Salta al contingut

Informe de la reunió anual del 2014

El regne fa 100 anys que governa!

Informe de la reunió anual del 2014

El 4 d’octubre del 2014, 19.000 persones van assistir a la reunió anual número 130 de la Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania. El programa va tindre lloc a la Sala d’Assemblees dels Testimonis de Jehovà a Nova Jersey (EUA) i va ser retransmés per videoconferència a diferents localitats.

Mark Sanderson, un membre de la Junta Directiva dels Testimonis de Jehovà, va presidir la reunió. En les seues paraules d’introducció, el germà Sanderson va destacar que este era un any històric, ja que es commemorava el centenari de l’establiment del Regne messiànic.

El germà Sanderson va repassar tres compliments importants del Regne durant els seus primers 100 anys.

  • Predicació a nivell mundial. Amb la benedicció de Jehovà, el seu poble ha treballat sense parar per donar a conéixer les bones noticies del Regne. El número de publicadors ha augmentat d’uns pocs milers durant l’any 1914 a més de 8 milions durant l’any de servici del 2014. El nostre objectiu és continuar predicant zelosament fins que Jehovà diga que esta obra ja s’ha acabat.

  • Es dóna protecció als súbdits del Regne com a grup. Les autoritats religioses i polítiques s’han oposat fermament i, fins i tot, han intentat exterminar els Testimonis de Jehovà com a col·lectiu. No obstant, Jehovà els ha protegit. Han tingut moltes victòries legals, entre les quals s’inclouen les de la Cort Suprema dels Estats Units i les del Tribunal Europeu de Drets Humans, cosa que confirma una vegada més que Jehovà Déu està cuidant del seu poble hui en dia.

  • La unitat d’un poble amb gran diversitat. El poble de Déu ha unit persones de diferents cultures, nacionalitats i llengües; els ha ajudat a superar els prejuís i fer d’ells un poble unit de servents de Déu. «Açò és un miracle que sols Jehovà Déu podia aconseguir», va dir el germà Sanderson. Va reiterar l’honor que tots els presents podien sentir per eixa reunió anual històrica.

La sèrie Fes-te amic de Jehovà.

Esta sèrie de vídeos per a xiquets, que hem disfrutat durant estos dos anys, va ser el següent tema a tractar en el programa d’esta reunió anual. Primer, el germà Sanderson va presentar un vídeo d’entrevistes que es van fer a xiquets de tot el món. Les seues expressions d’agraïment, la seua sinceritat i la seua naturalitat van tocar el cor dels presents.

Es va presentar un nou vídeo d’esta sèrie titulat: «Jehovà t’ajudarà a ser valent». Este vídeo de 12 minuts narra el relat bíblic d’una xiqueta israelita que amb valentia va parlar sobre Jehovà a la dona de Naaman (2 Reis 5:1-14). El vídeo es va penjar a jw.org el dilluns 6 d’octubre del 2014 i està disponible en més de 20 idiomes.

JW Language.

El germà Sanderson va anunciar que esta era una nova aplicació per a dispositius electrònics que ajudarà els Testimonis de Jehovà que vullguen aprendre un altre idioma per ampliar la seua predicació. L’aplicació inclou 4.000 paraules i frases en 18 idiomes. S’han fet plans per a incloure més paraules i frases, presentacions per a la predicació, etc.

JW Broadcasting.

L’auditori estava emocionat al vore que s’havia fer un canal de televisió per als Testimonis de Jehovà per internet el qual de moment sols està disponible en anglés. Este programa, que emet vídeos, música i lectures dramatitzades de la Bíblia, es retransmet des de l’estudi de gravació situat a Brooklyn (Nova York). A més, cada mes el presentarà un membre de la Junta Directiva o un dels seus ajudants.

El germà Sanderson va presentar un avanç del primer d’estos programes. Este programa, presentat per Stephen Lett de la Junta Directiva, inclou gravacions entre bambalines per vore el treball que es fa per preparar esta nova cadena de televisió. JW Broadcasting va començar el dia 6 d’octubre del 2014 i es pot accedir des de la pàgina jw.org.

«El Regne: 100 anys i sumant».

Samuel Herd, de la Junta Directiva, va ser el narrador d’un vídeo que repassava com el Regne de Déu ens ha ajudat de manera progressiva a millorar la nostra obra de predicar. Gràcies a la combinació de vídeos, representacions i experiències de germans veterans, el vídeo destacava iniciatives com la producció i l’extensa presentació del «Fotodrama de la Creació», l’ús del fonògraf, cartes de predicació, marxes amb cartells informatius, cotxes amb megàfons i la provisió d’escoles que ens entrenen per a la predicació.

Com ens beneficiem al reflexionar en el que el Regne ha complit durant estos primers 100 anys? Si ho fem, el Regne serà més real per a nosaltres i estarem a l’expectació del que complirà en el futur.

Càntics per adorar.

L’auditori es va alegrar molt quan David Splane, de la Junta Directiva, va anunciar que s’havien fet plans per revisar el càntic Cantem a Jehovà. Este s’editarà amb els mateixos materials i amb els cantons platejats tal com està feta la Traducción del Nuevo Mundo. L’ús d’estos materials d’alta qualitat mostra el lloc digne que ocupa la música en la nostra adoració.

El germà Splane també va anunciar que s’afegirien uns pocs càntics nous. Però no hem d’esperar que isca l’edició impresa per usar els nous càntics. Es publicaran a jw.org a mesura que estiguen disponibles.

La família Betel va assajar tres d’estos nous càntics que es cantaren a la reunió anual. El germà Splane va dirigir el cor que va entonar un dels nous càntics: «Què vinga el Regne de Déu!». Este es va compondre especialment per a l’aniversari del centenar del naixement del Regne. Mentres el cor cantava, la resta de l’auditori es va unir cantant amb ell. Més tard, en el programa, el cor i l’auditori van cantar un altre càntic nou, titulat: «Dóna’ns valentia».

Entrevistes.

Gerrit Lösch, de la Junta Directiva, va presidir una entrevista gravada a tres parelles que porten dècades d’experiència servint a Betel. Van contar la de canvis que el poble de Jehovà ha experimentat amb el pas dels anys, cosa que demostra que el poble de Jehovà està en moviment. El germà Lösch va mencionar que la Bíblia va profetitzar que hi haurien canvis a nivell organitzatiu i va animar tots a seguir el pas de l’organització (Isaïes 60:17).

«Tipus i antitipus.»

El germà Splane va fer este discurs en el qual explicava perquè en les publicacions recents no s’han analitzat els tipus i els antitipus tant com es feia abans.

En el passat, molts hòmens i dones fidels que es mencionen en la Bíblia van parlar de grups de cristians fidels dels nostres dies. De la mateixa manera, es pensava que un nombre de relats bíblics profetitzaven una sèrie d’esdeveniments que estaven relacionats amb els servents de l’època moderna. És cert que estudiar esta classe de comparacions és fascinant. Aleshores, perquè últimament a penes s’han mencionat els tipus i els antitipus en les nostres publicacions?

Les Escriptures indiquen que hi ha alguns personatges i esdeveniments que anunciaven alguna cosa o algú més gran. On la Bíblia fa una connexió clara entre el tipus i l’antitipus, ho acceptem de bona gana. «Però on la Bíblia guarda silenci, nosaltres també el guardem», va dir el germà Splane. Hauríem d’evitar analitzar en excés un relat. A més, si dediquem massa temps buscant els models i els compliments dels tipus i antitipus, podríem perdre de vista el valor pràctic, és a dir, les lliçons que la Bíblia ens ensenya per al dia a dia relacionades amb l’esperança celestial o terrenal (Romans 15:4). a

«Ens mantindrem alerta?»

Este discurs, fet pel germà Lett, va ajustar el nostre enteniment de la paràbola de Jesucrist de les 10 xiques (Mateu 25:1-13). Ara, entenem la paràbola d’esta manera: la novia és Jesús i les xiques són els ungits (Lluc 5:34, 35; 2 Corintis 11:2). La paràbola aplica als últims dies acabant amb el punt culminant en la gran tribulació. Al descriure les 10 xiques insensates, Jesús no estava dient que molts dels ungits serien infidels i que necessitarien ser reemplaçats. En lloc d’això, estava donant atenció a una poderosa advertència: tal com les 5 xiques sensates i les 5 insensates, cada ungit té l’oportunitat de triar si agarrar el camí d’estar alerta i vigilant o si volen ser insensats.

Seguint el principi de no llegir massa sobre un relat, no és sensat analitzar la il·lustració per vore el significat profètic de cada detall. En lloc d’això, fem bé en traure les lliçons pràctiques de la il·lustració. Tant si som ungits com si som de les «altres ovelles», tots tenim la responsabilitat de fer que la llum brille i de mantindre’ns alerta (Joan 10:16; Marc 13:37; Mateu 5:16). Ningú pot ser fidel per nosaltres. Cadascú ha d’escollir la vida. Com? A l’estar alerta en sentit espiritual i actiu en la predicació (Deuteronomi 30:19).

«La paràbola dels talents.»

Anthony Morris, de la Junta Directiva, va ser el següent en parlar. Va ajudat l’auditori a comprendre el nou enteniment de la il·lustració dels talents (Mateu 25:14-30). Ara entenem que l’amo de la il·lustració (Jesús) premia els seus esclaus (els seus ungits fidels en la terra) en el futur quan arribe i els ressuscite al cel. Quan va parlar del que passaria amb el «servent roí i gandul», Jesús no volia dir que un gran número de cristians ungits es farien infidels, sinó que estava advertint sobre la necessitat de ser diligents i evitar actituds i accions del servent roí.

Quines lliçons pràctiques podem extraure d’esta paràbola? L’amo de la il·lustració va confiar coses de valor als seus esclaus. De la mateixa manera, Jesús ha confiat als seus seguidors coses de molt de valor: la comissió de predicar i fer deixebles. Ell espera que tots nosaltres participem de manera diligent en esta obra, d’acord amb les nostres circumstancies. El germà Morris va encomiar tots els assistents per participar zelosament en proclamar el Regne.

«Qui atacarà prompte el poble de Déu?»

Este va ser el títol intrigant de l’últim discurs del programa. Geoffrey Jackson, de la Junta Directiva, va ser l’encarregat de fer este discurs, en el qual va parlar del futur atac al poble de Déu dirigit per «Gog» (Ezequiel 38:14-23).

En el passat vam entendre que Gog era un altre nom que se li donava a Satanàs el Diable després de ser expulsat del cel. No obstant, el germà Jackson va raonar sobre algunes qüestions importants que necessiten ser explicades. Per exemple, Jehovà va profetitzar que quan Gog fóra expulsat, el donaria als «ocellots de tota classe i a les bèsties salvatges» (Ezequiel 39:4). També va profetitzar que donaria un lloc per a sepultar en la terra a «Gog amb tota la seua tropa» (Ezequiel 39:11). Però, com podien ocórrer estes dos coses a una criatura espiritual? Satanàs serà llançat a l’abisme durant 1.000 anys, no serà menjat ni soterrat (Apocalipsi 20:1, 2). A més, al final dels 1.000 anys, Satanàs serà alliberat de l’abisme i «eixirà per enganyar els pobles de les quatre parts de la terra, Gog i Magog» (Apocalipsi 20:7, 8). Està clar, doncs, que si Satanàs fora Gog, no es podria enganyar o perjudicar a si mateix.

El germà Jackson va explicar que la profecia d’Ezequiel sobre Gog deu representar no a Satanàs, sinó una coalició de nacions que atacaran el poble de Déu en el futur. Així doncs, l’atac de Gog és el mateix que l’atac que dirigix «el rei del nord» i el que faran els «reis de la terra» (Daniel 11:40, 44, 45; Apocalipsi 17:12-14; 19:19).

A qui es referix quan parla del «rei del nord»? Haurem d’esperar per vore-ho. De totes maneres, el vore com el nostre enteniment dels esdeveniments futurs continua refinant-se a mesura que ve la fi, és molt animador. No tenim por de l’atac contra el poble de Déu perquè sabem que quan Gog ataque, serà destruït per sempre, mentres que el poble de Déu sobreviurà. b

Conclusió.

El germà Sanderson va anunciar que la Traducción del Nuevo Mundo de tamany de butxaca ja estava disponible. També, s’està preparant un àudio de la Bíblia amb veus de diferents per cada personatge d’un relat. Estes gravacions s’aniran penjant gradualment a jw.org, començant pel llibre de Mateu.

El germà Sanderson va anunciar que el text per a l’any 2015 serà Salms 106:1 que diu: «Doneu gràcies a Jehovà, perquè ell és bo». Va animar tots per buscar raons per les quals estar agraïts tots els dies.

La cançó de conclusió per a la reunió va ser la tercera dels nostres càntics nous, titulada: «Jehovà és el teu nom». Els set membres de la Junta Directiva es van unir al cor en la plataforma junt amb la resta d’assistents i van cantar este bonic càntic; un final perfecte per a este dia històric.

a Este discurs i els altres dos que el seguiren estaven basats en articles que es van publicar en La Atalaya del 15 de març del 2015.

b Este discurs estava basat en un article de La Atalaya del 15 de maig del 2015.