Far beinleiðis til innihaldið

Far til innihaldsyvirlit

LESTRARGREIN 49

Vit kunnu liva í allar ævir

Vit kunnu liva í allar ævir

„Náðigáva Guds er ævigt lív.“ – RÓM. 6:23.

SANGUR NR. 147 Lyftið um ævigt lív

FORMÅL a

1. Hvussu ávirkar tað okkum at hugsa um, at Jehova lovar okkum ævigt lív?

 JEHOVA har lovet at de der er trofaste mod ham, vil få “evigt liv”. (Rom. 6:23) Tænk engang! Vores Far i himlen elsker os så højt at han ikke ønsker at vi nogensinde skal skilles fra ham. Når vi bruger tid på at tænke over den fremtid han giver os mulighed for at få, vokser vores kærlighed til ham.

2. Hvussu hjálpir vónin um ævigt lív okkum?

2 Guds løfte om evigt liv giver os styrke til at klare prøvelser og problemer i den her verden. Det hjælper os for eksempel til ikke at gå på kompromis hvis vores fjender truer os på livet. Hvordan? Jo, vi ved at hvis vi dør som trofaste tjenere for Jehova, vil han oprejse os, og vi vil få mulighed for at leve evigt. (Joh. 5:28, 29; 1. Kor. 15:55-58; Hebr. 2:15) Hvordan ved vi at håbet om evigt liv ikke bare er ønsketænkning? Lad os se på nogle gode argumenter.

JEHOVA LIVIR Í ALLAR ÆVIR

3. Hvussu vita vit, at Jehova kann halda okkum á lívi í allar ævir? (Sálmur 102:13, 25, 28)

3 Vi ved at Jehova er i stand til at opretholde vores liv for evigt fordi han er “livets kilde” og selv lever evigt. (Sl. 36:9) Der er mange steder i Bibelen der bekræfter at Jehova altid har eksisteret og altid vil eksistere. I Salme 90:2 står der for eksempel at Jehova er “fra evighed til evighed”. Salme 102 indeholder lignende tanker. (Læs Salme 102:12, 24, 27). Og profeten Habakkuk skrev: “Er du ikke fra evigheden, Jehova? Min Gud, min Hellige, du dør ikke.” – Hab. 1:12.

4. Er tað ein trupulleiki, viss vit ikki ordiliga skilja, at Jehova er ævigur? Greið frá.

4 Synes du det er svært helt at forstå den tanke at Jehova altid har eksisteret og vil eksistere “til evig tid”? (Esa. 40:28) Det er ikke unormalt at have det sådan. Jobs ven Elihu sagde: “Gud er større end vi kan forestille os, antallet af hans år kan ikke udforskes.” (Job 36:26) Men bare fordi der er noget vi ikke forstår, er det ikke ensbetydende med at det ikke er sandt. For eksempel forstår vi mennesker ikke fuldstændigt hvordan lys fungerer. Men betyder det at lys ikke findes? Selvfølgelig ikke! Det er heller ikke sikkert at vi mennesker nogensinde får den fulde forståelse af hvordan det kan lade sig gøre at Jehova altid har eksisteret og altid vil eksistere. Men det betyder ikke at Gud ikke er evig. Vores Skaber er ikke begrænset af hvad vi kan eller ikke kan forstå. Han eksisterede før det fysiske univers, deriblandt Solen og andre lyskilder, blev til. Ja, “det var ham der skabte jorden ved sin kraft, ... og ham der udspændte himlen”. (Jer. 51:15; Ap.G. 17:24) Hvad overbeviser os ellers om at det er muligt for os at leve evigt?

VIT ERU SKAPT TIL AT LIVA Í ALLAR ÆVIR

5. Hvørji framtíðarútlit høvdu Ádam og Eva?

5 Jehova skabte alt levende på jorden med en begrænset levetid – undtagen mennesker. De blev skabt med udsigt til aldrig at dø. Der var dog en betingelse. Jehova sagde til Adam: “Du må ikke spise af træet til kundskab om godt og ondt, for den dag du spiser af det, skal du dø.” (1. Mos. 2:17) Hvis Adam og Eva havde adlydt Jehova, ville de ikke have mistet livet. På et tidspunkt ville Jehova formentligt have givet dem tilladelse til at spise af “livets træ” og på den måde have forsikret dem om at de ville ‘leve evigt’. b – 1. Mos. 3:22.

6-7. (a) Hvat annað vísir, at tað ikki var meiningin, at menniskju skuldu doyggja? (b) Hvat gleðir tú teg til at gera í tí nýggja heiminum? (Hygg at myndunum.)

6 Forskere har interessant nok fundet ud af at vores hjerne har kapacitet til at lagre langt mere information end vi kan nå at tilegne os med den levetid vi har nu. I en artikel fra 2010 i magasinet Scientific American Mind var ét estimat for vores hjernes lagringskapacitet 2,5 millioner gigabyte, svarende til tre millioner timers (over 300 års) videooptagelser. Det tal kan meget vel vise sig at være en voldsom undervurdering. Men det viser i hvert fald at Jehova har skabt vores hjerne til at håndtere langt flere informationer end vi kan nå at samle på bare 70 eller 80 år. – Sl. 90:10.

7 Jehova har skabt mennesker med et stærkt ønske om at livet ikke skal slutte. Bibelen siger at Gud har “lagt evigheden i deres hjerte”. (Præd. 3:11) Det er en af grundene til at vi betragter døden som en fjende. (1. Kor. 15:26) Hvis vi bliver alvorligt syge, sætter vi os ikke bare ned og giver op. Vi går som regel til lægen og tager måske medicin for at blive raske igen. Ja, vi gør alt hvad vi kan, for at undgå at dø. Og når nogen vi elsker, dør – uanset om vedkommende er ung eller gammel – sørger vi og føler et varigt savn. En kærlig Skaber ville ikke give os så stor hjernekapacitet og et så stærkt ønske om at blive ved med at leve hvis ikke det var hans hensigt at vi skulle gøre det. Men der er flere gode grunde til at tro på at vi kan leve evigt. Lad os se på nogle af Jehovas handlinger i fortiden og nutiden der viser at hans hensigt ikke har ændret sig.

Vi elsker at forestille os alt det vi kan gøre i fremtiden når vi har evigheden foran os (Se paragraf 7) c

ÆTLANIN HJÁ JEHOVA ER ÓBROYTT

8. Hvat verða vit vissað um í Esaias 55:11?

8 Selvom Adam og Eva syndede og gav døden videre til deres børn, ændrede Jehova ikke sin hensigt. (Læs Esajas 55:11). Han ønsker stadig at trofaste mennesker skal leve evigt. Det står helt klart for os når vi tænker på alt det Jehova har sagt og gjort for at hans hensigt kan blive gennemført.

9. Hvat hevur Gud lovað? (Dániel 12:2, 13)

9 Jehova har lovet at han vil oprejse de døde så de kan få mulighed for at leve evigt. (Ap.G. 24:15; Tit. 1:1, 2) Job var overbevist om at Jehova længtes efter at give de døde en opstandelse. (Job 14:14, 15) Profeten Daniel vidste at mennesker ville få en opstandelse og få mulighed for at leve evigt. (Sl. 37:29; læs Daniel 12:2, 13). Og på Jesus’ tid var jøderne også klar over at Jehova kunne give sine trofaste tjenere “evigt liv”. (Luk. 10:25; 18:18) Jesus talte ofte om løftet om evigt liv, og han blev selv oprejst af sin Far. – Matt. 19:29; 22:31, 32; Luk. 18:30; Joh. 11:25.

Hvad forsikrer Elias’ mirakel dig om? (Se paragraf 10)

10. Hvat kunnu vit læra av uppreisnum í fortíðini? (Hygg at myndini.)

10 Jehova er kilden til alt liv, og han har kraft til at gøre mennesker levende igen. Han satte profeten Elias i stand til at oprejse en søn af en enke i Sarepta. (1. Kong. 17:21-23) Og med Guds hjælp oprejste profeten Elisa senere en søn af en kvinde fra Shunem. (2. Kong. 4:18-20, 34-37) De og andre beretninger lærer os at Jehova har kraft til at gøre mennesker levende igen. Mens Jesus var på jorden, viste han at hans Far havde givet ham den samme kraft. (Joh. 11:23-25, 43, 44) Nu befinder Jesus sig i himlen, og han har fået “al myndighed i himlen og på jorden”. Han er altså i stand til at opfylde løftet om at “alle der er i mindegravene”, skal oprejses med mulighed for at leve evigt. – Matt. 28:18; Joh. 5:25-29.

11. Hvussu gevur loysigjaldið okkum møguleika fyri at liva í allar ævir?

11 Jehova sendte sin elskede Søn til jorden og lod ham dø. Hvorfor? Det forklarede Jesus selv da han sagde: “Gud elskede verden så meget at han gav sin enestefødte Søn for at enhver som tror på ham, ikke skal gå til grunde men få evigt liv.” (Joh. 3:16) Ved at give sin Søn som en løsesum har Gud gjort det muligt for os at få tilgivet vores synder og leve evigt. (Matt. 20:28) Apostlen Paulus beskrev denne vigtige del af Guds hensigt med ordene: “Ligesom døden er kommet gennem et menneske, sådan kommer de dødes opstandelse også gennem et menneske, ja, ligesom alle dør på grund af Adam, sådan vil alle blive gjort levende gennem Kristus.” – 1. Kor. 15:21, 22.

12. Hvussu fer Jehova at fremja sína ætlan?

12 Jesus lærte sine disciple at bede om at Guds rige måtte komme, og at hans vilje måtte ske på jorden. (Matt. 6:9, 10) Guds vilje er blandt andet at mennesker skal leve evigt på jorden. For at det kan blive til virkelighed, har Jehova udnævnt sin Søn som konge i Riget. Og Gud er i gang med at indsamle 144.000 mænd og kvinder, der sammen med Jesus vil sørge for at hans vilje sker. – Åb. 5:9, 10.

13. Hvat er Jehova í holt við, og hvat kanst tú gera?

13 Jehova er ved at samle en stor skare af mennesker og oplære dem til at være borgere i hans rige. (Åb. 7:9, 10; Jak. 2:8) I en verden der er splittet af krig og had, gør Jehovas folk alt hvad de kan, for at bevare enheden og freden. De er allerede i overført betydning i gang med at “smede deres sværd om til plovjern”. (Mika 4:3) I stedet for at deltage i verdens krige, der er skyld i så meget død og ødelæggelse, hjælper de deres medmennesker til at opnå “det virkelige liv” ved at lære dem om Jehova og hans hensigt. (1. Tim. 6:19) Nogle oplever modstand fra deres familie eller økonomiske tab fordi de støtter Guds rige, men Jehova sørger for at de får dækket deres behov. (Matt. 6:25, 30-33; Luk. 18:29, 30) Ja, det er tydeligt at Guds rige er en realitet, og at det vil gennemføre Jehovas hensigt.

VIT HAVA EINA FRÁLÍKA FRAMTÍÐ Í VÆNTU

14-15. Hvussu fer Jehova at syrgja fyri, at deyðin verður gjørdur til einkis?

14 Som konge i himlen vil Jesus snart opfylde alle Jehovas løfter. (2. Kor. 1:20) Siden 1914 har Jesus ‘hersket midt blandt sine fjender’. (Sl. 110:1, 2) Og inden længe vil han og hans medregenter fuldende deres sejr og tilintetgøre alle de onde. – Åb. 6:2.

15 I løbet af tusindårsriget vil Jesus oprejse de døde og hjælpe lydige mennesker frem til fuldkommenhed. Dem som Jehova bedømmer til at være retfærdige efter den sidste prøve, “vil komme til at eje jorden, og de vil bo på den for evigt”. (Sl. 37:10, 11, 29) Og hvor bliver det skønt når døden, “den sidste fjende”, endelig bliver tilintetgjort. – 1. Kor. 15:26.

16. Hvat er okkara viktigasta motiv til at tæna Jehova?

16 Som vi har set, er vores håb om at leve evigt ikke ønsketænkning – det er solidt baseret på Guds ord. Det er et håb der kan hjælpe os til at være loyale her i de kritiske sidste dage. Men ønsket om at leve evigt er ikke vores vigtigste motivation. Vi er først og fremmest loyale mod Jehova og Jesus fordi vi elsker dem af hele vores hjerte. (2. Kor. 5:14, 15) Den kærlighed giver os lyst til at efterligne deres gode egenskaber og fortælle andre om det håb vi har. (Rom. 10:13-15) Når vi arbejder på at være uselviske og gavmilde, bliver vi lige den slags mennesker som Jehova gerne vil være venner med for evigt. – Hebr. 13:16.

17. Hvat er upp til okkara at gera? (Matteus 7:13, 14)

17 Vil vi være blandt dem der kommer til at leve evigt? Jehova har gjort det muligt for os, men det er op til os at blive på vejen der fører til evigt liv. (Læs Matthæus 7:13, 14). Hvordan bliver det så at leve i den evige nye verden? Det vil vi få svar på i den næste artikel.

SANGUR NR. 141 Undursama lívið

a Glæder du dig til at leve evigt? Jehova har givet os det fantastiske løfte at vi en dag vil kunne leve uden at skulle bekymre os om døden. I den her artikel vil vi se på nogle af de mange grunde vi har til at stole fuldt og fast på at Jehova vil opfylde sit løfte.

b Se boksen “ Evighed i Bibelen”.

c BILLEDBESKRIVELSE: En ældre bror forestiller sig noget af det han skal lave i den evige nye verden.