil det altid gå os godt hvis vi følger Jehovas vise råd. (Ordsp. 2:10-12) Hvis vi skal opnå sand visdom, må vi anerkende de her grundlæggende sandheder og lade os lede af dem når vi skal træffe beslutninger.

5. Hvat hevur tað við sær, tá ið menniskju ikki vilja lurta eftir vísdóminum frá Jehova?

5 Mange vi møder i forkyndelsen, er enige med os i at der findes fantastisk design i naturen, men de benægter at der findes en Skaber, og siger at der bare er tale om en tilfældig udvikling. Andre vi møder, siger at de tror på Gud men mener at Bibelens normer er gammeldags, og vælger at leve på en måde de selv synes er rigtig. Hvad har det ført til? Er verden blevet et bedre sted fordi mennesker stoler på deres egen visdom frem for Guds? Har det givet dem ægte lykke eller et pålideligt håb for fremtiden? Når vi ser os omkring, får vi bekræftet følgende ord: “Ingen visdom, ingen tanker og ingen planer kan stilles op imod Jehova.” (Ordsp. 21:30) Vi er overbevist om at Jehova sidder inde med sand visdom, og at det er hos ham vi skal finde den! Men det er der desværre rigtig mange mennesker der ikke har lyst til. Hvorfor?

HVÍ VRAKA SUMMI SANNAN VÍSDÓM?

6. Hvørji vilja ikki lurta eftir tí sanna vísdóminum sambært Orðtøkunum 1:22-25?

6 Mange vender det døve øre til når den sande visdom “taler højt på gaden”. Ifølge Bibelen er der tre grupper af mennesker der afviser visdom: ‘De uerfarne’, ‘de der håner’, og ‘tåberne’. (Læs Ordsprogene 1:22-25). Lad os se på hvad det er der får de her mennesker til at afvise visdommen fra Jehova, og på hvordan vi kan undgå at deres holdninger smitter af på os.

7. Hví velja nøkur at blíva við at vera óroynd?

7 ‘De uerfarne’ er mennesker der tror på alt hvad de hører, og let bliver vildledt. (Ordsp. 14:15, fdn.) Dem møder vi en del af i forkyndelsen. Mange millioner er for eksempel blevet ført på vildspor af religiøse eller politiske ledere. Nogle bliver dybt chokerede når de finder ud af at de er blevet ført bag lyset. Men de der omtales i Ordsprogene 1:22, vælger at forblive uerfarne fordi de godt kan lide det på den måde. (Jer. 5:31) De elsker at gøre det de selv har lyst til, og ønsker ikke at lære hvad Bibelen siger, eller at følge dens normer. Mange har det ligesom en meget religiøs kvinde i Quebec, Canada, som sagde til en forkynder: “Hvis vores præst har vildledt os, er det hans ansvar, ikke vores!” Vi ønsker bestemt ikke at være ligesom dem der bare vælger at tro på hvad som helst. – Ordsp. 1:32; 27:12.

8. Hvat kann hjálpa okkum, so vit ikki eru sum tey óroyndu?

8 Det er med god grund at Bibelen opfordrer os til ikke at være som de uerfarne men at ‘blive voksne når det gælder sund fornuft’. (1. Kor. 14:20) Det bliver vi når vi lever efter Bibelens principper. Lidt efter lidt vil vi erfare hvordan de principper hjælper os til at undgå problemer og til at træffe kloge beslutninger. Det vil være godt for os at analysere os selv og finde ud af om vi gør fremskridt. Hvis du for eksempel har studeret Bibelen og er kommet til møderne i et stykke tid men du endnu ikke har indviet dig til Jehova og er blevet døbt, kan du tænke over hvad du må gøre for at nå de mål. Hvis du allerede er blevet døbt, kan du tænke over om du gør fremskridt som forkynder og underviser. Viser de beslutninger du træffer, at du lever efter Bibelens principper? Vi kan også spørge os selv om vi efterligner Jesus i vores måde at behandle andre på. Hvis det går op for os at vi må gøre nogle forandringer, må vi tage Jehovas påmindelser til os, for “de gør den uerfarne klog”. – Sl. 19:7.

9. Hvussu sæst tað, at tey, sum spotta, hava vrakað vísdómin frá Jehova?

9 ‘De der håner,’ er den anden gruppe af mennesker der ignorerer visdommen fra Jehova. Dem møder vi også nogle gange i forkyndelsen. De nyder at gøre nar af andre. (Sl. 123:4) Bibelen har forudsagt at der i de sidste dage ville være mange der håner. (2. Pet. 3:3, 4) Ligesom Lots svigersønner er nogle i dag ligeglade med de advarsler Gud giver. (1. Mos. 19:14) De griner ad dem der lever efter Bibelens principper, og de lader sig styre af “deres egne ugudelige lyster”. (Jud. 7, 17, 18) Bibelens beskrivelse af dem der håner, passer meget præcist på frafaldne og andre der ikke vil have noget med Jehova at gøre!

10. Hvussu kunnu vit sleppa okkum undan at verða sum tey, ið spotta sambært Sálmi 1:1?

10 Hvordan kan vi undgå at blive ligesom dem der håner? Det kan vi blandt andet ved at holde os langt fra dem der har en kritisk indstilling. (Læs Salme 1:1). Det betyder at vi ikke vil lytte til eller læse noget som helst der kommer fra de frafaldne. Vi ved at hvis ikke vi passer på, kan vi let få en kritisk indstilling og begynde at sætte spørgsmålstegn ved det Jehova siger, og de anvisninger vi får fra hans organisation. For at undgå at det sker, kan vi stille os selv de her spørgsmål: ‘Har jeg som regel et eller andet negativt at sige når vi får nye vejledninger eller justerede forståelser?’ ‘Har jeg tendens til at finde fejl ved dem der fører an?’ Når vi er hurtige til at fjerne den slags tendenser hos os selv, glæder det Jehova. – Ordsp. 3:34, 35.

11. Hvussu meta tey, sum eru tápulig, moralnormarnar hjá Jehova?

11 Den tredje gruppe der afviser visdommen fra Jehova, er ‘tåberne’. De omtales som tåber fordi de nægter at leve efter Guds moralnormer. De gør det de selv mener er rigtigt. (Ordsp. 12:15) Den slags mennesker vil ikke have noget at gøre med Jehova, som er kilden til visdom. (Sl. 53:1) Når vi møder dem i forkyndelsen, kritiserer de os ofte skarpt fordi vi lever efter Bibelens normer, men de har ikke selv noget at tilbyde. I Bibelen står der: “Sand visdom er uden for den tåbeliges rækkevidde; han har ikke noget at bidrage med i byporten.” (Ordsp. 24:7) Det de siger, har intet med sand visdom at gøre. Det er derfor ikke så mærkeligt at Jehova advarer os og siger at vi skal ‘holde os fra den tåbelige mand’. – Ordsp. 14:7.

12. Hvat kann hjálpa okkum, so vit ikki fara at hugsa sum tey tápuligu?

12 I modsætning til dem der hader Jehovas normer, har vi lært at tænke ligesom Jehova og elsker derfor hans normer og alt andet der kommer fra ham. Noget af det der kan hjælpe os til at få endnu større værdsættelse, er at sammenligne det liv man har hvis man adlyder Jehova, med det liv man har hvis man ikke adlyder ham. Prøv at lægge mærke til de problemer folk påfører sig selv fordi de nægter at lytte til visdommen fra Jehova. Tænk så over hvor meget bedre dit liv er fordi du adlyder Jehova. – Sl. 32:8, 10.

13. Tvingar Jehova okkum at lurta eftir sínum vísdómi?

13 Jehova giver alle mulighed for at lytte til hans visdom, men han tvinger ikke nogen til at tage imod den. Til gengæld skjuler han heller ikke hvad det fører til hvis man ikke lytter til visdommen. (Ordsp. 1:29-32) De der afviser Jehova, må “tage konsekvenserne af deres handlinger”. Med tiden vil deres måde at leve på føre til frustrationer og problemer og i sidste ende koste dem livet. De der tager imod Jehovas vise råd, får derimod følgende løfte: “Den der lytter til mig, vil bo trygt og leve uforstyrret, uden frygt for noget ondt.” – Ordsp. 1:33.

SANNUR VÍSDÓMUR GEVUR OKKUM EITT GOTT LÍV

Det styrker os åndeligt at deltage aktivt i møderne (Se paragraf 15)

14-15. Hvat læra Orðtøkini 4:23 okkum?

14 Når vi lader vores liv forme af visdommen fra Jehova, vil det altid gå os godt. Som vi har været inde på, har Jehova sørget for at hans visdom er let at finde. Ordsprogenes Bog er for eksempel fyldt med gode råd der altid er aktuelle og vil give os det bedst tænkelige liv. Lad os nu se på fire eksempler på gode råd.

15 Beskyt dit symbolske hjerte. Bibelen siger: “Beskyt dit hjerte mere end alt andet du passer på, for derfra udspringer livet.” (Ordsp. 4:23) Tænk på de ting vi må gøre for at beskytte vores bogstavelige hjerte. Vi må spise sundt, motionere og undgå dårlige vaner. Noget lignende gælder hvis vi skal beskytte vores symbolske hjerte. Vi må spise sundt ved at læse i Guds ord og forberede os til møderne og deltage i dem. Vi må holde os aktive ved at være flittigt med i forkyndelsen. Og vi må undgå dårlige vaner ved at holde os langt fra alt hvad der kunne skade vores sind og tanker, for eksempel dårligt selskab og underholdning der skildrer seksuel umoral.

Det at have et afbalanceret syn på penge hjælper os til at være tilfredse med det vi har (Se paragraf 16)

16. Hvussu kunnu ráðini í Orðtøkunum 23:4, 5 hjálpa okkum í dag?

16 Vær tilfreds med det du har. Bibelen giver følgende råd: “Slid ikke dig selv op for at blive rig. ... Hvis du kigger begærligt efter rigdommen, får du ikke øje på den, for den har fået vinger som en ørn og er fløjet mod himlen.” (Ordsp. 23:4, 5) Der er ingen garantier når det gælder penge og ejendele, men alligevel er både rige og fattige meget optaget af at tjene penge. Det får dem ofte til at opføre sig på en måde der går ud over deres omdømme, deres forhold til andre og deres helbred. (Ordsp. 28:20; 1. Tim. 6:9, 10) Men sand visdom hjælper os til at have et afbalanceret syn på penge. Og det vil hjælpe os til ikke at blive grådige men være glade og tilfredse med det vi har. – Præd. 7:12.

Når vi tænker før vi taler, undgår vi at skade andre med det vi siger (Se paragraf 17)

17. Hvat skal til, fyri at okkara orð kunnu virka lekjandi sambært Orðtøkunum 12:18, NW?

17 Tænk før du taler. Hvis ikke vi passer på, kan vi virkelig skade andre med vores ord. Bibelen siger: “Tankeløse ord er som sværdhug, men den kloges tunge virker helbredende.” (Ordsp. 12:18) Vi kan bevare et godt forhold til andre ved ikke at sladre om dem og fortælle om deres fejl. (Ordsp. 20:19) Hvis vores ord skal virke helbredende, må vi fylde vores hjerte med Guds visdom. (Luk. 6:45) Når vi tænker over det vi læser i Bibelen, vil det vi siger, virke forfriskende på andre – det vil være som en “visdommens kilde”. – Ordsp. 18:4.

Når vi følger de forslag vi får fra organisationen, bliver vi dygtigere forkyndere (Se paragraf 18)

18. Hvussu kann meginreglan í Orðtøkunum 24:6 hjálpa okkum í boðanini?

18 Følg de forslag vi får. Bibelen siger: “Der skal være klog ledelse når man fører krig; og når der er mange rådgivere, går det godt.” (Ordsp. 24:6, fdn.) Tænk bare på hvordan det princip gælder i forbindelse med vores forkyndelse og undervisning. I stedet for bare at gøre som vi selv synes, gør vi en indsats for at følge de forslag vi får. Ved møderne kan vi lære af den måde vores brødre og søstre underviser ud fra Bibelen på. Derudover giver Jehovas organisation os nogle gode værktøjer i form af publikationer og videoer som kan hjælpe mennesker til at forstå Bibelen. Er du glad for at bruge de værktøjer?

19. Hvat heldur tú um vísdómin frá Jehova? (Orðtøkini 3:13-18)

19 Læs Ordsprogene 3:13-18. Hvor er vi taknemmelige for de gode råd vi finder i Bibelen. Hvordan ville vores liv være uden dem? I den her artikel har vi været inde på nogle af de gode og praktiske råd Ordsprogenes Bog indeholder, men hele Bibelen er selvfølgelig fyldt med den visdom der kommer fra Jehova. Så lad os være besluttet på at gøre den til en del af vores liv. Det betyder ikke noget for os hvordan verden ser på visdommen fra Jehova. Vi er overbevist om at ‘de der holder godt fast i visdommen, vil være lykkelige’.

SANGUR NR. 36 Varða hjartað!

a Visdommen fra Jehova overgår alt hvad den her verden har at tilbyde. I den her artikel vil vi se på en spændende illustration fra Ordsprogenes Bog, nemlig at sand visdom taler højt på gaden. Vi vil komme ind på hvordan vi kan opnå sand visdom, hvorfor nogle vender det døve øre til visdom, og hvor godt det er for os når vi lytter til den.