Far beinleiðis til innihaldið

Far til innihaldsyvirlit

LESTRARGREIN 50

„Tú skalt vera við mær í paradísi“

„Tú skalt vera við mær í paradísi“

„Sanniliga sigi eg tær í dag: ’Tú skalt vera við mær í paradísi.’“ – LUK. 23:43, NW.

SANGUR NR. 145 Lyfti Guds um eitt paradís

FORMÅL a

1. Hvat segði Jesus við ein brotsmann, beint áðrenn hann doyði? (Lukas 23:39-43)

 JESUS og de to forbrydere der hang ved siden af ham, var i store smerter mens deres liv langsomt ebbede ud. (Luk. 23:32, 33) Begge forbrydere havde hånet og gjort nar af Jesus, så de var tydeligvis ikke hans disciple. (Matt. 27:44; Mark. 15:32) Men en af dem ændrede pludselig indstilling og sagde: “Jesus, husk mig når du kommer i dit rige.” Jesus svarede: “Det siger jeg dig i dag: Du skal være med mig i Paradiset.” (Læs Lukas 23:39-43). Intet tyder på at forbryderen tidligere havde reageret positivt på budskabet om “himlenes rige”, som Jesus havde forkyndt, og Jesus sagde ikke at manden ville blive en del af Riget i himlen. (Matt. 4:17) Det Jesus lovede ham, var en plads i det paradis der ville komme på jorden. Hvordan ved vi det?

Hvilken baggrund havde forbryderen sandsynligvis, og hvad må han have vidst? (Se paragraf 2-3)

2. Hvat vísir, at brotsmaðurin helst var jødi?

2 Der er flere ting der peger på at den angrende forbryder var jøde. Han sagde til den anden forbryder: “Frygter du slet ikke Gud, nu hvor du har fået den samme dom?” (Luk. 23:40) Jøderne tilbad kun én Gud, men folk fra nationerne havde mange guder. (2. Mos. 20:2, 3; 1. Kor. 8:5, 6) Hvis forbryderne havde været ikkejøder, ville spørgsmålet højst sandsynligt have lydt: “Frygter du slet ikke guderne?” Desuden var Jesus ikke blevet sendt til folk fra nationerne, men til “de bortkomne får blandt Israels folk”. (Matt. 15:24) Gud havde fortalt israelitterne at han en dag ville oprejse de døde, og den angrende forbryder kan have haft kendskab til det løfte. Mandens ord antyder at han regnede med at Jehova ville oprejse Jesus og gøre ham til konge i Guds rige, og at han håbede på at Gud også ville oprejse ham.

3. Hvat hevur brotsmaðurin helst hugsað, tá ið Jesus nevndi paradísið? (1. Mósebók 2:15)

3 Hvis forbryderen var jøde, har han helt sikkert kendt til beretningen om Adam og Eva og det paradis Jehova havde skabt til dem. Så det er meget muligt at han har forstået at det paradis Jesus talte om, ville være en smuk have her på jorden. – Læs 1. Mosebog 2:15.

4. Hvat fara vit at kanna í hesi greinini?

4 I den her artikel vil vi se på fire spørgsmål der har at gøre med det paradis Jesus fortalte forbryderen om: Hvordan vil livet i Paradiset være? Hvad lærer de fredelige forhold under kong Salomons styre os om Paradiset? Hvordan vil Jesus, der er “større end Salomon”, sammen med sine medregenter sørge for fantastiske forhold på jorden? (Matt. 12:42) Og hvad må de der tilhører de “andre får”, gøre for at få mulighed for at leve evigt i Paradiset? – Joh. 10:16.

HVUSSU VERÐUR LÍVIÐ Í PARADÍSINUM?

5. Hvussu ímyndar tú tær lívið í paradísinum?

5 Hvad ser du for dig når du forestiller dig livet i Paradiset? Måske en smuk park ligesom Edens Have? (1. Mos. 2:7-9) Det kan være at du tænker på ordene i Mikas profeti om at Guds tjenere “vil sidde under hver sin vinranke og hver sit figentræ”. (Mika 4:3, 4) Det kan også være at du tænker på Bibelens løfter om at der vil være rigeligt med mad. (Sl. 72:16; Esa. 65:21, 22) Du får sikkert et smil på læben når du forestiller dig at sidde i et smukt paradis sammen med dine venner og familie, deriblandt nogle der er blevet oprejst. Luften er helt ren, og du kan dufte urterne og blomsterne. I sidder omkring et bord fyldt med lækre retter. Måske kan du næsten høre de glade stemmer for dig. Alt det vi glæder os til, er ikke bare en drøm – det er noget der vil blive til virkelighed her på jorden. Derudover vil det arbejde vi skal udføre i Paradiset, også være meningsfyldt og glædebringende.

Vi vil få den vigtige opgave at undervise dem der bliver oprejst (Se paragraf 6)

6. Hvat fara vit at gera í paradísinum? (Hygg at myndini.)

6 Det giver stor glæde og tilfredsstillelse at udføre meningsfyldt arbejde. Sådan har Jehova skabt os. (Præd. 2:24) Og i tusindårsriget bliver der rigeligt at gøre. De der overlever den store trængsel, og de millioner der bliver oprejst, får brug for mad, tøj og et sted at bo. Det bliver enormt givende at være med til det omfattende arbejde. Vi skal også fuldføre den opgave Adam og Eva oprindeligt fik – at gøre hele jorden til et paradis. Og tænk på hvor spændende det bliver at få lov at undervise de mange opstandne som ikke har kendt til Jehova og hans hensigt, og at lære alle Jehovas trofaste tjenere fra fortiden om alt det der er sket mens de har været væk.

7. Hvørjum kunnu vit vera vís í, og hví?

7 Vi kan være sikre på at der i det fremtidige paradis vil være fred, velstand og styr på tingene. Hvorfor? Fordi Jehova allerede har givet os et glimt af hvordan livet vil være når hans Søn regerer over jorden. Vi får blandt andet et glimt af fremtiden i det Bibelen fortæller om kong Salomons styre.

STÝRIÐ HJÁ SÁLOMONI KONGI – EIN FORSMAKKUR UPP Á PARADÍSIÐ

8. Hvussu gingu orðini í Sálmi 37:10, 11, 29 út í fortíðini? (Sí eisini „Spørgsmål fra læserne“ í hesum blaðnum.)

8 Kong David skrev under inspiration om en tid hvor en vis og trofast konge ville regere. (Læs Salme 37:10, 11, 29). Vi læser ofte Salme 37:11 når vi fortæller andre om Paradiset. Det har vi god basis for at gøre, for Jesus citerede det vers i Bjergprædikenen og viste på den måde at det ville få en fremtidig opfyldelse. (Matt. 5:5) Men Davids ord handlede også om hvordan livet ville være under kong Salomons styre. I Salomons regeringstid ‘var de onde væk’, og folket oplevede en helt særlig fred og velstand i ‘landet der flød med mælk og honning’. Jehova holdt det løfte han havde givet mange år tidligere: “Hvis I fortsat følger mine forskrifter, ... vil [jeg] sørge for fred i landet, og I skal lægge jer til at sove uden at nogen gør jer bange.” (3. Mos. 20:24; 26:3, 6; 1. Krøn. 22:9; 29:26-28) Ordene i Salme 37:10, 11, 29 fik altså en opfyldelse i fortiden, og vil også blive opfyldt i fremtiden.

9. Hvat segði drotningin í Saba um stýrið hjá Sálomoni?

9 Rygterne om den fred og velstand israelitterne oplevede under Salomons styre, nåede dronningen af Saba. Hun rejste den lange vej til Jerusalem for at få syn for sagen. (1. Kong. 10:1) Da hun havde set Salomons rige med egne øjne, sagde hun: “Man har ikke engang fortalt mig halvdelen! ... Lykkelige er dine folk, og lykkelige er dine tjenere som hele tiden står foran dig og hører din visdom!” (1. Kong. 10:6-8) Men forholdene under kong Salomon var kun en lille forsmag på alt det Jehova vil gøre for mennesker under hans Søns, Jesus Kristus’, styre.

10. Hvussu er Jesus ein betri kongur enn Sálomon var?

10 Jesus overgår Salomon på alle måder. Salomon var ufuldkommen og traf nogle meget dårlige beslutninger der senere fik store konsekvenser for Guds folk. Jesus er derimod fuldkommen, så han vil ikke begå nogen fejl som konge. (Luk. 1:32; Hebr. 4:14, 15) Ved at være trofast mod Jehova gennem alle de svære prøver Satan udsatte ham for, viste han at han aldrig vil synde eller gøre noget som helst der kunne skade dem han regerer over. Han er den bedste konge man overhovedet kan forestille sig!

11. Hvørji fara at hjálpa Jesusi?

11 Jesus vil have 144.000 medregenter, som vil hjælpe ham med at tage sig af menneskene og at gennemføre Jehovas hensigt med jorden. (Åb. 14:1-3) Fordi de som mennesker selv har oplevet mange prøver og problemer, vil de uden tvivl være meget medfølende regenter. Lad os se nærmere på den rolle de 144.000 vil få.

HVØNN LEIKLUT FÁA TEY, SUM RÁÐA SAMAN VIÐ JESUSI?

12. Hvørja uppgávu fer Jehova at geva teimum 144.000?

12 Den opgave Jesus og de 144.000 får, er meget større end den Salomon havde. Han havde ansvar for nogle millioner indbyggere i et enkelt land, men de der hersker i Guds rige, skal tage sig af milliarder af mennesker fordelt på hele jorden. Det bliver en stor opgave, men også et enormt privilegium.

13. Hvat fevnir uppgávan hjá teimum, sum skulu ráða saman við Jesusi, um?

13 Ligesom Jesus skal de 144.000 tjene som konger og præster. (Åb. 5:10) Under Moseloven var præsternes primære ansvar at beskytte folket mod fysisk sygdom og hjælpe dem til at være åndeligt sunde. Loven var “en skygge af de gode ting der vil komme”, så det er logisk at konkludere at Jesus’ medregenter vil spille en vigtig rolle i forbindelse med at tage sig af Guds tjeneres fysiske og åndelige behov. (Hebr. 10:1) Hvordan vil kongerne og præsterne helt konkret udføre deres opgave og kommunikere med dem der bor på jorden? Det må vi vente og se. Men uanset hvad kan vi være sikre på at Jehova vil sørge for at de der bor i Paradiset, får præcis den hjælp og vejledning de har brug for. – Åb. 21:3, 4.

HVAT MÁ ’HIN SEYÐURIN’ GERA FYRI AT SLEPPA VIÐ Í PARADÍSIÐ?

14. Hvat samband hava „lítla fylgi“ og ’hin seyðurin’?

14 Jesus omtalte dem der skal herske sammen med ham, som en “lille hjord”. (Luk. 12:32) Han talte også om en anden gruppe, som han kaldte sine “andre får”. De to grupper udgør én forenet hjord. (Joh. 10:16) De der tilhører de to grupper, samarbejder allerede på en god måde nu, og det vil de også gøre når Paradiset bliver til virkelighed. Til den tid vil de der tilhører den “lille hjord”, selvfølgelig være i himlen, mens de “andre får” vil være på jorden, hvor de kan se frem til at leve evigt. Men hvad må de “andre får” gøre nu for at få lov at komme med i Paradiset?

Vi kan allerede nu forberede os på livet i Paradiset (Se paragraf 15) b

15. (a) Hvussu samstarvar ’hin seyðurin’ við Kristi brøður? (b) Hvussu kanst tú gera sum bróðirin á myndini?

15 Den angrende forbryder døde før han havde mulighed for fuldt ud at vise sin værdsættelse af Jesus’ offer. Vi der tilhører de “andre får”, har derimod mange muligheder nu for at vise hvor taknemmelige vi er for det Jesus har gjort. Det kan vi blandt andet gøre gennem den måde vi behandler hans salvede brødre på. Jesus sagde at han ville bedømme os på baggrund af netop det. (Matt. 25:31-40) Vi kan støtte Kristus’ brødre ved ivrigt at hjælpe dem i arbejdet med at forkynde og gøre folk til disciple. (Matt. 28:18-20) Og vi viser at vi går op i det arbejde, når vi prøver at blive dygtige til at bruge de studieredskaber vi får, deriblandt bogen Et håb om en lys fremtid. Hvis du ikke studerer Bibelen med nogen lige nu, så hav som mål at tilbyde et bibelkursus til så mange som overhovedet muligt.

16. Hvussu kunnu vit fyrireika okkum til at liva í paradísinum?

16 Vi må allerede nu arbejde på at blive den slags mennesker Jehova gerne vil have skal bo i Paradiset. Vi kan for eksempel arbejde på at være ærlige i det vi siger og gør, og moderate i vores vaner. Vi må også være loyale mod Jehova, vores ægtefælle og vores trosfæller. Jo bedre vi er til at følge Guds normer mens vi er i den her onde verden, jo lettere vil det være for os at leve efter dem i Paradiset. Ja, vi kan vise at vi forbereder os på livet i den nye verden, ved allerede nu at arbejde på de egenskaber og færdigheder vi får brug for til den tid. Se artiklen “Er du klar til at ‘arve jorden’?” i dette blad.

17. Hví skulu vit ikki hava skuldarkenslur um syndir, sum vit fyrr hava gjørt?

17 Hvis vi tidligere har begået alvorlige fejl, må vi også arbejde på at give slip på den skyldfølelse vi måske stadig har over det. Vi vil selvfølgelig aldrig bruge Jesus’ dyrebare offer som en undskyldning for at “synde med vilje”. (Hebr. 10:26-31) Men vi kan have tillid til at hvis vi oprigtigt har angret en alvorlig synd, taget imod den hjælp Jehova giver igennem de ældste, og ændret vores adfærd, har han tilgivet os fuldstændigt. (Esa. 55:7; Ap.G. 3:19) Husk hvad Jesus sagde til farisæerne: “Jeg er ... ikke kommet for at indbyde retfærdige, men syndere.” (Matt. 9:13) Uanset hvilke fejl vi har begået, kan vi være sikre på at Jesus’ offer er stort nok til at dække dem.

ÆVIGT LÍV Í PARADÍSINUM

18. Hvat kundi tú hugsað tær at tosað við brotsmannin um í nýggja heiminum?

18 Kan du se dig selv sidde i Paradiset og tale med forbryderen der hang ved Jesus’ side? I vil helt sikkert begge to give udtryk for stor værdsættelse af Jesus’ offer. Måske beder du ham fortælle mere om hvad der skete i de sidste timer før Jesus døde, og hvordan det føltes da Jesus forsikrede ham om at han ville huske ham. Men han er nok også interesseret i at høre om hvordan det var for dig at leve i de sidste dage inden Jehova greb ind. Det bliver et stort privilegium at undervise mennesker som ham i Guds ord. – Ef. 4:22-24.

Under tusindårsriget nyder en bror at kunne blive bedre til at male, noget han har glædet sig til at kunne bruge mere tid på (Se paragraf 19)

19. Hví verður tað ongantíð keðiligt at liva í paradísinum? (Hygg at forsíðumyndini.)

19 Livet i Paradiset vil aldrig blive kedeligt. Der vil altid være spændende mennesker vi kan tale med, og meningsfyldt arbejde vi kan udføre. Og det bedste af det hele er at vi hver dag vil få mulighed for at lære vores himmelske Far bedre at kende og glæde os over alle hans gaver. Der vil altid være mere vi kan lære om ham og hans skaberværk. Og for hver dag der går, vil vores kærlighed til ham vokse. Hvor er vi taknemmelige mod Jehova og Jesus for løftet om at vi kan komme til at leve evigt i Paradiset!

SANGUR NR. 22 Guds ríki hevur vald!

a Tænker du tit over hvordan det bliver at leve i Paradiset? Det er sundt for os at gøre det. Og jo mere vi tænker over alt det Jehova vil gøre for os, jo mere får vi lyst til at fortælle andre om den nye verden. Tankerne i den her artikel vil styrke vores tro på det fremtidige paradis Jesus omtalte.

b BILLEDBESKRIVELSE: En bror der ser frem til at undervise dem der bliver oprejst i den nye verden, er allerede nu optaget af at lære andre om sandheden.