Da li Jehovini svjedoci razaraju obitelji?

Da li Jehovini svjedoci razaraju obitelji?

 Mi, Jehovini svjedoci, trudimo se jačati svoje obitelji, a i drugima pomažemo u tome. Vjerujemo da je Bog osnovao obitelj i zato jako cijenimo obiteljsko uređenje (1. Mojsijeva 2:21-24; Efežanima 3:14, 15). On je u svojoj Riječi, Bibliji, dao zapisati načela zahvaljujući kojima ljudi diljem svijeta imaju skladan i sretan brak.

Kako Jehovini svjedoci jačaju obiteljske veze?

 Dajemo sve od sebe kako bismo primjenjivali savjete zapisane u Bibliji zato što znamo da tako možemo biti bolji muževi, žene i roditelji (Mudre izreke 31:10-31; Efežanima 5:22–6:4; 1. Timoteju 5:8). Čak i obitelji u kojima jedan bračni partner nije Jehovin svjedok mogu biti sretne ako uvažavaju mudre biblijske savjete (1. Petrova 3:1, 2). Pročitajte izjave nekih osoba čiji je bračni partner postao Jehovin svjedok:

  •   “Prvih šest godina našeg braka Ivete i ja stalno smo se svađali. Nismo bili zadovoljni svojim odnosom. Međutim, otkad je ona postala Jehovin svjedok, pokazuje više ljubavi i strpljenja. Promjene koje je učinila spasile su naš brak” (Clauir, Brazil).

  •   “Nije mi bilo drago kad je moj muž Chansa počeo proučavati Bibliju s Jehovinim svjedocima jer sam mislila da oni razaraju obitelji. No bila sam u krivu. Sada znam da je Biblija poboljšala naš brak” (Agness, Zambija).

 Dok propovijedamo, svojim bližnjima dajemo do znanja da im uvažavanje mudrih biblijskih savjeta može pomoći u obiteljskom životu. Biblija nam pomaže u sljedećim područjima:

  •   Kako mudro izabrati bračnog partnera

  •   Kako preživjeti prvu godinu braka

  •   Kako se ophoditi s roditeljima bračnog partnera

  •   Kako raspolagati novcem

  •   Kako stati na kraj svađi i nesuglasicama

  •   Kako naučiti opraštati

  •   Kako odgajati djecu

Je li brak osuđen na propast kad jedan partner postane Jehovin svjedok?

 Mora se priznati da zbog toga u nekim brakovima dolazi do problema. To pokazuju i rezultati nekih istraživanja koje je provela agencija Sofres. U jednom izvještaju te agencije iz 1998. stajalo je da je svaki dvadeseti brak zapao u ozbiljne probleme nakon što je jedan partner postao Jehovin svjedok.

 Isus je prorekao da će osobe koje žive po njegovim učenjima imati problema u obitelji (Matej 10:32-36). Povjesničar Will Durant napisao je da se u Rimskom Carstvu “kršćanstvo smatralo odgovornim za razdor u obiteljima”. a U današnje vrijeme neki Jehovini svjedoci osjećaju istinitost tih riječi. Znači li to da oni uzrokuju nesklad u obitelji?

Europski sud za ljudska prava

 U objašnjenju presude jednog slučaja u kojem su Jehovini svjedoci bili optuženi za razdor u obiteljima Europski sud za ljudska prava izjavio je da sukobe često uzrokuju članovi obitelji koji nisu Jehovini svjedoci zato što “ne prihvaćaju i ne poštuju slobodu vjeroispovijedi na koju članovi njihove obitelji imaju pravo”. Sud je dodao: “Takva je situacija uobičajena u svim miješanim brakovima, pa iznimka nisu ni brakovi u kojima je jedan partner Jehovin svjedok.” b No čak i kad se suoče s vjerskom netolerancijom, Jehovini svjedoci nastoje živjeti po načelu: “Nikome ne vraćajte zlo za zlo! (...) Ako je moguće, koliko o vama ovisi, budite u miru sa svim ljudima!” (Rimljanima 12:17, 18).

Zašto Jehovini svjedoci smatraju da u brak trebaju stupiti samo s nekim suvjernikom?

 Jehovini svjedoci poštuju biblijsku uputu da se žene ili udaju “samo u Gospodinu”, to jest samo za osobu koja dijeli njihova vjerska uvjerenja (1. Korinćanima 7:39). Ta biblijska zapovijed vrlo je praktična. Godine 2010. u listu Journal of Marriage and Family objavljen je članak u kojem je stajalo da “bračni partneri koji imaju ista vjerska uvjerenja i koji na jednak način ispovijedaju vjeru” obično imaju kvalitetniji odnos. c

 Ipak, svakako treba reći da Jehovini svjedoci ne savjetuju svojim suvjernicima neka se odvoje od svog bračnog partnera koji nije Jehovin svjedok. Biblija kaže: “Ako koji brat ima ženu koja nije vjernica i ona pristane živjeti s njim, neka je ne ostavlja, a tako i žena koja ima muža koji nije vjernik i on pristane živjeti s njom, neka ne ostavlja muža” (1. Korinćanima 7:12, 13). Jehovini svjedoci poštuju tu zapovijed.

a Vidi Caesar and Christ, stranica 647.

b Vidi presudu donesenu u slučaju Moskovski Jehovini svjedoci i drugi protiv Rusije, stranice 26-27, odlomak 111.

c Vidi Journal of Marriage and Family, svezak 72, broj 4, (kolovoz 2010), stranica 963.