Salta al contingut

Li guanyem la batalla al foc

Li guanyem la batalla al foc

«Foc! Hi ha foc!» Sandra estava esmorzant en casa dels seus sogres quan de repent va vore que eixien flames per baix de la porta del traster que hi havia al costat de la casa. Ella i el seu home, Thomas, en seguida van actuar. Mentres Sandra agarrava l’extintor, Thomas va anar al traster per a vore què passava. Ella es va afanyar en donar-li a Thomas l’extintor i ell va apagar el foc. Sandra recorda: «Si no haguérem intervingut, s’haguera cremat el traster sencer».

Com és que Sandra i Thomas no van entrar en pànic, i actuaren tan decididament? Perquè a la sucursal dels testimonis de Jehovà a Selters (Alemanya), on també treballen unes altres 1.000 persones, havien aprés a reaccionar davant dels incendis.

Les instaŀlacions de Selters, que ocupen 30 hectàrees, no només inclouen oficines i residències, sinó que també tenen una llavaneria, una impremta i diferents tallers, els quals tenen un alt risc d’incendi. Per tant, el Departament de Seguretat i Medi Ambient va establir un programa de protecció contra els incendis. Per un costat, l’Equip d’emergència fa simulacres amb els bombers locals i, per l’altre, tots els voluntaris de la sucursal prenen estes mesures:

  • Practiquen simulacres d’evacuació.

  • Participen en classes de protecció contra el foc.

  • Aprenen com combatre el foc en les primeres etapes.

D’esta forma, els voluntaris adquirixen habilitats que són indispensables quan hi ha alguna emergència.

Una lluita segura contra el foc

Durant les sessions pràctiques, els participants aprenen a apagar el foc de manera segura. Christin, qui no havia fet cap simulacre des que anava a primària, descriu què va fer durant un simulacre a la sucursal: «Vaig agarrar l’extintor, el vaig desbloquejar i em vaig aproximar al foc en la direcció que bufa el vent, ja que sinó podria haver-me pegat una flamerada a la cara. I vaig ser capaç d’apagar el foc jo soletes! A més, vaig aprendre com combatre un incendi amb equips de quatre o cinc persones».

Les sessions pràctiques, segons Daniel, que treballa a l’oficina de la sucursal com a instructor de seguretat, «reduïxen la por al foc». Ell explica: «Quan es bota foc, normalment la gent es queda bloquejada, i es posa tan nerviosa que pensa: “I ara què faig? Com agarre l’extintor?” Però si saben què fer, poden evitar que un foc xicotet es convertisca en un infern». Daniel conta açò de les classes: «Els participants aprenen com subjectar l’extintor correctament durant una emergència i com apagar el foc. Guanyen en seguretat i valor per a saltar a l’acció quan siga necessari».

L’entrenament val la pena

Molts expressen el seu agraïment per esta capacitació. Christin, de qui hem parlat abans, admet: «Va ser la primera volta que agarrava un extintor. Tot el món hauria de rebre una formació com esta». Nadja, qui coŀlabora com a voluntària a mitja jornada a la sucursal i que també treballa a un aeroport, diu: «Durant els últims deu anys, he rebut formació teòrica a l’aeroport sobre protecció contra incendis. Però la formació pràctica que he fet a la sucursal em dóna més seguretat en mi mateixa. Si alguna cosa es bota foc, sabré exactament el que he de fer».

Sandra pensa que la formació de la sucursal la va capacitar per a actuar amb rapidesa en casa dels seus sogres. Ella diu: «Ja no em posa tan nerviosa gastar l’extintor. Està molt bé fer el curs tots els anys. Per a mi va ser de gran ajuda!».

Pràctiques amb els bombers

El cos de bombers fa regularment sessions pràctiques a les instaŀlacions de la sucursal. El cap dels bombers, Theo Neckermann, ens explica perquè: «El nostre cos de bombers és responsable del municipi de Selters, que és una àrea rural. De normal, ens encarreguem de les emergències d’incendis a cases o pisos. Però, les instaŀlacions de la sucursal són úniques en la regió per la seua extensió, els grans edificis i el caràcter industrial de la faena que es fa allí. Necessitem adquirir habilitats addicionals per a poder atendre les emergències en esta propietat. Per això estem agraïts de poder practicar ací».

Els més de 100 membres de l’Equip d’emergència de la sucursal assagen operacions de rescat i simulacres d’incendi en coŀlaboració amb el cos de bombers. El senyor Neckerman diu: «Admirem el vostre Equip d’emergència. Sense la seua ajuda i direcció, els simulacres d’incendi i d’emergència no hagueren anat tan bé».

Es demostra el perill d’apagar amb aigua combustible en flames

Els bombers i l’Equip d’emergència van demostrar les seues habilitats una nit de febrer de 2014 quan un dels apartaments de les residències de la sucursal es va omplir de fum. Daniel, de qui hem parlat abans, diu: «El fum era tan espés que no podíem vore res. Immediatament, vam contactar amb els bombers i vam començar a evacuar els 88 apartaments de l’edifici. Quan van arribar, ja havíem evacuat l’edifici sencer». El senyor Neckermann comenta: «No puc ni imaginar-me evacuar un edifici tan gran en tan poc de temps en una ciutat com Frankfurt. Sou summament disciplinats, i el vostre Equip d’emergència ho ha fet de categoria!». Els bombers van identificar el perill i el van eliminar. No va haver cap ferit ni dany d’importància.

Tots a la sucursal de Selters esperen que no hi haja mai un incendi greu, però si passa, els voluntaris estaran preparats perquè han aprés a guanyar-li la batalla al foc.