Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

 CAPÍTOL 3

Quin és el propòsit de Déu per a la terra?

Quin és el propòsit de Déu per a la terra?
  • Quin és el propòsit de Déu per a la humanitat?

  • Quin desafiament es va llançar contra Déu?

  • Com serà en el futur la vida en la terra?

1. Quin és el propòsit de Déu per a la terra?

JEHOVÀ té un propòsit meravellós per a la terra: vol que el planeta estiga ple de gent feliç i sana. La Bíblia diu que “Déu plantà un jardí a l’Edén” i “va fer nàixer [...] tota classe d’arbres que fan goig de veure i donen fruits saborosos”. Després d’això, Jehovà va crear la primera parella, Adam i Eva. Els va donar un lloc molt bonic on poder viure i els digué: “Sigueu fecunds i multipliqueu-vos, ompliu la terra i domineu-la” (Gènesi 1:28; 2:8, 9, 15). Això demostra que el propòsit de Déu era que els sers humans tingueren fills, feren de tota la terra un paradís i cuidaren dels animals.

2. a) Com sabem que el propòsit de Déu per a la terra es complirà? b) Segons el que diu la Bíblia, quina classe de persones viuran a la terra?

2 Creus que el propòsit diví de viure en un paradís a la terra es realitzarà alguna volta? Jehovà fa esta afirmació: “Ho he dit i ho faré” (Isaïes 46:9-11; 55:11). Clar que sí, el que Déu es proposa es realitzarà de segur! Per exemple, de la terra diu que “no l’ha creada buida sinó bona per a habitar” (Isaïes 45:18). Quina classe de persones vol Déu que visquen a la terra, i per  quant de temps? La Bíblia respon: “Els justos posseiran la terra, hi habitaran per sempre més” (Salm 37:29; Apocalipsi 21:3, 4).

3. En quines condicions es troba la terra, i quines preguntes és lògic fer-se?

3 Òbviament, açò encara no ha succeït. Les persones es posen malaltes i moren; és més, es barallen i es maten les unes a les altres. És impossible que Déu es proposara que la terra estiguera tal com la veiem hui en dia. Està clar que alguna cosa va anar malament. Aleshores, què va passar? Per què el propòsit de Déu no s’ha complit? Cap llibre d’història escrit per hòmens pot dir-nos-ho, perquè el problema va començar en el cel.

L’ORIGE D’UN ENEMIC

4, 5. a) En realitat, qui va parlar a Eva per mitjà d’una serp? b) Com podria algú honrat tornar-se un lladre?

4 El primer llibre de la Bíblia relata com va aparéixer en escena un enemic de Déu al jardí de l’Edén. Encara que se l’anomena “la serp”, no es tracta d’un animal més. L’últim llibre de la Bíblia l’anomena “diable i Satanàs, el qui enganya el món sencer”. També l’anomena “la serp antiga” (Gènesi 3:1; Apocalipsi 12:9). Igual com un ventríloc fa vore que la seua titella parla, este àngel poderós va parlar a Eva per mitjà d’una serp. És evident que esta criatura espiritual estava present quan Jehovà va preparar la terra per als humans (Job 38:4, 7).

5 Si tot el que fa Jehovà és perfecte, llavors, qui va crear al “Diable” i “Satanàs”? En poques paraules, un dels poderosos fills espirituals de Déu es va convertir per voluntat pròpia en el Diable. Com? Igual que una persona  honrada pot tornar-se un lladre. Com arriba a passar això? La persona pot permetre que un mal desig cresca en el seu cor. Si continua pegant-li voltes, este mal desig pot fer-se més i més fort. Aleshores, quan se li presenta l’oportunitat, pot acabar cometent el mal desig que tenia al cap (llig Jaume 1:13-15).

6. Com es va tornar un poderós fill espiritual de Déu en el Diable?

6 Açò és el que va passar amb Satanàs. Sembla que va sentir com Déu deia a Adam i Eva que tingueren fills i ompliren la terra amb els seus descendents (Gènesi 1:27, 28). Probablement, Satanàs va pensar: “I per què no poden adorar-me a mi estos humans en comptes de a Déu?”. D’esta forma es va allotjar al seu cor un mal desig i, amb el temps, va enganyar Eva contant-li mentires sobre Déu (llig Gènesi 3:1-5). D’esta manera és com es va tornar en “Diable” que significa “Mentirós” i també en “Satanàs” que vol dir “Opositor”.

7. a) Per què van morir Adam i Eva? b) Per què envellim i morim?

7 Amb mentires i trampes, Satanàs va aconseguir que Adam i Eva desobeïren Déu (Gènesi 2:17; 3:6). Com a conseqüència, van acabar morint, tal com Déu els havia advertit (Gènesi 3:17-19). Al pecar, Adam es va tornar imperfecte i per això els seus descendents hem heretat el pecat i la imperfecció (llig Romans 5:12). Açò podria il·lustrar-se amb un motle per a coure coques. Si el motle té un bony, què li passarà a cada coca feta amb eixe motle? Doncs que totes tindran un bony, o imperfecció. De la mateixa forma, tot lo món ha heretat el “bony” o imperfecció d’Adam. Esta és la raó per la qual els humans envellim i morim (Romans 3:23).

8, 9. a) Quina acusació va llançar Satanàs? b) Per què no va destruir Déu immediatament els rebels?

 8 Al provocar que Adam i Eva pecaren contra Déu, Satanàs es va convertir en cap d’una rebel·lió. D’esta manera va desafiar la forma de governar de Jehovà. És com si Satanàs estiguera dient: “Déu és un mal governant, priva els seus súbdits de coses bones. Els  humans no tenen cap necessitat que Ell els governe, sinó que poden triar per si mateixos què està bé i què està malament. Els aniria millor si jo els governara”. Què faria Déu davant d’esta acusació tan insultant? Alguns pensen que Déu simplement podria haver-se carregat els rebels. Però, hauria demostrat així que Satanàs era un mentirós? Hauria provat d’esta manera que la Seua forma de governar era bona?

9 Jehovà té un sentit perfecte de justícia i, per això, no podia donar mort als rebels immediatament. Més bé, va decidir que es necessitava temps per a provar de manera satisfactòria que l’acusació de Satanàs era falsa i, per tant, un mentirós. Així que, Déu va permetre temps perquè els humans s’autogovernaren sota la influència de Satanàs. Al capítol 11 analitzarem per què Jehovà va decidir fer açò i per què ha permés que passe tant de temps abans de resoldre-ho. Però ara pregunta’t: tenien alguna raó Adam i Eva per a creure Satanàs, qui no havia mogut mai un dit per ells? Va estar bé que cregueren que Jehovà, qui els ho havia donat tot, era un cruel mentirós? Què hagueres fet tu?

10. Com pots posar-te de part de Jehovà i respondre a l’acusació de Satanàs?

10 És bo que ens fem estes preguntes, ja que tots encarem qüestions similars hui en dia. De fet, tens l’oportunitat de posar-te de part de Jehovà i respondre l’acusació de Satanàs. Pots acceptar Jehovà com a Governant teu i demostrar que Satanàs és un mentirós (Salm 73:28; llig Proverbis 27:11). Per desgràcia, d’entre els milers de milions de persones que hi ha al món, només unes poques trien esta opció. Açò fa que ens plantegem una pregunta molt important: diu la Bíblia que Satanàs governa el món?

 QUI CONTROLA EL MÓN?

Com podia Satanàs oferir a Jesús tots els governs del món si no li pertanyien?

11, 12. a) Què demostra que Satanàs li oferira a Jesús “tots els regnes del món”? b) Digues altres proves que demostren que Satanàs governa este món.

11 Jesucrist tenia clar que Satanàs és el governant d’este món. Una vegada, de forma miraculosa, Satanàs li va mostrar “tots els regnes del món i la seua glòria”. Satanàs li va prometre: “Et donaré tot això si et prosternes i m’adores” (Mateu 4:8, 9; Lluc 4:5, 6). Pensa per un moment: com podia Satanàs oferir-li tots estos governs si no li pertanyien? Jesús no va negar que estos regnes foren de Satanàs, i segur que ho hauria fet de no haver sigut així.

12 Per descomptat, Jehovà és el Déu totpoderós, el Creador de l’imponent univers (Apocalipsi 4:11). Així i tot, en cap lloc de la Bíblia diu que Jehovà o el seu Fill, Jesucrist, siguen els governants d’este món (Joan 12:31; 14:30; 16:11). De fet, Jesús es va referir a Satanàs com “el déu d’aquest món” (2 Corintis 4:3, 4). Respecte a este Opositor, l’apòstol Joan va escriure: “El món sencer està sotmés al Maligne” (1 Joan 5:19).

COM SERÀ ELIMINAT EL MÓN DE SATANÀS

13. Per què cal un món nou?

13 Cada any que passa, el món va de mal en pitjor. Està ple d’exèrcits, polítics corruptes, dirigents religiosos hipòcrites, i delinqüents sense escrúpols. En conjunt, este món malvat no té remei. La Paraula de Déu diu que s’acosta el temps en què Déu l’eliminarà en la guerra d’Harmagedon, i això donarà pas a un just món nou (Apocalipsi 16:14-16).

14. A qui ha escollit Déu com a Governant del Seu Regne, i com s’havia predit açò?

14 Jehovà ha escollit Jesucrist perquè siga el governant  del Seu Regne celestial. Fa molt de temps, la Bíblia va predir: “Ens ha nascut un infant, ens ha estat donat un fill que porta a l’espatla la insígnia de sobirà. Aquest és el seu nom: [...] ‘Príncep de pau’. Estendrà pertot la sobirania, i la pau no tindrà fi” (Isaïes 9:5, 6 [9:6, 7 en altres bíblies]). Jesús va ensenyar als seus deixebles a orar a Déu: “Vinga el teu Regne, que es faça la teua voluntat ací a la terra com es fa en el cel” (Mateu 6:10). Com vorem més avant, el Regne de Déu molt prompte eliminarà tots els governs del món, els reemplaçarà i convertirà la terra en un paradís (llig Daniel 2:44).

UN MÓN NOU ESTÀ A LES PORTES!

15. Què és la “terra nova”?

15 La Bíblia ens assegura: “Tal com [Déu] ens ha promés, esperem un cel nou i una terra nova, on regnarà la justícia” (2 Pere 3:13; Isaïes 65:17). De vegades, quan la Bíblia parla de “la terra”, es referix als seus habitants (Gènesi 11:1). Així que la justa “terra nova” és el conjunt de persones que reben l’aprovació divina.

16. Quin extraordinari regal fa Déu als qui aprova, i què hem de fer per a rebre’l?

16 Jesucrist va prometre que, al món nou que està a les portes, aquells que hagen sigut aprovats per Déu rebran el regal de “la vida eterna” (Marc 10:30). Obri, per favor, la teua Bíblia per Joan 3:16 i 17:3, i llig el que va dir Jesús sobre què hem de fer per a rebre la vida eterna. A continuació, considerem amb la Bíblia les benediccions que tindran en la terra, convertida en un paradís, aquells que reben este regal diví.

17, 18. Per què tenim la certesa que hi haurà pau per tota la terra i hi viurem segurs?

17 La maldat, la guerra, la delinqüència i la violència  desapareixeran. “Dura tan poc, l’injust! Si mires al seu lloc, ja no l’hi trobes. Però els humils posseiran la terra” (Salm 37:10, 11). Hi haurà pau perquè Déu farà “cessar els combats” (Salm 46:10 [46:9 en altres bíblies]; Isaïes 2:4). Aleshores, el just floreixerà i la pau abundarà per sempre (Salm 72:7).

18 Els adoradors de Jehovà viuran segurs. Mentres els israelites de temps bíblics van obeir Déu, van viure segurs (Levític 25:18, 19). Xe, què bo serà disfrutar d’una pau similar al paradís a la terra! (Llig Isaïes 32:18; Miquees 4:4.)

19. Com sabem que no faltarà res per menjar en el món nou de Déu?

19 No faltarà l’aliment. El salmista va dir: “Que els camps de blat abunden al país, i pels cimals onegen les espigues” (Salm 72:16). Jehovà beneirà aquells qui li són lleials, i la terra donarà “el seu fruit” (Salm 67:7 [67:6 en altres bíblies]).

20. Per què podem estar segurs que tota la terra serà un paradís?

20 Tota la terra serà un paradís. Cases noves i jardins bonics ocuparan la terra que anteriorment els humans pecadors havien estropejat (llig Isaïes 65:21-24; Apocalipsi 11:18). Amb el pas del temps, més i més zones del planeta aniran transformant-se fins que tota la terra arribe a ser tan bonica i productiva com el jardí de l’Edén. I Jehovà mai deixarà d’obrir la mà i saciar “de bon grat tots els vivents” (Salm 145:16).

21. Què indica que hi haurà pau entre els animals i les persones?

21 Hi haurà pau entre els animals i les persones. Els animals salvatges i els domèstics menjaran tots junts. Fins i tot un xiquet xicotet no tindrà por dels animals que ara són perillosos (llig Isaïes 11:6-9; 65:25).

22. Què passarà amb les malalties?

 22 Desapareixeran les malalties. Jesús, com a Rei del Regne celestial de Déu, curarà els malalts a més gran escala que quan va estar a la terra (Mateu 9:35; Marc 1:40-42; Joan 5:5-9). Llavors, “cap habitant [...] no dirà que està malalt” (Isaïes 33:24; 35:5, 6).

23. Per què la resurrecció serà motiu d’alegria?

23 Ressuscitaran familiars i amics estimats, i no tornaran a morir. Tots aquells que s’han adormit en la mort i estan en la memòria de Déu, tornaran a viure. De fet, “tant justos com injustos ressuscitaran” (Fets 24:15; llig Joan 5:28, 29).

24. Què et sembla la idea de viure a la terra convertida en un paradís?

24 Quin futur més bo els espera a aquells qui trien aprendre sobre el Gran Creador, Jehovà, i decidisquen obeir-lo! Jesús es va referir al futur paradís terrenal quan li va prometre al delinqüent que va morir al seu costat: “Seràs amb mi al paradís” (Lluc 23:43). És de vital importància que aprenguem més sobre Jesucrist, ja que totes estes benediccions seran possibles gràcies a ell.