Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

Com pots apanyar-te-les amb menys diners?

Com pots apanyar-te-les amb menys diners?

 T’has vist obligat a viure amb menys diners per la crisi econòmica? L’economia pot vore’s afectada fàcilment per les pandèmies, els desastres naturals, el malestar polític i els conflictes armats. Està clar que perdre els ingressos de la nit al dia pot resultar molt estressant, però els consells pràctics de la Bíblia poden ajudar-te a apanyar-te-les amb menys diners.

1. Accepta les noves circumstàncies.

 Principi bíblic: «Sé viure enmig de privacions i sé viure en l’abundància» (Filipencs 4:12).

 Si ara tens menys ingressos que abans, pots aprendre a adaptar-te a les noves circumstàncies econòmiques. Com més prompte acceptes la realitat de les teues circumstàncies i t’adaptes a elles, la teua família i tu afrontareu millor la situació.

 Informa’t sobre les ajudes disponibles que puguen oferir el govern o altres organitzacions. No deixes passar molt de temps, ja que este tipo d’ajudes, a sovint, tenen un temps limitat per a soŀlicitar-les.

2. Treballa en equip junt amb la teua família.

 Principi bíblic: «Sense deliberació, fracassen els projectes; amb nombrosos consellers, arriben a bon terme» (Proverbis 15:22).

 Parla de la situació amb la teua dona i els teus fills. Amb bona comunicació, pots ajudar a tots en la família a entendre i donar suport per als canvis que possiblement facen falta. Quan tots coŀlaboren per a portar una vida senzilla i eviten malgastar, els ingressos duren més.

3. Fes un pressupost.

 Principi bíblic: «¿Qui de vosaltres [...] no s’asseu primer a calcular-ne les despeses?» (Lluc 14:28).

 Quan has d’apanyar-te-les amb menys diners, és molt important que sàpies exactament en què estàs gastant tots els teus diners. Tenint en compte la teua nova situació, fes un pressupost posant en primer lloc el que guanyes cada mes. Després posa per escrit els teus gastos mensuals fixes i les coses en què sols gastar-te els diners, encara que sàpies que després faràs algun ajust. Dins dels teus gastos mensuals, intenta apartar una xicoteta quantitat de diners per a imprevistos o emergències.

 Consell: Quan faces la llista de gastos, no t’oblides d’incloure les compres xicotetes, et sorprendrà vore quants diners pots gastar-te en estes coses. Per exemple, després de revisar els gastos, un home es va adonar que cada any gastava centenars d’euros en xiclets.

4. Decidix quins són els gastos més importants i fes els canvis necessaris.

 Principi bíblic: «Sapieu discernir allò que més convé» (Filipencs 1:10).

 Compara els ingressos amb els gastos. Identifica el que pots eliminar o reduir per a que pugues viure amb el que guanyes ara. Analitza els següents camps:

  •   Transport. Si tens més d’un vehicle, podries vendre’n un? Si tens un d’alta gamma, podries canviar-lo per un més econòmic? Podries prescindir del teu vehicle i utilitzar el transport públic o una bicicleta?

  •   Entreteniment. Pots canceŀlar, almenys per un temps, les teues subscripcions a televisió per streaming, satèŀlit o cable? Podries buscar alternatives més econòmiques? Per exemple, podries anar a la biblioteca pública i llogar de bades peŀlícules, llibres electrònics o audiollibres.

  •   Servicis. Parla amb la teua família sobre com reduir l’ús de l’aigua, la llum i el gas. Pot paréixer insignificant però, apagar les llums o no estar massa temps en la dutxa, t’ajudarà a estalviar diners.

  •   Alimentació. En lloc d’anar al restaurant, cuina en casa. Planifica els teus menjars, compra i cuina en grans quantitats sempre que siga possible i reutilitza les sobres. Fes una llista abans d’anar al supermercat per a no comprar impulsivament. Compra aliments de temporada, que són més barats, i evita comprar els que no siguen saludables. Pensa en la possibilitat de tindre un hortet.

  •   Roba. Compra roba només per a substituir la que tingues desgastada, no per a anar a la moda. Compra en rebaixes o busca roba en tendes de segona mà. Estén la roba a l’aire lliure si el temps i les circumstàncies ho permeten, aixina estalviaràs haver d’encendre l’eixugadora.

  •   Altres compres. Abans de comprar alguna cosa, pregunta’t: «M’ho puc permetre? Ho necessite?». Pots posposar la renovació d’algun vehicle, aparell electrònic o electrodomèstic? És més, pots vendre algun article que no utilitzes més o que no necessites? Si ho fas aixina podràs desfer-te de coses que no utilitzes i tindràs alguns ingressos més.

 Consell: Si els teus ingressos es reduïxen molt, pot ser que siga l’oportunitat per a deixar addiccions perjudicials i cares com el tabac, les apostes i l’alcohol. Això no només t’ajudarà econòmicament, sinó que també millorarà la teua qualitat de vida.

5. Dona prioritat als assumptes espirituals.

 Principi bíblic: «Més bé feliços els qui escolten la paraula de Déu i la guarden!» (Lluc 11:28).

 La Bíblia ens dona este consell: «Qui es posa davall de la protecció de la saviesa es posa a l’ombra de la riquesa; i el coneixement té aquest avantatge: la saviesa dóna vida als qui la posseeixen» (Eclesiastés 7:12). Estos consells savis es troben en la Bíblia i molta gent ha experimentat que posar en pràctica la seua guia els ha ajudat a evitar preocupar-se en excés pels problemes econòmics (Mateu 6:31, 32).