Siirry sisältöön

Siirry lisävalikkoon

Siirry sisällysluetteloon

Jehovan todistajat

suomi

HERÄTKÄÄ! JOULUKUU 2013

Ohdakeperhosen salaisuus paljastuu

Ohdakeperhosen salaisuus paljastuu

EUROOPPALAISET perhosharrastajat ovat pitkään ihailleet värikkäitä ohdakeperhosia (Vanessa cardui) ja pohtineet, mihin ne aina kesän lopulla katoavat. Kuolevatko ne kylmyyteen? Tuoreet tutkimustulokset ovat yllättäviä. Nämä perhoset lentävät joka vuosi Pohjois-Euroopasta Afrikkaan.

Tarkka tutka ja tuhannet eri puolilla Eurooppaa tehdyt näköhavainnot ovat paljastaneet, että kesän päättyessä miljoonat ohdakeperhoset liihottavat etelään. Ne lentävät tavallisesti noin puolen kilometrin korkeudessa, minkä vuoksi ihmiset eivät näe niitä juuri koskaan. Perhoset odottavat suotuisia tuulia, joiden mukana ne kulkevat keskimäärin 45 kilometrin tuntivauhtia pitkällä matkallaan Afrikkaan. Vuotuiselle matkalle, joka alkaa pohjoisesta aina arktisen alueen laitamilta ja päättyy etelään trooppiseen Länsi-Afrikkaan, kertyy pituutta jopa 15 000 kilometriä eli lähes kaksi kertaa enemmän kuin monarkkiperhosen muuttomatkalle. Ohdakeperhosten edestakainen matka kestää kuuden sukupolven verran.

Professori Jane Hill Yorkin yliopistosta Englannista sanoo: ”Ohdakeperhonen vain jatkaa kulkuaan ja lisääntymistään.” Tällä tavoin koko populaatio pystyy tekemään vuosittain matkan Pohjois-Euroopasta Afrikkaan ja takaisin.

”Tämä pieni, alle gramman painoinen luontokappale, jonka aivot ovat nuppineulanpään kokoiset ja jolla ei ole mahdollisuutta oppia vanhemmilta, kokeneilta lajitovereiltaan, lähtee vaikuttavalle mannertenväliselle matkalle”, toteaa brittiläisen Butterfly Conservation -perhostensuojelujärjestön tutkimuspäällikkö Richard Fox. Hän lisää, että tämän hyönteisen ”ajateltiin aiemmin ajelehtivan avuttomana tuulen armoilla ja päätyvän evolutiiviseen umpikujaan tappavan kylmässä Britannian talvessa”. Tutkimus on kuitenkin osoittanut ”ohdakeperhosten olevan eteviä matkaajia”.