Helppokäyttöasetukset

Valitse kieli

Siirry lisävalikkoon

Siirry sisällysluetteloon

Siirry sisältöön

Jehovan todistajat

suomi

HERÄTKÄÄ! HEINÄKUU 2013

Salaperäinen hietakissa

Salaperäinen hietakissa

Hietakissan tiineys kestää noin kaksi kuukautta, ja se synnyttää keskimäärin kolme pentua.

YÖN pimeinä tunteina kuivan autiomaan sydämessä hietakissa sukeltaa luolastaan ja pysähtyy äkisti. Se katselee ympärilleen ja kuuntelee. Sitten se painautuu matalaksi ja lähtee ääneti hiipimään pitkin hiekka-aavikkoa.

Äkkiä hietakissa loikkaa pahaa-aavistamattoman hyppymyyrän kimppuun. Se jatkaa saalistuspuuhiaan koko yön tehden nopeita hyökkäyksiä. Jos se saa saalista enemmän kuin jaksaa syödä, se kätkee loput hiekkaan. Aamuvarhaisella hietakissa palaa luolaansa, missä se yleensä pysyttelee koko päivän. Tässä salaperäisessä kissassa on monia kiehtovia piirteitä:

  • Tarkka kuulo auttaa paikantamaan saaliin jopa maan alta.

  • Uros kutsuu naaraita korkealla, haukuntaa muistuttavalla äänellä. Tarkan kuulonsa ansiosta naaras voi kuulla äänen hyvin kauas.

  • Tassut ovat karvaiset, mikä estää kissaa uppoamasta hiekkaan ja suojelee tassuja kuumalta ja kylmältä.

  •  Hietakissan korvien sisäpuoli on paksun valkoisen karvan peitossa, mikä suojelee tuulen mukana lentävältä hiekalta.

  • Hietakissaa on vaikea jäljittää, koska sen anturat ovat tiheän karvan peitossa eikä se jätä kulkiessaan juuri lainkaan jälkiä.

  • Kissa saa tarvitsemansa veden pyydystämistään eläimistä.

  • Karakumin autiomaan hiekka voi kuumeta peräti 80-asteiseksi. Toisinaan ilman lämpötila saattaa pudota 25 pakkasasteeseen.