Salta al contingut

Una Bíblia que ocupa dos metres d’estanteria

Una Bíblia que ocupa dos metres d’estanteria

Assegura’t de tindre espai per a guardar la Bíblia en Braille abans de sol·licitar-la, ja que l’edició en Braille de la Traducción del Nuevo Mundo (publicada en anglés, castellà i italià pels Testimonis de Jehovà) té de 18 a 28 volums i ocupa dos metres d’estanteria.

També està en altres formats menys grans. Per exemple, els anotadors de Braille permeten prendre notes i accedir a un text en format electrònic per mitjà d’un dispositiu amb xicotets cilindres que pugen i baixen per a fer els símbols Braille. Els lectors de pantalla, programes que convertixen el text escrit en àudio, són molt útils per a trobar una publicació i escoltar la lectura.

A més, els Testimonis de Jehovà han creat un programa d’ordinador que pot transcriure la informació de diversos idiomes al Braille. Utilitza una taula de conversió que té els caràcters, o signes, en la llengua vernacla i els equivalents en Braille. També dóna a la publicació un format que facilita la lectura als cegos. Este programa fa possible la producció de publicacions en Braille, com la Bíblia, en qualsevol idioma que tinga el sistema Braille, inclosos els que no tenen alfabet llatí.

Els Testimonis de Jehovà han editat publicacions bíbliques en Braille des de ja fa més de 100 anys. I hui dia estan a l’abast en 10 idiomes. Encara que no cobren res per elles, si algú vol fer una donació, pot fer-ho.

Abans, quan s’anunciava una nova publicació en les assemblees dels Testimonis de Jehovà, les edicions en Braille podien demanar-se després. Però, l’any passat, la sucursal dels Estats Units va fer una enquesta per saber a quina assemblea anirien les persones cegues i en quina classe de format preferien les publicacions, en paper o format electrònic per a anotadors en Braille o lectors de pantalla.

Les edicions en Braille de les noves publicacions se’n van enviar a les assemblees on anirien les persones cegues i van poder rebre-les al mateix temps que la resta dels assistents. Els formats electrònics es van enviar per correu electrònic a cadascú una setmana després de l’assemblea.

Una testimoni que és cega va dir: “Quin meravellós privilegi rebre les publicacions al mateix temps que la resta. Jehovà promet en el Salm 37:4 que ens donarà el que desitja el nostre cor. I este cap de setmana ho ha fet!”. Altre testimoni deia plorant: “Havien pensat en mi. Gràcies a Jehovà per cuidar-nos tant”.