Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

 CAPÍTOL 16

Posiciona’t a favor de la religió verdadera

Posiciona’t a favor de la religió verdadera
  • Què diu la Bíblia sobre la veneració a les imatges?

  • Què opinen els cristians de les festivitats religioses?

  • Com pots explicar les teues creences als altres sense ofendre’ls?

1, 2. Què t’hauries de preguntar després d’haver abandonat la religió falsa, i per què creus que n’és important?

IMAGINA que t’enteres que tot el teu veïnat s’ha contaminat. Resulta que algú ha estat abocant residus contaminants en l’àrea, i la situació s’ha tornat mortal. Què faries? No cal dir-ho! Fugiries escapat! Però després de fer-ho, t’hauries d’enfrontar amb una qüestió molt seriosa: “Estaré contaminat?”.

2 Una cosa pareguda passa amb la religió falsa. La Paraula de Déu diu que eixa adoració està contaminada per ensenyances i pràctiques immundes (2 Corintis 6:17). Per esta raó és important que isques de “la gran Babilònia”, és a dir, de l’imperi mundial de la religió falsa (Apocalipsi 18:2, 4). Ho has fet ja? Si és així, et felicitem. Però eixir-se’n significa molt més que abandonar o separar-se d’una religió falsa. Després de tot, hauries de preguntar-te: “Queda algun rastre de l’adoració falsa en els meus costums?”. Examinem ara alguns exemples.

 EL CULTE A LES IMATGES I ALS AVANTPASSATS

3. a) Què diu la Bíblia sobre el culte a les imatges, i per què podria ser difícil acceptar el punt de vista de Déu al respecte? b) Què hauries de fer amb els objectes que tingues relacionats amb l’adoració falsa?

3 Algunes persones han tingut imatges o santuaris a sa casa per molt de temps. Si este ha sigut el teu cas, potser et semble estrany o incorrecte orar a Déu sense estes ajudes. Fins i tot potser et sentes lligat emocionalment a estos objectes. Però és Déu qui diu com se l’ha d’adorar, i la Bíblia diu que Ell no vol que usem imatges (llig Èxode 20:4, 5; Salm 115:4-8; Isaïes 42:8; 1 Joan 5:21). Per tant, posiciona’t a favor de l’adoració verdadera i desfés-te de qualssevol objectes que tingues relacionats amb l’adoració falsa. Els has de vore tal com ho fa Jehovà: Ell els “detesta” (Deuteronomi 27:15).

4. a) Per què podem dir que el culte als avantpassats és infructuós? b) Per què va prohibir Jehovà als seus adoradors que practicaren l’espiritisme?

4 En moltes religions és comú donar culte als avantpassats. Abans d’aprendre la veritat de la Bíblia, alguns  creien que els morts estaven conscients en un món invisible i que podien ajudar o perjudicar els vius. Potser tenies el costum de fer grans sacrificis per aplacar la ira dels teus avantpassats morts. Però, com vas aprendre al capítol sis, els morts no estan conscients ni existixen en cap lloc. Així que és inútil provar de comunicar-nos amb ells. Qualsevol missatge que semble que ve de part d’un ser estimat que se t’ha mort, en realitat ve de part dels dimonis. Per esta raó, Jehovà va prohibir als israelites que intentaren parlar amb els morts o participaren en qualsevol altra forma d’espiritisme (llig Deuteronomi 18:10-12).

5. Què pots fer si la veneració a les imatges o el culte als avantpassats formaven part del teu passat religiós?

5 Què pots fer si veneraves imatges o els avantpassats? Podries reflexionar en passatges bíblics que mostren el punt de vista de Jehovà. Expressar-li diàriament el teu desig de posicionar-te a favor de l’adoració verdadera i demanar-li que t’ajude a pensar com ell (Isaïes 55:9).

ELS PRIMERS CRISTIANS NO CELEBRAVEN EL NADAL

6, 7. a) Què se suposa que es commemora en Nadal; hi ha evidència que els deixebles de Jesús el celebraren? b) Amb què es relacionaven els aniversaris de naixement en temps dels primers cristians?

6 Les festes populars podrien contaminar l’adoració d’una persona. Pensa per exemple en el Nadal, on se suposa que es commemora el naixement de Jesucrist. Pràcticament totes les religions cristianes el celebren, però no hi ha cap evidència que demostre que els deixebles de Jesús el celebraren. Un llibre diu: “Durant els dos segles després del naixement de Crist, ningú sabia exactament quan havia nascut i poca gent se’n preocupava” (Los orígenes sagrados de las cosas profundas).

 7 Fins i tot, si els deixebles de Jesús hagueren sabut la data exacta del seu naixement, tampoc l’hagueren celebrat. Per què? The World Book Encyclopedia explica que els primers cristians “consideraven pagà el costum de celebrar el naixement d’algú”. De fet, els únics aniversaris de naixement mencionats a la Bíblia són de dos governants que no adoraven Jehovà (Gènesi 40:20; Marc 6:21). Els natalicis també se celebraven en honor a deïtats paganes. Per exemple, el 24 de maig, els romans celebraven el natalici de la deessa Diana. Al sendemà, celebraven el natalici d’Apol·lo, el déu del Sol. Per tant, els aniversaris dels naixements estan relacionats amb el paganisme i no amb el cristianisme.

8. Explica la relació entre els aniversaris de naixement i la superstició.

8 Encara hi ha una altra raó perquè els primers cristians no celebraven el natalici de Jesús. Probablement sabien que els aniversaris per naixement estaven relacionats amb la superstició. Per exemple, molts grecs i romans de l’antiguitat creien que un esperit estava present al naixement de cada persona i la protegia al llarg de la seua vida. Una obra diu al respecte: “Este esperit tenia una relació mística amb el déu que complia anys el mateix dia que l’individu havia nascut” (The Lore of Birthdays [La tradició dels natalicis]). Certament, a Jehovà no li agradaria cap celebració que relacionara Jesús amb la superstició (Isaïes 65:11, 12). Llavors, com és que tanta gent celebra el Nadal?

L’ORIGE DEL NADAL

9. Com va acabar celebrant-se el natalici de Jesús el 25 de desembre?

9 No va ser fins passats alguns segles després de la mort de Jesús que es va començar a celebrar el seu naixement el 25 de desembre. Però aquella no era la data  del naixement de Jesús, ja que està demostrat que va tindre lloc en octubre. * Aleshores, per què es va triar el 25 de desembre? Sembla que alguns dels qui més tard pretendrien ser cristians “desitjaven que la data coincidira amb la festa pagana de Roma que marcava el natalici del Sol invicte”, diu The New Encyclopædia Britannica. A l’hivern, quan el Sol sembla més dèbil, els pagans celebraven cerimònies per fer que esta font de llum i de calor tornara dels seus viatges distants. El 25 de desembre era el dia que el Sol començava el seu retorn. En el seu esforç per convertir els pagans, els líders religiosos van adoptar esta festivitat i van intentar que semblara “cristiana”. *

10. Per què no se celebrava el Nadal en el passat?

10 Les arrels paganes del Nadal estan demostrades. Com el seu orige no era bíblic, a Anglaterra i a algunes colònies americanes es va prohibir el celebrar-lo durant el segle XVII. Per tant, si algú no anava a treballar, havia de pagar una multa. Però, en poc temps, els costums antics van tornar i altres nous van ser afegits. El Nadal tornava a ser una gran celebració, i en molts països encara ho és. No obstant, vista la relació entre el Nadal i la religió falsa,  aquells que volen agradar a Déu no celebren esta ni cap altra festivitat que té les arrels en el paganisme. *

DEVERES ÉS TAN IMPORTANT L’ORIGE?

11. Per quina raó celebren alguns les festivitats, però quina hauria de ser la nostra preocupació principal?

11 Molta gent que coneix l’orige pagà de festivitats, com ara el Nadal, no veu res roín en celebrar-les. Després de tot, molta gent no pensa en l’adoració falsa quan les celebra. De fet, estes ocasions són oportunitats perquè les famílies s’ajunten. Penses tu el mateix? Si fóra aixina, potser és l’amor per la teua família i no per la religió falsa el que et fa difícil posicionar-te a favor de l’adoració verdadera. Estigues segur que Jehovà, el creador de la família, desitja que tingues una bona relació amb els teus familiars (Efesis 3:14, 15). Però pots millorar la teua relació amb ells de maneres que Déu aprova. Respecte a açò, l’apòstol Pau va escriure quina ha de ser la nostra preocupació principal: “Sapieu reconéixer el que és agradable al Senyor” (Efesis 5:10).

Et posaries dins de la boca una piruleta treta d’un albelló?

12. Il·lustra per què hem d’evitar costums i celebracions d’orige roín.

12 Potser penses que l’orige de les festivitats té molt poc a vore amb les celebracions actuals. Tan important és l’orige? Naturalment! Per il·lustrar-ho: Imagina que et trobes una piruleta en un albelló, ¿l’agarraries i te la posaries dins de la boca? D’això res! La piruleta està bruta. De la mateixa manera, les festivitats són dolces com la piruleta, però les han agafades de llocs bruts. Per a posicionar-nos a favor de l’adoració verdadera, hem de tindre el punt de vista del profeta Isaïes, qui va dir als adoradors verdaders: “No toqueu res d’impur” (Isaïes 52:11).

 SIGUES SENSAT QUAN TRACTES AMB ALTRES PERSONES

13. Quins reptes podries afrontar per no participar en les festivitats?

13 No participar en certes festivitats probablement siga tot un repte. Per exemple, els companys de faena potser no entenguen per què no participes en activitats relacionades amb les festes. I si algú et fa un regal de Nadal? Seria incorrecte acceptar-lo? Què passa si el teu cònjuge no compartix les teues creences? Com pots assegurar-te que els teus fills no se sentiran com si els faltara alguna cosa per no celebrar les festivitats?

14, 15. Què podries fer si algú et felicita les festes o vol fer-te un regal?

14 Sigues sensat a l’hora de gestionar cada situació. Si algú et desitjara bones festes, simplement podries donar-li les gràcies. Però si t’ho diu algú a qui veus sovint o que treballa amb tu, podries optar per dir-li alguna cosa més. Siga quina siga la situació, actua amb tacte. La Bíblia recomana: “Tingueu sempre converses agradables, i adobeu-les amb una miqueta de sal; sapieu com heu de respondre a cadascú” (Colossencs 4:6). Vés alerta de no faltar al respecte a ningú. En comptes d’això, explica la teua postura amb tacte. Deixa clar que no estàs en contra de fer regals ni d’ajuntar-te, però que preferixes fer-ho en altres ocasions.

15 I si algú vol fer-te un regal? Bé, depén de les circumstàncies. Esta persona podria dir-te: “Sé que no celebres esta festivitat, però, aixina i tot, vull regalar-te açò”. Tal vegada decidisques que acceptar el regal en estes circumstàncies no és el mateix que participar en la festivitat. Per suposat, si la persona que et fa el regal no coneix les teues creences, podries mencionar-li que no participes en esta festivitat. Açò l’ajudaria a entendre per què acceptes el regal quan tu no en fas cap. Per  altra banda, no seria sensat acceptar un regal quan està clar que te’l donen per provar que no t’apegues a les teues creences o que les deixes de costat per traure’n profit.

COM TRACTAR ELS FAMILIARS NO CREIENTS

16. Com pots anar amb tacte quan gestiones assumptes relacionats amb les festivitats?

16 Què passa si un familiar no compartix les teues creences? De nou, vés amb tacte. No cal fer d’una puça un cavall en cada festivitat que els teus familiars celebren. En comptes d’això, respecta el seu dret a decidir igual que vols que ells respecten el teu (llig Mateu 7:12). Evita qualsevol cosa que et faça participar en la celebració, però sigues raonable quan les coses no hi tinguen res a vore. Per descomptat, no hauries de fer res que et destorbara la consciència (llig 1 Timoteu 1:18, 19).

17. Com pots ajudar els teus fills a no sentir-se exclosos quan veuen que altres celebren les festivitats?

17 Què pots fer per a que els teus fills no se senten privats de coses bones per no celebrar les festivitats? Molt dependrà del que feu la resta de l’any. Alguns pares trien altres moments per fer-los regals. Recorda que per a ells el millor regal és el teu amor i dedicació.

PRACTICA L’ADORACIÓ VERDADERA

Practicar l’adoració verdadera et fa realment feliç

18. Com pot ajudar-te l’assistència a les reunions a posicionar-te a favor de l’adoració verdadera?

18 Per a agradar Déu hem de posicionar-nos a favor de l’adoració verdadera i no consentir la falsa. Què inclouria el fer-ho? La Bíblia diu que “vetlem els uns pels altres per animar-nos a l’amor fratern i a les bones obres. No deixem d’assistir a les reunions comunitàries, com alguns han pres per costum; més bé exhortem-nos els uns als altres. I més ara, que veieu que s’acosta el  darrer dia” (Hebreus 10:24, 25). Les reunions cristianes són ocasions per a adorar Déu (Salm 22:23 [22:22 en altres bíblies]; 122:1). En estes reunions, els cristians fidels ens enfortim “la fe” (Romans 1:12).

19. Per què és important que parles als altres sobre les coses que has deprés de la Bíblia?

19 També pots posicionar-te a favor de l’adoració verdadera d’una altra forma: parlant als altres sobre les coses que has deprés a l’estudiar la Bíblia amb els Testimonis de Jehovà. Està-te segur que hi ha moltes persones que planyen i gemeguen per tota la maldat que hi ha al món. Potser coneixes algú que se sent aixina. Per què no li parles sobre la teua esperança per al futur basada en la Bíblia? A mesura que t’associes amb els cristians verdaders i parles als altres de les veritats meravelloses que has aprés de la Bíblia, trobaràs que qualsevol desig que tingues de participar en els costums de l’adoració falsa gradualment desapareixerà. Tingues la certesa que seràs molt feliç i rebràs moltes benediccions si et posiciones a favor de l’adoració verdadera (Malaquies 3:10).

^ § 9 Consulta l’apèndix «Va nàixer Jesús en desembre?».

^ § 9 Les Saturnals també van influir en l’elecció del 25 de desembre. Este festival en honor del déu romà de l’agricultura se celebrava del 17 al 24 de desembre, i es caracteritzava pels banquets, festejos i l’intercanvi de regals.

^ § 10 A l’apèndix «Hauríem de celebrar les festes?» s’exposa el punt de vista dels cristians verdaders sobre altres festivitats populars.