Salta al contingut

Campanya especial de predicació als sintes i romanís d’Alemanya

Campanya especial de predicació als sintes i romanís d’Alemanya

Milers de sintes i romanís viuen a Alemanya. a Recentment, els testimonis de Jehovà han publicat fullets i vídeos en romaní, la seua llengua materna. b

Durant una campanya especial que es va dur a terme els mesos de setembre i octubre de 2016, els testimonis de Jehovà s’esforçaren per distribuir la informació en romaní als sintes i romanís de diferents ciutats alemanyes, com ara Berlín, Bremerhaven, Freiburg, Hamburg i Heidelberg. També es van organitzar reunions públiques en romaní a les Sales de reunions.

Una resposta extraordinària

Molts sintes i romanís es van sorprendre de la campanya dels testimonis de Jehovà. «La gent estava emocionada perquè havíem fet un esforç especial per arribar a ells», conten Andre i Esther, un matrimoni que va participar en la campanya. Molts es van commoure de sentir i llegir el missatge bíblic en la seua llengua materna. Per exemple, una jove que va vore el vídeo Per què estudiar la Bíblia? en romaní repetia sorpresa una i altra volta: «Este és el meu idioma!».

Matthias, un testimoni que va donar suport a la campanya en Hamburg, diu: «La meua dona i jo formàvem part d’un grup de huit testimonis encarregats de visitar una regió on viuen uns 400 sintes i romanís. Tot aquell amb qui vam parlar ens va demanar una publicació». Bettina, també voluntària a Hamburg, afegix: «Alguns van plorar i tot quan van vore que els testimonis de Jehovà teníem publicacions en romaní». Molts començaren a llegir immediatament les publicacions en veu alta, i alguns inclús van demanar més exemplars per als seus amics.

Un bon nombre de sintes i romanís van acceptar la invitació per assistir a una de les reunions públiques. És interessant saber que moltes de les 94 persones que van assistir a Hamburg mai havien entrat en una Sala de reunions. A Reilingen, prop de Heidelberg, un total de 123 persones van anar a una reunió. Després, cinc persones de parla romaní van demanar un curs bíblic.

Durant la campanya, els testimonis de Jehovà van distribuir quasi 3.000 tractats i fullets. A més, van tindre ocasió de conversar amb més de 360 sintes i romanís, i van començar 19 cursos bíblics. Alguns d’ells van dir: «Què bonico és vore que Déu s’interessa per nosaltres».

a Els sintes i els romanís són una comunitat minoritària de gitanos; els primers viuen a l’oest i al centre d’Europa, i els segons provenen de l’est i del sud-est d’Europa.

b L’Encyclopædia Britannica Online menciona que l’idioma romaní inclou «60 diferents dialectes, o més». Per simplificar, en este article usarem la paraula «romaní» per referir-nos a l’idioma que parlen tant els sintes com els romanís que viuen a Alemanya.