Doorgaan naar inhoud

Doorgaan naar secundair menu

Doorgaan naar inhoudsopgave

Jehovah’s Getuigen

Nederlandse Gebarentaal

Wie doen nu Jehovah’s wil?

LES 2

Waarom heten we Jehovah’s Getuigen?

Waarom heten we Jehovah’s Getuigen?

Noach

Abraham en Sara

Mozes

Jezus Christus

Veel mensen denken dat Jehovah’s Getuigen de naam is van een nieuwe godsdienst. Maar al ruim 2700 jaar geleden werden de aanbidders van de enige ware God zijn ‘getuigen’ genoemd (Jesaja 43:10-12). Tot 1931 stonden we bekend als Bijbelonderzoekers. Waarom hebben we de naam Jehovah’s Getuigen aangenomen?

Onze naam laat zien wie onze God is. Uit oude manuscripten blijkt dat Gods naam, Jehovah, duizenden keren in de Bijbel voorkomt. In veel vertalingen is die heilige naam vervangen door titels als Heer of God. Maar de ware God vertelde Mozes dat zijn persoonlijke naam Jehovah is en zei verder: ‘Dat is mijn naam voor altijd’ (Exodus 3:15). Zo maakte hij onderscheid tussen zichzelf en alle valse goden. We zijn trots op onze naam, die duidelijk maakt dat we God vertegenwoordigen.

Onze naam laat zien wat ons werk is. Een heleboel mensen uit de oudheid, te beginnen met de rechtvaardige Abel, getuigden van hun geloof in Jehovah. Door de eeuwen heen zijn Noach, Abraham, Sara, Mozes, David en anderen bij die ‘grote wolk van getuigen’ gaan horen (Hebreeën 11:4–12:1). Net zoals iemand die in de rechtszaal voor een onschuldige getuigt, zijn wij vastbesloten om de waarheid over onze God bekend te maken.

We volgen Jezus na. De Bijbel noemt hem ‘de trouwe en ware getuige’ (Openbaring 3:14). Jezus zelf zei dat hij Gods ‘naam bekendmaakte’ en ‘getuigde van de waarheid’ over God (Johannes 17:26; 18:37). Echte volgelingen van Christus moeten Jehovah dus vertegenwoordigen en zijn naam bekendmaken. Dat proberen Jehovah’s Getuigen te doen.

  • Waarom hebben we de naam Jehovah’s Getuigen aangenomen?

  • Hoe lang heeft Jehovah al getuigen op aarde?

  • Wie is de belangrijkste Getuige van Jehovah?