Přejít k článku

Přejít na obsah

Létající zahradníci v tropických deštných pralesech

Létající zahradníci v tropických deštných pralesech

DOBRÝ zahradník ví, že pokud chce sklidit bohatou úrodu, musí zasít ve správný čas a na správném místě. Může se to sice zdát zvláštní, ale ta nejúčinnější setba v tropickém pralese probíhá v noci a navíc ze vzduchu. Létajícími zahradníky jsou kaloni, kterým se někdy říká létající lišky. *

Rozsévání semen

Většina kaloňů se vydává shánět potravu v noci. Hledají stromy, které by jim nabídly chutné ovoce nebo květy bohaté na nektar. Ovoce tráví během letu a nestrávenou dužinu a semena vylučují. Mezi jejich „zahradnické práce“ patří také opylování květů, ze kterých usrkávají svůj milovaný nektar.

Kaloni toho za noc hodně nalétají, takže semena rozptýlí na velkém území. A protože je proženou svým trávicím traktem, zajistí i hnojivo, které jejich růst podpoří. Není divu, že právě kaloni mají zásluhu na tom, že v deštném pralese je tolik druhů rostlin.

Tito zdatní letci urazí velké vzdálenosti, a tak potřebují dobré navigační schopnosti  a vynikající zrak. Za tmy vidí lépe než člověk. Dokonce dokážou rozlišovat některé barvy. A je jim úplně jedno, jestli létají ve dne nebo v noci.

Rodinný život

VĚDĚLI JSTE TO? Kaloni na rozdíl od netopýrů nehledají potravu pomocí echolokace, ale zrakem a čichem. Velké oči se jim pro jejich noční aktivity dokonale hodí

Kaloni samojští mají celý život jen jednoho partnera. U některých druhů bylo pozorováno, že samička se dobře stará o svého potomka – několik týdnů ho nosí na těle a kojí ho skoro až do dospělosti. Dva druhy jsou zajímavé tím, že samička má k dispozici „porodní asistentku“.

Je smutné, že mnoha kaloňům hrozí vyhynutí. Jedním z důvodů je ničení jejich přirozeného prostředí. Na tichomořských ostrovech by vyhynutí kaloňů mělo katastrofální následky, protože některé druhy rostlin jsou podle všeho na opylení těmito létajícími zahradníky závislé. Jejich práci bychom proto nikdy neměli považovat za samozřejmost.

^ 2. odst. Kaloni žijí v Africe, Asii, Austrálii a na některých tichomořských ostrovech.