Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

 APÈNDIX

Va nàixer Jesús en desembre?

Va nàixer Jesús en desembre?

LA PARAULA de Déu no diu quan va nàixer Jesús, però ens dóna raons de pes per a concloure que no va nàixer al mes de desembre.

Pensa per un moment en la temperatura que fa a eixes altures de l’any a Betlem, on va nàixer Jesús. El mes jueu de quisleu (que correspon a novembre/desembre) es caracteritzava pel fred i la pluja. El mes següent era el de tevet (que correspon a desembre/gener). En este mes es registraven les temperatures més baixes de tot l’any. Fins i tot podia nevar als cims de les muntanyes. Vegem què diu la Bíblia sobre el clima d’aquella regió.

L’escriptor bíblic Esdres indica que quisleu era, de fet, un mes conegut pel temps fred i plujós. Després de dir que una multitud es va reunir a Jerusalem “el vint del mes novè [quisleu]”, Esdres explica que la gent estava “tremolant [...] per la pluja que queia”. Respecte al temps que feia durant eixa època  de l’any, la multitud va dir: “Som a l’estació de les pluges: no ens podem quedar més a la intempèrie” (Esdres 10:9, 13; Jeremies 36:22). No ens estranya que els pastors d’aquella part del món s’asseguraren que els seus ramats no passaren la nit al ras en ple desembre.

No obstant això, la Bíblia explica que, la nit que va nàixer Jesús, els pastors passaven la nit als camps cuidant dels seus ramats. De fet, l’escriptor bíblic Lluc indica que, en eixa època de l’any, els pastors “vivien al ras i de nit es rellevaven per guardar el seu ramat” prop de Betlem (Lluc 2:8-12). Fixa’t que diu que els pastors vivien al ras, no que eixien fora durant el dia. Tenien els ramats al camp durant la nit. ¿Et quadra esta descripció de vida a camp ras amb el temps fred i plujós de Betlem al desembre? De cap manera! Per tant, les circumstàncies que van rodejar el naixement de Jesús indiquen que no va nàixer en desembre. *

La Paraula de Déu ens diu el moment exacte de la mort de Jesús, però dóna molt poca informació sobre el seu naixement. Açò ens recorda les paraules del rei Salomó: “Una bona fama és millor que un bon perfum, i el dia de la mort, millor que el del naixement” (Eclesiastés 7:1). Llavors, no ens sorprén que la Bíblia done tants detalls del ministeri i la mort de Jesús, però ens en done tan pocs sobre el moment del seu naixement.

Quan Jesús va nàixer, els pastors i els seus ramats passaven la nit al ras

^ § 1 Si vols més informació, consulta les pàgines 111 a 114 del llibre Razonamiento a partir de las Escrituras, editat pels Testimonis de Jehovà.