Gå direkte til indholdet

Gå til Indhold

En forbløffende kejser

En forbløffende kejser

 En forbløffende kejser

KEJSERPINGVINEN, som er den største af alle pingviner, er over en meter høj og vejer op til 40 kilo. Når andre pingviner drager nordpå for at komme væk fra den barske og mørke antarktiske vinter, begiver kejserpingvinerne sig endnu længere mod syd — til Antarktis’ kyst. Hvorfor? Det gør de, utroligt nok, for at yngle.

Så snart hunnen har lagt sit æg, flytter hannen det op på sine fødder og stopper det ind under sin rugelomme — en hudfold fra den nederste del af bugen. Hunnen sætter derefter kursen mod det åbne hav for at finde føde. I 65 dage udruger hannen ægget i det hårde vejr og klarer sig ved at tære på sine fedtdepoter. Når kraftige snestorme med vindstyrker på op til 200 kilometer i timen rusker i pingvinerne, klumper disse kløgtige dyr sig sammen i store grupper. Pingvinerne skiftes til at stå yderst med ryggen til vinden.

Ægget klækker med en forbløffende præcision netop som hunnen vender tilbage. Men hvordan finder hun sin mage blandt tusinder af pingviner der ligner hinanden på en prik? Det gør hun med en sang. Under den indledende parringsleg sang parret for hinanden og indprentede sig hinandens ’elskovsarier’. Når hunnerne vender tilbage, synger hannerne og hunnerne af hjertens lyst. Mennesker ville blive helt fortumlede af den øredøvende støj, men inden længe har kejserpingvinerne fundet deres mage. Modvilligt overgiver hannen, som næsten er ved at dø af sult, den nyudklækkede unge til hunnen. Derefter vralter han eller glider på maven 70 kilometer tværs over isen i sin søgen efter det åbne hav for at finde føde.

[Kildeangivelse på side 31]

Med tilladelse af John R. Peiniger