Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

Com pot ajudar-te la Bíblia a afrontar les condicions climàtiques extremes?

Com pot ajudar-te la Bíblia a afrontar les condicions climàtiques extremes?

 Eres una de les milions de persones que s’ha vist afectada per les condicions climàtiques extremes? El clima i els seus efectes devastadors es poden presentar de moltes maneres. Els huracans, tifons, ciclons i tornados a sovint ocasionen ones gegants, inundacions o vendavals. Les pluges torrencials també provoquen despreniments de terra i les tempestats poden descarregar rellamps que causen incendis destructius. Les sequeres, les ones de calor i les tempestats d’hivern també poden ser igual de devastadores.

 En moltes zones del món, les catàstrofes provocades pel clima estan augmentant en freqüència i en intensitat. La Federació Internacional de les Societats de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja informa: «El nombre de persones afectades per desastres naturals està augmentant. Açò és degut a que cada volta hi ha més inundacions, tempestats i sequeres per tot el món. Com a resultat, moltes persones moren, altres no poden fer front a les seues necessitats bàsiques i milions d’elles perden les seues cases».

 Quan estes coses passen, les persones patixen tant físicament com emocionalment. Potser han de fer front al trauma d’haver perdut les seues possessions, les seues cases o, fins i tot, algun ser volgut en la mort.

 Si has patit els efectes de les condicions climàtiques extremes, la Bíblia pot ajudar-te a superar-ho. De fet, moltes persones que han patit per desastres relacionats amb el clima s’han beneficiat pel consol, l’esperança i els consells pràctics que dona la Bíblia (Romans 15:4). A més, la Bíblia contesta preguntes que moltes persones es fan a sovint, com per exemple: Per què permet Déu que açò passe? És un castic de Déu?

Les condicions climàtiques extremes de l’actualitat no són un castic de Déu

 La Bíblia ensenya que Déu no és el culpable del patiment de les persones. De fet, ens assegura que «Déu no pot tenir temptacions de fer el mal, i ell no tempta ningú» (Jaume 1:13). Això vol dir que ell no és el causant de les condicions climàtiques extremes de l’actualitat.

 És cert que en la Bíblia hi ha registrades algunes ocasions on Déu va utilitzar les forces de la naturalesa per a castigar els malvats. Però eixos successos no foren com els de hui en dia que venen sense avisar i afecten a tot el món, tant bons com roïns. Per contra, els relats bíblics mostren que Déu sempre ha protegit la gent que no té culpa, ha advertit amb antelació i ha explicat les raons per les quals actuava d’eixa manera. Per exemple, Déu va explicar per què tenia la intenció de portar un diluvi universal en els dies de Noé, va advertir abans de fer-ho i va protegir a Noé i la seua família (Gènesi 6:13; 2 Pere 2:5).

 Per a saber per què els desastres naturals de l’actualitat no són un castic de Déu, consulta l’article «Què diu la Bíblia sobre els desastres naturals?».

Déu es preocupa per les víctimes de les condicions climàtiques extremes

 La Bíblia revela que Jehovà a Déu es preocupa per les persones i els mostra empatia. Analitza estos versicles tan consoladors.

 •   Isaïes 63:9: «Tots els seus sofriments, ell [Déu] també els sofria».

   Significat: A Jehovà li dol vore patir a les persones.

 •   1 Pere 5:7: «Ell mateix es preocupa de vosaltres».

   Significat: Jehovà es preocupa pel nostre benestar.

 Com que Jehovà es preocupa i sent empatia per les persones, se sent motivat a actuar. Per això, dona consol a través dels consells pràctics de la Bíblia i d’una esperança confiable d’un futur sense desastres naturals (2 Corintis 1:3, 4).

Quan les condicions climàtiques extremes ja no existisquen

 La Bíblia revela que Jehovà ens promet «un futur i una esperança» (Jeremies 29:11). El seu propòsit és que disfrutem de la vida en un paradís en la terra, i no que visquem amb por per les condicions climàtiques extremes (Gènesi 1:28; 2:15; Isaïes 32:18).

 Déu complirà eixe objectiu per mitjà del seu Regne, que és un govern celestial dirigit per Jesús (Mateu 6:10). Jesús té tant la saviesa com el poder necessari per a impedir els desastres naturals. De fet, quan va estar en la terra va demostrar el seu poder per a controlar el clima (Marc 4:37-41). Com governarà amb enteniment i saviesa, ensenyarà a les persones a cuidar del medi ambient i a viure en harmonia amb la naturalesa (Isaïes 11:2). Gràcies a la seua governació, les persones no sofriran mai més per les condicions climàtiques extremes.

 Potser et preguntes: «Quan utilitzarà Jesús el seu poder per a controlar el clima?». Per a contestar esta pregunta, consulta l’article «¿Cuándo gobernará la Tierra el Reino de Dios?».

Què pots fer ara davant de les condicions climàtiques extremes

 Els consells que dona la Bíblia et poden ajudar abans, durant i després d’experimentar condicions climàtiques extremes.

 •   Abans: Estigues preparat per a actuar ràpidament.

   El que diu la Bíblia: «L’astut veu venir la malvestat i busca refugi, però l’incaut continua avant i ho paga car» (Proverbis 22:3).

   Significat: Anticipa’t als perills potencials per a poder actuar amb rapidesa i protegir la teua família.

   Experiència: «El dia que vam fugir de l’incendi, teníem la nostra motxilla d’emergència preparada, els nostres medicaments i la roba. Les persones estaven molt nervioses i no podien pensar amb claredat. Però nosaltres teníem tot el que ens feia falta i per això estic molt agraïda.» (Tamara, Califòrnia, EUA)

 •   Durant: Centra’t en el més important.

   El que diu la Bíblia: «Encara que nade en l’abundància, la vida d’un home no prové dels seus béns» (Lluc 12:15).

   Significat: La vida és molt més important que les possessions.

   Experiència: «Quan el tifó Lawin b va destruir la nostra casa, no sabia què fer. Però el que em va ajudar va ser orar a Jehovà Déu. En realitat, només havíem perdut coses materials, no les nostres vides.» (Leslie, les Filipines)

 •   Després: Preocupa’t només pel dia de hui.

   El que diu la Bíblia: «No vos preocupeu, doncs, pel demà, que el demà ja s’ocuparà d’ell mateix» (Mateu 6:34).

   Significat: No et preocupes en excés pel que passarà en el futur.

   Experiència: «Després que l’huracà Irma inundara ma casa, hi havia moltes decisions que prendre i estava estressada a més no poder. Vaig tractar de seguir el consell bíblic de preocupar-me només pel dia de hui. Vaig comprovar que, amb l’ajuda de Jehovà, vaig poder superar moltes més coses de les que m’imaginava.» (Sally, Florida, EUA)

 Per a més consells pràctics, consulta l’article «Cuando golpea un desastre. Qué hacer para sobrevivir».

a Jehovà és el nom personal de Déu (Salm 83:18 TNM).

b També conegut com el tifó Haima.