Salta al contingut

Ajudem als cegos d’Àfrica

Ajudem als cegos d’Àfrica

En alguns països subdesenvolupats, la gent cega no té sempre les mateixes oportunitats que en altres parts. De vegades són exclosos de la societat i no reben l’ajuda necessària per fer coses que per a la resta són quotidianes, com per exemple: anar a comprar al supermercat, utilitzar el transport públic o pagar en efectiu. Un altre problema pot ser la lectura, ja que no tots lligen Braille. I els que sí poden fer-ho, tenen moltes dificultats per trobar publicacions en la seua llengua.

Pel que fa als Testimonis de Jehovà, portem més de 100 anys editant publicacions bíbliques per als cegos. Fa poc, els Testimonis han enviat l’equipament necessari per imprimir i enquadernar publicacions en Braille chichewa, la llengua que es parla a Malawi.

Leo, que té experiència en l’edició de publicacions en Braille, va viatjar a Malawi des de la sucursal dels Testimonis de Jehovà del Brasil. Va ensenyar a un equip de cinc persones a utilitzar l’equipament i el programa informàtic de transcripció que han desenvolupat els Testimonis. Este programa transcriu el text al Braille chichewa. Per a aconseguir-ho, els usuaris necessiten configurar la taula de conversió que conté els caràcters de l’alfabet chichewa i els caràcters en Braille. A més d’això, el programa pot convertir el text en Braille i preparar la publicació amb l’objectiu de fer més fàcil la lectura als cegos. A continuació, vorem què diuen sobre les publicacions en Braille alguns que viuen a Malawi.

Munyaradzi és una jove cega que treballa a mitja jornada en el seu propi programa de ràdio. I també dedica 70 hores cada mes a ensenyar als altres el que diu la Bíblia. Ella va dir: “Fins ara, rebia les publicacions en Braille anglés, però tindre-les en la meua llengua materna m’ha arribat al cor. Vull agrair l’esforç i el gasto que els meus companys testimonis han fet per ajudar-nos a aconseguir les publicacions en Braille en la nostra llengua. Em fa sentir que som importants i que no ens obliden”.

Francis és un testimoni que viu al nord de Malawi. Com és cego, ell demanava a altres que li llegiren. Quan va rebre la primera publicació en Braille chichewa, exclamà: “No m’ho puc creure, açò és fantàstic!”.

Loyce, que també és cega, dedica molt de temps a predicar. Ha ajudat a 52 persones a fer canvis en la seua vida. Com ho ha fet? Ella ensenya la gent usant les publicacions en Braille mentre que els estudiants les usen impreses, ambdues editades pels Testimonis de Jehovà.

Loyce dirigint un curs bíblic

Leo, l’instructor brasiler que hem citat abans, digué: “Estic molt satisfet de donar a la gent publicacions bíbliques i vore les cares que posen quan les veuen en la seua llengua. Molts d’ells diuen que estan molt agraïts a Jehovà i molt contents de poder preparar-se per a assistir a les reunions de la congregació i per a predicar. Ara ja no han de dependre de ningú per a llegir. A la fi, l’estudi personal s’ha convertit en personal. A més, poden ajudar millor a les seues famílies. Com a resultat, estes publicacions els han ajudat a acostar-se a Jehovà”.