Salta al contingut

Per què els Testimonis de Jehovà no accepten transfusions de sang?

Per què els Testimonis de Jehovà no accepten transfusions de sang?

Rumors i veritats

Rumor: Els Testimonis de Jehovà no se sotmeten a tractaments mèdics perquè no creuen en la medicina.

Veritat: Busquem el millor tractament mèdic possible per a nosaltres i per a les nostres famílies. Quan estem malalts, anem a metges especialistes en atenció mèdica i quirúrgica sense sang, i valorem molt els avanços que s’han fet en el camp de la medicina. De fet, les tècniques sense sang aconseguides per a ajudar els pacients Testimonis de Jehovà s’usen per a tractar altres persones. En molts països, els pacients tenen dret a decidir no acceptar els riscos relacionats amb les transfusions de sang, com per exemple les malalties de transmissió sanguínia, les reaccions del sistema immunològic i els errors humans.

Rumor: Els Testimonis de Jehovà pensen que la fe pot curar les malalties.

Veritat: Mai hem practicat la curació per fe.

Rumor: Les alternatives a les transfusions de sang són molt cares.

Veritat: Els tractaments sense sang són molt efectius i no tenen un cost elevat. *

Rumor: Molts Testimonis, inclosos xiquets, moren cada any perquè es neguen a acceptar una transfusió de sang.

Veritat: Esta acusació no té fonament. Els cirurgians realitzen constantment operacions de cor, cirurgia ortopèdica i transplantaments d’òrgans sense transfusions de sang. * Els pacients que no accepten transfusions de sang, inclosos els xiquets, es recuperen igual o millor que els que sí les accepten. * De totes maneres, ningú pot assegurar que un pacient morirà si no accepta una transfusió ni que sobreviurà si la rep.

Per què no accepten transfusions de sang els Testimonis de Jehovà?

És més per raons religioses que mèdiques. Tant l’Antic Testament com el Nou Testament indiquen clarament que ens hem d’abstindre de la sang (Gènesi 9:4; Levític 17:10; Deuteronomi 12:23; Fets 15:28, 29). A més, per a Déu, la sang representa la vida (Levític 17:14). És per això que obeïm els manaments d’abstindre’ns de sang per respecte a Déu, qui ens ha donat la vida.

Nous punts de vista

Es poden realitzar operacions complicades sense transfusions de sang

En el passat, els professionals de la salut pensaven que la medicina sense sang, és a dir, estratègies mèdiques per evitar les transfusions, era molt perillosa i fins i tot un suïcidi. Però este punt de vista ha canviat en els últims anys. Per exemple, al 2004 es va publicar un article en una revista de medicina que deia: “Moltes de les tècniques que s’han usat per als Testimonis de Jehovà seran pràctiques comunes en els pròxims anys”. * I al 2010, el llibre Medicina transfusional va dir que gràcies a estes tècniques “aconseguirem que l’anomenada ‘cirurgia sense sang’ siga una cosa normal i habitual com la cirurgia ambulatòria”.

Hui en dia, milers de metges per tot el món usen tècniques que reduïxen la pèrdua de sang en operacions complexes sense transfusions. Estes alternatives, sol·licitades també per molts pacients que no són Testimonis, s’utilitzen inclús en països poc desenvolupats.

^ § 8 Consulta també Medicina transfusional, pàg. 14; Transfusion and Apheresis Science, volum 33, n. 3, p. 349.

^ § 10 Consulta Revista Española de Cardiología, volum 59, n. 5, pàgs. 507-509; The Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, volum 134, n. 2, pàgs. 287, 288; Texas Heart Institute Journal, volum 38, n. 5, pàg. 563; Basics of Blood Management, pàg. 2; i Continuing Education in Anaesthesia, Critical Care & Pain, volum 4, n. 2, pàg. 39.

^ § 10 Consulta Revista Española de Cardiología, volum 60, n. 7, pàgs 727-731.

^ § 14 Continuing Education in Anaesthesia, Critical Care & Pain, volum 4, n. 2, pàg. 39.