PER QUÈ ÉS IMPORTANT?

Saber qui eres i quines són les teues conviccions t’ajudarà a prendre bones decisions quan et sentes pressionat.

I TU, QUÈ FARIES?

Imagina’t esta situació: Queren porta només deu minuts en una festa quan, de repent, sent una veu familiar darrere d’ella.

«Què fas ací a soles?»

Queren es gira i veu a la seua amiga Jèssica amb dos cerveses en la mà, li’n posa una davant de la cara i li diu: «No seràs massa jove per a passar-t’ho bé, veritat?».

Queren no vol beure, però tampoc vol que la seua amiga pense que és una avorrida. A més, Jèssica és bona xica, així que si ella beu serà perquè no passa res. «És només una cerveseta, no són drogues», pensa Queren.

Si estigueres en el lloc de Queren, què faries?

PARA’T A PENSAR

Per a prendre una bona decisió en una situació com esta, necessites tindre la teua identitat, és a dir, has de saber qui eres i quines són les teues conviccions. Quan ho tingues clar, tindràs el control de la teua vida en comptes de deixar que els altres la controlen (1 Corintis 9:26, 27).

Com pots arribar a tindre eixe control? Per començar, contesta sincerament les següents preguntes:

 1 QUINS PUNTS FORTS TINC?

Saber quines són les teues habilitats i les teues bones qualitats reforçarà la confiança que tens en tu mateix.

EXEMPLE BÍBLIC: L’apòstol Pau va escriure que li costava expressar-se, però no li fallava el coneixement (2 Corintis 11:6). Gràcies a la profunda comprensió que tenia de les Escriptures, Pau no va cedir quan altres el desafiaren. No va permetre que els comentaris negatius li debilitaren la confiança en si mateix (2 Corintis 10:10; 11:5).

AUTOEXAMINA’T: Escriu algun talent habilitat que tingues.

Ara, descriu una qualitat que et caracteritze (per exemple: eres carinyós, generós, confiable o puntual?).

2 QUINS PUNTS DÈBILS TINC?

Igual que una corda sempre es trenca per la part més fluixa, la teua identitat pot debilitar-se fàcilment si permitixes que els teus punts dèbils et controlen la vida.

EXEMPLE BÍBLIC: Pau era conscient de les seues debilitats. Va escriure: «M’agrada complir la llei de Déu, però veig en els membres del meu cos una altra llei que combat contra la llei de la meua raó i em té presoner: és la llei del pecat» (Romans 7:22, 23).

AUTOEXAMINA’T: Quins punts dèbils he d’aprendre a controlar?

 3 QUINS OBJECTIUS TINC?

Agarraries un taxi i pegaries voltes a un edifici fins que s’acabara la gasolina? Això seria absurd i et gastaries un dineral!

Quina és la lliçó? Que els objectius et donen una direcció en la vida i impedixen que pegues voltes sense rumb, ja que t’ajuden a saber on vols anar i com arribar-hi.

EXEMPLE BÍBLIC: Pau va escriure: «Jo córrec, però no sense una meta» (1 Corintis 9:26). En comptes d’anar perdut per la vida, Pau es va posar objectius i va treballar per aconseguir-los (Filipencs 3:12-14).

AUTOEXAMINA’T: Escriu tres objectius que t’agradaria aconseguir durant el pròxim any.

4 QUINES CONVICCIONS TINC?

Quan tens una identitat definida, eres com un arbre ben arrelat que pot suportar qualsevol tempesta per forta que siga

Sense conviccions, seràs una persona indecisa. Com un camaleó, canviaràs de color per no sentir-te diferent dels teus companys —un clar indici de falta d’identitat pròpia—.

Per contra, quan actues d’acord amb les teues conviccions, mantens la teua identitat sense importar què fan els altres.

EXEMPLE BÍBLIC: Mentres encara era jove, el profeta Daniel «es proposà» obeir les normes de Déu, a pesar que estava separat de la seua família (Daniel 1:8). A l’actuar així, va ser fidel a sí mateix i va viure d’acord amb les seues conviccions.

AUTOEXAMINA’T: Quines són les teues creences? Per exemple: Creus en Déu? Si la resposta és sí, aleshores, per què? Què et convenç de la seua existència?

Penses que els valors morals de Déu et beneficien? Si creus que sí, per què?

En definitiva, què preferixes ser, la fulla d’un arbre que una suau brisa s’emporta fàcilment o un arbre capaç de resistir, fins i tot, les tempestats més fortes? Enfortix la teua identitat i seràs com eixe arbre. I així podràs donar una resposta positiva a la pregunta: Tinc identitat pròpia?