Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

 CAPÍTOL 9

Vivim en els últims dies?

Vivim en els últims dies?
 • Quines coses que passen hui en dia va predir la Bíblia?

 • Segons la Paraula de Déu, com seria la gent als últims dies?

 • Quines coses bones va predir la Bíblia que passarien als últims dies?

1. On es prediu el que passarà en el futur?

SEGURAMENT al vore les notícies en la tele, has pensat: “Mare meua! On anirem a parar?”. Passen tantes tragèdies de sobte que ningú pot predir què passarà demà (Jaume 4:14). Excepte Jehovà, ell sí sap el que passarà en el futur (Isaïes 46:10). Fa molt de temps, la seua Paraula, la Bíblia, va predir no només les desgràcies que passen hui en dia, sinó també les coses meravelloses que passaran en un futur no molt llunyà.

2, 3. Quina pregunta li van fer a Jesús els seus deixebles, i quina va ser la resposta de Jesús?

2 Jesucrist va parlar del Regne de Déu, el govern que acabarà amb la maldat i convertirà la terra en un paradís (Lluc 4:43). La gent volia saber quan vindria este regne. Inclús els deixebles de Jesús li van preguntar: “Quin serà el senyal de la teua vinguda i de la fi del món” o d’este sistema malvat? (Mateu 24:3.) Jesús els va contestar que només Jehovà sabia exactament quan vindria la fi d’este món pervers (Mateu 24:36). Però Jesús va predir les coses que passarien a la terra just  abans que el Regne portara pau i seguretat. I el que va predir s’està complint hui en dia!

3 Abans d’analitzar les proves que demostren que estem vivint en “la conclusió d’este sistema malvat”, parlem una miqueta d’una guerra que cap humà ha pogut vore. Esta va ocórrer a la regió celestial, i el seu resultat ens afecta a tots.

UNA GUERRA AL CEL

4, 5. a) Què va passar al cel poc temps després que Jesús començara a regnar? b) Segons Apocalipsi 12:12, com acabaria la guerra al cel?

4 Al capítol anterior vam vore com Jesús va començar a regnar al cel l’any 1914 (llig Daniel 7:13, 14). Poc després va passar a l’acció. La Bíblia diu: “Va esclatar una batalla al cel: Miquel [un altre nom que rep Jesús] i els seus àngels combatien contra el dragó [Satanàs]. El dragó també lluitava juntament amb els seus àngels”. * Satanàs i els seus àngels malvats, els dimonis, van perdre la guerra i van ser expulsats del cel i enviats a la Terra. Els àngels fidels es van alegrar perquè Satanàs i els seus dimonis ja no estaven al cel. Però els humans no estarien tan contents, ja que la Bíblia va predir: “Ai de la terra [...] perquè ha baixat cap a vosaltres el diable, ple de fúria, sabent que el temps se li acaba!” (Apocalipsi 12:7, 9, 12).

5 Quines serien les conseqüències per a la terra? Satanàs, fet una fúria, causaria moltes penalitats als seus habitants. Com vorem, ara estem vivint en eixe difícil període. Però serà relativament breu, ja que el temps s’acaba i Satanàs ho sap perfectament. La Bíblia anomena a este període “els darrers  dies” (2 Timoteu 3:1). Veritat que t’alegra saber que Déu prompte eliminarà la influència del Diable sobre la terra? Analitzem ara algunes de les coses que va predir la Bíblia que passarien hui en dia. Estes proven que estem vivint als últims dies i que el Regne de Déu molt prompte portarà benediccions eternes per als qui estimen Jehovà. En primer lloc, analitzem quatre aspectes del senyal que, segons va dir Jesús, marcarien el temps en el que vivim.

SUCCESSOS DESTACATS DELS ÚLTIMS DIES

6, 7. Com s’estan complint les paraules de Jesús sobre les guerres i la fam?

6 “Un poble s’alçarà contra un altre poble, i un regne contra un altre regne” (Mateu 24:7). Durant el segle XX, milions de persones han mort per culpa de les guerres. Un historiador britànic va escriure: “El segle XX va ser el més sanguinari de la història. [...] Va ser un segle on va haver una guerra darrere d’una altra”. Un informe de l’Institut Worldwatch diu: “En les guerres [del segle XX] va haver el triple de morts que en totes les guerres des del segle a. C. fins al 1899”. Des de 1914, més de 100 milions de persones  han mort per esta raó. Només si coneixem la tristesa de perdre un familiar o amic en la guerra, podem arribar a fer-nos una xicoteta idea del sofriment que implica la pèrdua de milions de persones.

7 “Hi haurà fam” (Mateu 24:7). Els investigadors diuen que en els últims 30 anys ha augmentat moltíssim la producció d’aliments. Amb tot, moltes persones continuen passant fam perquè no tenen diners per a comprar menjar ni un terreny on cultivar. Als països en vies de desenvolupament, més de mil milions de persones han de viure amb un euro al dia, o menys. I la majoria patixen fam crònica. L’Organització Mundial de la Salut indica que més de cinc milions de xiquets moren cada any per causa de la desnutrició.

8, 9. Quines proves mostren que les profecies de Jesús sobre els terratrémols i les pestes s’han acomplit?

8 “Hi haurà grans terratrèmols” (Lluc 21:11). Segons el Servici Geològic dels Estats Units, s’espera una mitjana anual de 19 terratrémols grans. Seran tan forts com per a badar edificis i clevillar la terra. A més, quasi tots els anys hi ha terratrémols suficientmet forts com per  a afonar edificis sencers. I, segons les dades, més de dos milions de persones han mort per causa dels terratrémols des de l’any 1900. Una font d’informació recalca: “Els avanços tecnològics només han pogut reduir un poquet eixe número”.

9 “Hi haurà [...] pestes” (Lluc 21:11). A pesar que hui en dia la medicina ha avançat moltíssim, la terra està infestada d’antigues i noves malalties. Un informe diu que vint malalties molt conegudes —com la tuberculosi, la malària i el còlera— s’han fet més comunes en les últimes dècades, i altres són cada volta més difícils de curar amb medecines. A més, han aparegut almenys 30 malalties noves. Lamentablement, algunes d’elles no tenen remei i la gent es mor.

COM SERÀ LA GENT EN ELS ÚLTIMS DIES?

10. Com seria la gent de hui en dia segons 2 Timoteu 3:1-5?

10 La Bíblia no només va predir successos a escala mundial en els últims dies, sinó també un canvi en la societat humana. L’apòstol Pau va descriure com seria la gent en general. Diu: “En els darrers dies vindran temps difícils” (llig 2 Timoteu  3:1-5). Segons va dir Pau, així és com serien les persones:

 • egoistes

 • amics dels diners

 • rebels als pares

 • no respecten les coses santes

 • insensibles a l’amor i a la pietat

 • entregats a passsions i vicis

 • cruels

 • amics del plaer més que de Déu

 • semblen piadosos, però no ho són

11. Com descriu Salm 92:8 el que li passarà a la gent malvada?

11 S’ha tornat aixina la gent a la teua localitat? Segur que sí. Per tot el món hi ha gent que es comporta malament, i això demostra que Déu actuarà prompte, ja que la Bíblia diu: “Ni que els injustos cresquen com l’herba, ni que arriben a florir els amics de males arts, acabaran destruïts per sempre més” (Salm 92:8 [92:7 en altres bíblies]).

SUCCESSOS POSITIUS

12, 13. Com està augmentant el verdader coneixement en els últims dies?

12 Tal com va predir la Bíblia, estos últims dies estan replets de desgràcies. Però en este món  conflictiu també passen coses positives per als qui adoren Jehovà.

13 “El seu coneixement augmentarà”, va predir el llibre bíblic de Daniel quan feia referència al verdader coneixement sobre Déu. Però, quan passaria? “Als temps darrers” (Daniel 12:4). Especialment des de 1914, Jehovà ha ajudat els qui de veritat desitgen servir-lo a comprendre millor la Bíblia. Han entés, cada volta millor, les veritats meravelloses sobre el nom de Déu i el seu propòsit, el sacrifici de Jesucrist, l’estat dels morts i la resurrecció. A més, els servents de Jehovà han aprés com viure una vida que els beneficia i que honra Déu. També han comprés més clarament quina és la funció del Regne de Déu i com solucionarà d’una vegada per totes els problemes de la terra. I què fan amb tot este coneixement? Esta pregunta ens porta a una altra profecia que s’està complint en estos últims dies.

“Aquesta bona nova del Regne serà anunciada per tota la terra” (Mateu 24:14)

14. Fins a quin punt s’està predicant la bona nova del Regne, i qui ho fa?

14 “Aquesta bona nova del Regne serà anunciada per tota la terra”, va dir Jesús en la seua profecia sobre la fi del món de Satanás (llig Mateu 24:3, 14). Per tota la terra, en més de 230 països i en centenars d’idiomes, s’està predicant la bona nova, és a dir, què és el Regne, què farà, i com podem rebre les seues benediccions. Milions de testimonis de Jehovà, “de totes les nacions, tribus, pobles i llengües”, prediquen alegrement la bona notícia del Regne (Apocalipsi 7:9). A més, fan cursos bíblics per als qui vullguen saber què diu realment la Bíblia. Com impressiona vore el compliment d’esta profecia! I més si tens present que Jesús va predir que als cristians verdaders se’ls odiaria per causa del seu nom (Lluc 21:17).

 LA TEUA DECISIÓ

15. a) Creus que estem vivint en els últims dies? Per què? b) Què significarà “la fi” per als qui s’oposen a Jehovà? I per als qui se sotmeten al Regne de Déu?

15 Amb tantes profecies bíbliques complint-se hui en dia, no creus que estem vivint en els últims dies? Les bones notícies es predicaran fins que Jehovà considere, i aleshores vindrà “la fi” (Mateu 24:14). “La fi” és el moment quan Déu eliminarà la maldat de la terra. Utilitzarà Jesús i els seus àngels poderosos per a destruir tots els qui s’oposen a Ell (2 Tessalonicencs 1:6-9). Satanàs i els seus dimonis ja no enganyaran mai més les nacions. En acabant, el Regne de Déu portarà moltes benediccions a tots els qui se sotmeten al seu govern just (Apocalipsi 20:1-3; 21:3-5).

16. Què seria bo que feres?

16 La fi del món de Satanàs està a les portes. Per això, és bo que et preguntes: “Què hauria de fer?”. Obra amb sensatesa i continua aprenent més de Jehovà i del que espera de nosaltres (Joan 17:3). Estudia la Bíblia amb profunditat. Pren el costum d’anar regularment a les reunions que celebren els qui s’esforcen per fer la voluntat de Déu (llig Hebreus 10:24, 25). Coneix Jehovà per mitjà de la seua Paraula i fes els canvis que facen falta per tal d’agradar-lo (Jaume 4:8).

17. Per què agafarà per sorpresa a la majoria de la gent la destrucció de les persones malvades?

17 Jesús va dir que la majoria de la gent no faria cas de les evidències que desmostren que vivim en els últims dies. La destrucció de les persones malvades vindrà de repent, tal com fa un lladre en plena nit. Els agafarà per sorpresa (llig 1 Tessalonicencs 5:2). Jesús va advertir: “Tal com van ser els dies de Noé, així serà la vinguda del Fill de l’home. Els dies abans del diluvi anaven  menjant i bevent, i prenent muller i marit, fins al dia mateix que Noé va entrar a l’arca; no es van adonar de res fins que va venir el diluvi i se’ls endugué tots. Així serà igualment la vinguda del Fill de l’home” (Mateu 24:37-39).

18. Quin avís de Jesús hem de prendre’ns seriosament?

18 Jesús va avisar els seus oïdors que estigueren alerta. Els va dir: “Que l’excés de menjar o l’embriaguesa o les preocupacions de la vida no siguen un pes per al vostre cor, perquè de sobte, com un llaç, vos trobaríeu al damunt aquell dia, que caurà sobre tots els habitants de la terra. Vetleu, doncs, i pregueu en tot moment perquè vos pugueu escapar de tot això que ha de succeir i vos pugueu presentar sense temor davant del Fill de l’home” (Lluc 21:34-36). Cal que ens prenguem molt seriosament les paraules de Jesús. Per què? Perquè les persones que tinguen l’aprovació de Jehovà i del “Fill de l’home”, Jesucrist, podran sobreviure a la fi del món de Satanàs i viure per sempre en el meravellós món nou que tan a prop està (Joan 3:16; 2 Pere 3:13).

^ § 4 A l’apèndix «Qui és l’arcàngel Miquel?» trobaràs més informació que demostra que Miquel és un altre nom de Jesucrist.